Hypotheek rekentools slaan plank vaak mis

Hypotheek rekentools kloppen voor geen meter

Je hebt het ongetwijfeld wel eens gedaan: hypotheek rekentools gebruiken om te kijken of jij je droomhuis kunt betalen. Ik in ieder geval wel! En waar ik ze zelf altijd nogal conservatief invul en me er niet teveel aan ophang, blijken ze toch heel erg aan de veilige kant te zitten, met name bij 55-plussers!

Hypotheek rekentools geven slecht resultaat

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken – tenminste, tot wat ik dacht toen ik dit bericht eerst vluchtig las – geven de hypotheek rekentools aan 55-plussers vaak een veel slechter resultaat. Hierdoor kunnen ze denken dat een ander huis niet voor hen is weggelegd, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Hiermee komt de Vereniging Eigen Huis naar buiten.

De vereniging wil dat aanbieders van dergelijke tools ze daarom direct gaan verbeteren.

Toekomstig pensioeninkomen

Het probleem zit ‘m vooral in het meenemen van het toekomstig pensioeninkomen. Dit moet voor mensen boven de 56 worden meegenomen in de berekening. Bovendien zijn er vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen van toepassing. Als die informatie niet wordt meegenomen in de berekening, kan deze tot wel 40.000 euro lager uitkomen. Dat scheelt nogal!

Nu lijkt het me zelf logisch om sowieso contact op te nemen met een geldschieter op het moment dat je iets op het oog hebt, wilt verhuizen of iets anders in die richting wilt ondernemen. Dat zo’n tool iets zegt, wil nog niet zeggen dat het zo is. Ook niet als het resultaat is dat je wél een lening kunt krijgen. Ik heb dat zelf wel gehad; als ondernemer kan ik wel een bepaald inkomen hebben, maar de bank neemt dat meestal in de praktijk niet volledig mee.

Maar: dat neemt niet weg dat het inderdaad weinig zin heeft om zo’n tool aan te bieden als hij geen rekening houdt met de meest actuele wet- en regelgeving. Dan kun je net zo goed niets zeggen.

Wat is jouw ervaring met hypotheek rekentools? Klopten de berekeningen bij jou een beetje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Zeker gebruikt en daarna hard weggelopen 🙂 Zullen nooit op de max gaan zitten van wat we kunnen krijgen, hebben altijd gekeken tot ongeveer 50-60% van de max. Meer huis hebben we toch ook niet nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.