2012 wordt mijn jaar!

Gisteren dacht ik al even dat het al 2012 was. Ik had zó’n zin om met mijn doelen aan de gang te gaan en had heerlijk rustige kerstdagen achter de rug, dus voor mijn gevoel was het uiteinde al geweest. Maar dat is niet het enige: ik heb het idee dat 2012 écht mijn jaar wordt.

Nu hoort daar een kleine disclaimer bij; ik heb zo’n beetje elk jaar het gevoel dat het komende jaar ‘écht mijn jaar’ wordt. Maar nu lijkt het anders. Eerder zat ik vol goede voornemens, deels realistisch en deels niet. Die voornemens hadden vooral te maken met werk. Een bepaalde omzet halen, nieuwe klanten binnenhalen, enzovoorts. Meestal kwam er niet zoveel van. Ik behaalde de doelen wel, maar meer toevallig.

Nu voelt het alsof 2012 niet het begin is van iets nieuws, maar een heel jaar om door te zetten wat ik in het afgelopen jaar allemaal heb geleerd. Ik ben in 2011 pas echt redelijk serieus begonnen met decluttering en voel daardoor ook veel minder behoefte aan nieuwe spullen. Als ik dat vorig jaar en in 2010 al ‘goed’ had gehad, had ik me waarschijnlijk wel een paar duizend euro kunnen besparen (exhibit A, B – hoewel ik met allebei nog erg blij ben). Bij elke doos die naar de kringloop/familie/kliko gaat, voel ik me nog opgeluchter. Er is nog veel te gaan, maar er is ook al veel gebeurd. En ik kan gewoon blij worden van het fatsoenlijk open kunnen doen van een kastje.

2012 is ook het eerste jaar dat ik volledig voor mezelf werk. Geen loondienstverband om op terug te vallen. Het wordt een uitdaging om elke maand voldoende geld binnen te krijgen, maar het is ook een kans; als het goed lukt om te sparen en een buffer aan te leggen, kan ik mijn salaris ook weer verhogen, waardoor er meer geld vrij komt voor de verbouwing en de hypotheek. Bovendien levert me dit meer tijd op om dingen in en om het huis op orde te krijgen, daar geld te besparen en misschien zelfs meer zelfvoorzienend te worden. We hebben een boerderij met flink wat land erbij, dus waarom dat niet gebruiken, zoals Zena in een reactie al terecht opmerkte.

Omdat dit jaar wat mij betreft eigenlijk niet vroeg genoeg kan beginnen, begin ik nu al met mijn doelenlijstje. Waarom voor de vorm nog een week wachten, als ik nu al kan genieten van de voldoening van het ‘verder komen’? Misschien taant mijn enthousiasme na een paar weken of maanden weer, dan heb ik deze extra week maar vast binnen 🙂

Hebben jullie een sterk gevoel over 2012, of juist helemaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. nee, heb niet echt een sterk gevoel bij 2012… Alleen het gevoel dat ik mijn baan wel eens kwijt kan raken, omdat ik mijn contract nu ook maar voor 3 maanden verlengd heb gekregen.

 2. @Daantje: Oei, dat is vervelend! Is het gebruikelijk om dat maar met drie maanden te doen bij jullie? Hier is de kans op inkomen voor mij sowieso lager, maar dat kan ook alle kanten opgaan. Mijn vriend denkt dat hij bij zijn huidige werkgever ook dit jaar niet doorkomt. Ik hoop natuurlijk van wel, en probeer sowieso maar te denken dat als er een deur dichtgaat, zich een raam opent. Maar dat is misschien ook wel struisvogelpolitiek.

 3. Voor mij voelt 2012 wel als een nieuw begin. Eindelijk een eigen plekje en ik ga enorm veel studeren. Ik ga eindelijk beginnen met alle goede ideeën die ik al een tijdje heb.

 4. Het is ieder geval een start van een jaar dat ik me meer bewust ben van een heleboel, waar ik vorig jaar absoluut niet bij stil stond.

  Financieel alles op een rijtje zetten, consuminderen, Een kastje per dag, het huis leger en overzichtelijker (ook voor oudste heel belangrijk)… Ook voor mijn bedrijf een duidelijker beeld wat ik wil en kan, vooral financieel.

  Ik heb nog geen bepaald gevoel bij aankomend jaar, maar het zal beslist beter zijn dan afgelopen jaar!

 5. 11,12,13 waren/worden goede jaren voor ons. We hebben iets met deze getallen (geboortedatums: wist je dat manlief ik en ik een relatie kregen op 22-2-2002 (ongepland) en precies 2 jaar en 2 dagen schelen? Dat kan geen toeval zijn.
  2011 was al een fantastisch jaar voor ons; we gingen naar Noorwegen, kwamen een kapotte motor te boven, kregen een buffer, snapten eindelijk een aantal lessen die het leven ons te leren had op meerdere gebieden waaronder financieel, ik maakte een aantal belangrijke persoonlijke keuzes waar ik helemaal achter sta, haalden eindelijk de hypotheek weg bij die klote sns, maakten weer grote vordering aan ons huis, verbraken klemmende banden, gingen nieuwe banden aan, deden leuke dingen, kochten en leefden steeds groener en bewuster, kregen meer inkomen, werden ouder en wijzer en werden daarvoor in verschillende opzichten op diverse wijze voor beloond, het bedrijf van manlief heeft een bijna hallaluja-prognose over 2012 gedaan (terwijl het altijd als richtinggevend voor economische ontwikkelingen werd gepresenteerd in de financiële media)…. en nog veel meer grote en kleine dingen die allemaal de goede kant uit gaan. Ik heb het gevoel dat dit zeker in 2012 en 2013 in die richting blijft gaan. Mijn voorgevoelens en instinct stelt me niet vaak teleur 😉
  Moge jullie ook zulke positieve dingen meemaken. Het is je echt gegund wat mij betreft. Vergeet niet ook een beetje te genieten van jullie bevoorrechte positie met het huis. Je hebt zoveel inzichten gedaan de laatste tijd en je bent nog zo jong en gezond dat het vast wel goed komt! Het leven lacht je toe meid. Grijp je kansen!

 6. Trouwens; realiseer je je dat je al een soort van onafhankelijk hebt bereikt door zelfstandig je inkomen te verwerven! Een belangrijke stap is gezet!

 7. @lotte: Dat is ook een mooie startpositie, veel succes!

  @Puck: Heel herkenbaar, hoewel ik dus duidelijk wél een sterk gevoel bij het nieuwe jaar heb 😉 Ik ben er ondanks alle nare berichten ook zeker van dat dit een beter jaar wordt dan 2011 (wat ook geen slecht jaar was).

  @Zena: Wat een wijze woorden! Ik geniet er ook zeker van, daarom wil ik me er ook zo hard voor inzetten om het te behouden. Elke steen die afbetaald is, is er één. En het opzeggen van mijn loondienstverband heeft inderdaad al veel vrijheid gegeven, waar ik ook wel heel trots op ben. Het is toch iets dat je opbouwt.

  @Jenny: Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn 🙂

 8. Ik bewonder je steeds meer en meer… Geweldig al die doelen en al dat decluttering.. Maar het mooist vind ik nog dat je dus gewoon een heel positieve instelling hebt, anders had je niet elk jaar het gevoel dat dit jouw jaar gaat worden… Geweldig vind ik dat. En natuurlijk wordt ook dit weer jouw jaar, want jij maakt het allemaal zelf mogelijk voor jezelf…
  Ik wens je nog heel fijne laatste dagen van het jaar, want tja, het is nog niet helemaal om, ook al ben je al met je doelen begonnen. Voorsprongetje is juist heerlijk…
  Lieve groet,
  Mirjam

 9. Naar aanleiding van jouw 52 doelen heb ik er zelf ook 52 opgesteld en heb net als jij veel zin om er mee te beginnen.

  Naar het jaar 2011 keek ik niet uit. Op 6 januari zou ik namelijk uitgerekend zijn van ons tweede kindje helaas heeft dat niet zo mogen zijn en is een nieuwe zwangerschap ook uitgebleven. Teleurstellend, maar aan de andere kant heb ik ook hier mijn lessen uit geleerd… niets is vanzelfsprekend.

  2012 moet gewoon een topjaar worden. Alvast een fijne jaarwisseling.

 10. Ik heb veel waardering voor je. Als persoon en voor je blog. Ik krijg altijd een positief gevoel als ik je logjes lees. Net of ik je een beetje ken ( wat niet zo is).

  Ik weet zeker dat je je doelen gaat halen. Ik wens je heel veel succes en geluk in het nieuwe jaar.

  Bedankt voor alle lieve reacties die je altijd achterlaat. Het doet mij erg goed.

  Liefs en een knuffel, Frederique

 11. Fijn zo'n positief voorgevoel!
  En gewoon met je lijstje beginnen hoor. Als je er nu zin in hebt, waarom niet?

  Of ik een sterk gevoel heb over 2012. Nou… 2011 was echt een ontzettend rotjaar qua werk, gezondheid én persoonlijk vlak…

  Ik hoop dat 2012 nou eindelijk eens een goed jaar wordt, maar heb gelijk begin 2012 al wat hobbels. Dus neuh nog niet zo'n goed gevoel (maar dat kan veranderen natuurlijk..).

 12. 2012……………..het jaar waarin mijn toekomst weer een beetje meer positieve kant krijgt.Nu nog precies 1jaar schuldsanering, en dan weer op eigen benen……..december 2012 dan ben ik klaar!!! Het zal dan nog niet over houden maar geeft wel meer gevoel van eigenwaarde. Wat dat betreft genoeg meegemaakt de laatste 2 jaar, nu rust en regelmaat voor kids en mezelf. Ondanks alle narigheid of misschien juist wel door alles heel veel geleerd. Maar nu de mooie tijd…..Ben nu aan het fantaseren over wat ik oa wil doen in 2012. Ik zou zo graag iets voor mezelf beginnen, een leuk webwinkeltje of zoiets. Heb al dromen over wat er in komt maar nog geeen idee hoe dit te realiseren. 2012 zal een jaar zijn van werken aan en 2013 gaat het helemaal worden. Hoop dan na eens stevige depressie, waar ik nu al een heel eind mee de goede kant op ben, weer stevig in mijn schoenen te staan en mijn dromen waar te kunnen maken.

  Goede voornemens maak en heb ik niet zo wel dromen……….OP een goed 2012 voor de kids en mezelf en voor iedereen!

 13. Wij hopen in 2012 dat manlief zijn baan kan behouden….
  Maar zoals je zegt: sluit er ergens een deur, dan gaat er vast weer een raam open.
  Geen zorgen voor de dag van morgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.