Meer uit je kleding halen voor minder geld: 7 creatieve tips voor een duurzame garderobe

Meer uit je kleding halen voor minder geld? Ontdek 7 creatieve tips om een stijlvolle, duurzame garderobe op te bouwen zonder hoge kosten.

Hoewel ik geen grote kledingkoper ben en niet echt met de trends mee ga (mijn trend is klassiek en ach, dat blijft meestal wel aardig 😉 ), heb ik wel graag kleding waar ik blij van word én vind ik het ook fijn om af en toe wat nieuws te hebben. Nu heb ik sowieso een talent voor de duurste dingen uit het rek pakken (herkenbaar?!) en las ik dus ook nog dat de kledingprijzen gestegen zijn. Nou, gelukkig hoef je geen overvolle kast vol dure items te hebben om er goed uit te zien en draait het vooral om kwaliteit, slimme keuzes, en kleding die je écht blij maakt. Dus dook ik eens in slimme tips voor een duurzame garderobe, voor mezelf en voor jou. Met deze creatieve tips kun je meer uit je kleding halen, minder geld uitgeven, en toch kiezen voor duurzame kleding.

1. Maak je eigen capsule garderobe

Deze staat al zo lang op mijn lijstje: een kleine collectie samen van tijdloze kleding die je eindeloos kunt combineren. Denk aan duurzame basics zoals een goede spijkerbroek, een blazer en een paar neutrale T-shirts. Door bewust te kiezen voor kledingstukken die je makkelijk kunt mixen en matchen, heb je minder nodig. Dat bespaart je geld én voorkomt dat je kleding in de kast blijft liggen. Het draait allemaal om kwaliteit boven kwantiteit.

De catch: als je wilt dat het allemaal goed combineerbaar is, moet het natuurlijk ook goed bij elkaar aansluiten. En als je – zoals ik – eigenlijk maar slecht kleding verslijt én al jaren min of meer dezelfde maat hebt, vraagt het creëren van een capsule garderobe soms ook om stevig opruimen. Ben ik wel mee bezig, maar dat gaat altijd in etappen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Tweedehands, maar dan met een focus op kwaliteit

Tweedehands kleding is een van de beste manieren om geld te besparen op kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Een vriendin van mij is echt een ster in het vinden van leuke koopjes in de kringloopwinkel. Dat talent heb ik niet, maar ik vind het wél leuk om regelmatig eens op Vinted te kijken. Voor de stukken die bijvoorbeeld ‘in het seizoen’ al op mijn lijstje stonden en ook daarna nog prima passen, alleen een stuk goedkoper zijn. Het mooie van tweedehands is dat je vaak unieke items vindt, die ook nog eens bijdragen aan een duurzame garderobe.

3. Accessoires

Als je geld wilt besparen op kleding, kan het ook heel slim zijn om te kijken naar accessoires. Een simpele outfit kan helemaal anders aanvoelen door een sjaal, ketting of tas. Zo kocht ik zelf laatst in Miami een prachtige vintage armband, die ik tot nu toe al veel heb kunnen combineren én die elke outfit weer bijzonder maakt.

Het leuke is dat accessoires vaak een stuk goedkoper zijn dan nieuwe kledingstukken, maar ze kunnen je look compleet veranderen. Accessoires zijn ook duurzaam in gebruik, omdat je ze steeds opnieuw kunt combineren zonder dat je snel iets nieuws hoeft te kopen.

Bonustip: als je van de sjaaltjes en shawls bent, kijk dan zeker eens op YouTube voor handige voorbeeldfilmpjes om hetzelfde item echt op tig verschillende manieren te dragen.

4. Kies voor mix-and-match kleding

Wil je meer uit je kleding halen? Kies dan voor kledingstukken die veelzijdig zijn. Een blouse die je zowel met een nette broek als op een jeans kunt dragen, of een jurk die je zowel casual als chic kunt stylen, geeft je eindeloos veel opties. Hierdoor hoef je minder kleding te kopen en bespaar je geld zonder in te leveren op stijl. Als ik wat nieuws koop, probeer ik vooraf al te bedenken of ik het op minimaal drie manieren (dus met drie andere items) kan combineren.

En nee, dat betekent dus NOOIT meer iets kopen waarvan je denkt: “Oh, dan moet ik [insert in de praktijk onvindbaar kledingstuk] er alleen nog even bij kopen.” Dat gaat namelijk bijna nooit gebeuren en dan zit je met een min of meer niet te dragen kledingstuk.

5. Onderhoud je kleding goed

Echt: zo belangrijk dit. En voor mij ook samen te vatten in: lucht het een keer vaker als het niet echt vies is geworden, lees de labels (nee, wol kan je niet zomaar in de wasmachine gooien) en doe je kleding niet in de droger. Met name dat laatste verbaas ik me altijd over. Daar slijt je kleding dus énorm van. En soms krimpt het ook. Hoewel mijn ervaring is dat dat meestal voor de kleding van mijn man geldt 🤭

6. Investeer in tijdloze kledingstukken

Het loont om te investeren in tijdloze kledingstukken die altijd in de mode blijven. Denk aan een goede jas, een paar klassieke schoenen of een blazer. Als je garderobe uit dat soort duurzame kledingstukken bestaat, gaat hij veel langer mee en hoef je alleen maar wat basics bij te kopen.

Ik heb laarzen en schoenen die ik al in 2008 gekocht heb en die nog steeds meegaan. En ook kleding die al makkelijk 10 jaar of langer in mijn kast ligt. Ja, dat waren vaak wat duurdere stukken en ja, dan wil je op gegeven moment wel wat nieuws. Maar dan kun je soms dus ook prima volstaan met een nieuwe basic of een leuke accessoire, waardoor het er weer heel anders uitziet.

7. Organiseer een kledingruil

Hier hoorde ik laatst een vriendin over, die mega-enthousiast was. Ook al was ze alleen van plan geweest kleding te brengen 😉 Een kledingruil met vrienden of familie is een geweldige manier om je garderobe duurzaam op te frissen zonder geld uit te geven. Je geeft je oude kleding een nieuw leven en krijgt er nieuwe stukken voor terug. Je kunt dit zelf regelen, of kijken of er zoiets bij je in de buurt georganiseerd wordt. Wel fijn als de mensen die meedoen dan een beetje dezelfde stijl hebben.

Duurzame garderobe is fijn en bespaart geld

Je ziet het: door een beetje creatief te zijn sla je eigenlijk meerdere vliegen in één klap. Je betaalt minder voor je kleding, hebt een duurzame garderobe wat weer beter is voor het milieu én je bespaart jezelf een bak kopzorgen in de ochtend over wat je aan moet trekken. Want: de keuze is beperkter en je weet dat alles goed matcht. Hoewel dat de keuze dan misschien juist weer groter maakt 😉

Ik zeg je eerlijk: ik ben er nog niet helemaal, maar de stijgende kledingprijzen motiveren me wel om weer wat mooie stappen richting die duurzame garderobe te zetten!

Hoe zit dat bij jou? Is jouw garderobe een beetje duurzaam en wat zou je graag nog veranderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik heb ook wel eens meegedaan met zo’n kledingruil. Ik leverde aardig wat in en kwam met minder thuis (doel op zich gehaald natuurlijk). Maar dan vond ik die items die ik mee naar huis gehaald had, het eigenlijk toch niet helemaal op termijn. Ik merkte dat ik in de maanden daarna alles alsnog een voor een wegdeed, op een zwart t-shirt na. Echt efficiënt was dat dus niet voor mijn garderobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.