Vuurwerk

De officiële vuurwerkverkoop is weer van start gegaan. Wie 16 jaar of ouder is, mag het nu drie dagen lang kopen en vanaf 31 december om 10:00 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts (1 januari) afsteken. Tot zover het officiële gedeelte.

Onze buurjongetjes van 12 en 13 jaar oud zijn al sinds voor de kerst vuurwerk af aan het steken. Gelukkig niet achter elkaar door. Ik moet echt opletten dat ik me er niet dood aan erger, want:

– de dieren vinden het verschrikkelijk en schrikken zich steeds dood
– er is geen enkele ouder die toezicht houdt
– ze gooien zelfs vuurwerk naar langsrijdende auto’s
– het mag gewoon nog helemaal niet!

Nu helpt het natuurlijk ook niet mee dat ik altijd al een hekel heb gehad aan vuurwerk. Wij kregen vroeger iets van twintig gulden als we géén vuurwerk kochten, een aanbod dat ik altijd met beide handen aangreep. Vuurwerk was toch duur, zo weg, met oud en nieuw is het vaak koud en ik ben als de dood dat ik een vinger/oog/hand/been kwijt raak.

Waar ik wél heel benieuwd naar ben is hoeveel er aan vuurwerk de lucht in wordt geschoten. Vorig jaar was de rekening 65 miljoen, dat jaar daarvoor was er voor ongeveer 68 miljoen aan vuurwerk verkocht. Ik denk zelf dat de werkelijke bedragen nog wat hoger liggen, omdat niet iedereen vuurwerk legaal koopt. Volgens mij waren de crisishorrorberichten vorig jaar veel minder sterk, zorgt dat nu voor meer verbruik (want: afleiding?) of minder (want: besparen)?

Ga jij vuurwerk afsteken en denk je dat de rekening dit jaar hoger of lager zal zijn dan voorgaande jaren?

P.S. Doe je ook mee met 52 doelen voor 2012? Laat dan even het linkje naar je doelenlijstje achter en ik plaats het op mijn pagina!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik heb echt een hekel aan vuurwerk en snap niet dat mensen zoveel geld uitgeven voor wat knallen, maar ja wie ben ik. Gelukkig houd manlief ook helemaal niet van vuurwerk dus daar ben ik gelukkig snel klaar mee.

 2. Ik ga zeker géén vuurwerk afsteken.
  Op zich is het siervuurwerk wel mooi en geniet ik daar altijd wel van, maar er lopen mij iets te veel aso's rond met rotjes en zwaarder spul.

  Daarbij: veel beesten (en mensen!)zijn er bang van en daar wordt totaal geen rekening mee gehouden.

  Prima als iemand anders de kans wil lopen een oog of hand te verspillen, alleen blijf ik daar graag van gevrijwaard.

 3. Ik vind vuurwerk best leuk. Daarmee bedoel ik dan vuurwerkshows, waarin het wordt afgestoken door professionals. Maar zelf afsteken vind ik niet leuk. Ik vind het ook eng en gevaarlijk.

  Ik denk dat er dit jaar minder zal worden uitgegeven aan vuurwerk… Ben benieuwd 🙂

 4. Wij staken elk jaar vuurwerk af de laatste jaren voor 100 euro. Dit jaar gaan we het voor het eerst niet doen. Nu ik aan het bezuinigen en opruimen geslagen ben hoort het er niet meer bij. Het scheelt geld en werk want die troep moet je ook allemaal weer opruimen. maar vuurwerk zonder vuurwerk is ook wel kaal hoor. Stiekem hoop ik wel een beetje dat de buren nog wel afsteken erg he!!

 5. Ik heb niets met vuurwerk…zonde van het geld! Onze twee zoons echter wel…wij gaan dan ook vandaag vuurwerk kopen…ze verheugen zich er enorm op…ondanks al mijn argumenten tegen…wij steken het vuurwerk af op oudejaarsavond en dan is het ook klaar…ik besteed er ongeveer 25,00 euro aan…het goedkoopste pakket met sier en knalvuurwerk…ik zou toch de twee buurjongens vriendelijk verzoeken pas op oudjaarsdag te beginnen met vuurwerk afsteken (ook i.v.m. de dieren)…wettelijk mag het van 10.00 uur s'ochtends tot 2.00 uur s'nachts…ze zullen het niet leuk vinden als je er iets van zegt, maar met goede argumenten hebben ze er wel begrip voor! Succes!

 6. Wij kopen nooit iets, behalve 'koud-vuur-sterretjes' voor zoonlief. Ik maak me altijd enorm zorgen over onze buitenkatten en probeer ze zoveel mogelijk binnen te houden op oudjaar. Ik vind het echt zonde van het geld, het is zielig voor heel veel dieren, slecht voor het milieu en gevaarlijk….. Ik onderga het een beetje lijdzaam altijd.
  Ik hoor in de buurt al weken de rotjes knallen elke dag opnieuw. Arme katten!!
  Ik hoop dat het ooit niet meer mag. Een paar centrale shows door proffessionals en verder niemand meer. Er zijn al polititci die ervoor pleiten gezien de omvang van verboden en gevaarlijk vuurwerk….
  Ik hoop dat het zo ver gaat komen ooit. Liefst voor mijn kind het 'mag' (ik zal het nooit stimuleren, goed idee, 20 euro geven als ie het niet doet!)

 7. Ik doe niet aan vuurwerk. En gelukkig zoonlief ook niet. Heeft net als ik, een enorme hekel aan harde geluiden. Maar nu wonen we 3 hoog en hebben geweldig uitzicht op al het vuurwerk wat andere mensen de lucht in schieten. Kost ons niks en we hebben wel de lol.

 8. Wij hebben nog nooit vuurwerk gekocht en ik ben het ook nooit van plan. Ik erger me dood aan de nonchalante houding van de vuurwerkontstekers in de buurt. Niemand ruimt wat op, hele banken worden voor de gezelligheid ook nog maar even in de fik gezet. Twee jaar terug hebben we de politie gebeld om 's ochtends illegaal vuurwerk op te komen ruimen dat niet was ontploft en gewoon op straat was blijven liggen. Levensgevaarlijk!

 9. Zoon en manlief kopen wel vuurwerk. Zoon kreeg 12.50 ervoor en vertelde dat ie dacht daar teveel aan te hebben. Alleen siervuurwerk koopt ie, de rest intereseert ´m niet. Vind ik toch fijn, aangezien ie 15 is.

 10. Ik heb nog nooit van mijn leven vuurwerk gekocht. Ik vind het wel altijd leuk om te kijken, maar om zelf af te steken… Doodeng, altijd al gevonden. En wat vind ik het zonde van het geld. Maar als iedereen er zo over zou denken, en er helemaal geen vuurwerk zou zijn middernacht tijdens oud en nieuw, dat zou ik toch ook weer jammer vinden… Ben koopt altijd wel wat vuurwerk en we krijgen visite die ook wat meeneemt, dus helemaal zonder zullen we niet zijn… Maar niet te gek. Hoop ik tenminste.
  Ik wens je een heel fijne jaarwisseling en het allerbeste voor het nieuwe jaar…
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Hier wordt al vanaf de herfstvakantie geknald. Gekocht in Belgie. Heel erg voor bange huisdieren en mensen. Maar als je belt,reageert de politie wel. Groeten Izerina

 12. Nee, hier geen vuurwerk voor mij! Ik vind het sowieso zonde van het geld, en heel erg voor de dieren die eigenlijk allemaal doodsbang zijn voor dat geknal. En dan al die rotzooi en de vervuiling die het oplevert, nee…. het mag van mij meteen verboden worden!
  Femkebob

 13. Ik niet… maar manlief natuurlijk wel… Samen met de oudste en middelste. Gelukkig alleen siervuurwerk. Maar ik vind het drie keer niks.

  Ondanks dat ik slechthorend ben, heb ik véél last van knalvuurwerk, dat komt omdat mijn trommelvlies kapot is en dat gaat dan héél erg bewegen, vréselijk is dat.

  Vandaag hebben we voor een ik geloof € 60,00 (toink) een pakketje gekocht met allemaal van die doosjes erin (geen vuurpijlen). O ja, en een nieuwe veiligheidsbril voor oudste, die paste die van vorig jaar niet meer. Ik vind veiligheid wel voor alles, dus alle capuchons worden naar binnen geklapt en géén polyester kleding (als we dat al hebben…)

  Ik ben altijd blij als iedereen weer heelhuids binnen is pfffff

  Mijn lijstje met 52 doelen is in aanbouw, hahaha, het gaat nog niet zo vlotjes, maar ik ben al over de helft!

 14. ik wil ook geen vuurwerk, maar helaas de kinderen wel. die kopen juist knal spul. Maar hier wordt het oudjaarsdag pas gehaald, omte voorkomen dat ze eerder uitproberen. Buren verder op zijn iets eerder begonen met knallen om hun jongste zoon te laten wennen. Maar in de omgeving wordt er ook al volop geknald. De kinderen zou ik liever ieder €20 geven als ze niet met vuurwerk deden. Ik zal blij zijn als ze nieuwjaarsdag is en alle handen ogen en dergelijken nog heel zijn

 15. Ik vind vuurwerk doodeng, ik had vroeger twee jongens in de klas die ene had zijn hand eraf geblazen en de ander had zijn oog verminkt deze twee jongens hadden zelf vuurwerk gemaakt en dat was toen totaal mis gegaan. Ik stond gelukkig een stukje verder ernaar te kijken, ik kan het me nog zo goed herrinneren die beelden vergeet ik nooit. Mijn dochter vind vuurwerk helemaal niets maar mijn zoon vind het wel interresant, nu hebben mijn man en ik met hem afgesproken dat ze samen vuurwerk (voor maximaal 15 euro) gaan uitkiezen morgen en dat ze het ook samen gaan afsteken om 12 uur s'nachts. Mijn kids mogen van ons op oudjaarsdag ook niet naar buiten zonder ons, ik vind het veel te gevaarlijk ook nu ze wat ouder zijn mag het nog niet het zijn inmiddels tieners. Gelukkig snappen ze het en maken ze er geen probleem van dat ze niet naar buiten mogen met hun vrienden want die mogen allemaal wel zonder begeleiding buiten vuurwerk afsteken.
  Groetjes Bianca

 16. Vroeger als kind vond ik het prachtig om af te steken maar die tijd ligt al ver achter me. Heb al jaren geen enkele gulden/euro aan vuurwerk meer uitgegeven! Ik geef er niks meer om, en ik ben een tegenstander van knalvuurwerk. Liever zie ik een grote georganiseerde vuurwerkshow.

 17. Zelf ben ik niet zo'n held wat vuurwerk betreft.
  Manlief koopt altijd siervuurwerk en mijn broertje zorgt voor wat knallers 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.