Pakjes onder de kerstboom

Toen ik klein was, was Kerst nog echt een compleet ander feest dan Sinterklaas. Sinterklaas stond voor zoetigheid en cadeautjes, kerst voor lichtjes, gezelligheid, kerkactiviteiten en lekker ‘gewoon’ eten. Tegenwoordig lijkt dat verschil een beetje vervaagd te zijn. Veel mensen vieren geen Sinterklaas meer en verschuiven het hele pakjes-avond-idee door naar de kerst. En dan heb je dus pakjes onder de kerstboom. Hoe die viering er verder uitziet weet ik niet precies, want dat heb ik dus nooit gedaan.

Ik zit er wel eens aan te denken, een pakjesavond onder de kerstboom. Kerst loopt toch wat langer door in huis (meestal kun je de dag na Sinterklaas wel aan de slag met versieringen en als je ze ergens begin van het nieuwe jaar weer weghaalt, dan zit je wel goed), waardoor het iets meer een beleving is. De vrije dagen rondom de kerst zijn ook nog eens heel fijn. De cadeautjes blijven echter toch steeds een beetje een bijkomstigheid, die vind ik lang niet zo belangrijk als de rust, de gezelligheid, de lichtjes, enzovoorts. Bovendien lijken cadeautjesavonden me vooral leuk als je echt met een aantal mensen bent, zodat er voor iedereen nog iets van verrassing in zit.

Dat brengt me direct op de vraag: zijn er nog meer manieren om kerst te vieren? Manieren waarop het wel iets bijzonders is, maar die niet alleen maar draaien om commercie? Mijn ideale kerstmaal bestaat bijvoorbeeld niet uit honderd liflafjes, maar meer uit een bord lekkere boerenkool met jus en een lekker toetje, om maar wat te noemen. En een zakje kerstkransjes gaat er echt wel in, maar graag wel op een manier dat het nog een beetje speciaal blijft, waardoor het (voor mij dan) écht genieten is.

Voor mezelf kan ik nog wel een paar manieren vinden om de kerstsfeer nog wat meer te laten leven:

• Wat meer decoratie, niet erbij, maar gewoon omwisselen. Dat geeft overdag ook wat extra sfeer. ’s Avonds is het vaak al sfeervol genoeg
• Lichtjes buiten. Lijkt me altijd een heidens karwei, maar volgens mij zijn er echt wel oplossingen voor
• Zorgen dat ik alle benodigde boodschappen ruim voor de kerst in huis heb, zodat ik me niet ga opvreten over de drukte in de winkel
• De kerstdagen ook écht vrij houden
• Kerstknutselen

Voorlopig blijft het nog even bij plannen, want eerst moet er nog een stevig to-do-lijstje worden afgewerkt, maar het is wel leuk om hier over na te denken.

Wat is voor jou echte kerstsfeer en doe je er iets aan, of niet echt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik ben christen, en ook zo opgevoed, dus voor mijn kerstgevoel is het niet compleet zonder kerk 😉

  Vaak is er op kerstavond overal wel een kerstnachtdienst. Die zijn erg laagdrempelig, het kerstverhaal wordt verteld, er worden kerstliedjes gezongen en er staat een grote kerstboom vol lichtjes. Ik weet nog wel hoe geweldig ik als kind die kerstboom vond!

  Verder houden wij het juist ook eenvoudig. Een keer erwtensoep eten bij oma met z'n allen, lekker vage kerstfilms kijken… En zonder cadeautjes 😉

 2. Ik kan je van harte een kerstwandeltocht aanbevelen. Er worden veel van deze tochten georganiseerd. Lekker buiten, wandelschoenen aan en frisse lucht snuiven. Meestal wordt er na afloop snert geserveerd oid. Geen moeilijk gedoe met hoge hakken en feestjurken.

 3. Kadootjes horen voor mij juist niet bij kerst. Niet vanwege de verdringing van Sinterklaas, maar omdat de kerst en oud en nieuw voor mij eerder voor een nieuw begin staan.

  Invulling kerst: samen zijn met de mensen van wie je houd. Voor mij is dat invulling genoeg.

 4. Kerst is voor mij een dag als alle andere en als het aan mij zou liggen, zou hier zelfs geen kerstboom gezet worden. Mijn man wil wel een kerstboom dus dan wordt er enen gezet omdat hij dat wil. Ik zie op tegen het gedoe om de nepboom en de dozen kerstversiering van de zolder naar beneden te sleuren, in de living 3 weken minder plaats hebben doordat die boom er staat en na de kerstperiode alle kerstversiering terug afstoffen, in dozen steken en weer naar de zolder dragen. Neen, voor mij hoeft dat allemaal niet….
  Kerstavond vieren we niet aangezien mijn man dan toch altijd moet werken en ik hier dan toch alleen zit. De kinderen zijn het huis uit en vieren met vrienden, ouders en schoonouders hebben liever geen drukte op 'die' dagen. Eerlijk gezegd haat ik de kerst- en nieuwjaarsdagen en de drukte errond. Ik ben altijd blij als 'die' periode voorbij is en het zegt me totaal niet.

 5. Voor mij bestaan (of moet ik zeggen bestonden, want dit jaar heb ik voor het eerst het lef om het anders te doen) de kerstdagen altijd uit van hier naar daar te rennen en overal te horen dat het zo jammer is dat je er maar zo kort bent 'want kerst draait toch om het samenzijn van familie?'. Het programma: Kerstavond, diner bij mijn ouders daarna 's avonds naar de moeder van mijn vriend daar slapen en kerstontbijt of beter kerstbrunch (voor haar het hoogtepunt van die dagen) en dan door naar het kerstfeestje van zijn broer. Diner eerste kerstdag of bij de broer van vriend of bij zijn moeder daarna nog naar huis reizen. De ochtend tweede kerstdag gelukkig even tijd voor onszelf maar niet te lang want vanaf het begin van de middag komt de familie van mijn moeder ergens in den lande samen en daar moet nog heen gereisd worden. Na het diner met de familie van mijn moeder vervolgens weer naar huis en dan blij zijn als je weer lekker in je bedje ligt! Ter compensatie vieren wij oudejaarsavond altijd gewoon thuis met z'n tweeën, even tijd voor elkaar!
  Dit jaar ga ik kerstavond alleen naar mijn ouders en hij alleen naar zijn moeder. We treffen elkaar ergens op de eerste kerstdag weer thuis en we zien wel wat we die dagen gaan doen. Een ding is zeker, niet met de trein het halve land door reizen!

  Groetjes Lily

 6. Met mijn gezin bij elkaar, een avond, en dan lekker eten met z''n allen. Niet al te gek, maar wel heel lekker…
  En ja, er liggen hier toch wel pakjes onder de boom. Zo leuk om te geven en ook om te krijgen, geef ik eerlijk toe.
  Fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. hallo , ik ben christen en vind het heel fijn om met de familie naar de kerk te gaan , het geeft een extra dimensie . alle kitcherige , vreselijke warenhuismuziek vind ik zo'n aanfluiting en aantasting van waar het werkelijk over gaat . ik doe bewust niet mee aan het rennen en vliegen ; het is toch te gek dat in de bladen allerlei tips verschijnen voor een stressloze kerst enzo , belachelijk .We houden best van lekker eten , vaak spreken we bij iemand af en iedereen neemt wat mee , dat werkt heel goed . ik hou van die donkere periode , tijd voor bezinning , reflectie op wat was en wat komt . we vieren geen sinterklaas meer , de kinderen zijn volwassen . we kopen nu een cadeautje voor elkaar , max € 15,00 PP. fijne dagen voor iedereen ! groeten Sofie

 8. vandaag samen boom versierd en met deids nog wat proberen te knutselen komende tijd. kleintjes (zoontje 17mnd en oppaskindje 16,5 mnd) worden er nu ook wel oud genoeg voor om af en toe wat te proberen 😉 misschien wat vaker kaarsjes aan (maar wel hoog ivm kids) dit jaar juist wat minder versiering omdat zoontje in nogal ontdeugende/uitprobeer fase zit dus veiliger om het gewoon hoog te zetten.
  kerst vieren we met familie. niet omdat het moet, maar omdat we dat willen en fijn vinden 🙂 schoonfamilie doet het met cadeautjes. maar iedereen koopt wat ie wil voor de anderen. maar net wat je budget is etc. en vorig jaar hebben we bedacht dat we al zoveel hebben dat we geen spullen willen van schoonouders, maar een weekend weg met zn allen, dus schoonouders, schoonzusje (en dit jaar ook met haar vriend! :D) en wij met onze kids. vorig jaar januari voor t eerst gedaan. was een superweekend! dus hopelijk een traditie gestart hiermee 😀 mijn familie komt 2e kerstdag bij ons, wij vieren het zonder cadeaus verder. net zo gezellig 🙂

 9. Gelovig ben ik niet, maar voor mij hoort het kerstverhaal toch wel bij de kerst. Ik weet nog hoe bijzonder ik als kind de kerstviering in de kerk vond. En op mijn werk hebben we ooit voor ons groepje verstandelijk gehandicapte kinderen een middeleeuws boerderijtje afgehuurd om daar het kerstverhaal na te spelen. De kinderen kwamen letterlijk op bezoek in de stal van Jozef en Maria. Daar hebben we samen chocolademelk gedronken ( uit een ketel boven een echt vuur), en samen kerstliedjes gezongen. Zo'n intiem en ultiem kerstsfeertje, dat heb ik daarna nooit meer gevoeld.
  Mijn ouders hebben altijd pakjes onder de boom, voor mij hoeft dat niet, maar omdat mijn broer en zus geen kinderen hebben en dus geen sinterklaas vieren, willen ze dat graag. Maar voor mij heeft dat echt niks met kerst te maken.
  Kaarsjes, kerstmuziek, een boek lezen of een leuke kerstfilm, dat vind ik veel meer kerst.

 10. Kerst is voor mij: kerstavond naar een kerkdienst, en de beide kerstdagen invullen zoals we zelf willen. Dat kan betekenen dat we bij 1 van de ouders zitten, maar ook gewoon thuis met de kids en dan kerstfilms kijken en een paar lekkere hapjes eten. En ik vind pakjes absoluut niet bij het kerstfeest horen. En wellicht dit jaar voor het eerst ergens een wandeling maken, even eruit. Want vaak zit je dit soort dagen toch wel veel binnen. Maar ik heb nog geen idee hoe het programma er dit jaar uit komt te zien.

  groetjes,
  Janneke

 11. Kerstfeest is poeiermelk (chocolademelk) met kerstkrans en navelsinaasappel. Dat kregen we vroeger in de kerk met de zondagsschoolkerstviering.
  Nu is kerst Kerst. De geboorte van Jezus vieren/gedenken in de kerk.
  Thuis versier ik mijn huis wel wat. Extra boodschappen voor de kerst vind ik overbodig. Je kunt nu eenmaal niet meer eten dan je buik vol.
  Tegen kerst bekijken we meestal in de weekenden wat films met vrienden.

 12. Ja, lekker slechte kerstliedjes, buiten wandelen, binnen opwarmen met chocolademelk, koffie, thee, oude films kijken… mijn ouders doen wel kerst.Meestal krijgen we een envelop met een leuk bedrag, maar van mij hoeven er geen cadeautjes met kerst. Zij doen het wel voor de kinderen.

 13. Wij doen hier zowel aan sinterklaas als aan kerst. Maar met Sinterklaas draait het vooral om de kinderen: die krijgen de meeste kadootjes en mierzoete meuk als pepernoten, warme choco et cetera. Let wel: mijn familie heeft als instructie om liever een of twee echt goede kado's te halen in plaats van een hele zooi die zo weer stuk zijn. Zelf koop ik het hele jaar door kleine cadeaus bij kringloopwinkels, zo spreid ik de kosten en vermijd ik de massaconsumptie van altijd maar meer en alleen nieuwe dingen. Met kerst geven wij als gezin elkaar cadeaus, maar – en dat is een traditie die ik een jaar of 4 ben begonnen- niets dat gekocht is, het mogen alleen zelfgemaakte dingen zijn. Dus ik heb dit jaar een vilten telefoonhoesje, geborduurde sleutelhanger, poppenkastpopje, vilten dolfijn, Japanse momijipopje, vilten haardband, en andere vilten zooi bij elkaar geknutseld: heel erg leuk! Eigenlijk vind ik hierdoor kerst nog leuker geworden: mooie glinsterende pakjes onder de boom, weken voorbereiding door iedereen van vijfjarige en puber tot papa en mama en een gezellig samenzijn waarbij iedereen ervaart hoe het is om met eigen handen iets voor een ander te maken. Hoeveel plezier het geeft om iets moois te maken en weg te geven. Een waardevolle aanvulling op het kerstfeest.

 14. Wij vieren sinterklaas met surprises en gedichten (en opa en oma op Skype erbij). De kerstboom zetten we pas na mijn verjaardag (13 december) op. De hele kerstvakantie logeren we bij mijn ouders, met kerst naar de kerk, dan komt mijn zus met gezin ook en eten we een gerecht dat we vroeger thuis veel aten en zelf eigenlijk nooit klaarmaken. Meestal een simpel pastagerecht, of stamppot, of stoofpeertjes. Wel aan een mooi gedekte tafel. Kerst is voor ons echt de geboorte van Jezus, en samenzijn met familie. Ik geloof dat mijn zus haar kinderen wel een cadeautje geeft, maar mijn ouders en ik (met mijn gezin) doen er niet aan.

  Siebrie

 15. Omdat wij niet aan sinterklaas doen (drie van de kinderen jarig eind november!), trekken we lootje voor een pakje onder de kerstboom. Ik vind kerst zo'n heerlijke tijd… De belofte dat alles toch nog goed komt en zo..
  Ik hou niet van stress rond kerst, we doen gewoon wat lekkere koekjes, snoepjes en kip uit de oven. Lekker gemakkelijk maar toch andere hapjes. We hebben ook wel eens patat gegeten, vonden de kinderen zó lekker haha!.(eten we dus niet vaak, vandaar).
  Voor mij is kerst gewoon een dag, als huismoeder, maar ook een gezellige dag waarop je geniet van je groter wordende kinderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.