Vreemdste manieren om geld te besparen

Online kwam ik een leuk stukje tegen over de vreemdste dingen die mensen doen om geld te besparen. Nu dacht ik dat ik al best wat tips kende, maar hier stonden écht nog een hoop nieuwe tips bij. Oké, mij spreken ze niet heel erg aan, maar ze zijn wél vermakelijk! Hierbij wat inspiratie: héle vreemde manieren om geld te besparen.

Toilet-planten-pot

Dit schijnt echt een trend in de Verenigde Staten zijn. Je pakt je afgedankte wc-pot, zet hem in de tuin en zet er een aantal planten in. Als je een badkuip hebt, dan kun je er zelfs een heus kunstwerk (of een moestuin!) van maken.  Tsja…

Azijn maken van oude wijn

Als wijn niet meer te drinken is, dan kun je het overgieten in een ander flesje en wachten tot het azijn wordt. Over hoe lang dit duurt zijn ze niet helemaal duidelijk. Blijkbaar moet je vooral blijven checken. En ach, zoveel azijn gebruik je meestal toch niet?

Aluminiumfolie hergebruiken

Dit deed mijn moeder vroeger ook wel; grote stukken die nog goed waren, werden opgevouwen in de lade bewaard en weer opnieuw gebruikt. Als het gewoon schoon is, maakt dat natuurlijk helemaal niet uit.

Extra veel bestellen

Deze werkt eigenlijk alleen in Amerika. ‘Extra veel bestellen’ dekt niet helemaal de lading. De tip is namelijk om tijdens een date heel veel te bestellen, dat in een doggy bag mee te nemen en er vervolgens de rest van de week van te eten. Ik geloof dat ik dat gewoon een moderne variant van stelen zou vinden…

Je eigen limonade maken

Als je ergens gaat eten, dan bestel je natuurlijk geen frisdrank, maar maak je je eigen limonade. Gratis glaasje water, gratis citroenen en wat suiker of zoetstof en voilà!

Gratis ketchup

Wat je ook in restaurants – terwijl je je zo vol stopt op kosten van je date – kunt halen: zout, peper, ketchup en al die andere handige dingen. De tipgever zegt zelfs dat je gewoon je zakken vol moet stoppen.

Shoppen bij de bibliotheek

Wist je dat je bij de bieb veel meer kunt halen dan alleen boeken? Ook paraplu’s worden daar vaak achtergelaten. Nee, dat is geen stelen, dat is recycling. Jaja..

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dus…

Natuurlijk zijn dit manieren om geld te besparen, maar ik geloof dat ik me toch niet zo prettig zou voelen als ik het op deze manier zou moeten doen. Dan gooi ik liever niet volledig opgedronken kopjes heet water (afgekoeld) in de gieter, giet ik het water uit de droger over in de wasmachine of loop ik met belachelijke pantoffels rond, zodat de verwarming een graad lager kan. Alleen in de laatste tip kan ik me vinden: minder geld uitgeven dan je verdient. Dát is wel een fool-proof manier om geld te (be)sparen!

Geld besparen; doe jij dat wel eens op vreemde manieren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

54 Comments
 1. Ik kwam toevallig bij jou site en kan je nog wel een vreemde manier van bezuinigen vertellen. Onder de douche heb je altijd de ogen dicht dus kan de lamp wel uit. Fijne dag.

 2. Hier moest ik echt even heel hard om lachen, wat een leuke! Als ik douche, is het vaak overdag en wij wonen in de middle of nowhere, dus ik heb ook regelmatig het gordijn open in plaats van het licht aan. Helemaal in het donker zou ik niet zo snel doen, 's Avonds ben ik daar te schijterig voor en ik zou als de dood zijn dat ik uitgleed…

 3. Die besparingstips uit het eerste stukje vind ik gewoon asociaal, dat zou ik nooit doen. Als iemand dat bij bij zou proberen, ben ik er gauw klaar mee.

  Het gekste wat ik doe is… regenwater opvangen voor de planten binnen. En speciaal naar de Aldi voor alleen goedkope soepgroenten, haha. Doe ik vaak in de lunchpauze.

 4. Een oude badkuip in de tuin inbouwen als vijver zie 'k nog wel gebeuren maar 'tuinkunst' neuh…
  En, wij hebben ooit een campingbuurvrouw gehad die de vaat meenam onder de douche om daar af te wassen. Dat scheelde haar een kwartje (in 't gulden tijdperk)voor een emmer heet water.

 5. Nou dit is wel heel erg extreem, en wat moet je met al die paraplu's (haha).
  Ik geloof dat ik niet echt speciaal iets doe, let gewoon op de kleine dingen.

  Groeten Herma

 6. Als je komische bespaartips wilt lezen moet je eens in de Vrekkenkrant (voorloper van Genoeg) kijken. Er is ook een verzamelbundel van.

  Meest idiote tip die ik heb gelezen was de kosten van de kaas bewaren om je dak mee te isoleren…

 7. Ik lach me een deuk om sommige bespaarideeën en een paar zijn ook wel een tikkeltje treurig inderdaad. Ik merk dat ik regelmatig toch grote pannen met de hand moet afwassen omdat ze simpelweg niet in de vaatwasser passen of omdat de vaatwasser dan in één klap mut vol zit met véél lege ruimte onder de pan…Als ik dan toch mijn hete water helemaal vanaf de verwarmingsketel door het pand moet laten suizen dan was ik er ook zoveel mogelijk mee af. Het hete water in de grote pan is mijn afwas sopje en zo probeer ik daar zoveel mogelijk mee weg te werken. Het spaart me zeker 2 keer per week de vaatwasser draaien en dat is toch 104 keer per jaar!
  Tjah misschien lacht zich hier wel iemand anders een deuk om….

 8. Ik moet toegeven dat ik alufolie (soms) ook hergebruikte. Maar eigenlijk ben van plan om het gewoon niet meer te kopen.

  Zou je het trouwens goed vinden als ik je bijzet op mijn bloglijst?
  Groetjes,
  NZ

 9. Geen idee ofdat het belachelijk is maar voor valentijn had T mij een mooie bos bloemen gekocht, jammer genoeg heb ik geen vaas. Ik heb de bos verdeeld over 2 oude bierglazen en een glazen pot van wortelen en erwtjes, zag er wel hilarisch uit met het etiket er nog aan. Ik heb toch geen vaas moeten kopen.

 10. niet gebruikte suiker in zakjes en melkcupjes horen restaurants weg te gooien ivm hygiene, dus neem ik die mee, als ze ongevraagd bij mijn kopje worden geserveerd. Maar extra uit zo'n grote bak a la vee en dee pakken om mee te nemen, dat vind ik toch een vorm van diefstal. Mijn gekste besparing, die ik nog steeds ten uitvoer wil brengen, maar ja, het lijkt zo gek als iemand kijkt. Kapotte paraplu's uit bushaltebakken pakken en wel om twee redenen: de stof heeft vaak prachtige kleuren, is waterdicht, dus daar kun je een patchwork regenkleed voor je fiets van maken als je er meer van vindt en het gebogen handvat plus de stang zou ik wel als plantensteun in de tuin kunnen gebruiken. De plant groeit er wel over heen en je loopt minder kans dat je je ogen uitprikt.O ja, kapotte tennisballen die op straat zwerven op je plantenstokken zetten om bovengenoemd gevaar te voorkomen. Nu ik het zo op papier zet, het is helemaal niet gek, in 1 paraplu zitten toch al gauw een zadeldekje en twee van die ouderwetse polssloffen voor over de handvaten van je stuur, hou je tenminste droge handen en een droog .. eh zadel. Vintage jars, Amerikanen zijn er gek op, groentepotten met een mooi etiket als bloemenvaas, een weckglas wil ook. Mijn moeder had vroeger gewoon de roodstenen bloempotten met – gestekte – geraniums op weesschoteltjes staan (kopje gebroken, schoteltje verweesd), maar dat was voor 1955, missschien tijd voor een nieuwe trend?

  1. Oh, wat leuk, ik dacht de enige te zijn die oude paraplu's verzamelt. Ik heb ook ontdekt dat ik de stelen als kapstok kan gebruiken, ga ik in mijn tuinhuis gebruiken.

  2. Ik heb een jaar of tien geleden een kappersmanteltje genaaid van een oude paraplu en die gebruikt mijn vader nog steeds bij het haren knippen…

 11. Ik gebruik het water waarin eieren zijn gekookt in mijn strijkmachine,dan is het water niet zo hard en je gooit het water niet weg

 12. Ik kies er (zeker in de zomer) regelmatig voor om niet te douchen, maar me met 'n washand te wassen. Ben ik ook schoon, scheelt veel water (en kosten van het warm maken). En het is nog iets sneller ook.
  's Winters wil ik vaker douchen, ook om warm te worden. Al is dat minder sinds ik naar mijn werk fiets ipv bus. Dus dat fietsen spaart met niet alleen het busgeld, maar ook verwarming!(en geld voor de sportschool doe ik ook al niet)

 13. Toch weer wat nieuwe tips hoor! Ik borduur even voort op het onderwerp "water" uit de bovenstaande twee reacties. Wellicht is het één van de alom bekende waterbesparingstips…

  Het duurt altijd even voordat de douche warm is. Daarbij gaat flink wat water verloren. Ik heb een emmer in de douche staan waar het koude water in gaat. Dit water gebruik ik vervolgens om het toilet mee door te spoelen… Scheelt toch weer wat litertjes!

 14. toen ik de tip van het wcpapier zag staan moest ik gelijk denken aan onze vakantie in IJsland, daar heb ik idd wel is een wcrol mee genomen uit een openbaar toilet. Dit omdat de autoruit heel smerig was geworden en ik zogauw geen andere oplossing kon verzinnen.
  Ik heb nog wel een leuke tip om water te besparen, ik gebruik altijd water uit de regenton voor in de wasmachine. Groetjes Bianca

 15. Ik zal zeggen hoe ik douche (niet lachen). Ik ga onder de douche staan, de eerst 30 s. is het water nog koud, maar dat water verpil ik niet. Ik was daarmee mijn voeten (, want die kunnen wel tegen een stootje). Zodra het water warm is geworden, sta ik 30 tellen onder de warme douche. De kraan gaat UIT en ik pak de all-inn shapmoo en zeep mijzelf helemaal in. Alle hoekjes en gaatjes wel te verstaan. Dan zet ik de kraan weer aan en spoel alles in 1 minuut weer af. Beetje extreem misschien, maar wel lekker zuinig (en schoon, mmmmmm) 🙂

 16. Bij een vijf sterren hotel een uur gaan zitten op een kop koffie en dan alle overgebleven high tea taartjes in een zak meenemen. topkwaliteit voor niks en je bent nog goed bezig ook. 'duurzame' actie anders wordt het weggegooid.je ego moet niet groot zijn anders trek je de rare blikken niet.;-0

  1. Misschien ook een ietwat rare besparingstip maar in elk geval zeer effectief : wij hebben de gewoonte om het toilet na gebruik door te gieten met emmers regenwater ipv door te spoelen met leidingwater. Vanzelfsprekend doen wij dit enkel als we geen bezoek hebben want dan spoelen we het toilet ook gewoon door. In elk geval kunnen wij op die manier ons waterverbruik binnen de perken houden. Laag waterverbruik dus ook minder heffing op het afvalwater dus dubbel voordeel….Ik bak al jaren zelf ons brood in een heteluchtoven (8 broden per oven dus het verbruik aan elektriciteit mag over de 8 broden verdeeld worden). In de winterperiode warmte de keuken deels op dood de hitte van de oven. Na het bakken en afkoelen van de broden, snijd ik de broden en pak ze in om te diepvriezen. De kruimels van bij het broodsnijden vang ik op, laat die drogen en rol die plat met een deegrol : ideaal te gebruiken als paneermeel….

 17. Van de week was ik weer eens bij een tuincentrum waar ik graag kom met mijn kinderen. Ik koop daar altijd een kopje thee voor mezelf en twee chocolademelk voor de kinderen. Dan krijg ik een koekje bij mijn thee en vraag ik altijd een tweede, voor mijn tweede kind (ik hoef zelf geen koekje en bij de chocolademelk krijg je er geen). Deze week zei de verkoopster ineens; ja, maar die kosten vanaf deze week wel vijftien cent. Huh? Dus ik meteen uitgelegd dat ik dat belachelijk vond. Ik koop drie consumpties en dan kunnen er geen twee zandkoekjes af? Ja, zegt ze, nieuwe regel. U wilt niet weten hoeveel mensen hier hun handtas open doen en die letterlijk vol kiepen met koekjes van de schaal en theezakjes uit de doos, dat werd echt een kostenpost (!!). Ze gaf me trouwens toch gratis dat tweede koekje, omdat ze wel vond dat ik gelijk had. En inderdaad, bij de doos met de theezakjes stond nu een bordje; extra theezakje meenemen? A.u.b. 20 cent afrekenen bij de kassa.

  Ik vind het begrijpelijk dat ze dit soort dingen gaan doen, wanneer klanten zulke asociale acties ondernemen. Maar goed, die mensen die op die manier 'creatief bezuinigen' zorgen er dus wel voor dat anderen daar de dupe van worden. Jammer!

  1. Als je met twee personen thee gaat drinken, neem dan samen één theezakje en dan kun je dat andere zakje wel netjes mee nemen!

 18. Een collega van mijn zoon heeft elke dag 2 grote lege thermoskannen mee naar het werk. Tegen het einde van zijn werktijd warmt hij met het waterkokertje water van op het werk op en giet die over in zijn thermossen. Hij vult zijn twee kannen van 1.9 liter met heet water van het werk en dat is net genoeg om thuis 's avonds de vaat te kunnen doen na het eten….Die man laadt zijn persoonlijke GSM, persoonlijke laptop ook altijd op op het werk en heeft elke dag een klein zakje met restafval mee dat hij dumpt in de vuilnisbak op het werk.

  1. ik lig helemaal dubbel, echt waar. die collega consumindert niet, maar laat zn baas voor zijn consumentiegedrag opdraaien. asociaal ook, want stel dat álle collega's dit eens zouden doen, dan gaat zn baas (zwart-wit gezien) failliet en kan hij fluiten naar zn centen + dat hij bijbetalen moet voor zn watergebruik, want dat moet hij nu thuis tappen 😀
   groetjes van jitske

 19. Ik heb de electrische deurbel vervangen door een koperen trekbel van de rommelmarkt. Die electrische bel verbruikt heel het jaar en wordt totaal hooguit een uur gebruikt. En die koperen bel klinkt nog gezellig ook.

 20. Ik gebruik mijn theezakjes vakar dan 1 keer, geef alle restjes/schillen e.d. aan de kippen
  vang regenwater op waar ik alle planten water mee geef. Hergebruik alle enveloppen die ik heb en ander gebruikt papier die ik heb ontvangen en maak er notitievelletjes van. Vries mijn restant jus in, handig als ik een maaltijd heb zonder vlees.

 21. Vang ál je douchewater op in een teil en gebruik het om het toilet te spoelen. Zó vies ben je meestal niet, en je toilet vereist echt niet het drinkwater wat je er gewoonlijk doorheen spoelt.

 22. Wat ik doe om nog 1(winter)seizoen langer met laarzen te doen is, ik koop wollen inlegzooltjes bij de Action à 60 eurocent.Lekker warm en handig als de zolen wat dunner worden. En als je de buitenkant regelmatig met schoenpoets oppoetst, kunnen ze prima nog een ronde mee, ipv. nieuwe laarzen kopen!

 23. Als je je appels schilt, was de appel dan van tevoren. Doe de schillen, klokhuizen en pitten in een glazen theepot, kokend water erop en lkker lang laten trekken. Dit kan in een thermoskan of boven een kaarsje. Zo heb je lekkere appelthee!

 24. Ik bewaar al mijn kleine restjes groenten in de vriezer. Eens per week eten we dan soms wel drie verschillende groetes. Dit doe ik ook met overgebleven stukjes vlees, die kun je er dan bij doen, aardappeltje erbij bakken en smullen maar.
  Nu in deze stamppottijd ( kan ook met bami of nasi) is er zo weinig over, dit doe ik dan in een puddingschaaltje, dit eet mijn man dan de volgende dag, tussen de middag als lunch. Zo wordt er geen eten verspilt en alles gaat op.

 25. wij hebben via een bedrijf allemaal oude piepschuimen dozen gekregen, en isoleren hier ons dak mee.
  Dit bespaart aan twee kanten:
  Het bedrijf moet niet betalen om het af te laten voeren.
  Wij moeten niet betalen om isolatiemateriaal te kopen.

 26. Op vakantie in griekenland werd ons verteld dat ze expres geen douchekop-ophanghaak hebben geinstalleerd in veel huizen en hotels.
  Dit, omdat je 2 handen nodig hebt om wat zeep/shampoo in je handen te verdelen en je lichaam in te zeepen. De douche kop moet je dus weer neerleggen (uit) en zo bespaar je water. (Daar moest ik weer aan denken door het eerdere berichtje van anoniem 30 december)

 27. Van mijn schoonouders valt ook wat te leren als het om besparen gaat! Bij een bakkerij trakteerden wij ze op thee met een gebakje en de theezakjes die overbleven op het schaaltje verdwenen ook in de tas!
  Toen wij op vakantie waren kwamen ze met emmers om de bessenstruiken leeg te maken voor jam.
  Mijn man besteld bij de Chinees en mijn schoonvader roept achter hem ook nog van alles naar de Chinees wat er nog bij moest, natuurlijk betaald door mijn man wat we bij hun gaan opeten. Bij thuiskomst zegt mijn man dat er wel véél te veel is gehaald. Is niet erg zegt mijn schoonmoeder dat stoppen we wel in de vriezer!
  Lekker om dit eens even van me af te schrijven!!

  1. haha! Slimme opa hoor, maar zo maak je geen vrienden natuurlijk. Nee, hier zijn opa en oma net andersom…regelmatig moeten wij hun restjes opeten, krijgen we een halve bloemkool of een stuk kaas toegestopt. Met vier kinderen (twee puberjongens die je de oren van je hoofd eten..hebben heel veel nodig!), een welkom extraatje!

 28. sorry , maar wordt een beetje moe van alles wat ik hier lees ….
  laat me maar opnemen , is alles gratis voor mij …{niet voor de staat natuurlijk…}

 29. Leuke tips 🙂 Ik ben tegenwoordig een beetje een "freak" wat recycle betreft: ik douche – met weinig zeep – in een grote plastic bak ong.50 liter. bak vol is douche uit. mijn dak loopt schuin af naar de achtertuin, daardoor heb ik in de voortuin geen regenpijpen. Het douchewater gooi ik aan de voorkant over het balkon. Dat loopt in een zelfde plastic bak en dat water gooi ik over de planten. De cv ketel hangt IN de keuken, desondanks duurt het 2 1/2 liter water voor ik warm water krijg. Dat opgevangen water gaat in de regenton in de voortuin. ik ben bezig met het verzamelen van wit – nog redelijk schoon – keukenpapier/bladeren/gebruikte theezakjes e.d. dat pers ik later tot briketten voor in de houtkachel. azijn in de waterkoker, daarna door het koffiezetapparaat, daarna in een beker met tandenborstels en daarna in de douchebak (stop op de afvoer). Niemand bestelen, maar beter voor je EIGEN beurs 🙂

 30. Wat opvallend dat veel mensen denken dat ze besparen door dingen in de vriezer te bewaren. Wel eens uitgerekend hoeveel energie zo'n apparaat verbruikt? Eet je restjes gewoon de volgende dag, eventueel bij de lunch. Dan kun je het gewoon in een afgesloten pan bewaren. Als het erg warm weer is in de koelkast, anders in kelder, bijkeuken, garage of gewoon op het gasfornuis laten staan. Ook geen gedoe met aparte bakjes die dan weer afgewassen moeten worden.

 31. Ik gebruik geen shampoo meer. Mijn haar heeft er een paar maanden aan moeten wennen (in de tussentijd een enkele keer azijn gebruikt m mijn haren te ontvetten), maar nu kan ik heel goed zonder!
  Ook gezichtscremes, labello etc zijn eigenlijk sociaal geaccepteerde verslavingen. Je hebt het alleen nodig, omdat je het gebruikt. De mensheid heeft vele duizenden jaren zonder geleefd, dus waarom zouden we het nu nodig hebben?

 32. Oude handdoeken verknippen tot vaatdoekjes en sopdoeken, zuiveringszout ipv deodorant, geen shampoo, plantensproeier met azijnwater om sanitair schoon te maken( geen emmer warm water met schoonmaakmiddel nodig), melk die bijna over de datum gaat invriezen en later voor cappuccino, pannekoeken ed gebruiken, gedroogde sinaasappelschillen ipv aanmaakblokjes in de houtkachel.

 33. Boodschappentas naaien van oude jeans, met voering van gevonden paraplu’s, schort van oude jeans, oude t-shirts en hemden verknippen tot zpaghetti, pannenlappen van haken, en vloerkleden

 34. Iedere keer als je opnieuw een besparingsvoordeel aktiveert, en dat kan met bepaalde zaken ieder jaar, wordt je leven iedere keer een stukje rijker en tevredener.

  Maar het kan nog makkelijker:

  Veel mensen doen ieder jaar wel een vergelijking en besparing door goed rond te kijken.
  Maar soms zoals bij bepaalde zorgverzekeringen is het in verband met bepaalde vergoedingen soms zinvol om te blijven zitten waar je zit…..meld aan het einde van ieder jaar aan uw zorgverzekaraar dat u liever niet wilt overstappen naar een concurrent, maar vraag in plaats hiervan een stukje vaste klanten korting of voordeel…..vragen kost niets?

 35. Na een paar dates met dames die verzwijgen dat ze in de schuldsanering zitten en in het restaurant achter mijn rug om, terwijl ik naar de WC loop om mijn handen te wassen, op mijn kosten extra eten bestellen om hun doggy bag te vullen (ja dit gebeurt nu ook in NL!), heb ik de volgende besparingsmaatregel getroffen:

  Nooit meer verliefd worden, en niet meer meedoen aan het datingcircus, waarin geëmancipeerde vrouwen denken dat ze mannen kunnen kaalplukken, maar hun emancipatie opzij zetten zodra de ober de rekening brengt of de dames vieze handen zouden krijgen van een klus die als “mannenwerk” gezien wordt.

  Geen relatie hebben scheelt verder ook nog de kosten voor het opvoeden van kinderen (€200000 per kind) die je na relatiebreuk of scheiding niet meer mag zien, omdat bij Jeugdzorg en kinderbanken vooral vrouwen rondlopen die mannen op basis van vrouwcipatie maar wat graag het vaderschap afpakken.

  Het uitgespaarde geld is ruim voldoende om tot 6 keer per jaar in een club met een dame in bad te stappen en het bed in te duiken (€210 per keer), zonder gedoe achteraf. Verder heb ik inmiddels ook mijn hypotheek op mijn flatje afgelost, ondanks dat ik 100% arbeidsongeschikt ben en van een uitkering moet leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.