Aflossen vanaf €25 per maand

Aflossen is in, zo meldt BNDeStem.nl, en banken springen daarop in. Aflossen op de hypotheek klinkt best ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat wel mee. Hier was het een kwestie van een mailtje naar de adviseur sturen met de vraag op welk rekeningnummer ik het geld over kon maken en that’s it. Elke aflossing die ik nu doe, maak ik over en meld ik daarna even per mail. Het bedrag dat je aflost hoeft geen duizenden euro’s te zijn. Ik mag het zelf weten, maar heb ervoor gekozen om toch steeds een beetje rond tenminste €500 te gaan zitten. Dan hoef je niet elke week contact met de bank op te nemen, maar gaat het toch een beetje door. Want als je eerst een paar duizend euro wilt sparen, dan ben je wel even verder en al die tijd loopt de rente ook gewoon door.

Maar goed, terug naar die banken. Een dochter van SNS blijkt de mogelijkheid te bieden om maandelijks kleine bedragen af te lossen. Florius komt deze maand met de mogelijkheid om vanaf €25 per maand af te lossen. Als je daar gebruik van maakt, hoef je geen boetes te betalen. Volgens Florius hebben de meeste mensen toch niet genoeg spaargeld om b.v. meer dan 10% van de hypotheek in een jaar af te lossen, dus dat zit wel goed. ING schat haar klanten wat rijker in en noemt aflossingen van ‘enkele duizenden euro’s’ ‘kleinere bedragen’. Misschien vergeleken met de bonussen die zij uitkeren, maar los daarvan vind ik ‘enkele duizenden euro’s’ toch best een flink bedrag.

Nu lijkt deze tijd niet zo goed om af te lossen. Iedereen is of kent wel iemand wiens baan op de tocht staat. Dat is hier ook het geval; mijn werk als ondernemer is allesbehalve zeker. Toch denk ik meer dan ooit aan aflossen. Elke steen die van mij is, kan niet meer afgepakt worden. En het tikt ook aan; sinds ik in oktober echt serieus ben gaan aflossen, heb ik al bijna €10.000 van de hoofdsom afgekregen. Dat kon o.a. door belastingmeevallers, maar ook gewoon simpelweg door ook kleine bedragen opzij te zetten.

De hele hypotheek snel aflossen kan misschien niet, maar het zou wel mooi zijn als hij in ieder geval op één salaris te betalen was. Daarom wordt er wel een beetje voor de buffer gespaard, maar is het veel belangrijker om eerst schulden af te lossen. Oftewel, de hypotheek. En zelfs als dat maar gaat met €25 per keer week of per maand, het is toch weer €25 waarover je de komende 25 jaar geen rente meer hoeft te betalen. Een stukje van €25 dat écht van mij is. En daar gaat het om, want wonen moet je toch en dan kun je daarin maar beter zo onafhankelijk mogelijk zijn.

En misschien vind je dat dit wel erg makkelijk klinkt en heeft je adviseur je wijs gemaakt dat er allemaal haken en ogen aan het aflossen zitten: geloof er niets van. Je kunt eigenlijk ALTIJD aflossen en in het geval van aflossingsvrije hypotheken zit er vaak niet eens een ondergrens aan het bedrag dat je aflost. Al maak je elke week een tientje over, om maar iets te zeggen. En als ze je niet direct willen vertellen hoe jij het dan moet doen, blijf er dan gewoon achteraan gaan en vergeet niet dat JIJ de klant bent. Jij betaalt, dus als je een vraag stelt, moet je daar gewoon een bevredigend antwoord op kunnen krijgen. En meestal valt het uiteindelijk wel mee en werken ze gewoon mee. Want het begint er toch langzamerhand op te lijken dat ‘aflossen’ in deze tijd ineens geen vies woord meer is!

Wat vind jij een minimale buffer en welk bedrag wil je gespaard hebben voor je begint met aflossen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik vind het rekensommetje altijd leuk: als zo'n kleine aflossing je bijv maar 2 cent per maand lastenverlaging oplevert is het meer dan je denkt: 25 jaar = 300 maanden, dus dat zijn toch alweer zeshonderd centjes.

  Ik vind een minimale buffer geld voor drie maanden, iig in ons geval (loondienst dus recht op WW bij ontslag).

  Wij zijn pas net verhuisd en nog druk bezig met het inrichten van ons huis. Als de bankstellen en laatste verbouwinkjes betaald zijn wil ik graag beginnen met aflossen op het aflossingsvrije deel.

 2. 3 maanden salaris als buffer vind ik ook een goed idee. Wij moeten minimaal 450 euro aflossen als we een aflossing willen doen. Ik heb vorige week een mailtje gestuurd naar woonfonds hypotheken die de hypotheken van achmea heeft overgenomen. Zij berichten mij dat het 3 weken kon duren voordat ik antwoord kreeg op mijn vragen… Belachelijk! Als ik een hypotheekadviseur benader kunnen zij dit binnen een paar minuten opvragen, maar als klant ben je echt geen koning… De hypotheekadviseur kost echter 5 euro per maand. Een abonnement om je verzekeringen te beheren… Nou ja… Kijk als ze echt wat voor je doen wil ik er best voor betalen, maar beheren van verzekeringen, daar krijg ik een beetje jeuk van, dat doe ik liever zelf:)

  1. En daarbij ; ik vind het juist verstandig om wel op het aflossingsvrije deel af te gaan lossen omdat dat vrijwel het enige nog is wat we kunnen doen om de maandlasten nog meer te verlagen.

  2. Ja, dat vind ik ook, daar richten wij ons op dit moment ook op. Wat we dan besparen, maken we direct over naar de hypotheekrekening, om daar straks weer een aflossing mee te doen. En als er wel iets gebeurt met ons werk, dan kunnen we met dat laatste eventueel even stoppen en 'genieten' van de lagere maandlasten. Ons maandbedrag is nu al ruim €40 lager, dat vind ik toch echt al wel de moeite waard. En als we zo doorgaan, is het volgend jaar misschien wel €100 lager! (*wishful thinking*)

 3. We hebben afgelopen jaar het maximale boetevrij afgelost. 10% dus van het aflosvrije gedeelte. Nu ben ik aan t sparen voor de volgende aflossing op 1 januari. Ik kan dan weer een heel mooi bedrag wegboeken zoals je op mijn spaarmeter kan zien.:-)
  Maar mocht ik dit niet zo hebben ingeregeld dan zou ik inderdaad kiezen voor stappen van 500 euro per keer. Ook omdat het dan overzichtelijk is en van 25 euro extra inlossen wordt je maandbedrag echt niet anders.

  1. Nee, maar ook dat soort kleine beetjes zetten zoden aan de dijk. Want na 30 jaar b.v. maandelijks 25 euro aflossen op je aflossingsvrije hypotheek, ben je alleen aan inlegbedrag al €9000 verder dan iemand die dat niet heeft gedaan. En over zo'n periode genomen tikt de rente natuurlijk na verloop van tijd wel aan.

 4. Florius is dochter van ABN AMRO. Wel makkelijk aflossen zo.

  Ik moet een maand van te voren een brief opsturen en dan gaat de incasso tegenwoordig van een bankrekening van tig jaar geleden, de DSB bank.
  Dan bel ik, mail ik en dan mag ik het toch overmaken naar een ander bankrekeningnummer dan waar het gewoonlijk van wordt geïncasseerd.

  Lekker veel afgelost, en nog gespaard enz.

  Slechts 1 pakje tuc per week is fantastisch voor de lijn. Lukt dat al een beetje?

 5. De minimale buffer is voor mij 8 maanden, maar liever een jaar. Mocht je geen baan meer hebben dan zal je niet 1,2,3 iets nieuws vinden. En de vaste lasten gaan wel door.
  Minimale aflossing: ik vermoed rond de 1000 euro, maar ja dat ligt er ook maar aan hoe snel je eea bijelkaar gespaard krijgt.

 6. Ik ben er nog niet helemaal uit hoeveel we per keer willen gaan aflossen en hoe we dat aan moeten pakken. We moeten ook beide nog even iets meer lef krijgen om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Zoals je misschien op mijn blog hebt gelezen hebben we heeeel weinig ruimte om nog wat te sparen, maar alle extra's kunnen we wel gebruiken, bijv vakantiegeld of extra salaris. En we hebben ook nog redelijk wat spaargeld (bijna een jaarsalaris) misschien kunnen we daarvan ook een deel gebruiken om een eerste aflossing te doen. Maar ik wil nog heel eventjes wat meer inzicht in mijn inkomsten krijgen om te kijken wat er mogelijk is. En contact opnemen met de bank is sowieso geen verkeerd idee 🙂

 7. Wij hebben besloten eerst de studieschuld versneld af te lossen. Ook al staat die rente lager dan onze hypotheek, het is een bedrag wat sneller af te lossen is dan de hypotheek. Daarna komt er maandelijk die 116 euro die we dus nu verplicht zijn om aan de DUO af te lossen weer vrij en dan hebben we weer iets meer financiele vrijheid. Als dat gebeurt is sparen we voor de buffer van 5000 euro en dan gaan we aflossen! We zijn nu nog steeds aan het verbouwen, dus we hebben nog veel uitgaven te gaan.
  Groetjes BrEkster

 8. Ook wij willen gaan aflossen op het aflossingsvrije deel. Maar eerst de studieschuld af betalen en een goede buffer opbouwen van minimaal 3 a 4 maanden loon. Dit jaar loopt ook onze rente af van de hypotheek dus daar ga ik me na de vakantie eerst in verdiepen voordat er aflossingen worden gedaan.

 9. We lezen ons eerst in, huis in de verkoop en alles wat we opsparen gaat in de restschuld. Nieuw huis kopen, studieschuld aflossen (want kleiner bedrag dus sneller weg te werken) en dan is de nieuwe hypotheek aan de beurt. Qua buffer wil ik 5000 aan gaan houden.

 10. Onze buffer is nu behoorlijk groot, meer dan een jaarsalaris. Binnen een aantal jaren zal de auto vervangen moeten worden en het spaargeld daarvoor zit er ook bij in.
  Laatste 3 jaar hebben we afgelost of extra bijgestort in spaarhypotheek. We overwegen nu wat een kleinere buffer aan te houden, spaargeld zal dan naar de aflossing gaan of evt. in zonnepanelen geinvesteerd worden.

 11. Ik heb begrepen dat je 6x alle vaste maandlasten op een spaarrekening moet hebben. Als je dat hebt kun je weer gaan uitgeven. Daar streef ik ook naar, maar aflossen spreekt me ook erg aan.

 12. goed stukje! toch denk ik dat het wel goed is om een buffer van 3 maandsalarissen te hebben alvorens je begint aan het aflossen van ej hypotheek. Dit zodat als je je baan verliest je de hypotheek gewoon kunt blijven betalen en niet alsnog uit je huis gezet met toch een restschuld omdat hij in de executieverkoop gaat.

 13. Je kan het geld ook op een aparte spaarrekening zetten en het niet aan de bank geven. Zo blijft het geld bij jou en kan die spaarrekening na verloop van tijd de lening (gedeeltelijk) gaan aflossen.

  Heb er zonet een artikel aan gewijd, en in ons geval is dat systeem zelfs voordeliger dan het écht vervroegd aflossen.

 14. Ik wil een minimumbuffer van 10k, maar 15k voelt beter. Ik leef van 1400 per maand, dus dat zou dan 10-11 maanden zijn. Ik los elke maand af, de laatste tijd 750, volgend jaar ga ik weer terug naar 500. per maand. Elke cent rente die ik uitspaar gaat naar een aparte rekening en als die op 125 staat, gaat het naar de aflossing

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.