Feestdagen: goedkoop of snel?

Het zou geen verrassing meer moeten zijn, maar elk jaar verbaas ik me er weer over hoe snel het december is én hoe snel de feestdagen elkaar opvolgen. Meestal loop ik die laatste dag nog wél in de supermarkt rond. Niet omdat ik nog van alles in moet slaan voor bijvoorbeeld de kerst of oud en nieuw, maar omdat ik helemaal niet in de gaten heb dat het geen ‘gewone’ dag is.

Hoe snel die dagen ineens komen, kan ook invloed hebben op wat je er aan uitgeeft. Met cadeautjes doe ik eigenlijk niets, dus dat kost me verder ook niets aan noemenswaardige bedragen, maar hoe zit het met de rest? Ik eet met kerst graag een lekkere maaltijd, die hoeft niet duur te zijn. Wat lekkers voor bij de thee is ook niet gek. Een smakelijk toetje sla ik ook niet af. En met oud en nieuw eet ik toch graag een oliebol. Allemaal dingen die je de kop niet kosten als je ze koopt, maar die je vaak net zo lekker (zo niet lekkerder) en véél goedkoper zelf kunt maken. En dan kun je – bijvoorbeeld met oliebollen – nog flink delen ook! Als je ze koopt, vind ik die trouwens nog best wel duur. Een zakje is wel te overzien, maar veel zakken kopen is toch niet aan te raden…

Hoewel ik er nu wel vast een beetje mee bezig ben, vermoed ik dat die dagen tussen nu en kerst – en daarna die tussen nu en oud en nieuw – weer ontzettend hard zullen vliegen. Misschien toch niet gek om vast een plan te hebben, wat lekkernijen te bedenken die ik zelf kan maken en ervoor te zorgen dat ik alles in huis heb om op een voordelige manier oliebollen te bakken. Als die er zijn, dan zou het met de rest wel goed moeten komen, toch?

Hoe doe jij dat met de feestdagen; ga je voor goedkoop of ga je voor snel? En tips om goedkoop en snel te combineren zijn natuurlijk helemaal van harte welkom 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Wij hebben ons kerstdiner al gehad. Heerlijk gegeten van allemaal zelfbereidde gerechten. Het kost dus allen heel wat tijd, maar de boodschappen ervoor waren echt niet te duur. Het vlees dat wij aten, tournedos, kwam bij de Lidl vandaan, daar hebben ze echt zulk heerlijk vlees van heel goede kwaliteit… En heel wat spullen hadden we gewoon in de kast staan. Het was een goede maaltijd, zonder allerlei gekke liflafjes…
  Voor oud en nieuw zullen we wel een zakje oliebollen in huis halen, maar Ben zijn zus bakt altijd schalen vol met oliebollen dus daar zullen we ook van meesnoepen… Al met al doen we dus echt niet gek met de feestdagen en dat vinden we prima zo, het hoeft allemaal niet zo overdreven…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. 1e kerstdagen eten we bij schoonouders. dus hoeven we niets voor te kopen qua boodschappen (wel wat cadeaus, maar weet echt nog neit wat…. 🙁 ) 2e kerstdag vieren we hier, gourmetten dus wat hapjes en vlees en andere dingen voor het eten. komt goed. oud en nieuw weet nog niet helemaal zeker waar we t vieren maar sowieso bakt schoonvader oliebollen met en zonder rozijnen en appelflappen!! 😀 jammie!!

 3. wij gaan altijd dikdakken met de kerst en oud en nieuw , dat betekend dat er gewoon een tafel staat met lekkere hapjes en we pakken gewoon wat als we er zin in hebben, meestal zijn dat een paar simpele salades, plakjes runderrollade, lekkere broodjes en dingen zoals bladerdeeg stengels , lekkere noten en een aantal zoete hapjes zoals zelfgemaakte brownies en chocolaatjes, het enige wat wat duurder is ,is de runderrollade en verder kost het allemaal niet zoveel en is het ook niet al te veel werk om het klaar te maken.

 4. Oliebollen koop 'k aan de kraam, zelf bakken is misschien per oliebol goedkoper maar dan heb 'k veul te veul. En de flessen olie die je overhoudt raak je ook door 't jaar heen niet meer kwijt,
  groet

 5. Wij gaan voor goedkoop EN snel 🙂
  Met kerst zijn we waarschijnlijk gezellig met zijn tweetjes. We zien dan wel waar we zin in hebben om te koken / eten. Geen culinair, ingewikkeld gedoe in ieder geval,

  Met oud en nieuw wijn we bij mijn ouders en die zien dat als een goed excuus om oliebollen te bakken 🙂
  Heerlijk hoor! En dan de pasgebakken bollen uit het vergiet snaaien. Daar zit volop jeugdsentiment aan vast.:-)

 6. Ik ga voor eten dat de kinderen lekker vinden. Dat zijn van die Pomme Duchesse aardappeltjes en kippenkluifjes. Pomme Duchesse vind ik normaal te duur, dus dat is echt voor Kerst.

  En verder is het vooral de sfeer aan tafel: met kaarslicht en zo.

 7. Herkenbaar dat de feestdagen er "ineens" zijn. Ikk heb dat nu met de kerstkaarten. Ik werk als activiteitenbegeleidster en dan is het eigenlijk not done om kant en klare kerstkaarten te versturen aan je collega's. Maar dan zou ik nu dus alles nog moeten uitdenken en maken, want ja, dan wil je tenslotte ook nog origineel zijn…;-)
  Groet, Hannie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.