Jaarafrekening: stroom en gas + aflossing

De jaarafrekening voor stroom en gas is binnen! Na een paar rekensommetjes had ik verwacht dat er nog zo’n €300 bijbetaald moest worden. Balen natuurlijk, zeker omdat we echt al beter hadden opgelet. Ik zat er met mijn sommetjes niet zo heel ver naast; er moet nog €300,13 afgerekend worden en het maandbedrag gaat met €18 per maand omhoog. Voor nu heb ik er wel vrede mee, ik weet:
a. dat ons huis nog niet optimaal geïsoleerd is
b. dat een voorschot van €60 met een huis van deze afmetingen een utopie is
c. dat het slimmer is gewoon wat meer te betalen en er ook een beetje comfort van te hebben en van daaruit misschien nog eens (door andere maatregelen) te minderen.

Natuurlijk is er ook nog leuker nieuws op deze mooi, maar winderige woensdag: de oplettende lezer heeft misschien wel gezien dat het hypotheekaflosmetertje weer iets verschoven is! Ik heb weer een bedrag extra over kunnen maken, waardoor ik al bijna op 30% van het extra af te lossen doelbedrag voor dit jaar zit. Het zijn allemaal geen duizenden euro’s, maar het loopt tenminste door! Bovendien heb ik laatst een vriendin gewezen op de voordelen van het vervroegd aflossen, iets waar ze zelf eigenlijk nog helemaal niet aan had gedacht, maar wat best wat voor haar zou kunnen zijn.

Praat jij wel eens met mensen over je hypotheek of geldzaken (in het algemeen, hoeft niet per se tot in detail), of houd je dat liever voor je?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik betaal liever maandelijks iets minder en zet het te verwachten bij te betalen bedrag op de spaarrekening. Dat is dan toch aardiger rente krijgen over te betalen energie.

  Praten over schulden of moeilijkheden is not done. Mensen horen liever iets over positieve dan over negatieve dingen. Het hoort bij het leven. De meesten ontkennen hun problemen.
  We hangen de vuile was liever niet buiten.

 2. Binnen mijn familie zijn we heel open over geldzaken (dus ook hypotheken en evt schulden), ik vind dit zelf erg fijn, want ik praat er ook graag over! Twee mensen weten altijd meer dan één vind ik 🙂

  Mijn schoonfamilie is daarentegen heel gesloten over hun financiën. Dat respecteer ik ook, maar persoonlijk vind ik het fijner om open kaart te spelen naar mensen die je vertrouwt, zowel in moeilijkheden als in goede tijden. Het is dan niet zo dat iemand meteen zijn hand op moet houden, absoluut niet. Maar erover praten kan vaak al heel verhelderend werken.

 3. Wij praten wel eens over al of niet zuinig leven. Of een bankrekening met de hoogste rente. Ik heb gemerkt,dat onverwacht mensen jaloers kunnen reageren op een goede bankrekening. Ook al is die in ons geval ontstaan door nare gebeurtenissen. Dan denk ik wel eens,ik had liever veel later geerfd en nooit met schadevergoeding na een verkeersongeval te maken gehad.Groeten Izerina

 4. Ik ben ook vervroegd gaan aflossen met de 13e maand en vakantiegeld. Daardoor hoefde ik maar eenderde te betalen maandelijks dan daarvoor. Maar daarvoor heb ik natuurlijk ook minder vakanties 'gevierd' elders dan een ander en geen verbouwingen e.d. Ik heb hier nooit spijt van gehad eerlijk gezegd! Daardoor heb ik het nu iets gemakkelijker gekregen dan met dat hele bedrag. Ook al zouden nu wat verbouwingen toch wel handig zijn o.a. een badkmaer en keuken 9die stammen nog uit 1945 zelfs). Alleen dat is gewoon moeilijker te realiseren vanwege bepaalde redenen.

 5. De kinderen en wij zijn open over geldzaken.
  Wij hebben ze ook bijgebracht dat je je geld maar één keer kunt uitgeven.

  Maar naar anderen toe is het nog steeds een taboe. Niemand zegt wat over zijn situatie, maar wil wel alles over jou weten.

  Liefs Frederique

 6. Dan de Portugezen; ik heb het meegemaakt dat er eentje zich voorstelde met ik heet zo en zo ik ben zoveel jaar en ik verdien zoveel per jaar. Het bestaat.
  Ik praat gewoon over geld, of het goed gaat of juist niet, dat vind ik geen probleem, ik heb dan wel weer een probleem met bedragen op het internet zetten. Zo hebben we allemaal wat.

  Liefs, Haagje

 7. Zelf betaal ik liever wat meer om dan op het einde van de rit een meevaller te hebben – het op de spaarrekening zetten voor later werkt hier niet; er is altijd wel iets …
  En ja, ik praat gewoon over onze financiële toestand – ik krijg vaak jaloerse reacties omdat man werkt en ik thuis ben, terwijl bij vrienden beide werken – dan denken ze altijd dat hij heel veel moet verdienen ofzo, maar het is gewoon een kwestie van prioriteiten en keuzes maken ….

 8. Mijn ouders zijn er in ieder geval heel erg open over – mijn vriend ook, dus dat mijn ouders er open over zijn scheelt genante momenten haha. Met een groot deel van de familie merk ik dat het moeilijker is om er over te praten. Terwijl ik het juist heel leuk vind om bespaartips uit te wisselen bijvoorbeeld, maar dat kan ik gelukkig ook goed met mijn mams ;-).

  Je hebt trouwens een award, als bedankje voor je leuke reacties.
  http://jantineschimmel.blogspot.com/2011/04/award.html

 9. ik heb je blog vandaag pas gevonden en ga hem volgen… leuk hoe je schrijft en vragen stelt hoe andere het doen…

  Onze rekening viel gelukkig mee, maar dat komt idd mede door dat ik het voorschot ook altijd iets om hoog schroeven, beter zo dan apart zetten er is dan altijd wel wat onverwachts wat betaald moet worden.

  Ik ben jaren heel gesloten geweest over onze schulden en problemen, schaamte, bang voor veroordeling enz. Maar gelukkig is die last van mijn schouders, maar natuurlijk ligt bij de ene de grens wat je verteld hoger als bij de ander…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.