5 tips om op de autokosten te besparen

(Advertorial)

Autokosten horen voor veel mensen tot de vaste lasten waar je niet zonder kunt; hoewel het in principe een luxeartikel is, is een auto in veel gevallen noodzaak geworden. Zelf zou ik in ieder geval niet graag zonder zitten. Maar die kosten… Gelukkig is daar weer wat aan te doen; als je het slim aanpakt, kun je hier namelijk best wat op besparen. Hieronder lees je 5 tips om voordeliger auto te kunnen rijden.

Tip 1: Zoek een goedkope autoverzekering 
Op je autoverzekering kan je altijd besparen, zeker als je je huidige verzekering al een tijdje hebt. Toen ik mijn nieuwe auto aanschafte en daar dus een nieuwe verzekering voor nodig had, informeerde ik in de eerste instantie bij mijn verzekeraar van dat moment. Maar door te vergelijken kwam ik erachter dat ik elders een stuk minder hoefde te betalen. Hoeveel iets scheelt hangt natuurlijk van je auto af, maar voor mij was het verschil letterlijk meer dan de helft. Autoverzekeringen vergelijken loont dus wel degelijk.

Tip 2: Houd de bandenspanning op peil 
Hoe meer lucht er in de banden zit, des te minder brandstof je verbruikt. Controleer de bandenspanning dan ook regelmatig, bijvoorbeeld na elke tankbeurt. Dit kan meestal gratis bij de benzinepomp.

Tip 3: Houd je netjes aan de verkeersregels en let goed op 
Wie wegens roekeloos rijgedrag vele brokken maakt, betaalt de hoogste prijs voor zijn autoverzekering. Beter kun je no-claimkorting opbouwen. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een korting op je premie. Daarnaast is het natuurlijk sowieso voordeliger als je niet om de haverklap bij de garage staat en geen boetes in de bus krijgt.

Tip 4: Tank met korting 
Bij veel tankstations in Nederland kun je tanken met korting. Vaak scheelt het maar een paar cent op de literprijs, maar als je over een langere periode kijkt, kan je dat al bijna honderd euro schelen!

Tip 5: Hanteer Het Nieuwe Rijden 
Toen ik mijn rijbewijs haalde werd het net ingevoerd: Het Nieuwe Rijden. Maar ook als je niet van die ‘lichting’ bent, is het slim om je hierin te verdiepen. Dat betekent goed vooruit kijken, uitrollen voor het rode stoplicht en sneller doorschakelen. Het scheelt aanzienlijk op mijn brandstofverbruik!

Hoe houd jij je autokosten in de hand? En zou je eventueel zonder kunnen, of is dat niet echt een optie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. Het kan inderdaad niet overal, ik kan het hier in de buurt bij de Total en de Firezone bijvoorbeeld wel gratis doen, maar aan de snelweg moet je al snel betalen. Ik kijk gewoon meestal even of het kan en als dat zo is, pak ik het meteen mee. En anders wacht ik wel tot de volgende keer.

 1. Echt goedkoop is zonder auto 😉
  En dat is bij ons het geval… al sinds oktober 2008 hebben we geen auto meer.
  Scheelt zoveel kosten!
  Maar ja, niet iedereen kan zonder auto natuurlijk. Als je ver weg werkt ofzo en geen gebruik kan maken van OV dan moet je wel.

  En daarnaast is het gewoon zo dat als we meer te besteden zouden hebben, we waarschijnlijk ook een auto zouden hebben….

  1. Als het zonder kan, scheelt het zeker een hoop. En ik denk dat als je eenmaal gewend bent aan zonder, dat je ook niet zo snel weer eentje hoeft. Ik kan vanwege werk/afgelegen wonen niet zonder, maar moet ook eerlijk zeggen dat ik niet graag zonder zou zitten. Het geeft ook een hoop vrijheid. Maar goed, als het geld er niet is, dan houdt het natuurlijk wel op. Dan eet ik liever dan dat ik rij.

 2. Helaas in ons dorp geen kortings-pomp zie ik, wel bij 2 dorpen in de omgeving. Toch even overleg met DubbeltjeLief of dat voor ons voordeel op gaat leveren. Mijn bejaarde reserve-autootje krijgt één tank per maand en daar moet ik het mee doen en dat lukt eigenlijk prima vaak doe ik er zelfs langer mee.

 3. om nou iedere tankbeurt je banden te gaan checken lijkt me een beetje teveel van het goede. Tenminste, als je een beetje kilometers maakt ben je al snel iedere week 1 a 2x je banden aan het checken. Ik zou zeggen dat 1 tot 2 keer per kwartaal wat rustgevender is, en in principe moeten je banden ook niet zoveel druk verliezen in die periode. Overigens is te hard oppompen ook weer niet goed voor het comfort, dus let daar ook goed op.

  1. Om in één keer een klapper te maken: vergelijken met verzekeringen. Bij mij bleek dat enorm te schelen (verzekeraar van toen wilde €80/maand voor een vrij kale verzekering, nu betaal ik €36/maand voor alles). En verder is het een kwestie van alle beetjes helpen, maar als je MOET kiezen, dan zou ik gaan voor rustig rijden. Dat scheelt uiteindelijk volgens mij meer dan wat je kunt besparen met b.v. bandenspanning of goedkoper tanken. Hoewel dat laatste ook wel aan kan tikken als je veel tankt. Ik zit tussen twee dorpen in en in het ene dorp is het altijd minimaal €0,10 per liter goedkoper. Voor mijn tank is dat zo'n €2,50-€3. Als je één keer in de maand tankt, dan loopt het niet zo heel hard op, maar sta je er elke week, dan is het toch een tientje in de maand, minimaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.