Marktplaatsperikelen

Voorlopig ben ik nog niet uitge-Marktplaatst, dus ik was behoorlijk blij toen er deze week ineens weer vaart in wat verkopen kwam te zitten. Met een beetje geluk (=als iedereen betaalt) kan ik deze week weer €300 bijschrijven op de Dakrekening. Maar dat ging niet helemaal zonder slag of stoot.

Afgelopen week kreeg ik namelijk een bod op één van de dingen die ik te koop had staan. Prima, zou je denken. Maar deze dame dacht dat het maar eerst opgestuurd moest worden en dat daarna het geld overgemaakt zou moeten worden. Dat leek mij geen goed idee: mensen zijn altijd een stuk minder snel met betalen als ze de spullen eenmaal in huis hebben. Bovendien: als je achteraf wilt betalen, dan moet je maar bij een winkel kopen die je een acceptgiro stuurt. Of het op komen halen, dan kun je direct betalen. Maar dat was allemaal geen optie, het moest maar ‘in goed vertrouwen’. Prima natuurlijk als het familie/vrienden/collega’s zijn, maar een wildvreemde aan de andere kant van het land? Nou, nee. Bovendien was de toon ook een beetje onplezierig. Zo van: ik ga je echt niet oplichten en je kunt altijd je geld via de rechter terughalen.

Natuurlijk ben ik hier niet mee akkoord gegaan. Als je iets van me wilt kopen op Marktplaats, dan is dat geen probleem, maar wel met vooruitbetaling. En ophalen mag ook. Maar ik ben geen winkel die op goed geluk iets opstuurt naar iemand die ik niet ken, in de hoop (of nee: ‘het vertrouwen) dat diegene inderdaad direct na ontvangst de betaling overmaakt. Uiteindelijk heb ik dus voet bij stuk gehouden, met als gevolg dat de koop niet doorging. Nog geen halve dag later was het alsnog (aan iemand anders) verkocht, dus uiteindelijk is het alleen maar beter uitgepakt.

Had jij dit wel gedaan? En krijg je ook wel eens aparte verzoeken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik had het ook niet gedaan. Te veel rare dingen meegemaakt via Marktplaats (lees: onbetrouwbare reageerders). Ben toevallig ook net weer bezig met wat advertenties. Ik kreeg het in mijn ogen wat aparte verzoek om een speelkleed met van die bogen op te sturen. Leek me niet handig. Dan moet je zo'n grote doos vinden, kost ook aardig wat. Heb jij, als zeer ervaren marktplaatsverkoper, een tip of enig idee wat zoiets kost?
  Succes met de verkopen! Altijd fijn om op die manier weer wat geld te verdienen.

 2. Nee hoor, dat had ik ook niet gedaan. Toen Jan de onderdelen van de Volvo verkocht was er ook iemand die eerst wilde ophalen en later betalen. Jan had er nog een beetje mee te doen, 't was een student (net als onze dochter) maar ik hield voet bij stuk. Achteraf hoefde ie het hele onderdeel niet! 'k ben toch benieuwd of we anders geld hadden gezien, ik ben bang van niet…

 3. Oh nee, dat doe ik ook niet hoor! Ik heb laatst 3 weken moeten wachten voordat iemand betaalde. Die dacht ws ook dat ik het alvast op zou sturen. En op mailtjes van mijn kant dan niet reageren he! Ineens stond het op mijn rekening. Pakketje verstuurd, mailt ie de volgende dag al wanneer het pakketje binnenkwam…… Helaas doet DHL er wel 2 a 3 dagen over dus die kon nog even wachten. Rare mensen zitten er soms tussen.

 4. Fijn dat het zo lekker loopt de verkopen op MP!! Super!

  Je weet als je op MP suffelt je vooruit moet betalen of bij het ophalen betalen… dus… dat zijn de spelregels!

  Ik heb wel geregeld dat moeders kleding willen komen ophalen, zodat ze gelijk kunnen zien hoe het in het echt uit ziet… Vind ik helemaal niet erg, want er zitten natuurlijk zat mensen tussen die "zo goed als nieuw" roepen en dat dat helemaal niet zo is.

  Maar het probleem is, dat na het maken van de afspraak… ik zet alles klaar, kledingrek etc… ze gewoon niet komen opdagen… dus… ik hou een beetje de boot af voor mensen die het willen ophalen om het te bekijken… Een mamafiets ophalen lijkt mij logisch, maar voor ieder prulleke voor de deur komen en ik zit maar steeds te wachten… tja… gebeurt iets te vaak vind ik.

 5. Ik zou dat zeker ook niet gedaan hebben!!!! Volgens mij is het ook niet gewoon: mijn ervaring is dat je altijd eerst betaalt, en dat het daarna wordt verstuurd.

  Dat deze mevrouw hier zo moeilijk over doet boezemt me geen vertrouwen in bovendien.

  Maar wat heb je veel verdiend zeg, 300 euro! Dat lukt mij helaas totaal niet.

 6. Wij kopen en verkopen regelmatig via MP. Tot nog toe geen problemen gehad. Met deze mevrouw had ik ook geen zaken gedaan. Waarom verwacht ze wel dat jij in goed vertrouwen gaat zitten wachten tot zij betaalt maar wil ze niet zelf erop vertrouwen dat jij de aankopen opstuurt? Beetje vreemd.

 7. Ik ga komend weekend een kinderwagencombinatie ophalen. En pas na het zien betalen en gelijk meenemen. Zeker dingen waarvan de aankoopprijs aanzienlijk is, ga ik gewoon zelf ophalen.
  Ik heb ook wel eens gehad dat mensen het eerst wilde zien en dan pas betalen. Dan mogen ze het prima komen ophalen, want ik wil er dan best tijd voor maken. Ook kleine dingen. Maar opsturen zonder eerst betalen doe ik niet. Enkel met een 'tussenpersoon'. Dit kan namelijk ook. Dan krijg je bericht dat het geld is ontvangen bij het bedrijf dat als tussenpersoon dient en als het pakje dan ontvangen is (door ontvanger of postbedrijf bevestigd) krijg je wel je geld.

  Maar als je via marktplaats iets koopt, weet je dat je waarschijnlijk wel vooraf moet betalen.

 8. Gewoon: halen en betalen. je hebt gelijk, maar het heeft twee kanten. Draai het eens om. Jij belooft iets van bv. 60 euro op te zenden, maar ik moet dan wel eerst betalen. Je vraagt dan aan mij om aan een wildvreemde, iemand waar ik niets over weet, 60 euro te sturen in het blinde vertrouwen dat zij mij dan iets ter waarde van die 60 euro en precies volgens haar beschrijving terugzend. Is toch een beetje hetzelfde verhaal of niet soms? Dus, halen en betalen of als je er toch langs moet, brengen en gelijk oversteken, afgeven en betaald krijgen. Overigens, goed vertrouwen houdt bij mij op bij een pinautomaat. Als er iemand te dicht achter me staat en die na een blik over mijn schouder niet een stapje achteruit doet, breek ik zwijgend de actie af. Ik ga niet in discussie en wie zich dan door mij gewantrouwd voelt heeft het er zelf naar gemaakt. Vertrouwen is goed, maar oppassen is beter, geldt ook voor familie en vrienden. In geldzaken moet je zo duidelijk mogelijk zijn, want wie naar de rechtbank gaat om een koe legt er één op toe.

  1. Ik vind het andersom toch iets anders, omdat degene die koopt ervoor kiest het op Marktplaats te doen én ervoor kiest om buiten zijn eigen regio te shoppen. Je kunt ook gewoon naar de winkel gaan of in je eigen omgeving kijken, zodat je direct kunt oversteken. En sowieso vond ik de benadering ook erg agressief, daar krijg je geen zin van om het toch een keer te wagen 😉

 9. M'n schoonvader heeft een glazen douchedeur verkocht op MP (100 euro geloof ik), mensen hebben al maanden geleden betaald, maar de deur nog steeds niet opgehaald.
  Hoe vind je dat? Pas geleden hebben ze nog kontakt gehad met elkaar; hij wil 'm nog steeds een keer komen halen. Hopenlijk zijn ze dan niet net op vakantie of zo.

 10. Als verkoper wil ik ook vooraf betaald worden, en liever dat ze het ophalen maar nu moet ik zeggen dat de spullen die ik via mp verkoop meestal nogal groot zijn.

  Als kopen betaal ik grote bedragen liever alleen vooruit als het via paypal kan, niet via bankoverschrijven, dan kan ik mijn geld tenminste nog makkelijk terugkrijgen mocht er iets mis zijn. Heb wat vervelende ervaringen op dat gebied. Veel marktplaatsverkopers schijnen niet te weten – of te vinden dat het voor hen niet geldt – dat zonder uitzondering de verkopende partij altijd verantwoordelijk blijft voor het product totdat het in handen van de koper is. Dus als ook iets tijdens transport verdwijnt of stuk gaat.

 11. Laatst had ik een meneer waar ik zo'n leuk en vriendelijk contact mee had gehad per mail en ik wist dat hij het komend weekend in Nederland zou zijn bij zijn zus en daarna even niet meer. Toen heb ik de gok maar een keer genomen en het alvast opgestuurd, zodat hij het nog mee kon nemen. Hij had hier zelf niet om gevraagd.
  Ik heb ook wel eens het verzoek gehad om een gratis bed te komen brengen bij mensen die zelf geen vervoer hadden, die hebben we dus geskipped. Wel ooit eens een fiets een paar kilometer weggebracht, was een client van iemand die schulden had (en kindjes en geen fiets meer om ze naar school te brengen). Maar verder mag iedereen komen afhalen of van te voren betalen.

  1. Als mensen iets graag willen hebben, is er vast in hun omgeving wel iemand, die even mee wil rijden, lijkt mij. Of je moet toevallig daar in de buurt zijn, dan vind ik het geen probleem. Anders zorgt de koper maar dat ze het krijgen. En anders maar niet…

 12. Ik heb ook als koper nooit anders meegemaakt dan ofwel vooruit betalen en dan toegestuurd krijgen na bijschrijving op de rekening van de verkoper, ofwel afhalen (event product bekijken of testen) en dan boter bij de vis.
  Het is vast een nog niet zo ervaren MP klant geweest, die de mores nog wat moet leren 😉

 13. Nee hoor, niets opsturen voordat je het geld binnen hebt! Dat is heel normaal op MP! En als je het eerst wilt zien, maak je een afspraak om langs te komen…simpel toch?!

  Bij mij gaat het altijd goed, ik houd de rekening in de gaten, en zodra het geld binnen is, stuur ik het op en mail ik er gelijk achteraan, dat het is verstuurd. De meesten berichten wel, als het pakketje is binnengekomen, en dan is de deal rond.
  VERY SIMPLE! Ga zo door! Je dak-rekening komt helemaal goed!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.