Beleggingsupdate mei 2018

Beleggingsupdate mei 2018

Hoewel mijn beleggingsstrategie er eentje voor de lange termijn is, vind ik het wel leuk om een beetje vinger aan de pols te houden. Daarom publiceer ik elke maand een beleggingsupdate, waarin ik laat zien wat de actuele stand van zaken is. Elke maand stort ik een vast bedrag op mijn beleggingsrekening, koop ik daar iets – hopelijk – moois voor en bekijk ik hoe dat uitpakt. Vorige maand stond ik in de min, deze maand sta ik weer in de groene cijfers. Ook wel eens fijn!

Actuele stand van zaken

Ook deze maand werd er weer 275 euro bijgeschreven op mijn beleggingsrekening bij DeGiro. Hierdoor kwam mijn portefeuille uit op ruim 3600 euro. Best een mooi bedrag, als je bedenkt dat er vorig jaar rond deze tijd misschien net een keer 300 euro in zat. Zo zie je maar; elke maand iets in de pot doen tikt op een gegeven moment best aan!

Als je zelf ook overweegt om een beleggingsrekening te openen, dan gooi ik ‘m er toch weer even in: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook nog een beetje. Dat is weer goed voor je karma-punten 😉

Mijn aankopen

Van de 275 euro die ik deze maand stortte, kocht ik 1 x iShares Core Euro Corporate Bond UETF. Daarnaast kocht ik voor 150 euro bij in het BlackRock Global Funds World Technology Fund. Daar had ik bovendien ook nog best wat geluk mee: ik had mijn order ingeschoten en de prijs dipte ineens. Bij het verwerken bleek dat mijn transactie voor die lagere prijs was doorgegaan. Vorige maand kocht ik mijn deelname daarin nog voor 27,73 euro per stuk en en nu lag de prijs op 27,15. Het was echt even dat ene momentje, want nu staat hij weer op ruim 28 euro en daar heeft hij na mijn aankoop ook steeds op gestaan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Vorige maand stond mijn account op ruim 3250 euro en was het totale verschil ruim 26 euro in de min. Een maand later staat mijn account op ruim 3600 euro en sta ik bijna 65 euro in de plus. Nog niet zoveel als een paar maanden geleden, maar het gaat weer de goede kant op.

Het ‘verlies’ zit ‘m nog steeds in die slechte aandelen. Momenteel plussen die weer een beetje, maar nog niet genoeg om ze helemaal uit het rood te krijgen. Hopelijk verandert dat nog.

Het overzicht:

Beleggingsupdate mei 2018

De vrije ruimte is nu even minimaal, maar dat is prima zo. Het is fijn om wat extra’s achter de hand te hebben, maar als het niet in de portefeuille zit, kan het ook niet werken.

Aandachtspunten voor komende maand

Ik wil komende maand toch die slechte aandelen even in de gaten houden. Eentje komt nu steeds weer wat meer bij de 0 in de buurt en ik overweeg om – als dat gebeurt – die te verkopen. Hoewel mijn strategie vooral voor de lange termijn is, was dat één van de proefballonnetjes waarover ik niet speciaal goed had nagedacht. En het is een beetje zonde om het rendement van alle andere dingen te verlagen door dit soort dingen. Dat houd ik dus even in de gaten.

Verder verwacht ik weinig veranderingen. Waarschijnlijk zal ik VWRL ook even wat extra in de gaten houden, zodat ik daar weer wat van kan inkopen op het moment dat daar een dipje is.

Een andere to do is het checken van Peaks, een app waarmee je je wisselgeld kunt beleggen. Ik kreeg via de Rabobank een mailtje met een code voor tegoed, waardoor ik het in feite gratis kan proberen en ben wel even benieuwd of het wat is.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Als ik puur naar de waardestijging van de beleggingen van afgelopen maand kijk, dan is er €39,57 bijgekomen in 1 maand tijd. Grotendeels komt dat door de veranderende dollarkoers van laatste dagen. Zelf heb ik ook nog €70.30 in VWRL gestoken. Dat komt er dus nog bovenop.

 2. Ik kijk slechts 1x per jaar als ik mijn belastingaangifte doe. Overigens beleg ik wel alleen in indextrackers en dus niet in individuele aandelen.

  Je bent overigens niet heel rationeel bezig als je de aandelen pas wil wil verkopen als ze in de plus staan. Waar het om gaat is of je met de op brengst van de aandelen een hoger rendement kan halen als je ergens anders in belegt. Emotioneel gezien is het overigens heel begrijpelijk dat je pas wil verkopen als je geen verlies meer hebt, verlies nemen doet namelijk pijn (in psychische zin), maar rationeel is het dus niet.

  1. Ben ik met je eens, hoewel deze specifieke wel steeds rond de 0 cirkelt (als in: tussen de -2 euro en +1 euro). Dan zie ik er niet zoveel kwaad in en is het meer voor mezelf een soort signaal van: oké, nu is het genoeg geweest. Maar over het algemeen heb je helemaal gelijk; je kunt beter tijdig je verlies nemen, dan later nóg meer verlies hebben. Ten minste, als je ergens toch al niet veel vertrouwen in hebt (wat nu dus het geval is).

 3. Ik zou wel kritisch kijken naar de kosten van Peaks, volgens mij is het vrij prijzig. Beter om zelf geld consequent opzij te zetten bij degiro voor minimale kosten.

  1. De eerste drie maanden zijn gratis en daarna is het een euro per maand. Daarnaast worden er natuurlijk nog kosten verrekend voor de fondsen e.d., daar heb je minder zicht op. Ik schat mezelf erop in dat ik het die zes maanden aanhoud, de 20 euro gratis incasseer en daarna idd alles overzet naar DeGiro. Dat is ook voor het overzicht wel prettig, dan heb ik alles gewoon zoveel mogelijk op één plek. Bovendien budgetteer ik natuurlijk ook altijd wel vrij strak, dus ik weet ook niet of ik zit te wachten op steeds dat automatisch afronden…

 4. Ik ben nu een paar maanden bezig via Peaks. Het gemak sprak me aan; ik hoef er eigenlijk niet naar om te kijken en geld opzij zetten gaat zonder dat ik er erg in heb. Heel typisch is wel dat als je ergens niet naar om hoeft te kijken, je dat automatisch wel doet. Ik kijk elke dag even. Tot nu toe nog niet naar tevredenheid, want ik sta tot nu toe steeds op verlies. Maar even een tijdje aankijken dus, en ondertussen het potje wel (moeiteloos) aan blijven vullen.

  1. Bedankt voor het delen van jouw ervaring! En dat toch wel kijken is inderdaad wel herkenbaar 😉 Het scheelt wel dat ik kijk, maar niet de behoefte voel om er iets aan te doen als het bijvoorbeeld even wat minder gaat. Peaks kijk ik in ieder geval even die zes maanden aan die nodig zijn om de 20 euro gratis te krijgen. Ik weet dat dat eigenlijk te kort is voor beleggingen, maar ik ga ervan uit dat ik met die 20 euro extra sowieso dan op winst uitkom. Waarschijnlijk gooi ik het daarna gewoon over op mijn DeGiro-account, dat is dan toch iets overzichtelijker.

 5. Leuk om te lezen 🙂 Ook hier staat de boel weer in de groene cijfers, iedere maand leg ik braaf in en koop ik bij.
  Tegenwoordig beleggen we ook voor onze dochter aangezien ze zo’n lange horizon heeft en de spaarrekeningen niets opleveren, soms laat ik haar zien dat ze weer een paar euro heeft verdiend; zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen; want bedrijven werken voor haar….als ze dat concept al vroeg snapt dan heeft ze een heel mooie voorsprong 😉

  1. Mooi dat alles weer in de groene cijfers staat! Toen ik gisterenavond nog even inlogde, was er zelfs alleen op die dag weer 25 euro bijgekomen, dus ik sta nu op 94 in de plus. Maar: met zo’n grote sprong ga ik ervan uit dat dat ook straks nog wel weer een beetje gecorrigeerd kan worden 😉

   Wat leuk dat jullie dat ook voor jullie dochter doen! Die voorsprong pakt niemand haar meer af, niet qua kennis en niet qua financiën. Als je met minimaal 18 jaar rekent en je belegt een beetje aan de veilige kant, dan kan ik me niet voorstellen dat haar potje uiteindelijk niet groter is dan wanneer je 18 jaar zou sparen!

 6. Ik sta inmiddels ook weer in de plus.
  Dat wordt ook veroorzaakt doordat ik vorige maand tijdens het dipje wat extra heb bijgekocht.

  Verder verkoop ik nooit. Ik herbalanceer mijn portefeuille door jaarlijks de verdeling van mijn inleg aan te passen. Het ene jaar koop ik wat meer wereldwijde aandelen, het andere jaar wat meer opkomende markten.
  Verder heeft mr.fob precies uitgerekend hoe ‘voordelig’ peaks is 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.