De auto delen?

Wij zitten er over te denken om – als de situatie dat toelaat – één auto weg te doen. De voordelen zijn duidelijk: minder kosten. Ik zie echter ook wat nadelen die – helaas – vooral gevoelsmatig zijn.

Ten eerste ben ik gewoon heel erg wijs met mijn autootje. Hij doet het altijd, ik zit er lekker in en het geeft een enorm gevoel van vrijheid. Het is fijn als je in je auto stapt en hij staat direct goed. Niet aan de spiegels draaien, niet de stoel verzetten, niet de goede radiozender opzoeken of onder de stoel duiken naar die cd die de vorige keer nog echt in de speler zat. En zomaar weg kunnen gaan wanneer je wilt. Natuurlijk kan dat ook op de fiets (ov is hier niet echt praktisch en bovendien vind ik dat ook schreeuwend duur), maar dan kom je toch minder ver. En dan nog het autootje zelf; het gaat me gewoon aan het hart om afscheid te moeten nemen.

Aan de andere kant; hoe nodig is het om twee auto’s te hebben als één van de twee toch grotendeels bij huis staat? Lever je echt in als je weer moet gaan plannen/fietsen/lopen? Wat zou hier voorop moeten staan: de besparing (overigens relatief klein; geen wegenbelasting en nog geen €20 verzekering/maand) of de vrijheid/het gevoel?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ik zou niet ten koste van alles willen besparen. Je wilt ook fijn leven en als je erg gehecht bent aan je autootje en de enorme vrijheid die het ding biedt, dan zou ik zeggen: lekker houden!

 2. Als je zo gehecht bent aan je autotje en het kost 20 euro per maand, en het ov is bij jullie niet optimaal. Zou ik het autotje gewoon houden. Ik zit nu een week zonder auto en het gaat op zich wel. Maar ik ben blij als ik er weer een heb. Ik heb dan wel een auto die ik kan lenen af en toe, maar dan moet ik idd de stoel goed zetten en de spiegels weer instellen. Ik zou er nog maar goed over nadenken!

 3. Ook mijn auto staat grotendeels ongebruikt naast het huis, want het meeste doe ik lopend of op de fiets. Maar hij gaat voor geen goud weg. Ik tank maar eens per 3 maanden, en vind het inderdaad heerlijk dat ik niets hoef in te stellen qua stoel etc. Het is zelfs zo erg dat ik mijn man zijn auto van de oprit laat rijden als ik met mijn auto wegga. Zijn auto vind ik veel te lastig, veel te groot!

 4. Ik heb zelf ook zo´n oud bakkie voor de deur. En wat je zegt over het gevoel van vrijheid, dat vind ik toch het zwaarst wegen. Alleen het idee al dat ik gaan en staan waar ik wil… Mijn man zit hier mee te denken en hij zegt: laat hem eens een maandje staan als proef, dan weet je wat het is met een auto minder. (Misschien ook een leuk onderwerp voor je blogje zo'n autovrije maand??).

 5. Wij hebben maar een auto en die staat grotendeels voor de deur. husband loopt in vijf minuten naar zijn werk en ik ben thuis. Wij tanken niet zo veel, maar wgdoen, nee. Het is inderdaad een bepaalde mate van vrijheid. En nu met de verbouwing is het gewoonn makkelijk, elke keer naar de bouwmarkt. dat zie ik mij op de fiets niet doen.

  Liefs Frederique

 6. Ik zou het ook niet doen. En al helemaal niet voor 20 euries in de maand.
  Een fatsoenlijke bos bloemen kost tegenwoordig al meer…
  Als ik je blogje lees over je autootje dan stroomt het over liefde voor dat ding, dus koesteren maar!
  Groetjes Tess.

 7. Je kan misschien ook gewoon eerst eens een maandje de sleutel in een bakje water leggen en die invriezen? (of iets anders verzinnen waardoor je de auto niet kan gebruiken) en kijken of dit bevalt?

 8. Zolang je geen grote reparaties gaat krijgen is dit toch een consuminder autootje voor dit maandbedrag.?.Als je hem zou houden kun je toch ook zoveel mogelijk op de fiets doen?Maar in noodgevallen staat hij voor de deur.Groeten Izerina

 9. Ik heb twee dagen geen auto voor de deur gehad en al hoefde ik niet weg, ik voelde me erg beperkt in mijn vrijheid. Ik wil echt niet zonder en voor het geld wat jou die vrijheid kost, zou ik al helemaal niet moeilijk doen. Lekker van genieten dus wanneer je hem nodig hebt en gebruikt.

 10. Is het echt maar 20,-? Want zeker als het een oud brikkie is moet je ook de onderhoudskosten meetellen…
  Wij zijn ook gaan samendoen met 1 auto, en achteraf viel het wennen reuze mee. Scheelt ook wel dat Mr. Green af en toe de motor pakt als ik de auto nodig heb, alleen in de winter kan dat niet en moet ik met de bus.
  Je kan ook een testperiode inlassen voor je 'm definitief weg doet, gewoon eens kijken of je 'm een maandje kunt laten staan, en de beslissing even uitstellen.

 11. Ja, het is een heel zuinige auto, niet een oude. Maar geen wegenbelasting, alleen verzekering. Onderhoud natuurlijk wel, maar dat is eigenlijk zelden iets bijzonders, dus weinig meer dan de gewone beurten. Als ik straks minder rijd, zijn die kosten op jaarbasis misschien nog eens €100 of €200.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.