Uitdaging: gezonder eten

Op RealSimple.com las ik over iemand die geprobeerd heeft 21 dagen gezond te eten. Het resultaat was meer energie en een gezondere relatie met eten.

Nu eet ik zelf niet eens speciaal ongezond; ik weet wat gezond is, ik eet ook geen absurde porties, maar er is nog wel het een en ander dat misgaat. Als ik naar chips of snoep grijp (en dan moet ik eerlijk zijn: dat kan dagelijks zijn), dan moet meteen de hele zak leeg. Ik krijg het inmiddels iets beter onder controle, maar nog lang niet goed genoeg om te zeggen dat ik er geen ‘last’ meer van heb. Ook drink ik heel weinig. Als ik wat drink, is het water of thee, dus dat is wel gezond, maar er zitten dagen bij dat ik misschien eens een keer 2 kopjes thee op een dag drink. En dat zie ik ook wel aan mijn huid; die kan een stuk fruitiger zijn.

Omdat ik graag wat gezonder wil eten, leek het me leuk om ook eens zo’n uitdaging te doen. Ik vind 21 dagen wat te veel voor mij, ik kan beter wat overzichtelijker beginnen. Daarom begin ik vanaf vandaag met 7 dagen gezond eten.

Wat valt voor mij onder gezond eten?

• Meer fruit en sla, liever b.v. aardbeitjes of komkommer dan chips
• Als ik wél val voor de verleidingen van zout- en zoetigheid: het houden bij de porties die ik vroeger ook kreeg: gewoon een snoepje/koekje/bakje met bakkiestijd en verder niet de hele zak leegvreten
• Meer biologisch. Sinds ik de griep heb, let ik al beter op wat ik in mijn lijf stop, dat wil ik graag doorzetten
• Weinig tot geen kaas en vlees. Allebei niet zo goed voor diertjes, dus ook niet voo rmij
• Heel veel water drinken. Het liefst tenminste een liter per dag (is voor mij al heel veel)
• Na 8 uur liever niets meer eten, dan verbrand je het ook niet meer echt

Hoe ga ik dit doen?

• Door te blijven sporten zoals ik nu doe, als ik sport voel ik me tenminste een paar uur daarna flink gezond, waardoor ik geen behoefte heb aan snacks
• Fiets repareren en boodschappentochtjes met de fiets doen (want: zie voorgaande reden en het scheelt nog brandstof ook)
• Fles water bij me houden. Als ik het zie, dan drink ik het ook
• Wat minder vroeg op de avond gaan bankhangen/computeren, vooral in de reclames is het verleidelijk om de kast in te sneaken en achter de computer zitten is sowieso funest voor elk eetpatroon. Dan kan ik beter b.v. aan het opruimen zijn.
• Wat vaker strakke broeken aantrekken, dan leer je het ook wel af om je vol te stoppen…

Ik hoop dat ik na deze 7 dagen in hoofd en lijf verschil voel én de periode weer wat kan verlengen. Mijn ultieme doel zou namelijk zijn om dit altijd uit gewoonte te doen en het moeiteloos vol te kunnen houden 🙂 Het is overigens niet bedoeld als dieet, hoewel het natuurlijk prettig is als er door bovenstaande wijzigingen ook wat kilo’tjes vanaf gaan.

Wie heeft er zin om mee te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik doe wel mee. Helemaal gaat het niet lukken, omdat ik de opdracht kreeg voornamelijk wat meer zout te eten, vanwege een lage bloeddruk. En omdat ik weiger meer zout in m'n eten te stoppen bij het koken, zijn het vaak zoute koekjes of wat chips. Maar ik kan het beperken.
  Het meer drinken en het meer fruit eten is absoluut een groot punt hier. Als er fruit ligt dat ik lekker vind, is het zo op. Maar vaak is het dus op en ligt er niks. Het lijkt me een goed idee om eens te kijken of het me lukt een week lang. Meer drinken is inderdaad gewoon altijd drinken bij je hebben (voor je het weet is een flesje water leeg en ben je al halverwege)

 2. Wat een goed plan! Misschien is het voor jou een idee om te beginnen bij het boodschappen doen en dan geen chips en zoetigheid te halen. Bij mij werkt dat goed: sta ik voor de kast ze zoeken of er niet stiekem ergens een chocolaatje (of liever een hele reep) verstopt ligt: helaas, ik was goed bezig toen ik boodschappen deed.
  Als géén chips een brug te ver is, misschien dan een handig idee om van die uitdeelzakjes te halen en er dan maar 1 te nemen.
  Laatst zag ik nog ergens dat er iets in de chips zit dat maakt dat je die hele zak leegeet: hebben de fabrikanten over nagedacht.

  Ik ga proberen met je mee te doen, maar misschien wel meer om een klein beetje gewicht te verliezen. Vaker de fiets pakken wil ik wel, maar dan moet het niet weer gaan regenen: dan is de verleiding met, bijna alle dagen, 2 auto's voor de deur te groot.

  Groetjes en succes. WG

  1. Ja, dat is absoluut een goede tip. En aangezien vriend wel echt aan de lijn is, heeft niemand daar ook last van. En die verleiding van de auto ken ik ook, met slecht weer, maar ook met wat minder tijd (onze winkels zijn tenminste 15 minuten fietsen, als je doorfietst, dus je bent al minimaal 30 minuten onderweg, terwijl het met de auto bij elkaar zo'n 7-8 minuten is).

 3. Het begint bij het boodschappen doen, gewoon niet in huis halen dat spul en zorgen dat er een alternatief is, zoals noten en fruit. Je went er snel aan, net zoals je kunt wennen aan chips en snacks eten want daar zitten inderdaad stofjes in die je door laten eten.
  Wat ook helpt is een hele pot thee zetten ipv een kopje en een glas water bij de kraan zetten. Dan zie je het steeds staan en drink je het gemakkelijker. Bijkomend voordeel is dat je het niet koud uit de kraan hoeft te drinken. Je vult het meteen weer en ziet het later weer staan als je in de keuken komt.

  Succes!

 4. Wat een goed idee om het eerst een week te doen, maakt de drempel gelijk een stuk kleiner.
  Ik doe mee!
  Nu manlief nog even overtuigen dat we echt minder chips in huis moete halen. (Hij doet de boodschappen en is ernstig chipsverslaafd)
  Ik kan mij goed inhouden zolang de zak dicht is, maar eenmaal open..
  Van de week las ik ook al een blog over noten, dat lijkt mij een haalbaar alternatief.
  Succes! Anne

 5. Ik doe ook mee! Ik ben een tijdje geleden ook gaan uitzoeken hoe ik beter kon eten. Ik kwam daar eigenlijk op toen ik ging opzoeken hoe ik aan nierstenen gekomen kon zijn (te weinig drinken, te weinig calcium). Ik heb ook zeer waarschijnlijk Fibromyalgie (deels genetisch/ lichamelijk, deels psychomatisch (uber binnenvetter)) en ik heb ook naar de voedingsadviezen daarvoor gekeken.
  Het gaat al een stuk beter maar ik vind het nog moeilijk hoor. Het ging redelijk, tot ik m'n PMS-dagen kreeg ;-(.

  1. Nierstenen kunnen ook het gevolg zijn van teveel dierlijke eiwitten.
   Gelukkig heb ik geen nierstenen. Daar heb ik geen ervaring mee. Wel met fybromyalgie. Dat is behoorlijk opgeknapt sinds ik plantaardig ben gaan eten.

   VeggieMo

 6. Erg is dat… manlief koopt chips die ik niet lust maar ik had maandag aanbieding-wokkels meegenomen. Ik heb meer dan de halve zak op :O

  Heel veel plezier ermee, je zal je vermoedelijk een stuk energieker voelen als je een groot deel van de suiker schrapt!

  In plaats van brood is het ook lekker om een lekkere maaltijdsalade met pasta / zalm / heel veel groenten / pitten / stukjes fruit / whatever te maken. Je eet dan meteen een stuk meer groenten dan wanneer je dat allemaal bij je avondeten moet doen.

  Oh ja met bijvoorbeeld een beetje mayo, meer kwark wat paprikapoeder maak je een relatief magere dip voor rauwe groenten, die niet al te mager smaakt en je toch een goed gevoel geeft. Mocht snack-behoefte voelen.

  1. Of pak een boterham als je trek krijgt.

   Wij snoepen nauwelijks. Als we wat willen eten is er altijd brood.

   Maak daar dan ook gelijk maar een feestje van: onder je (enkele laagje) kaas een blaadje sla en er bovenop plakjes tomaat en komkommer of plukjes tuinkers , beetje peper eroverheen…

   Lekker hoor!

  2. Ik ben geen broodliefhebber voor tussendoor, maar ik begin de dag nu wel met twee dubbele boterhammen met pindakaas (geen dubbele portie natuurlijk, ik houd sowieso niet van dik beleg) en dat scheelt ook behoorlijk in of je voor de lunch nog trek krijgt of niet! Wat trouwens met kaas ook heel lekker is: augurk! Jumjum!

 7. goed idee om het eerst een week te proberen. En als het bevalt bijvoorbeeld elke eerste week van de maand, en tenslotte weet je niet anders.
  En het is echt als de anderen ook al zeggen: niet in huis halen wat je niet wilt eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.