Over die 200 km per maand…

Toen ik voor mezelf het ‘bonusdoel’ van maximaal 200 kilometer met de auto rijden in de maand juni bedacht, had ik er even niet bij stil gestaan dat ik mijn oma haar verjaardag nog zou vieren. Enkele reis: 180 kilometer. Ik kon niet wegblijven en ook niet met iemand meerijden. Maar ondanks dat ik dat doel nu jammerlijk gefaald heb, wil ik wel mijn best doen de rest van de maand zo min mogelijk te rijden. Sinds ik vorig jaar mijn fiets kocht, heb ik 275 kilometer gefietst. Dat is ongeveer 35 ritjes naar de supermarkt. Dat kan nog wel wat beter, want met de auto ga ik soms zelfs wel eens dagelijks. Niet alleen voor boodschapjes, maar ook voor de bieb, postkantoor, klusspullen, sportschool, enzovoorts.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik vooral een mooi-weer-fietser ben, maar zelfs als ik alleen met mooi weer zou gaan, dan ga ik het echt al merken in de kilometers. En dus in de kosten en hopelijk ook in mijn conditie. Als het lukt om tenminste elke week 1x de auto te laten staan, dan zou het toch mogelijk moeten zijn om hier een gewoonte van te gaan maken!

Fiets jij veel? En moest je daar ook aan wennen/hoe ging dat?

P.S.: Ik kreeg net bericht dat kleding-/schoenenwinkel Zalando een speciale ‘lounge’ heeft, waar ze aanbiedingen hebben met tot 70% korting. Mocht je toevallig nog iets nodig hebben of de aanbiedingen in de gaten willen houden, dan kan het interessant zijn om je aan te melden! Je krijgt dan direct €10 korting bij besteding van tenminste €50.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
  1. Nee, gelukkig niet, maar boodschappen doen, sporten, bibliotheek, klusspullen halen e.d. gaan wel gewoon door. En omdat we vrij afgelegen wonen, valt 's avonds/in het donker fietsen al af en als ik veel deadlines heb, dan kan ik de fietstijd niet missen.

 1. De auto gebruik ik 1x per maand om naar de supermarkt te gaan voor de voorraad-boodschappen. Tussendoor doe ik boodschappen op de fiets. Ook naar de markt en naar mijn werk ga ik op de fiets.
  Ik heb wel de meeste dingen binnen een half uur fietsen in mijn omgeving.
  Als we met z'n tweetjes naar schoonfamilie in het westen gaan hebben we meestal een goedkope treinkaart in huis. Alleen als de kinderen mee willen is het voordeliger om met de auto te gaan.
  We hebben wel eens overwogen om de auto weg te doen maar mijn moeder van 76 woont vlakbij en kan zelf niet autorijden. Als ze naar het ziekenhuis moet of naar familie wil, is het toch handig als ik dan met haar mee kan.

 2. Ik fiets bijna nooit. Nou ja, alleen puur voor de ontspanning een eindje fietsen met Jan. Eigenlijk schande, ik heb een flinke mand op mijn fiets en ik zóu natuurlijk fietstassen kunnen kopen… Misschien toch nog maar eens overwegen…

 3. Ik fiets bijna altijd. Doordat ik chronisch vermoeid ben durf ik niet goed auto te rijden. Het opletten op het verkeer en de auto bedienen lukt me niet zo goed tegelijk.
  In de winter als er veel sneeuw ligt gaan we soms met de auto boodschappen doen. Of we pakken de auto als ik naar de bibliotheek wil en ik te moe ben om die afstand te kunnen fietsen.
  Naar familie gaan we altijd met de auto want dat is altijd meer dan 30 km verderop.

  Manlief heeft er meer moeite mee om in onze woonplaats de fiets te pakken. Hij doet het tegenwoordig wel nu we meer op het geld moeten letten. Ook rijdt hij niet harder meer dan 100 op de snelweg. Scheelt ook lekker in de boetes, want voorheen reed hij vaak op 80 km wegen en dan net 4 km te hard 🙁
  Vorig jaar heb ik een nieuwe fiets gekocht die heerlijk licht rijdt. Dat maakt het voor manlief ook gemakkelijker om de fiets te pakken.
  Allebei houden we er niet van om in de regen te fietsen. Voor mij geen punt, ik heb tijd zat. Voor manlief een reden om soms wel de auto te pakken.
  De boodschappen doe ik dus op de fiets. Dat doe ik al jaren voor ons gezin. Ik heb een megafietstas achterop, voorop een losse mand en vaak had ik dan nog vier tassen aan het stuur. Dat was toen onze zoons nog thuis woonden. Ik liep dan meestal wel met de fiets naar huis. Gelukkig woon ik dichtbij de winkels.

  Groetjes, VeggieMo

 4. Ik fiets eigenlijk altijd tenzij het erg koud is/hard regent/ik iemand mee moet nemen of iets groots/zwaars bij me heb. Vooral 's zomers kan het gebeuren dat ik weken de auto laat staan. Gelukkig bevinden alle winkels zich binnen een straal van 5 km. Naar het centrum pak ik slechts met grote tegenzin de auto. Er is betaald parkeren en dat vind ik zó onrustig: loop voortdurend op mijn horloge te kijken ! Groet Greetje54

 5. Ik ben juist aan het overwegen mijn auto de deur uit te doen. Hij staat nu al weer 3 weken voor de deur te verstoffen. Maar aan de andere kant is het wel handig en sneller als ik bv naar mijn ouders wil.
  Met de trein is met een kind onder de elf niet zo duur. Maar de tijd die je extra kwijt bent is soms belachelijk. 3 uur wat je met de auto in 1 uur kunt doen. En dat is dan enkele reis.

  In mijn woonplaats doe ik alles op de fiets. Tenzij het heel grote dingen zijn die vervoerd moeten worden zoals bv kunstwerken van de kunstuitleen. De auto is ook helemaal niet handig, daar zijn er te veel opbrekingen voor en is de stad ook niet opgebouwd.

  Ook mijn dochter leer ik aan alles op de fiets te doen. Is ook nog eens goed voor haar conditie.

  1. In de stad liep ik ook graag, dat vond ik zelf makkelijker. De auto liet ik dan sowieso staan, dat is inderdaad geen doen en je moet vaak dan ook betaald parkeren. Maar op het platteland merk ik dat ik mezelf echt soort om moet schakelen om weer op de fiets te gaan. Ben het een beetje ontwend 😉

 6. Wij wonen in een dorp en mijn vaste regel is ik gebruik alleen de auto Als ik naar mijn werk ga en plan dan gelijk de dingen die ik met de auto moet doen, alles in 1x. Scheelt tijd en benzine.

 7. Heb spierreuma, fietsen is een drame door een vrselijk zeer stuije. Dan ga je vanzelf alles lopend doen. Alleen voor ziekenhuizen, dokter en afspraken die ik echt niet kan verzetten gebruik ik mijn autootje. Zelfs heel vaak voor ons gezin van 7 personen alle boodschappen op de fiets.En als ik er niet om heen kan, en het is mogelijk, gebruik ik de auto van mijn man, die is van de zaak. Die is alleen 's avonds thuis.Ja, ik let goed op

 8. Fietsen doe ik niet, gaat niet want zit in een rolstoel maar ik ga altijd naar buiten met een scootmobiel (electrisch) weer of geen weer. Behalve bij veel sneeuw want dan ben ik letterlijk aan huis gebonden. Maar als ik wel zou kunnen lopen zou ik wel fietsen en al die dingen die ik nu op de scoot doe met de fiets doen. Gezond,en je werkt ongemerkt aan je conditie en goedkoop.

 9. ow, wel erg veel fouten. Heb spierreuma, fietsen is een drama door een vreselijk zeer stuitje (heb wel al een apart zadel, maar dit is niet afdoende)

 10. Zonder rijbewijs moet je wel fietsen (al duurt dat hopelijk niet lang meer) en ik woon en werk in dezelfde stad, dat scheelt. Ik hoop dat straks met rijbewijs wel vol te houden al zal ik dan wel een ritje doen bij omstandigheden dat ik nu thuis zo blijven.

 11. Ik doe het meeste op de fiets, alleen voor de weekend boodschappen neem ik de uto mee.

  Verder zou ik er tegen op zien om geen auto meer te hebben. Het geeft je toch een gevoel van vrijheid.

  Het openbaar vervoer wordt eind van dit jaar flink verbeterd bij ons. Dan kunnen we treinen!!!

  1. Het OV is bij ons niet echt handig, het rijdt amper en je bent een uur verder voor je bij de eerste trein bent. Daarnaast vind ik zelf het OV ook erg duur, rijden is in mijn A-label karretje toch écht goedkoper…

 12. Blij dat ik de keuze niet eens heb.Moet wel door wind en regen en kou op de fiets.Went wel hoor.Anders word het geld voor de buskaart ergens anders van af halen.Zondegeld
  En inderdaad er is altijd wel een treinkortingskaartje actie.

  LLMM.Daar zullen vast wel berekeningen op los gelaten zijn.Denk niet dat er in z,n algemeenheid te zeggen is dat een auto ècht goedkoper is.De prijs van èèn kaart lijkt erg duur.Maar dat zijn al de kosten bijelkaar op geteld voor een auto ook.Verzekeringen.belasting.beurten en banden en keuringen en zo voort.En dan nog de brandstof en parkeergelden.

  1. Hier op het platteland is het ov minimaal. Als zoonlief naar huis wil komen is hij vaak drie uur onderweg. Met de auto sta je in een uur voor de deur.
   Ook hier geen trein en bussen die vaak maar eens per uur gaan.

   Groetjes, VeggieMo

  2. Zou het zo werken dat als er meer mensen van het O.V. gebruik gaan maken ze ook meer gaan rijden ?
   Voor mij is de tijd niet de grootste hindernis .Mijn ,de menselijke geest reist nog altijd te paard ,maar de drukte, de onrust de stank ,het onfatsoen en het gepiep en geflikker van ieders schermpjes wat het zo zwaar maakt om met het O.V te reizen.Kan me daarom zooo goed voorstellen dat als iemand al veel indrukken te verwerken gehad heeft dat diegene graag in een eigen blikken cocoon kruipt .

 13. Ik fiets ongeveer 200 km per week. Met de auto rijd ik ongeveer 500 km per maand. Mijn woon-werkverkeer is al 230 km per week. Dit leg ik dan gedeeltelijk met de fiets af. Mascha.

 14. Naar het werk ga ik meestal met de auto. Omdat manlief bij hetzelfde bedrijf werkt, probeer ik 1 keer per week (van de 3) om de fiets mee te nemen, en naar huis te fietsen (ik hoef nu geen rekening meer te houden met uit-school-komende-kinderen, die kunnen zichzelf redden). De keren dat ik met de auto ga, probeer ik zoveel mogelijk boodschappen te doen op weg naar huis. Op dinsdag fiets ik, samen met een dames-MTB-groepje, zo'n 30 km., soms meer, soms minder. Dan bezoek ik mijn ouders nog elke week, zou ook op de fiets kunnen, maar dan heb ik ook vaak nog wel wat anders ingepland, dus pak ik de auto.

  Conclusie: ik kan best vaker de fiets pakken, maar de afstanden zijn me vaak nét te ver, en de tijd dan nét te kort daarvoor.

 15. Foei, komende maand inhalen ;-))
  Ik probeer ook vaker te fietsen. Maar bij regen en haast is de auto toch wel te makkelijk gepakt.
  Ik heb nu weer twee nieuwe smoezen: 1 mijn dochtertje (ze zou maar eens nat worden, dat wordt ze ook helemaal niet graag ;-)) en 2: "de auto komt dit jaar misschien echt niet meer door de APK dus ik geniet er nog even van".
  Pffft… een mens bedenkt altijd wel onzin ;-).
  Ga nu naar bed, kan ik morgen iets vroeger op en de uk met de fiets wegbrengen naar de peuterspeelzaal.

 16. Wij hebben geen auto. Als we ergens ver weg heen gaan dan lenen we een auto of we huren er eentje. Midden in de nacht naar schiphol neem ik de taxi.

  M

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.