Goedkoop en makkelijk recept: preitaart

Lekker en goedkoop recept: preitaart

Als je even geen tijd hebt om veel moeite te doen, maar toch wat gezonds op tafel wilt zetten: maak een preitaart! Zeker in het najaar en het vroege voorjaar is prei ontzettend goedkoop en daarmee een perfect ingrediënt voor een gezonde maaltijd. Bovendien heb je er helemaal niet zoveel extra ingrediënten of bijzondere vaardigheden voor nodig! Probeer dit recept; preitaart kán bijna niet lekkerder of makkelijker!

Ingrediënten recept preitaart

Je hebt nodig:
– Evt. bladerdeeg. Voegt wel wat extra smaak toe, maar is geen noodzaak
– Prei
– Eieren
– Melk
– Kaas
– Mosterd

Aantallen maken niet zoveel uit: als je bladerdeeg gebruikt, moet je de bodem van je ovenschaal kunnen bedekken. Voor prei, eieren en melk geldt: zorg dat je genoeg hebt om je schaal enigszins te kunnen vullen.

Zo maak je het

– Kook de prei een minuut of vijf; het mag nog best een stevige bite hebben
– Vet de ovenschaal in, bedek de bodem met bladerdeeg en prik hier wat gaatjes in voor het vocht
– Klop de eieren los met melk (je kunt ook room of koffiemelk gebruiken, maar dan is het waarschijnlijk wel wat minder gezond)
– Laat de prei uitlekken en bedek de bodem van de schaal hiermee.
– Smeer de prei in met mosterd
– Gooi het ei/melk/room-mengsel eroverheen
– Bedek de boel met wat kaas

Zet de ovenschaal nu 25 minuutjes in de oven op 225 graden en je bent klaar! (Laat de schaal wat langer staan als je in verhouding veel vocht gebruikt hebt)

Hebben jullie deze preitaart wel eens gegeten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Heb wel eens zoiets gemaakt, maar ik had het deeg te lang gekneed en dan smaakt het naar zoute koekjes. Gets! De vulling was wel erg lekker.

  Maar het is geen quiche dus… wordt het wel stevig zonder bodem enzo?

 2. Heerlijk! Mijn moeder maakt ook altijd preitaart in de winter. Ik ben er dol op, maar manlief en Rick helaas niet. Zij houdt altijd een stukje apart voor mij!
  Zij doet er volgens mij slagroom, spekjes en ook nog kaas door. Een echte caloriebom haha!

 3. Dit lijkt veel op een ander gerecht dat ik ken: prei/tonijnschotel. Ook de prei 5 minuten voorkoken en uit laten lekken. Blikje tonijn bijvoegen met peper en zout naar smaak. Dit storten in de ingevette ovenschaal. Slagroom of creme fraiche eroverheen en daarna pas met bladerdeeg afdekken. In de oven een half uur, heerlijk!

  Cindy

 4. Je had een vraag over het pompfilter van de wasmachine. Aan de voorkant, meestal linksonder, zit een klepje. Achter dit klepje zit een slangetje met een stop. Hierdoor laat je eerst het water weglopen dat nog in de wasmachine aanwezig is. Dan draai je het filter zelf los en reinig je het. Ik ga nog even op zoek naar illustraties, die zet ik op mijn weblog, als ik tenminste heldere tekeningen of foto's kan vinden.
  Succes!

 5. pompfilter verhaal klopt, even bakje klaar zetten om restwater op te vangen en ook iets om troepjes in te doen, zoals munten, knopen en vliezen door haren e.d. Tip voor twee smaken groentetaart e.d. Neem alufolie, vouw dubbel, buig de vouw om tot hoogte van vorm, zet deze in het midden van de vorm, vouw de rest van de folie tegen de rand van de vorm omhoog, vul beide helften met verschillend (prei) taartmengsel en de smaken trekken niet of hooguit nauwelijks in elkaar. Misschien werkt het ook met bakpapier, maar dat heb ik nooit geprobeerd.

 6. Ik pak gewoon wat ik heb, als ik een blok kaas heb, dan snijd ik een paar plakken, heb ik geraspte kaas in huis, dan pak ik dat. Des te jonger de kaas, des te makkelijker het smelt. Des te ouder de kaas, des te pittiger de taart. Je kunt dat dus aanpassen op je eigen voorkeur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.