Deposito of niet?

Jaren terug heb ik een keer een deposito gehad. Ik had toch geld ‘over’ en de rentes waren ontzettend hoog. Op mijn deposito kreeg ik maar liefst 5,75% rente. Uiteindelijk heb ik het niet uitgezeten, omdat we gingen verhuizen en ik het geld voor de hypotheek wilde gebruiken. Dat was één van de redenen die je kon gebruiken om het geld zonder boete of consequenties weer ‘los’ te krijgen. Want dat zul je net zien; zet je het vast, heb je het nodig. Want voor wie niet weet wat een deposito is: dat is een geblokkeerde spaarrekening waar je een vast bedrag op zet voor een vaste periode. De rente op een deposito is hoger, omdat de bank er zeker van is dat ze dat geld voor een bepaalde periode tot hun beschikking hebben. Dat in tegenstelling tot je spaargeld, dat je elk moment van je rekening zou kunnen halen, als je dat wilt.

In een poging om toch wat meer met mijn geld te doen, heb ik maar weer eens gekeken naar een deposito. Bij Moneyou kun je ze openen voor €500. Dat staat dan 6 maanden vast tegen een rente van 2,9%. Je kunt aangeven dat het bedrag daarna weer naar een specifieke rekening teruggestort moet worden. Omdat zowel het bedrag als de periode te overzien lijken, heb ik er toch maar weer eentje geopend. Op mijn gewone spaarrekeningen daar krijg ik 2,75%, dus dan levert het per €500 en per half jaar toch weer €3,75 extra op. Ik heb er wel voor gekozen alleen een stukje van mijn pensioenpotje vast te zetten, aangezien het toch niet de bedoeling is dat ik daar aan zit, behalve voor noodgevallen. Met de rest spaar ik gewoon door, want ik vind het zonde om b.v. met een hypotheekaflossing te moeten wachten, omdat de periode nog niet is afgelopen. Daar betaal ik namelijk veel meer rente over.

Maken jullie wel eens gebruik van spaardeposito’s? Waarom wel of niet en wat is wat jullie betreft het maximum qua tijd/bedrag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Wij hebben bijna altijd wel wat deposito's lopen vanwege de hogere rente.
  De rente op de deposito's is nu vaak zo laag dat ik het geld niet vast wil zetten.
  Manlief en ik moeten nodig weer eens samen zitten hoe we het spaargeld verdelen over de spaarrekeningen. We hadden best veel geld bij de Akbank, maar die is ermee gestopt in Nederland.

  Groetjes, VeggieMo

 2. Toevallig van de week nog een deposito geopend(4%–> 5 jaar). Geen superhoge rente, maar beter dan die voor de direct opneembare. De verwachting is dat de rente van direct opneembare rekeningen voorlopig niet omhoog zal gaan en mss nog wel verder daalt. Aflossen vd hypotheek is niet interessant ivm spaarhypotheek en mogelijke koop nieuw huis. Dus dan maar op zoek naar een hoger rente%. Een langere periode dan 5 jaar vind ik geen probleem, maar daar vind ik de hoge van de rente% nog minder interessant.

 3. wij hebben nu ook een deposito bij moneyou lopen voor 6 maanden alleen nog net voor 3,1% dit is geld voor studie van oudste zoon waar we 15 jaar voor hebben gespaard. maar bedoeld is voor zijn vervolg studie dit duurt waarschijnlijk nog 2 jaar dus een lang tijd heeft niet veel zin maar steeds een half jaar is dan toch goed te overzien. groetjes Maaike

 4. Ooit, heeeel lang geleden toen mijn man en ik nog verkering hadden, had hij een deposito. Toen voelden we ons erg rijk. Nu hebben we geen deposito meer, en ik zou dat ook niet durven. We kunnen het ons nu niet veroorloven geld eventueel niet beschikbaar te hebben.

 5. Zou ik misschien moeten weten waar je nog 4 %krijgt voor 5 jaar?
  Wij willen ook geld vastzetten voor de studie van de kids…

  1. Wel dat vraag ik me nu ook af : het beste wat ik tot nu toe 'gevonden' heb voor een periode van 5 jaar zijn kasbons of termijnrekeningen aan 3 %…. Misschien dat in nederland de rentetarieven een pak hoger liggen of in belgie ? Ik ben momenteel 'op zoek' naar een veilige en toch nog renderende belegging omdat er binnenkort geld vrijkomt (maar wat is tegenwoordig nog veilig en renderend ?)

  2. Anadolubank gaf van de week nog 4% voor 5 jaar. Zag vandaag in de Telegraaf dat de rente% weer flink aan het dalen zijn. Dus het kan zijn dat zij nu ook omlaag zijn gegaan. Overigens ben ik er al jaren klant en tot tevredenheid. De Cred. Europebank ben ik niet erg enthousiast over. Voor rente% zie ook het overzicht op http://www.vanspaarbankveranderen.nl/

  3. Ik vond die 2,9% ook niet heel veel, maar heb de rest ook bij Moneyou en ben daar heel tevreden over. Bovendien vind ik een half jaar te overzien, dan heb je het dit jaar nog weer op je rekening. 3 of 5 jaar vind ik echt veel te lang op dit moment, wie weet waar we nog tegenaan lopen!

  4. In jullie situatie zou ik ook voor korte termijn kiezen. Als je voor een langere periode kiest dan moet je zeker weten dat je het geld niet op korte termijn weer eraf hoeft te halen. Anders is je voordeel weer verdwenen. Wij weten dat er ieder jaar weer deposito's loskomen. Kiezen ook bewust voor meerdere deposito's met lagere bedragen in geval we opeens wel een deposito moeten openbreken.. Dat scheelt boeterente tov een keer een groot bedrag.

 6. Wij hebben 2 x bij de ING een deposito lopen, 3,2% voor een periode van 1 jaar. De een loopt in nov. af en de ander volgend jaar febr.Zolang er een bufferpotje is, willen we wel geld vast zetten, maar de rente is tegenwoordig zo laag…, maar elke euro is er 1, daar wil ik mij best wel weer in verdiepen als die deposito's weer vrij komen. Heeeel lang geleden (eind jaren '80) hadden we 10.000 gulden, 5 jaar vast staan voor 8%, maar dat waren andere tijden, kuch/zucht…

 7. Vroeger had ik een deposito voor vijf jaar. Dat doe ik niet meer. Wij hebben er nu twee. Allebei voor een jaar. De één geeft 3,75% rente en de ander 3,95%. Wij doen dat alleen met ons pensioenpotje. Geld dat wij niet gebruiken. Het staat toch maar op de spaarrekening en dan kun je net zo goed voor een hogere rente gaan.

  Liefs Frederique

 8. Wij hebben een deposito voor tien jaar afgesloten. Deze loopr nu nog 7 jaar. Bij de Abn Amro. Deposito tien jaar voor 5,4% rente. Precies op het hoogste punt vastgezet. Aangezien we voor de hypotheekrente bij de abnamro nog geen 4% betalen hebben we dus direct voordeel. Vandaar dat ik het ook niet op de woning inlos. De rente gebruik ik nu of voor onderhoud aan de woning en is dit niet nodig dan los ik het in. In 10 jaar tijd ontvang ik 54% van het door mij ingelegde bedrag. Na de 10 jaar kijk ik wat de rente is en indien niet gunstig los ik dan af op de hypotheek.
  Ik heb voor de nieuwe woning bijgeleend tegen 5,6%, maar daar heb ik een spaarpolis tegenover die ook 5,6% oplevert. Wat mij betreft mag deze rente dan ook nog wel wat hoger worden, levert me nl ook een hogere rente op op de gekoppelde spaarrekening en houd in dat ik meer hypotheekrenteaftrek heb en minder premie hoef in te leggen. Per saldo ben ik dan dus beter af.

 9. Ik werk aan een deposito carrousel/deposito ladder. Al een aantal jaar sluit ik aan het begin van het jaar een deposito af voor 5 jaar. Je krijgt dan een behoorlijk hoge rentevergoeding. Doordat je ieder jaar afsluit, komt er ook ieder jaar een bedrag vrij. Voordeel hiervan is dat je altijd over een deel kunt beschikken of max. een x aantal maanden moet wachten tot het vrij komt. (We hebben daarnaast nog een buffertje op de spaarrekening staan)

  Daarnaast sluit ik ook weleens kortere deposito's af. Leaseplan bank heeft een aantal keer een leuke actie gehad.

  Wel overweeg ik ook een deel van het spaargeld te gaan aflossen, vriendlief zou graag in zonnepanelen willen investeren.

 10. Ik heb ook een aantal spaardeposito's. Voor mij was en is het vooral een manier om te zorgen dat ik van mijn geld afblijf. Uit ervaring weet ik dat ik het anders op zou maken aan dingen die eigenlijk het geld niet waard zijn.

  Over een paar jaar (pas) komt mijn eerste deposito weer vrij, dat zal een heuglijk moment zijn. Tegen die tijd heb ik misschien wel echt een goed doel voor het geld, en anders zet ik het weer opnieuw vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.