Pensioensparen voor millennials – zo pak je het aan

Hoewel de Millennials – waartoe ik mezelf ook reken – allang niet meer de jongste generatie zijn, behoren we ook zeker nog niet tot de oudste generatie. Misschien herken je dat wel: je staat gewoon nog middenin de opbouw van je leven en bent helemaal niet bezig met je pensioen. Dat is iets voor later. Een gedachte die je ongetwijfeld tien jaar geleden óók had. Ik wel, in ieder geval 😉 Maar weet je: de tijd om aan later te denken is NU. En ik zal je vertellen waarom wij als millennials écht aan pensioensparen mogen gaan denken.

Waarom millennials nog niet doen aan pensioensparen

Maar voor ik daar induik, is het misschien fijn om even te weten dat je niet alleen bent, als je nog niets aan pensioensparen doet.

Naast dat je er misschien gewoon geen zin in hebt of er niet aan denkt, zijn er ook heel veel praktische redenen. De inflatie is hoog, de kosten van levensonderhoud zijn enorm gestegen, er zijn toch wat wisselende sentimenten op de arbeidsmarkt en de kans is ook best groot dat je nu te maken hebt met opgroeiende kinderen – die meestal ook niet echt gratis zijn.

Daarnaast wordt er wel heel veel verteld over pensioensparen, maar wordt het – overigens net als alle andere financiële zaken – er vaak niet duidelijker of makkelijker op gemaakt. Dus ja, wat doe je dan? Voor je uitschuiven, waarschijnlijk.

Uiteindelijk is het ook een beetje zoeken naar de balans: leven in het nu, maar toch ook nadenken over later, zodat je straks op je oude dag niet nog eens aan de macaroni met ketchup hoeft te zitten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn pensioenplan als millennial

Zoals je misschien wel weet, heb ik in mijn twintiger jaren een behoorlijke financiële crisis meegemaakt. Dat was zelfs de start van dit platform 😉 Dat heeft me dusdanig wakker geschud, dat ik op allerlei (financiële) fronten in beweging ben gekomen.

Nu heb ik als ondernemer geen ‘standaard’ pensioen, voor zover dat überhaupt bestaat. Wel heb ik een eigen plan. Daarover vertel ik in dit artikel een stuk uitgebreider, maar even de basics:

  • ik verlaag mijn vaste lasten door bewuste keuzes te maken en af te lossen op mijn hypotheek;
  • ik bouw eigen vermogen op door te beleggen, te investeren en aan pensioensparen te doen; en
  • kruis mijn vingers en hoop heel hard dat er straks nog AOW is 😉

Zonder zou ik het ook wel redden, maar het scheelt toch weer.

Als je op tijd begint met dit soort dingen, kun je profiteren van de factor ’tijd’. Oftewel: je geeft geld langer de kans om te groeien en je hoeft minder in te leggen om grotere resultaten te bereiken.

Om dat te illustreren, even deze tabel (met dank aan Rachel Cruze):

broers ben en arthur die investeren

Wat je hier ziet is het eindresultaat van twee broers, waarbij de ene van zijn 19e tot zijn 26e belegt, en de ander pas op zijn 27e start en doorgaat tot zijn 65e.

Ben, de broer die op zijn 19e al begon, legde in totaal slechts 16.000 euro (of dollar, maakt het zoveel uit, het gaat even om het totaalplaatje) in. Zijn broer Arthur legde maar liefst 78.000 euro in. En toch is het eindkapitaal van Ben flink groter dan van zijn broer. Dat is met factor 143 gegroeid, en dat van zijn broer ‘maar’ met factor 19.

Nu hoeven de rendementen in dit plaatje niet te kloppen, maar je ziet hier wél heel goed, wat het doet als je op tijd begint en de tijd haar werk laat doen. Dit geldt natuurlijk zelfs voor alles op je spaarrekening.

Als jij op je 19e begint met 100 euro en je krijgt 4 procent rente, heb je op je 20e 104 euro waarover je 4 procent krijgt. Dat telt vervolgens heel lang door. Des te hoger die rente wordt (en met beleggingen is die kans wat groter), des te harder je uitloopt.

Maar goed, als millennials zijn we natuurlijk al wat te laat om op onze 19e te beginnen met pensioensparen. Dus wat nu?

Pensioensparen in 3 stappen

Tja, ik zou denken: toch beginnen. En dat kan met drie eenvoudige stappen.

Stap 1: krijg inzicht in je huidige financiële situatie

Je moet ergens beginnen. Maak een overzicht van je inkomen, van je uitgaven, je schulden. Wat kun je sparen? Waar zit de rek? Je kunt die info zelfs al gebruiken om een beetje in te schatten hoeveel je straks nodig hebt, bijvoorbeeld als aanvulling op je AOW of pensioen.

Vind je het lastig of saai om dit soort stromen in beeld te brengen? Ik heb er een hele leuke training voor 😉 Daarin kunnen we ontdekken hoe jij je gewenste levensstijl kunt onderhouden én ruimte kunt vinden om geld apart te zetten.

Stap 2: begin. Al is het met kleine bedragen

Zelfs een klein bedrag per maand kan een groot verschil maken dankzij het effect van samengestelde rente. Start met een percentage van je salaris, bijvoorbeeld 5%, en verhoog dit zodra je meer ruimte hebt. Plan een vast moment in om te checken of het omhoog kan.

Stap 3: investeer slim in je toekomst

Ontdek de verschillende pensioensparen opties zoals indexfondsen, pensioenrekeningen, of alternatieve investeringen. En kijk bijvoorbeeld ook naar de kosten. Ook kosten werken namelijk volgens het principe van ‘compounding‘. Oftewel: die ene procent lijkt nu niet veel, maar kan je op een periode van 40 jaar zo een ton aan rendement schelen. Dat willen we uiteraard niet 😉

Waarom moeten wij millennials nu al beginnen met pensioensparen?

Omdat je het jezelf gewoon niet moeilijker moet maken dan nodig. Het is niet altijd even gemakkelijk om consequent voor jezelf op te komen dagen, maar als jij kunt kiezen tussen elke dag een klein beetje doen, of straks een dikke bak stress en geldtekort… wat kies jij dan?

Kijk, die wereldreizen met je pensioen gaan er natuurlijk niet vanzelf komen. En elke levensfase brengt weer nieuwe kosten en uitdagingen met zich mee. Je kunt jezelf wel voorhouden dat het ‘straks’ allemaal beter wordt, maar we weten allemaal: de tijd vliegt voorbij. En behalve dat gaat er maar weinig vanzelf.

Hoe lekker zou het dan zijn als je straks kunt genieten van je pensioen, wetende dat je toekomst op financieel vlak stevig staat. Door nu kleine stappen te zetten, bouw je aan een solide basis voor vrijheid en zekerheid op een later moment.

Bovendien: waarom genoegen nemen met x19, als je x143 kunt gaan 😉

(Hoe) Heb jij je pensioen geregeld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.