Over sparen, uitgeven en schulden

Op over geld praten heerst veelal nog een taboe. We moeten allemaal denken dat de ander veel verdient, maar natuurlijk weer niet zóveel, dat er niet over geklaagd mag worden. Jammer, want praten over geld vind ik juist heel leuk. Ik ben ontzettend nieuwsgierig en wil graag weten hoe anderen ‘het doen’, wat ze doen, of ze dingen anders/beter doen enzovoorts. Om er wat van te leren, maar ook gewoon uit pure nieuwsgierigheid. Weten om het weten.

Gelukkig tref ik af en toe wel eens mensen die daar ook niet zo moeilijk over doen en ook gewoon een kijkje in hun huishoudboekje geven. Waar ik me dan wel eens over verbaas, is de compleet verschillende houdingen die mensen ten opzichte van geld hebben. Zelf ben ik niet gewend om geld te lenen. Ik heb een hypotheek, maar heb verder nooit een lening gehad. Wél mag ik rood staan op mijn betaalrekening en heb ik een creditcard. In theorie omdat het respectievelijk bij mijn pakket ‘hoorde’ en ik de kaart kon gebruiken voor vakanties, maar in de praktijk gebruik ik beiden ook echt wel eens om een betaling uit te stellen of niet geweigerd te worden bij de pinautomaat/niet over te hoeven boeken van de spaarrekening. De creditcard wordt automatisch maandelijks afgeschreven en die roodstand duurt nooit langer dan een salarisperiode, vaak veel korter. En ik ga ook nooit tot de max.

Waar ik – buiten de hypotheek om – niet toe in staat lijk te zijn, is echter geld uitgeven dat ik niet heb. Ik kan best vinden dat ik het niet heb, omdat het bijvoorbeeld niet in een potje zit dat daarvoor bedoeld is, en zou over mijn eigen ‘grenzen’ gaan als ik het dan ergens anders vandaan haal, maar onderaan de streep is dat dan nog steeds mijn eigen geld. Dus uiteindelijk geef ik iets uit dat ik daarvoor niet bedoeld had, maar dat wel van mij was.

Laatst sprak ik dus iemand die daar heel anders over dacht. Of niet over dacht, dat was me niet helemaal duidelijk. Die had aan de ene kant een leuk spaarsaldo, maar leende aan de andere kant flink bij via de bekende-instantie-met-de-lage-rente. En ook qua leefkosten werd er niet zo heel veel bezuinigd. Dat snap ik dan niet. Waarom leen je geld, dat je terug moet betalen en dat ongemerkt over een X aantal jaar erg oploopt (want maandelijks lenen), als je ook eerst nog eens kunt bezuinigen op dingen die niet eens zo heel erg veel pijn doen, zoals belkosten, energie en eten. En dan heb ik het dus over b.v. niet elke maand de diepvries volstouwen met dure (en niet bepaald gezonde) pizza’s. En waarom nu al? Als je als alleenstaande moeder onverwachts in de problemen komt, dan kan ik me daar best wat bij voorstellen, maar als student al een dikke schuld maken, daarna komen te werken in een branche waarin bijna geen werk is (dus je mag hopen dat je werk krijgt) en dan nog eens geld moeten aflossen, terwijl je op dat moment misschien ook juist je levensstijl wel een beetje uit het studentikoze wilt halen? Daar kan ik met mijn verstand dus echt niet bij.

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik ook echt niet altijd de meest handige keuzes maak en dat ik ook genoeg geld heb uitgegeven, dat ik ook had kunnen sparen of aflossen op de hypotheek. Maar dat was dan altijd nog mijn eerder gespaarde geld.

Wat ik nu niet wil zeggen, is dat het allemaal zo goed is wat ik doe. Helemaal niet. Ik doe niets anders dan me geleerd is en ik zou niet eens weten hoe/waar ik geld moet lenen. Wat dat betreft heb ik het makkelijk. Het lijkt me een stuk lastiger als je wél mee hebt gekregen dat lenen een goede optie is om aan geld te komen. Wat ik me dan wel afvraag; heb je dat dan van huis uit meegekregen, of is dat iets dat op een bepaalde manier zo in je leven is gaan passen?

Wat denken jullie hiervan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik vermoed,dat de houding tegenover geld iets is,wat je deels hebt meegekregen. Ik ken iemand,die een aardig bedrag bij familie geleend heeft. En vervolgens mij uitnodigt om te gaan eten. Dan denk ik "Dat geld kun je beter aflossen". Ik heb nee gezegd,want voor mij voelt dat niet goed.

 2. Ik weet niet of je dit meegekregen hebt. In mijn gezin vroeger was het nooit vette pot maar we kwamen er altijd. Ik heb de eerste jaren van mijn zelfstandigheid heel veel geld uitgegeven en altijd geleefd van maand naar maand. Totdat ik stopte met werken en tot inkeer kwam. Ik heb erg veel geleerd en breng mijn kinderen spaarzaamheid bij en iets kopen als er geld is en niet eerder. Bij een zus van mij die toch dezelfde opvoeding heeft gehad kon het nooit op. Altijd lenen: de grootste auto, zwembad in de tuin en schitterende keukens in geweldige huizen. Totdat de leningen niet meer betaald kunnen worden door ontslag maar ook door het leven van dag naar dag. Als er twee rekeningen kwamen kon er een niet betaald worden en die bleef liggen totdat de deurwaarder kwam. Ze hebben helemaal niets meer en moeten zichzelf omhoog knokken.
  Mijns inziens is het toch je eigen instelling en hoe je in het leven staat. Wil je gewoon royaal leven of bewust omgaan met je geld.
  Ik leef nu echt niet bepaald spaarzaam maar geef niet meer uit dan gepland of gebudgetteerd staat. En daarom kan er wel eens een uitschieter zijn en kun je zomaar extra geld uitgeven.

 3. Hier idem.Niet altijd even zuinig.Zeker niet als je het af zet tegen mensen die het echt niet kunnen missen.Mijn kinderen nam ik al mee naar de (vreselijk dure) Japanner uit eten,terwijl ik verder overal op bezuinigde.Keuzes maken,daar gaat het om.Mijn keuzes zijn niet de keuzes van een ander.Maar voor al mijn keuzes telt:eerst sparen,dan pas uitgeven.En nooit meer dan er is!

 4. Van huis uit heb ik meegekregen dat je eerst spaart voor je geld gaat uitgeven. Ik heb in onze gezinsfinanciën voor alles een "spaarpotje" en wat er niet in zit, kan dan ook niet uitgegeven worden 🙂

 5. Toen wij hier in Servie een huisje wilde kopen en renoveren en aanbouwen tot hetgeen we nu hebben, zijn wij bewust gaan leven van 1 inkomen. Onze stelling was helemaal mooi die droom maar er mag geen cent voor geleend worden. Ieder extraatje ging ook in de pot Huis Servie. Men kon het niet begrijpen dat wij zo zuinig wilde leven voor onze droom. Wij zijn heel blij dat we het wel gedaan hebben en daarbij toen ik met 57 stopte met werken waren we gewend met een inkomen rond te komen. Nu bijna 8 jaar later en alleen Aow en een klein pensioentje zijn we blij met een geheel betaald huis wat goed ingericht is en een nu 2 jaar oude auto. Zonder lening.Voor ons gaat echt op Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen

 6. Mijn zus en ik hebben dezelfde opvoeding kwa geld meekregen, maar toch gaan we allebei compleet anders om met geld en hebben we andere behoeften. Wij leven nu vrij zuinig terwijl het niet nodig is. Ik ben altijd al spaarzaam met geld omgegaan en toch heb ik een flinke studieschuld. Een paar jaar terug de keuze gemaakt om een half jaar in NY te studeren en daar heb ik een studentenlening voor moeten nemen. Geen moment spijt van gehad, die ervaring had ik niet willen missen! Het komt dus inderdaad neer om welke keuzes je maakt en wat je voor jezelf belangrijk vindt.

 7. Je krijgt vanuit huis bepaalde dingen mee en wat je er vervolgens mee doet ligt aan je karakter en omstandigheden.
  Veel mensen denken op korte termijn en vinden zo'n lening handig.
  Jij denkt door en op langere termijn, rekent uit wat je extra kwijt bent en doet daarom voorzichtiger met geld.
  Jij hebt ook een eigen bedrijf, dat zal ook bepalen dat je voorzichtig ben met leningen aangaan.

 8. Over een jaar hoop ik klaar te zijn met mijn studie en te gaan trouwen – en dat zonder dat ik tijdens mijn studie schulden heb gemaakt. Ik woon op kamers en krijg de basisbeurs voor uitwonend, mijn ouders betalen wel mijn collegegeld.
  Ik werk veel, alle weken van de zomervakantie, maar ook naast mijn studie. Daardoor heb ik geld gespaard om mijn rijbewijs te halen en ben ik nu bezig met mijn uitzet. Ik vind het een heerlijk gevoel dat ik straks geen schulden heb als alles blijft gaan zoals ik dacht. Ik wil sparen in de plus 🙂

 9. Niet iedereen wordt door zijn ouders zelf opgevoed. Uit huis geplaatste kinderen moeten min of meer zichzelf grootbrengen. Die krijgen meestal weinig mee over omgaan met geld.

 10. Wij hebben helemaal geen leningen, ook geen hypotheek. Dus alles wat we hebben is dan ook echt van onszelf. Een leuke spaarrekening, maar toch vind ik dat ik het niet over de balk moet smijten. Eigenlijk wil ik liever niet meer uitgeven dan er per maand binnenkomt en dan liever nog wat overhouden. Ik heb wel een creditcard, ooit aangeschaft toen ik voor mijn werk naar Amerika ging. Ik gebruik hem alleen voor aankopen die alleen met creditcard kunnen worden gedaan. Sommige online-aankopen gaan zo en een paar buitenlandse abonnementen op motormagazines voor Ben kunnen alleen daarmee worden betaald. Maar ook dat wordt per maand terugbetaald en ik denk dat ik de card niet meer dan een keer of 6 gebruik, per jaar, dus dat valt ook weer mee. Ik leer mijn meiden ook eerst te sparen voor ze uitgeven, maar de oudste heeft met vriend wel een flat gekocht, dus een hypotheek en ook een bedrijfslening afgesloten omdat ze alleen zo haar bedrijfje kon opstarten, aanschaf van foto-apparatuur… Volgens mij heeft ze het inmiddels allang weer terugbetaald… Liever dus niet lenen of roodstaan, want daar betaal je dik voor…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Hier weinig meegekregen. Toen ik zo 12 jaar was, was er heel weinig geld omdat mijn ouders net hun bedrijf waren begonnen. Daar heb ik weinig van gemerkt. Later kwam er meer geld. Maar heb wel geld geleend vroeger. Al een jaar of acht geleden afbetaald overigens. Na het extra afbetalen (met standaard aflossing duurde het nog 600 jaar voordat we alles afbetaald hadden) merkte ik hoeveel geld eigenlijk verdienden en verspilden. Ben toen veel bewuster geworden.

  De echte ommekeer kwam 3,5 jaar terug, toen we net in dit huis woonden. Ik kan me nu echt niet meer voorstellen ooit weer anders te leven.

  Mijn broertje wil verhuizen, naar een groter huis. De keuken is de klein en ''we hebben gewoon te veel zooi'' volgens mijn schoonzusje. Dan wil ik vertellen dat het zoooo zonde is om voor je zooi te verhuizen, als je ergens mee kan besparen is het met minder spullen en niet al te groot wonen. In plaats daarvan schrijf ik er maar een blogje over ofzo. Voor de lieve vrede enzo 😉

 12. Consuminderen is voor mij nog steeds een verplichte keuze. Ik denk nog steeds aan veel geld uitgeven en gemakkelijk leven.
  Thuis was alles wat nodig was. Mijn oude kleding ging naarnschoolvriendinnetjez. Omdat ik ogal lang ben, zag ik hetbvolgende jaar mijn jas bij een mede klasgenote.of bij iemand in de kerk. Mijn moeder sprak hier niet over.
  Pa sprak altijd over zijn bedrijf aan tafel en dan moesten wij onze monden houden.

 13. Ik heb na heel lang twijfelen toch een lening bij de IB-groep afgesloten. Sinds januari. Vanaf September heb ik het weer rustiger met de studie en ga ik er weer naast werken, dan kan het spaargeld weer aangevuld worden!

 14. Ik was achtien toen we gingen samen wonen en ik kon helemaal niet met geld omgaan. Later kregen we een kind toen we twintig waren. WE namen een krediet. Ik wist anders niet hoe we het moesten betalen. Nu weet ik beter maar de schuld is geleidelijk bijna afbetaald. We doen echt vreselijk ons best en ik hecht niet aan luxe

 15. ik heb echt geen wereld salaris ,maar ben er toch in geslaagd door zuinig te leven een mooie buffer bij elkaar te sparen, nu die op een punt is gekomen dat ik in gedachten had, mag er weer af en toe een grote aankoop gedaan worden,maar niet zo maar , nee ook daar ga ik eerst weer voor sparen, zo kocht ik laatst een vaatwassen nadat ik het geld ervoor bij elkaar gesprokkeld had, nu moet ik weer even goed oppassen want mijn werkgever heeft tijdens mijn ziekte niet mijn volledige salaris uitbetaald, op zich geen probleem omdat ik spaargeld heb ,maar daar wil ik alleen aankomen als ik geen andere keuze heb.

 16. Soms heb je weinig keus; ik kon bv niet werken naast mijn studie vanwege een beperking, en mijn ouders kunnen ook niet onbeperkt bijleggen. Nu ik moet stoppen met mijn studie, moet ik ook maar zien werk te krijgen. Aan de andere kant, vind ik het ook niet erg om mijn 'studentikoze' leven voort te zetten voorlopig, in die zin, dat ik echt nog wel uit blijf kijken met wat ik uitgeef, en lekker spaarprogramma's door blijf klikken en zo. Hoe eerder die studieschuld weer weg is, hoe beter.

 17. Je spreekt over het pakket bij de bank. Wist je wel dat als je roodstaan en creditcard opzegt dat je dan korting krijgt bij de bank.

  Verder is schuldenvrij worden voor mij een enorm leerproces geweest waar ik achteraf erg dankbaar voor ben. Maar ik wil studenten ook zeer zeker aanraden om zo min mogelijk te lenen. Ik heb een 'goed' salaris en heb hem in twee jaar kunnen aflossen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd en daar heb ik tijdens mijn studie nooit bij stilgestaan omdat toentertijd een goede baan als een vanzelfsprekendheid werd gezien.

  Leuke blog!

 18. Schulden vermijden is de basis van een gezonde financiële toestand.

  Je levensstijl bewust beperkt houden kan ook erg helpen. Als je minder uitgeeft dan je verdient, groeit je vermogen vanzelf aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.