Aflossen omdat je géén geld hebt

Veel mensen gaan nadenken over het aflossen van hun hypotheek omdat ze geld ‘over’ hebben. Bij ons merk ik juist altijd dat het aflossen extra toeneemt, op het moment dat we géén geld hebben. Waarbij ‘geen’ natuurlijk wat relatief is, maar waarmee ik bedoel dat het vooral gebeurt op de momenten dat we echt flink moeten knijpen, omdat we hoge kosten hebben, of mijn inkomen een maand tegenvalt, of de verbouwing weer eens tegenvalt, enzovoorts. Juist op die momenten lijk ik me te realiseren hoe kwetsbaar je eigenlijk bent met een flinke hypotheek.

Ik vond dat Spaarcentje daar vandaag ook een mooie stukje over schreef: zij kocht een huis op twee inkomens, verloor er één en lost af om toch weer een stuk vrijheid terug te kopen. Dat doen wij ook. We wonen ergens waar we ons vrij voelen en proberen het financiële plaatje daarmee te laten matchen. Het gaat misschien niet altijd even hard, maar ik heb altijd het idee dat als je het doet als het lastig is, dat het ook veel makkelijker te doen is op momenten dat je het weer veel ruimer hebt.

Op dit moment zitten we weer in zo’n periode dat we flink gas terug moeten nemen, maar dat betekent dus niet dat ik stop met aflossen. Het gaat misschien wat minder hard, maar elke euro is een euro die ons een heel klein stukje van huis en grond in handen geeft. Als er dan één idee is dat je door krappere tijden heen helpt, dan is het wat mij betreft dat wel!

Merken jullie dat je meer aflost/spaart op momenten dat je eigenlijk zou denken dat je er juist minder ruimte voor hebt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Bij ons is het zo, als er minder ruimte is, wordt er nog beter nagedacht over de uitgaven. We willen toch die ruimte houden om geld apart te leggen voor de verschillende potje en het zal misschien dan iets minder zijn, maar er zal dan ook minder worden uitgegeven uitgegeven. We proberen daar wel een balans in te behouden.

 2. Herkenbaar inderdaad, als er niet zoveel te besteden is ga ik nog meer nadenken over hoe we alles in kunnen vullen, en drukt het idee van de hypotheek nog zwaarder op je schouders. Ik ben er zelf ook een blog over begonnen, raakte erg geinspireerd van jouw blogs, en wil de boel ook wat beter gaan bijhouden, dus bij deze bedankt! 😉

 3. Wij losten nooit af, dachten daar nooit over na. Maar nu we ons realiseren dat we nog een aantal leuke dingen willen (andere auto, caravan en een reis naar canada) komt de gedachte elke keer bij mij op dat ik wel op de vaste lasten kan besparen, maar dat die er altijd zullen blijven en als ik de hypotheek aflos dan is dat klaar, kocht nooit meer terug! Ik ben nu dus ook begonnen met het aflossen van de hypotheek. Eerst een wat groter bedrag gedaan (2000 euro) en nu probeer ik gewoon dat wat over is en niet de reservepot in gaat, apart te leggen voor de aflossen en dan wil ik het in bedragen van 500 euro doen, zoals jij ook doet. Het zullen maar kleine bedragen zijn wat je hypotheek lager wordt, maar mijn insteek is: vele kleinen, maken 1 grotere. Die auto zal er moeten komen, dan gaan we bezine rijden in plaats van diesel, dat is dan de 1e verdienste weer om de vaste lasten lager te krijgen en dan gaan we voor de caravan. Ik vind het niet erg op vaste lasten en bv kleding te bezuinigen,dan kunnen we een keertje extra op vakantie, want dat verveelt nooit.

  1. Goed zeg! En je hebt helemaal gelijk: allemaal kleintjes is ook één grote. En een bedrag van €500 spaar je makkelijker bij elkaar dan bijvoorbeeld €2000, waardoor de kans groter is dat je ook daadwerkelijk aflost. Want voor je bij de €2000 bent, komt er meestal wel weer iets onvoorziens tussen.

  2. Dag LLMM, daarin heb jij helemaal gelijk. 2000 euro bij elkaar sparen gaat idd a) niet hard en b) dan komt er wel weer wat tussen ja.. We blijven nu dus lekker de kleine dingen bij elkaar sparen en komen we er ook! Dank je voor het inspirenende berichten, ze zijn lekker om te lezen en vaak kan ik er ook wel wat mee. Ga zo door!

 4. Wij lossen niet extra af want elke euro in het huis is niet meer liquide en kun je niet meer aankomen. Ik wilde altijd graag extra aflossen om de redenen die ik op veel consuminderfora lees. Manlief wilde niet extra aflossen en daar ben ik nu blij om. Mocht manlief in de ww komen (baan wordt wegbezuinigd en hij is nog steeds op zoek naar wat anders) dan daalt ons inkomen flink, terwijl we wel heel hoge maandelijkse kosten hebben waar we niet op kunnen bezuinigen. Of de zoons zouden een studielening aan moeten gaan.

  Nu is het bij ons wel zo dat ik geen inkomen heb en niet gezond genoeg ben om te kunnen werken.
  Het voelt nu fijn dat we zoveel gespaard hebben.
  Onze hypotheek is niet zo hoog (netto 350 per maand) en over 11 jaar is hij afgelost.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Ik vergat even dat onze zoons een hogere stufi krijgen bij daling inkomen. Valt weer mee 🙂
   Maar de rest van het verhaal blijft hetzelfde.
   Nu met al die bezuinigingen die eraan komen wordt het waarschijnlijk een stuk moeilijker om een buffer op te bouwen.

   VeggieMo

  2. Als je hypotheek niet zo hoog is, dan kan het wel weer aantrekkelijker zijn om inderdaad niet af te lossen. Onze hypotheek slokt het grootste deel van het salaris op, dus des te lager die is, des te beter we klappen als ontslag op kunnen vangen. Want hoe je het ook wendt of keert; de rente die je op de hypotheek betaalt, is vaak veel hoger dan de rente die je op spaargeld krijgt. Met veel vaste lasten kunnen wij niet echt meer wat doen, maar met de hypotheek kunnen we wel nog klappers maken. Tot nu toe zijn we al ongeveer €50 minder per maand kwijt en dat merk je wel. Zeker als dat nog verder op gaat lopen!

 5. Ik ben zoals je kunt lezen op mijn blog ook nog steeds bezig met het sparen voor de aflossing van volgend jaar. Ben er ook helemaal op gebrand om in tien tot vijftien jaar ons aflosvrije gedeelte weg te sparen. Daarna kunnen we kijken naar ons gedeelte met spaarpolis. Mijn doel is om de looptijd hiervan te verkorten zodat we de hele hypotheek zo snel mogelijk vrij hebben. Ik kan niet wachten op de vrijheid die daarachter zit.
  Ik besef me ook steeds meer dat ik nu wellicht denk dat het nooit gaat lukken, maar aan de andere kant hebben onze beide ouders een eigen woning die geheel vrij of gedeeltelijk vrij is. Ouders zijn nu half 60 en in de 70. Ik hoop ze natuurlijk nog lang bij me te hebben, maar over 20 jaar zal daar ook geld van vrijkomen die we in onze woning kunnen steken. Al met al moet onze woning dus wel naar ons toekomen. Maar wat we zelf kunnen sparen hoe eerder hoe beter.

 6. Ik vermoed dat er daarom ook zoveel aflossingsvrij is afgelsoten: lagere maandlasten, groter huis en als pa en ma overlijden, dan los ik daarmee wel mijn aflossingsvrije hypotheek af….wat nu met al die plannen voor het zelf flink meebetalen aan ziektekosten en zorg voor oudere mensen…die aflossingsvrije hypotheek nemende kinderen raken dan niet meer zoveel afgelost als dat ze hadden gewild…?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.