Van spaarcultuur tot leencultuur. En hoe je dat anders doet!

Van spaarcultuur tot leencultuur. En hoe jij dat anders doet!

Ik had nog altijd in mijn hoofd dat Nederland een spaarcultuur had. Je weet wel, die vrekkerige, wat Calvinistisch ingestelde Nederlanders. Ik keek dus best wel even op, toen het Nibud het in een nieuw persbericht had over ‘de Nederlandse leencultuur is doorgeslagen’. Is onze cultuur inmiddels zo veranderd, dat we helemaal niet zo spaarzaak zijn als ik altijd dacht?

De cijfers

 • De cijfers die Nibud geeft, zijn inderdaad aanleiding om die conclusie te trekken. Zo staat het er op dit moment namelijk voor:
 • 1 op de 2 huishoudens heeft een lening
 • 10% van de huishoudens leent van familie
 • 1 op de 5 huishoudens staat structureel, maandelijks rood
 • In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een schuld van meer dan 2000 euro
 • Bijna de helft van de huishoudens komt moeilijk rond en dat geldt niet alleen voor lagere inkomens, maar ook voor mensen met inkomens van meer dan 3100 euro per maand (netto)

Dan weet een vijfde ook nog niet hoe hoog de hypotheek/huur/vaste lasten zijn en neemt dat aantal toe naarmate de inkomsten LAGER zijn. Mensen die minder geld te besteden hebben, weten dus vaak ook niet goed hoe ze er eigenlijk voor staan.

Lees ook: Slim budgetteren kun je leren (met gratis Excel-sheet!)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

‘Denk wat meer na’

Het Nibud zou graag zien dat mensen wat meer nadenken over de lange-termijn-gevolgen van een lening, of ten minste of mensen die lening wel kunnen aflossen. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. En omdat blijkbaar niet iedereen dat even makkelijk vindt, pleit ik ook voor het afschaffen van de mogelijkheden om een telefoon, tv, stereoset of ander luxeartikel op afbetaling te kopen.

Want hoewel ik zeker ben voor eigen verantwoordelijkheid, zijn het vaak de mensen die daar bij een winkel als de MediaMarkt instinken en vervolgens alleen maar steeds dieper in de problemen komen. Iemand die wél goed overzicht heeft en nadenkt over de gevolgen, laat zich in de meeste gevallen wat minder snel verleiden tot een dergelijke aankoop. Want laten we wel wezen: het is écht niet nodig om een nieuwe tv/wasmachine/auto te kopen als de oude stuk is. Als je geen geld hebt, dan kun je ook prima een exemplaar lenen/tweedehands/via kringloop scoren.

Uitgeven naar vermogen heet dat en nee, daar is helemaal niets mis mee. Als meer Nederlanders dat zouden doen en eens af zouden stappen van hoe iets eruit ziet (want de buurman heeft het ook!), dan zouden we misschien bij de volgende crisis niet met z’n allen massaal wakker hoeven te liggen over de gevolgen.

5 dingen die je nu al kunt doen tegen het maken van schulden

Nu is de kans dat koop op afbetaling wordt afgeschaft natuurlijk niet zo heel groot. Dus wat kun jij nu doen als je het moeilijk vindt om je financiën op orde te houden?

Zorg allereerst voor overzicht. Vul het voorbeelddocument uit dit artikel eens in en kijk hoeveel je binnenkrijgt en waar je geld – grofweg – naar toe gaat.

Stop met vergelijken. Weet iemand van jouw buren, vrienden, collega’s of kennissen precies hoe jij leeft? Waarschijnlijk niet. De kans dat jij alles ziet wat er bij hen achter gesloten deuren gebeurt is dus ook klein. De kans is groter dat je appels met peren vergelijkt en bijvoorbeeld een beetje jaloers bent op hun nieuwe auto met autolening, terwijl jij een afbetaald vijfdehandsje hebt.

Maak keuzes. Waar wil jij eigenlijk je geld aan uitgeven? En laten je uitgaven dat zien? Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om biologisch te eten, dan kies je er misschien voor om wat minder geld uit te geven aan kleding. En wil je vooral veel leuke dingen doen, maar betaal je nu nog heel veel voor je huis, dan kan het tijd worden om daar andere keuzes in te maken.

Steek je kop niet in het zand. Heb je al schulden? Die gaan niet vanzelf weg. Zorg ook daarin voor overzicht en vraag om hulp als je er niet meer uitkomt. Instanties als Schuldhulpmaatje kunnen je helpen om orde op zaken te stellen, zonder dat je direct in de schuldsanering hoeft.

Koop niets op afbetaling. Hoe voordelig dat ook lijkt. Koop alleen dingen die je ook daadwerkelijk kunt betalen, zelfs als je bijvoorbeeld geen rente hoeft te betalen. Even ergens voor sparen of er een nachtje over slapen is dé remedie tegen impulsaankopen.

Wist jij dat Nederland inmiddels meer weg had van een leencultuur?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik schrok ook wel een beetje van de cijfers. Had verwacht dat er meer verstandige mensen waren dan er kennelijk zijn. Ik ben opgevoed met het idee dat je inderdaad niet meer uitgeeft dan dat je binnenkrijgt. Hoe moeilijk is dat nou? Kwestie van je financiën goed in de gaten houden.
  De enige schuld die ik heb, is de hypotheek. Verder zou ik nooit iets kopen op afbetaling. Ik zorg ervoor dat ik genoeg spaargeld achter de hand heb voor noodgevallen en anders zoek ik een andere oplossing (wat je zegt: lenen, tweedehands of een alternatief). Mensen zijn zo makkelijk geworden met uitgeven. Alsof iedereen het recht moet hebben op allemaal luxe spullen, ook al hebben ze het geld niet. Volgens mij zijn veel mensen te 'lief' voor zichzelf en ook voor hun kinderen.

 2. Ik had daar nooit zo over nagedacht, maar het verbaast me eerlijk gezegt niet.
  Als ik hier in een het dorp naar de nieuwbouwwijk kijk dan heerst daar wel zo'n cultuur van wat de buurman heeft moet ik ook hebben alleen dan groter beter en het liefst ook nog zo dat de buurman kan zien dat dat zo is. Ik moet daar altijd een beetje om lachen, dan denk ik voor wie leef je nou, voor jezelf of voor de buitenwacht.
  Gelukkig wonen wij zelf een heel stuk daarvandaan in een straat waarbij die cultuur niet heerst, hier word zuinig geleefd niet alleen door ons maar door iedereen hier in de straat. Iedereen heeft z'n was buitenhangen en een groente-fruittuin. Iedereen loopt hier (als ze niet weg hoeven) in "werkkleding" rond.

  Ik denk ook dat er een hoop mensen zijn die niet weten hoe ze dit patroon moeten doorbreken. Ik heb kennissen waarvan de vrouw zonder werk zit, maar ze vinden het moeilijk om hun leefpatroon aan te passen aan hun nieuwe inkomen. Want tja ze moeten natuurlijk ook nog wel iets leuks hebben om te doen. En nee ze kunnen niet zonder chips en andere luxe artikelen want ze moeten het toch wel een beetje naar hun zin hebben. Dat kunnen ze niet verlangen van de kids dat er geen chips gegeten wordt. Ik vind het erg jammer voor hun dat ze zoveel moeite hebben om hun hoofd boven water te houden, en heb geprobeerd ze wat aanwijzingen te geven hoe wij het doen. Maarja dat gaat niet ze kunnen en willen niet inleveren op luxe. En ik denk dat dit voor heel veel meer mensen geld.
  Ik denk dat er heel veel gezinnen zijn die aan de ene kant wel willen maar het toch erg moeilijk hebben om te moeten inleveren.

  Ik ben blij dat wij geen waarde hechten aan luxe, je heb het niet nodig om gelukkig te zijn. Ik hoop dat steeds meer mensen zich dat gaan realiseren en wie weet veranderd de cultuur dan weer in een spaarzame cultuur.
  Groetjes Dreadlocks

 3. Ik denk dat veel mensen gewoon niet bewust leven in het algemeen, niet alleen op gebied van geld. Misschien heeft het idd met de welvaart te maken. Als je om je heen mensen in luxe ziet leven dan denk je dat het zo hoort?
  Ik heb pas een paar afleveringen van 'geen cent te makken' bekeken (google maar, je kan het op de site van rtl bekijken). Dan zie je dat bij sommige mensen de ogen open gaan en ze veel leren.

 4. In 2009 begon mijn man een eigen bedrijf en daarvoor sloten wij een lening af van 30000 euro. Deze moet in 2014 afbetaald zijn. We hebben keurig de maandelijkse aflossing + rente betaald en daarbij zoveel mogelijk extra afgelost. Op 1 januari a.s. zijn we schuldenvrij!
  Verder hebben we een buffer voor als er iets stuk gaat wat niet gerepareerd kan en leven we eenvoudig. We redden ons prima, iedereen is welkom en we zijn gelukkig met elkaar (man, vrouw, 5 pubers, 3 kippen, 2 katten, 1 hond)

 5. Om te lenen en te consumeren hoef je niet te zoeken, dit komt vanzelf naar je toe. Om te sparen en zuinig te leven moet je je best doen om informatie te zoeken. Misschien zijn we met z'n allen best wel lui als mens ;). De crisis als brute leerschool?

 6. Dat het zó erg was wist 'k niet zeker maar verwachtte 't wel, 'k weet als verantwoordelijke voor de verloning dat er veul schuldenproblematiek is, 'k heb bij een vorige werkgever wel meegemaakt er loonbeslag werd gelegd (in 2005) bij deze werkgever gelukkig nog niet. Maar er wordt mij in vertrouwen ook nog weleens iets verteld,
  groet

 7. Ik wist het. ik zie het veel om me heen. Zelf hebben we ook een lening bij familie, voor een aanzienlijk bedrag (aanschaf auto), maar we kunnen het betalen. Ons spaargeld is gaan zitten in ons nieuwe huis en een auto was nodig en uiteindelijk goedkoper dan treinen.
  Verder staan we niet rood ( dat kan niet eens op mijn rekening) en buitenom de hypotheek, ook geen andere leningen. Hoe we het ook gaan doen, dat wil ik echt zo houden.
  wij denken bewust na over dingen die we aanschaffen. Zelfs bij de kleinste dingen.

 8. Ik heb zelf helaas ook een hele forse lening (50.000 euro :() Dit is een studielening, ondanks dat ik heel zuinig leef en bijna alles wat over is spaar zodat ik zometeen af kan lossen merk ik wel dat het heel lang gaat duren.

  Zonder deze lening had ike chter niet kunnen studeren en leven. Soms heb ik er wel spijt van maar meestal weet ik dat het de juiste keuze is geweest.

 9. Alles gewoon in excel zetten en goed doorrekenen helpt al zoveel! Wij hebben binnenkort echt een andere auto nodig, we kunnen niet zonder en deze is sloopwaardig. Maar zolang hij nog rijdt kunnen we in een half jaar wel 1000 euro besparen en als hij het nog even volhoudt dan kunnen we straks wellicht zonder extra lening een andere kopen (geen nieuwe hoor). Als we een half jaar terug eentje gekocht hadden dan zaten we de komende twee jaar nog wel aan die lening vast, ook al kunnen we het best dragen, dan nog is het zonde van je geld.
  Ik schrik het meeste eigenlijk van dat zoveel mensen totaal geen overzicht hebben. Dat is echt nodig om uit problemen en geldzorgen te komen!

 10. Zo leuk , toen ik hrt las in de krant dacht ik al dat je erover zou schrijven;-) wel zorgelijk hoor dat men niet weet wat er uit gaat en zo gemakkelijk leent. Het lijkt ook wel "dom" om te weten waar je je geld aan uitgeeft. Ik hoor steeds vaker om mij heen met trotse stem ik weet echt niet hoeveel ik uitgeef hoor of wat ik op mijn rekrning heb staan als of dat stoer is ofzo je wordt er in elk geval niet rijker van

 11. Ik wist het wel maar van deze cijfers kijk ik ook op. Laatst las ik nog dat de Nederlanders gemiddeld 30 of 40.000 spaargeld hebben, dat staat wel erg haaks op elkaar!!! Sja, het Nibud zou het toch moeten weten.
  Het enige waarvoor je eigenlijk zou moeten lenen is een huis of studie, idealiter.
  Auto's en andere zaken dalen meteen in waarde op het moment dat ze van jou zijn. Je onderpand is dan dus al minder waard dan de hoogte van je lening, plus, je betaald zo veel meer voor hetzelfde goed.
  Mijn eerste vriendje betaalde op een gegeven moment 3 auto's af! Nummer een was total loss en hij had schuld (en geen casco verzekering), de tweede had ie in een lantaarnpaal geparkeerd (blind aan een oog en te ijdel voor een bril voor het andere oog en nog steeds geen geld voor casco) en nummer 3 reed hij dus.
  Wij (be)sparen nu liever, ook door zo'n autolening en schulden door een ex tesamen wijzer geworden. Ik zou willen dat mensen eerder wijs zouden worden en niet zo diep hoeven te gaan eerst. Geen geld hebben om eten te kopen is no good fun!

  1. Ik denk dat daar het probleem 'm in zit; dat mensen denken dat lenen voordeliger is ofzo, dus aan de ene kant spaargeld hebben en aan de andere kant leningen. Daarnaast hoef je voor b.v. die €40.000 maar 1 miljonair te hebben, tegenover 25 mensen met geen cent op de rekening. Die gemiddelden zeggen niet zoveel, ik zou die getallen liever zien voor b.v. Jan Modaal oid, in plaats van voor 'de Nederlander'.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.