Sporten en gezond doen

Sporten en gezond doenVorig jaar zomer heb ik me ingeschreven bij een sportschool. Ik kwam bijna niet meer van mijn (auto)stoel af en had het idee dat ik wat aangekomen was. Was ook zo; heel geleidelijk en zelfs een beetje ongemerkt was ik bijna 20 procent zwaarder geworden. Nu is 20 procent meer als het gaat om salaris leuk, maar als het gaat om kilo’s niet echt. Ik heb blijkbaar het geluk dat het zich in de eerste instantie over heel mijn lichaam verdeelt, waardoor het niet echt heel goed zichtbaar was (en veel mensen zien het nu nog niet), maar het begon mij wel dusdanig in de weg te zitten, dat ik iets deed wat ik tot dan toe niet voor mogelijk had gehouden: betalen om te mogen bewegen.

20% zwaarder!

Maar goed, dat wilde nog niet zeggen dat het beter ging. Sterker nog; ik werd alleen maar zwaarder. Natuurlijk was dat deels spierontwikkeling, maar ook gewoon vreterij. Want omdat ik sportte, vond ik dat ik best ook wel lekkere dingen erbij kon eten. Ik ging toch (bijna) elke dag naar de sportschool? Nou, die vlieger gaat dus niet op, want met een beetje een sportschoolsessie waarbij je een combinatie hebt tussen cardio en kracht, verbrand je misschien 500-600 calorieën. Eet een reep chocolade en daar zit je ook op. Eet er twee en schuif nog een paar bakjes chips naar binnen en je bent helemaal niet goed bezig.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Anders eten

Eind maart ging om een of andere reden eindelijk de knop om en begon ik ook mijn eetpatroon aan te passen. Dat ik vroeger alles kon eten is leuk, maar blijkbaar geldt dat op dit moment even niet. Daarom beperkte ik mezelf tot het eten van goede maaltijden (gezond, maar ook een flinke portie), veel water drinken en sporadisch tussendoortjes, maar dan wel b.v. fruit. En zoveel mogelijk biologisch. Alles biologisch vind ik op dit moment nog veel te duur, maar als ik toch relatief weinig eet, dan kan wat erin gaat maar beter goed zijn. Daarnaast heb ik mijn bezoekjes aan de sportschool wat opgevoerd en doe ik daar nu meer verschillende dingen. En met resultaat, want volgens mij (de weegschaal lijkt nogal eens te wiebelen) ben ik ongeveer anderhalve kilo kwijt. Ik durf het nog niet al te hard te roepen, maar het moet bijna wel.

Maar het schiet niet echt op…

Of ik me ook beter voel? Nog niet speciaal. Ik vind het op zich wel lekker dat ik zo goed bezig ben en ik merk dat ik – zolang ik er gewoon helemaal niet aan zit – ook niet zoveel moeite heb met dingen NIET te eten, iets wat ik eerder wel had, maar ik ben ook wel redelijk moe steeds, slaap vrij veel en voel mijn spieren na een week stevig trainen wel. Maar misschien is dat ook een kwestie van wennen.

Als jij sport en gezond doet, merk je dan snel verschil aan je lijf? En heeft iemand enig idee of het vreemd is dat ik na een week flink sporten (en dan ook na 3 weken) toch behoorlijk moe ben?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Zo lang moe zijn na sporten is niet normaal, misschien eens je bloed laten testen?
  Heb je het heel druk, veel aan je hoofd? Dan duurt het ook langer voordat je lijf herstelt.

  (En hou in je achterhoofd dat ME als kenmerk heeft: niet herstellen van een inspanning (dus weken moe blijven na sporten). Het zal wel niet zo zijn, aan de andere kant ik wou dat iemand mij toen eerder op het spoor van ME had gezet…..)

  1. Ik heb inderdaad wel redelijk veel aan mijn hoofd, misschien heeft het daar mee te maken. Op dit moment voelen mijn benen bijvoorbeeld nog heel zwaar, terwijl ik woensdagavond voor het laatst een sport heb gedaan waarbij ik echt mijn benen gebruikt heb (dat was dan de derde keer deze week en gisteren en tot nu toe heb ik gewoon het normale gedaan, dus wat je in huis loopt, in de winkel, enzovoorts, niet gek veel).

   Ik ga eens kijken of ik een patroon kan ontdekken, of het meer aan mijn hoofd ligt, of dat het echt iets met mijn lijf is.

 2. Het lijkt me niet normaal.Tenzij je te enthousiast bent gaan sporten en het niet opgebouwd hebt.Misschien eens een APK voor jezelf laten uitvoeren? Misschien is er een kleinigheidje b.v bloedarmoede. Groeten Izerina

  1. Ik sport dus al sinds vorige zomer, maar ben wel de laatste tijd echt meer met cardio e.d. begonnen en dus meer beweegoefeningen, in plaats van alleen kracht. Wel gecombineerd met kracht overigens. Dus het zou nu misschien toch inderdaad nog enthousiasme kunnen zijn. Maar ik vind het wel wat vreemd, omdat mensen altijd zeggen dat ze energie krijgen van sporten en ik voel me wel goed/trots dat ik het gedaan heb, maar om nu te zeggen dat ik na het sporten de hele avond door kan ofzo; niet echt…

 3. bij fibromyalgie ook lagr moe. Maar ben toch weer heel voorzichtig begonnen met de toestellen. Ennyh, wat je er in tien jaar bijgegeten hebt, krijg je er niet in een maandjeaf ;). Is al heel goed dat je op je gewicht bent gaan letten en je voeding aanpast. Ik moet van de diëtist heel goed op suiker en vezels letten. En de kilo's gaan er gelijkdelijkaan vanzelf (nou jah, beetje dan ;))vanaf. Was door medicijnen 12 kg aangekomen. Nu zijn er al 7 af.

 4. Je zou rescue remedie van Bach kunnen nemen na het sporten en kijken of je dan sneller hersteld. Mijn zoons hebben de ervaring dat ze dan geen of nauwelijks spierpijn hebben na een bezoek aan de sportschool. Namen ze het niet dan hadden ze wel spierpijn.
  Verder sluit ik me wat betreft adviezen aan bij voorgaande antwoorden.

  Ja, gezond eten. Ik merk het direct als ik niet gezond eet en ook als ik wel gezond eet. Het vertaalt zich niet altijd in superveel energie (al mag ik momenteel niet klagen nu ik dierlijke producten en suiker niet meer eet).
  Ik word heel snel misselijk van verkeerd voedsel, voel me vies en mijn buik gaat rommelen en opzetten.

  Mannen vallen trouwens gemakkelijker af dan vrouwen, dus het is niet vreemd dat vriendlief meer is afgevallen dan jij.
  Suiker laat mij snel in gewicht aankomen. Vooral chocoladehagelslag.

  Groetjes,
  VeggieMo

 5. Mannen vallen zoveel sneller af! Ik ken het gewichtsverschil bij jullie niet, maar soms is het procentueel wel ongeveer gelijk. Ik bv weeg 60 kg, en mijn man van 194 cm weegt er 101. Als hij dan 1kg afvalt en ik 600g, dan lopen we gelijk op zeg maar.

 6. Na jarenlang flink jojo-en en met vlagen veel sporten tot ik letterlijk weer een ons woog, ben ik helemaal gestopt met sporten sinds anderhalf jaar. Ik fiets wel veel en we wandelen soms.
  Ik eet 99% bio sinds een jaar en ben dus ZONDER SPORTEN in die tijd bijna 4 kilo kwijt geraakt. Er zijn vele boeken over te krijgen (die ik natuurlijk niet kocht maar wel over hoorde), over gifvrij eten en dat het een gunstig effect zou hebben op het gewicht. Ik geloofde het eigenlijk niet. Nu begin ik echter toch overtuigd te raken!
  Ik schep altijd twee keer op van het warme eten (vooral aardappelen 😉 en eet de hele dag door elke twee uur wel iets (dat vraagt mijn lichaam en dat geef ik dan). Gewoon, boterhammetjes (met volvette kaas), appeltjes en (onbewerkte) noten. Ik drink puur diksap of kraanwater en liters koffie met melk (alles 100% biologisch). Ik eet ongeveer eens in de twee weken gebakken vis of friet met snacks (kaassoufle bijvoorbeeld). Ik kook regelmatig iets met creme-fraiche en doe niks om het 'mager' te maken. Boter over de aardappelen en de groente enzo. Lekker!
  Maar ik drink dus NOOIT meer aspertaam en andere dieetproducten. Dat schijnt juist slecht te zijn. Voor mij blijkt het te kloppen.
  Eerlijk gezegd sta ik er zelf versteld van!
  Ik ga nu dus echt nooit meer lijnen en nooit meer sporten (mijn laatste poging leidde tot een pijnlijke en langdurige rugblessure). Ik ben er klaar mee. Doe mij maar bio!
  Deze week zat ik plots beneden de 72 kilo. Dat is lang geleden! 'Ideaal (?)' zou 66 kilo zijn. Ik vertrouw erop in die buurt uit te komen door gewoon zo door te gaan als het afgelopen jaar.
  Maar dat hoeft van mij niet per se. Ik heb geen obsessie meer met mijn gewicht en het hoeft ook niet sneller. Snel afvallen leerde ik=net zo snel weer aankomen. Lijnen is echt heel slecht gebleken voor mij in ieder geval.

 7. Het is ook zo dat je lichaam nu kei en kei hard moet werken om alle opgebouwde gifstoffen af te voeren. Die zitten vaak opgeslagen in vetweefsel en als je dat er aan het aftrainen ben, komen de gifstoffen alsnog weer vrij. Het kan echt wel een half jaar duren voordat die allemaal weg zijn, is mijn ervaring.
  En 2 dagen na een stevige inspanning je spieren nog voelen is niet heel gek. Binnen 24 uur kan je lichaam een deel van gifstoffen die vrijkomen bij intensief sporten best opruimen. De rest komt daarna en die stoffen komen dan veel dieper uit je spieren. Maar er goed op letten en kijken of er niet een afwijkend patroon in zit, is natuurlijk zeker een goede optie.

 8. ik ben trots op je , ga zo door . en mannen vallen nu eenmaal eerder af dan vrouwen , dat is onderzocht !!! waarschijnlijk ook door een man , hihi. groene thee i.p.v. koffie n heel veel groente ( t liefste rauw ) en fruit , ze vliegen eraf, geniet ervan , liefs marion

 9. Breek me de bek niet open over die kerels!!!! Zo frustrerend. Net als Zena eten wij alleen nog maar bio en dat heeft mij 6 kilo opgeleverd of afgeleverd ;). Nu was het bij mij ook echt nodig, volgens de schema's zou er nog wel 10 af kunnen al is dat te veel vind ik zelf. Jammer genoeg blijft het nu stilstaan bij mij, maar bij hubby gaat het gewoon door terwijl hij het helemaal niet nodig heeft, hij is al bijna net zo mager als 12 jaar geleden.
  Ik vind het zo knap dat jij het sporten zo goed volhoud, ik kan mezelf maar niet in die sportschool krijgen terwijl ik nog wel tot december lid moet blijven.

  1. Ik doe nu vooral veel met lessen, dan voel je je toch soort verplicht ('gemotiveerd') om te komen. En er wordt genoeg gegeven, dus ik doe gemiddeld zo'n 4 lessen in de week. Als ik dan niet naar de gewone fitness ga, dan voel ik me daar echt niet meer schuldig over!

 10. Knap hoor, dat je het zo goed volhoudt!!
  Sport je vooral 's avonds of ook 's morgens?
  Ik hou het hardlopen nu ook al een aantal weken vol (trots!!) en merk als ik 's morgens sport ik er wel energie van krijg. 's Avonds niet, dan ben ik er alleen maar moe van. Je lichaam heeft er dan natuurlijk ook al een dag opzitten.
  Maar verder weet ik er ook weinig van hoor, inderdaad goed om eens in de gaten te houden of er een patroon inzit, in de vermoeidheid.

  1. Qua lessen zit ik op 1 keer 's morgens en 3x 's avonds. Dat kan het inderdaad ook wel zijn, want 's morgens heb ik er veel minder last van dan 's avonds. Maar ja, dan worden die lessen weer niet gegeven :/ Een paar wel, maar niet allemaal. Maar als het even kan, probeer ik wel de ochtenden te pakken, want dat vind ik wel veel prettiger.

 11. Yes, ongeveer 1,5 kilo! Goed bezig hoor!

  Helaas vallen mannen altijd iets sneller af, daar moeten we ons maar niks van aantrekken! 😉

  Dat je heel moe bent kan komen doordat je gewoon actiever bent, maar het moet niet extreem zijn, dan zou ik toch even langs de huisarts gaan. Als je inderdaad veel aan je hoofd hebt op dit moment, kan dat er ook nog mee te maken hebben!

  Succes! 🙂

 12. Ik zou die moeheid wel in de gaten houden. Drie weken lijkt me op zich nog niet zo heel lang, maar toch. Je wilt je lichaam ook niet overbelasten.

  Kun je niet een hartslagmeter gebruiken, zodat je weet dat je op de juiste inspanning traint? Ik gebruik zo'n ding nu bij het hardlopen, en het blijkt dat ik veel te hard rende!

  Als je in de zogenaamde 'aerobe zone' rent, dus binnen een bepaalde hartslag, ga je vet verbranden. Loop je veel te hard, dan verbrand je geen vet maar suikers, en daar heb je veel minder aan.

  Dit zou ook kunnen verklaren waarom je nog maar weinig bent afgevallen. Op mijn blog Ren mama, ren kun je meer lezen over het gebruik van een hartslagmeter.

  Ik had eerst helemaal geen zin in zo'n ding, maar ben nu helemaal om. Het is prettig om te weten dat ik niet hard, niet te zacht maar precies genoeg train.

 13. Goed bezig! En staar jezelf niet te blind op de weegschaal. Een centimeter om je omtrekken is betrouwbaarder.

  Had dat ook toen ik ging fitnessen. Niet zo fanatiek, wel bijna elke dag. Ik werd een maat kleiner maar was niets afgevallen na twee maanden. Twee maanden later ging ik nog eens op de weegschaal staat en toen was ik opeens 4,5 kg kwijt.

  Succes met je moeheid… Echt balen. Lig ook om onverklaarbare reden 's avonds op de bank te pitten. Grmbl. Irritant!

  Super hoe je nu bezig bent! Komt allemaal helemaal goed!

 14. Hoe zit het met je spiermassa? Als je goed kunt voelen dat je bezig bent geweest (spierpijn) train je die spieren en bouw je MEER spier massa op. En weet je het nog? Spieren zijn zwaarden dan vet!! Dus anderhalve kilo eraf = misschien wel 2 kilo 'vet' eraf en 0,5 kilo spier erbij! Dat is wel een leuk idee toch? ^.^

 15. Voor mij geen sporten of hardlopen, maar gewoon stevig wandelen. Als ik dagelijks een uur wandel en me beperk in de/bewust kies voor gezonde tussendoortjes, blijkt mijn gewicht langzaam te dalen. We eten best wel gezond, from scratch en grotendeels biologisch, maar beslist niet vetarm of zo. Maar vlak ook de invloed van stress niet uit. Ik ben twee kledingmaten gedaald in een half jaar tijd nu ik beter in mijn vel zit. Hiervoor had ik moeite om op hetzelfde gewicht te blijven. De kringloop heeft een goede aan me momenteel, want ik ga regelmatig weer even in de kleinere maten kijken en kan dan weer wat te grote kleding inbrengen 🙂
  Aspartaam en light producten eten we trouwens niet en zelf drink ik, net als Zena, het liefst bio melk in de koffie. Jammie!

 16. Sinds ik gezond veganistisch (en ik was al vegetarier) ben gaan eten kan ik echt eten wat ik wil en zet gewoon twee kilo onder het al gezonde gewicht wat ik woog. (en ik ben te lui om te sporten behalve fietsen en wandelen ergens naartoe) Vroeger moest ik altijd opletten dat ik niet aankwam, nu geen last meer van, heerlijk. Vraag me niet hoe het kan maar profiteer ervan. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.