Kosten en (bijna) moeiteloze besparingen

Voor ons komt er nu weer een dure tijd aan. Niet vanwege de feestdagen, wel vanwege het huis en de dieren. De dieren moeten ingeënt worden en voor de winter moet er voor een aantal van hen echt een ander verblijf komen. Het huis gaat op twee manieren veel kosten: de verbouwing en de gasrekening. Nadat we vorig jaar af en toe wolkjes binnen konden blazen en behoorlijk last hadden van stramme spieren, willen we het dit jaar anders doen. Niet als een gek gaan stoken, omdat nog niet alles geïsoleerd is en dat dus zonde is, maar wel prettig kunnen zitten thuis. En ook niet onbelangrijk: voorkomen dat het te vochtig wordt, met alle gevolgen van dien.

De belangrijkste (geschatte) kosten op een rijtje:
– Inenten dieren (9 stuks) €175
– Dierenverblijf €1000
– Nieuwe deuren + plaatsing €950
Isolatieproject + repareren vloerverwarming etc €1500

Totaal: €3625

*auw*

Omdat alle kleine beetjes helpen, ben ik ook eens gaan zitten voor manieren om (bijna) moeiteloos te besparen, in tijd en geld. Niet alleen vanwege de eventuele financiële opbrengsten, maar ook om me steeds bewuster te worden van nieuwe creatieve bespaarmethodes. Vaak zie je steeds meer, als je er ook mee bezig bent.

1. Meer zelf maken. Van wasmiddel tot leuke kaarsenhouders en van herfstukjes tot meubelstukken. En het doel is dan om die dingen zoveel mogelijk te maken met wat we al hebben/gratis kunnen krijgen. De combinatie van iets opruimen en iets nieuws (b.v. een kaarsje maken van een potje) vind ik zelf het mooist.

2. Zuiniger omspringen met gas, water en licht. Grote dingen vooral in het weekend doen, vaker de iPad gebruiken en computer uitlaten, verwarming wel op tijd naar beneden doen en niet aanzetten als het niet nodig is (b.v. als we toch weggaan, als ik in een deel zit waar (nog) geen verwarming zit, etc.), regenwater opvangen en dat voor tuin/toilet/auto gebruiken, meer film kijken op de iPad en niet op de tv (52″ plasma :/ what was I thinking…), vriezer ontdooien, in ieder geval de gasmeter goed in de gaten houden, om te kijken of we niet hard over ons voorschot heen gaan.

3. Opruimen. Om te verkopen, om de kringloopwinkel blij te maken, om beter te zien wat ik heb (en dus niet hoef te kopen), om andere mensen blij te maken, om op onverwachte cadeautjes te stuiten, om troep-ergernis te verminderen en om minder tijd kwijt te zijn aan schoonmaken, opruimen, leegruimen, enzovoorts.

4. Regelmatig op zoek naar maaltijden in de kast/kelder. Soms gewoon eens doen alsof ik NIET naar de winkel kan, kijken wat er dan nog op te maken is. Anders schuift dat vaak naar achteren en ga ik weer voor gemak/trek, terwijl er soms met ingrediënten in de kast/kelder/vriezer ook heel veel lekkere dingen te maken zijn, en het ruimt nog op ook.

5. Goedkoper verbouwen. Door meer rond te kijken naar prijzen, ook gewoon te vragen of iemand iets nog heeft, de schuur op te ruimen (wie weet wat je daar weer tegen komt), wat creatiever te denken en niet klakkeloos bestellen wat gevraagd wordt. Een alternatief is soms net zo goed en veel voordeliger. Voorbeeldje van een besparing van laatst: we hadden grote houten platen nodig van een bepaald type. Bij ons vaste (normaal goedkoopste) adresjes waren ze €65, via internet hebben we ze voor €25 gescoord. Een behoorlijke besparing!

Om deze dingen ook allemaal goed uit te kunnen voeren, heb ik wel wat meer rust in mijn lijf nodig. Ik zal beginnen met beter in mijn agenda kijken en een beetje vooruit denken, dat bespaart me in ieder geval al een flinke dosis stress.

Kennen jullie nog leuke, makkelijke of moeiteloze manieren om geld/tijd te besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik wist niet dat je 9 dieren had! En waarom moeten ze weg voor de winter? Vanwege de kou?
  Ik vind jouw tips verder echt heel goed!
  Dat zijn dingen die iedereen (zou) kan (kunnen) doen en die we toch vaak vergeten!
  Bedankt!
  Gr,
  Julia

 2. roeien met de riemen die je hebt, op alle vlakken, bespaart het meest. Tochtplaatsen opsporen met een brandende kaars en de kieren vullen met kranten als isoleren daar nog niet in de begroting ligt. Soepgroenten kun je verzamelen in een doosje met deksel in de vriezer, als je wortels, bloemkool, prei etc. eet, een beetje gesneden in die doos doen, spaart geld. Rozijnen kun je vaak vervangen door in stukjes geknipte droge abrikozen, sausen voor toetjes kun je maken door jam wat te verwarmen met water of appelsap, vesten en Viltsloffen (gebreid, internet) als persoonlijke isolatie en vooral zelf de groenten schoonmaken en snijden (spinazie is een uitzondering, verser en veel minder spoelwater gebruik, uit de diepvries kopen) en toetjes zelf maken, warm of koud. Als je was weken vervelend vindt doordat er een emmer staat en je de lucht van het sop niet verdraagt, je kan gewoon de wasmachine met was drie minuten laten draaien, uitzetten, paar uur later weer aan en gewoon de hoofdwas draaien, hoef je niet meer voor te wassen. Zet wat je naar de kringloop wilt brengen een week goed in het zicht en je zult opeens in tantes blikken koektrommel een voortreffelijke bewaarplaats voor waxinelichtjes zien, die je best een ereplaatsje in de kamer kunt geven. Vervang verder waar je net niet tevreden over bent door beter spul uit de kringloop, niet goed sluitende plastic bakjes door tupperware bijv., of een pan met dunne bodem door een gietijzeren (alleen voor gas en petroleumstelletjes). Denk aan hoe je grootmoeder leefde en werkte, met een paar aanpassingen kan dat nu nog net zo gemakkelijk. Veel vuil in die tijd kwam gewoon door de kolenkachels, daardoor moesten ze veel vaker boenen dan wij.

 3. Wat veel dieren heb je! Heb je overzicht over de kosten van je dieren? Voeding? Medische zorg? Krabpalen, kattenbakken, speeltjes.
  Ik had 7 jaren geleden een aantal wandelende takken, die kregen jongen en toen had ik er erg veel, maar die kosten niet zo veel, maar 9 grote honden, die doen een aanslag op je portemonnee!
  Ik weet dat het plezier dat je van beesten hebt niet in geld uit te drukken is, maar de kosten drukken wel op je budget!

 4. De dieren hoeven niet weg hoor! Maar hun huidige huisjes zijn niet zoveel meer, dus we willen graag dat ze er voor de winter wat warmer bijzitten. Het gaat dus niet om nieuw onderdak zoeken, maar om het verbouwen/nieuw bouwen van een aantal huisjes. En we hebben er bij elkaar zelfs 10, maar bovenstaan de is niet voor allemaal van toepassing 🙂

  Bij elkaar drukt het inderdaad zwaar op het budget, maandelijks zit je zo op €100-€125 aan kosten. Soms wel weer maanden niets en dan weer van alles tegelijk. Daarom hebben we er een aparte spaarrekening voor.

  @anoniem: wat veel tips, super!

 5. @izerina: Een gevelkachel ken ik niet, daar zal ik eens naar kijken. We hebben in het voorhuis wel een houtkachel (open haard), maar in de woonkamer kan dat eigenlijk niet. Daar is vanwege het schuine dak geen manier om goed met zo'n pijp naar buiten te gaan, zonder dat we weer een heel deel open moeten breken van wat we juist dicht hebben gemaakt. Misschien niet zo handig, maar toen we begonnen wisten we echt helemaal niets van verbouwen :S

 6. Wij hebben ook behoorlijk wat dieren daarvan moeten er ook 7 geent worden maar heb je wel eens een andere dierenarts gebelt? -soms scheeld dat zoveel terwijl ze toch echt allemaal dezelfde ent stof gebruiken!

 7. Dag reageer op een blog van enige tijd geleden, maar waar kijk jij gratis films op je i pad? ben aan het zoeken geweest maar kan niets vinden helaas..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.