Vol

Soms zit m’n hoofd gewoon echt even vol. Dan is het gewoon het lekkerst om m’n mond te houden en alles wat te laten zakken. En vooral dat eerste is dan letterlijk: ik sla compleet dicht. Dan zeg ik eigenlijk bijna niets meer, buiten het hoogst noodzakelijke, zing ik niet meer mee met de liedjes op de radio en praat ik ook niet meer tegen katten/vlinders/vogels/andere gevaarten. Verder heb ik ze wel alle 100 op een rijtje…Meestal krijg ik er ook hoofdpijn van, dus dan houd ik sowieso niet zo van geluid.

Het stomme is dat het, als het zover is, meestal zo tegenstrijdig is als wat. Ik kan echt leeglopen op sociale dingen, omdat ik dan al m’n energie nodig heb om in ieder geval een beetje geïnteresseerd over te komen en de neiging te weerstaan om gewoon te vragen of iemand z’n klep wil houden (sommige mensen zijn gewoon al dodelijk vermoeiend, maar in zo’n stemming kan ik ze dan helemaal niet hebben), terwijl ik soms ook juist weer een berg energie kan krijgen van sociale/leuke dingen. Ik ben er nog niet helemaal uit of dat dan net aan het moment ligt, of aan de mensen of nog aan iets anders, maar het besef dat ik af en toe gewoon even – op wat voor manier dan ook – moet opladen, is ook wel prettig. Dan kan ik in ieder geval een beetje bewust wat dingen uitproberen en kijken wat wel en niet werkt.

Wat wel grappig is om te merken is dat ik nu gewoon denk: ‘oké, op die momenten ben ik even wat minder te genieten, en dat is prima’, waardoor ik bijvoorbeeld gisteren tóch best een hoop gedaan heb. Normaal gesproken begraaf ik mezelf dan het liefst onder een deken en doe ik helemaal geen reet, behalve wachten tot het overgaat, maar blijkbaar is gewoon het ‘erkennen’ toch genoeg om het niet té erg m’n dag te laten beïnvloeden, behalve natuurlijk dat het er nog steeds gewoon is.

Hoe het vandaag verder gaat, zie ik wel. Meestal houdt het wel een paar dagen aan en als dat zo is, dan is dat ook niet erg. Het hoort erbij, of tenminste, het hoort bij mij.

Zitten jullie ook wel eens echt vol? En klap je dan ook dicht, of heb je daar juist een andere reactie op?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Introvert/HSP? Herkenbaar!

  Ik had laatst gereageerd over mindfulness/meditatie en je reageerde daarop dat je er een beetje tegenaan hikt. Dus misschien kan ik je nog wat op weg helpen.

  Er is een site calm.com waarbij je een "10 minute guided calm" kunt doen. Dan word je er doorheen gepraat. Misschien is dat iets om over de drempel te komen. Er zijn ook allerlei appjes. (ik gebruik zelf alleen een appje dat na 10 minuten een belletje laat horen en bijhoudt hoe vaak ik mediteer).

  Verder: meditatie is een manier om je geest te trainen, zoals je met sport je lichaam traint. Het maakt dat je meer controle krijgt over je gedachten, beter kunt focussen, meer rust hebt, beter bewust bent van wat je nodig hebt, etc. En je hoeft het maar tien minuutjes per dag te doen. Kan gewoon op een stoel, geen matjes of speciale kleding etc nodig. Helemaal graties.

  Nog een tip: je begint meestal met proberen je aandacht bij je ademhaling te houden. Je kunt tellen (van 1 tot 10 en weer terug) of niet. In het begin kan het heel moeilijk zijn en haal je de 10 misschien niet eens. Maar iedere keer dat je merkt dat je afgedwaald bent: niet boos worden, het is juist goed dat je het merkt. Dan ben je mindful!

  Het Internet staat vol met tips. Ik wil je een blog aanraden: raptitude. http://www.raptitude.com/ Niet alleen over mindfulness, maar ook vanalles over het leven zelf.

  Succes!

  1. Dat eerste zou goed kunnen, ik herken er tenminste wel altijd veel in.

   En verder: bedankt voor de tips! Erdoorheen gepraat worden zou eerst misschien nog wel heel handig kunnen zijn, dan kan ik die tijd ook wat loslaten. Ik ga meteen even kijken 😀

 2. Dat herken ik niet zo. Ik heb alleen een vol gevoel als ik snipverkouden ben, ik heb wel eens het gevoel dat overloop, maar dan heb ik eerder zin om te gaan schreeuwen of gillen dan dat ik mijn mond dicht houd, alleen zou dat wel wat gemakkelijker zijn 🙂

 3. Herkenbaar hoor!
  Alleen als ik dan alsnog teveel prikkels krijg, val ik uit.
  En heb ik vervolgens nog meer in mijn hoofd om over te denken.
  Omdat ik met 2 drukke personen samen woon, is het niet altijd gezellig.

 4. Ja soms heb ik ook gewoon teveel op mijn bordje. Ik weet heel goed dat ik dat zelf doe allemaal, maar ja, kan niet zo makkelijk nee zeggen, en het zijn eigenlijk allemaal heel leuke dingen. Maar dan heb ik gewoon even een dagje helemaal niemand om me heen nodig. Dat lukt nog het best natuurlijk als Ben ook voor zijn werk weg is. Dan doe ik de deur op slot en ga ik lekker boven zitten, achter de pc of met een handwerk. Dan neem ik zelfs de telefoon niet op… Het werkt telkens weer…
  En dan gewoon denken, één dag tegelijk… dan komt het wel goed…
  Fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. ja herkenbaar. ben elke avond een beetje vol (of leeg.. gewoon op). hele dag kindjes om me heen, kletsen, verzorgen, eten maken, spelen, aankleden, verschonen enz. wil savonds als eigen kids op bed liggen, gewoon niets.. voor man vaak niet leuk/gezellig. kijk dan t liefst tv met laptop op schoot. even niets aan mn hoofd..

 6. HSP-tje met een soort van niet te stoppen gedachtencircus, om moe van te worden 🙂

  Af en toe zou ik willen dat er een uit-knopje was en heb bewondering voor mensen die mindfullness of meditatie kunnen uitvoeren. Ik keer meestal behoorlij in mezelf en om even te 'zennen' ga een flink stuk met de hond, soms ook gewoon met oortjes in en muziek op. Even afgesloten van alles en iedereen; lopen (en luisteren) en verder niks.

  1. Ik heb ook altijd moeite met echt dat stil zitten voor mediteren enzo. Ik kan prima stil zitten, maar niet als m'n hoofd zo vol zit. Dan ga ik ook b.v. even gras maaien, een stuk lopen/skeeleren of verstand op 0 en serie kijken.

 7. Ik sla ook compleet dicht op zo"n moment, wil er even helemaal niet zijn. Heb geleerd om hier beter mee om te gaan door "het"er te laten zijn. Ik doe ook aan meditatie en dat helpt enigzins.De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Minsten een half uur je gedachten laten komen en weer gaan zonder te oordelen.pffff!! en op mijn ademhaling letten. Dit gedrag hoort bij mij, maar als ik dit gedrag heb voel ik me boos en onmachtig over iets en heb het liefste dat iemand me vasthoudt. Ik baal hier altijd vreselijk van…….

  1. Dank je anoniem voor het meedenken. Dit boek heb ik niet gelezen, zal ik zeker gaan doen en ja ik weet dat ik HSP ben, ik voel me op dit moment mentaal niet heel prettig en dan komt alles tig keer harder bij mij binnen. Heb jij hier ervaring mee?

 8. Oh dit is wel herkenbaar, ik was zo uit mijn doen na de vakantie we hebben een heerlijke vakantie gehad daar niet van maar we zijn niet weggeweest en alle werkzaamheden komen na de vakantie als een boomerang weer terug. Ik heb meteen ook allemaal veranderingen aangebracht. nou ja het is gewoon lastig allemaal.

 9. Soms als ik een dag gewerkt heb en er nog zoveel hh taken liggen en de kinderen dwars doen, wil ik het liefst in bed kruipen.
  Ik zoek dan een plekje waar ik even tot rust kan komen en na een paar minuten kan ik er weer tegen aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.