Verbruik bijhouden voor dummies: peildata

Ik heb een mooi documentje waarin ik de meterstanden bij kan houden. ‘Kan’, want ik krijg er maar geen ritme in. Daarom wil ik op 31-12-2011 (of 01-01-2012, zo krap komt het ook weer niet) een aantal meterstanden/bedragen noteren. Als ik dat dan het volgende jaar weer doe, dan weet ik in ieder geval precies wat er in een jaar doorheen gaat. Natuurlijk zou het het mooist zijn als ik ook maandelijks standen zou noteren, maar dit is hopelijk een eerste stap in dat proces.

Ik bedacht dat ik de volgende dingen zou peilen:
– Water
– Elektriciteit
– Gas (twijfel nog over overstappen, zitten nu bij Essent, maar die hebben alleen acties voor nieuwe klanten :S)
– Saldo Emergency Fund
– Saldo hypotheek

Dit lijkt nog wat weinig, het liefst zou ik van veel meer dingen de stand aan het einde van 2011 vergelijken met de stand aan het einde van 2012. Soms is het gewoon lekker om te kunnen zien dat een jaar wel snel voorbij gaat, maar dat je ook echt wel opschiet.

Ga jij ook standen noteren aan het einde van dit jaar en wat komt voor in jouw lijstje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik neem elke vrijdagochtend de meterstanden op. Water laat ik zitten, want dat ligt in het kruipruim en sinds we een digitale meter hebben moet je er echt in staan/liggen wil je het kunnen lezen. Dus dat geloof ik wel en doe ik maar 1x per jaar.

  Hypotheek is voorlopig nog even hetzelfde. Wil eerst de buffer wat verder opbouwen. Gelden wil ik wel gaan reserveren, maar nog niet gaan aflossen

  Misschien een tip ik heb een goedkoop notitieboekje gekocht en die ligt op de meters in de meterkast met een pen erbij, zodat je in ieder geval geen excuus hebt om het niet op te schrijven.

 2. Ik doe het standaard iedere maandagmorgen. En vul het in bij Energie manager online op internet. Ze maken dan gelijk een grafiek en op de meter kun je zien of je op schema zit. Is voor water, hoog- en laagtarief en gas. Moepsje

 3. Ik kijk elke avond rond een vast tijdstip en daarmee zit het dus redelijk in m'n systeem.
  Die regelmaat gaan we nog wel terugschroeven hoor, dat is meer om zicht te krijgen op de oorzaken van eventueel hoger verbruik.

  Daarbij "lid" van de energie manager online en die stuurt wekelijks een mailtje om de standen in te vullen. Dat helpt om het niet te vergeten.

 4. Ik kan er ook maar moeilijk toe komen om dit soort dingen te noteren, hoewel ik het wel graag wil. Volgende week gaan we verhuizen en dat vind ik een mooie gelegenheid om vanaf nu alles bij te gaan houden!

 5. Mijn gasmeter en watermeter zitten allebei buiten en zijn moeilijk bereikbaar, dus ik neem de standen alleen op wanneer ik ze moet doorgeven. Gelukkig krijg ik nog ieder jaar ruim geld terug, dus zie ik de noodzaak van het noteren niet zo in. Zou het denk ik wel gaan doen als ik opeens een veel hoger verbruik zou hebben.

 6. Ik hou de meterstanden sinds eind oktober bij.
  Elke week (probeer ik tenminste, maar ik vergeet het ook regelmatig)
  Ik hou de meterstanden bij van:
  gas, elektra, water en de meters op de kachels.
  Voor m'n hypotheek heb ik een grafiek in m'n excelbestand gemaakt bij m'n kasboek.

 7. Ik noteer elke maandag de meterstanden (sinds kort hoor). Ik Heb hiervoor een afspraak genoteerd in de agenda van mijn mailprogramma. Elke maandag plopt om het kwartier deze afspraak in beeld, dus kan ik het niet vergeten (behalve wanneer ik de computer niet aanzet of vroegtijdig uitzet). Van de energieleverancier krijg ik elk jaar netjes een overzicht van het verbruik en dat van voorgaande jaren.

 8. Ik heb de afgelopen paar weken elke woensdagochtend even het gas en elektra genoteerd (rare dag, maar begon er toevallig op woensdag mee)
  Op maandag 2 januari ga ik netjes opschrijven wat ik verbruikt heb afgelopen half jaar.
  Ik hou het wel netjes bij komende tijd, omdat ik graag wil weten wat ons verbruik is. Dan kan ik het voorschot daarop aanpassen

 9. Ik noteer elke zondag de meterstanden sinds juli. Oh wat is het een sport aan het worden om alles zo laag mogelijk te houden. Water heb ik weten te halveren. Gas vind ik lastig omdat ik geen vergelijkingsmateriaal heb van vorige winters. Electra is nu echt meer vanwege de kerstboom (het weekend eruit dat ding, decluttering is echt HET woord van 2012 geloof ik ;-).

 10. Dat jij het "lekker" vindt dat een jaar snel voorbij gaat. Op de laatste dag van het jaar ben ik altijd super depri dat er alweer een jaar voorbij is en dat de tijd toch wel echt snel gaat 🙁

  Kan er niks aan doen, maar 31 december is een depridag voor mij….

 11. Wat zijn jullie ijverig allemaal. Ik heb een excuus; ik moet eerst de kapstok leegmaken en afbreken voor ik bij de meters kan… Ik probeer wel er zoveel mogelijk aan te denken, afgelopen week heb ik de verwarming zo min mogelijk aan gehad. Soms wacht ik zelfs iets te lang, dan is het hier gewoon hartstikke koud als je niet bezig bent (15 graden).

 12. Hier kun je een heel handig programma downloaden om je meterstanden bij te houden:
  http://ecohome.nibfo.eu/
  Ik gebruik het al een paar jaar en vind het ideaal. Je hoeft niet elke dag je standen te noteren; het programma berekent automatisch je verbruik.

 13. Weet je toevallig ook waar je kunt zien wat een gemiddeld verbruik is voor een vergelijkbaar huis? Dan weet je of er nog veel te besparen valt, of niet. En het maakt natuurlijk ook nogal uit wat voor weer het is. Maakt dat het vergelijken niet heel erg lastig?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.