Wie sparen belangrijk vindt, heeft minder geldproblemen

Wie sparen belangrijk vindt heeft minder geldproblemen

Mensen die sparen belangrijk vinden, hebben een kleinere kans om te maken te krijgen met geldproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van Nibud. Nou ja, zij bekeken het andersom: wie bij de dag leeft, niet wil sparen en moeite heeft met het weerstaan van verleidingen heeft een grotere kans op financiële problemen. Dat lijkt een inkoppertje, maar toch staan er nog wel een aantal interessante weetjes in.

Sparen belangrijk vinden ís belangrijk

Hoe komt het nu precies dat mensen die sparen belangrijk vinden ook daadwerkelijk minder geldzorgen hebben? En wat kun je met dit gegeven?

Ik besloot het onderzoek eens door te nemen en kwam de volgende interessante feitjes tegen:

 • Je vaste lasten in kaart brengen is lang niet zo belangrijk als planmatig omgaan met je geld (oftewel: budgetteren)
 • Hoeveel je verdient heeft niets te maken met de kans op financiële problemen, behalve als je een uitkering hebt, dan blijkt die kans weer wel groter te zijn
 • Jong geleerd, oud gedaan geldt zowel voor het in financiële problemen komen, als het niet in de problemen komen
 • Mensen met een betalingsachterstand houden hun administratie vaak ook minder goed bij
 • Verhuizingen, gezinsuitbreiding of scheidingen blijken geen goede invloed te hebben op de administratie
 • 40% van de Nederlanders heeft een rommelige administratie, omdat die bij hen geen prioriteit heeft
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geldzorgen door slechte administratie

Dat zo’n slechte administratie inderdaad kan leiden tot geldzorgen, kan ik beamen. Hoewel ik geld ontzettend interessant vind en graag vooraf bedenk waar mijn geld heengaat, ben ik lange tijd niet zo erg van het administreren geweest.

Wat moest, dat moest, maar dan hield het ook wel op. Gelukkig is dat door de jaren heen wel veranderd, juist omdat het op een gegeven moment zo belangrijk werd om inzicht te krijgen in hoe ik er financieel gezien nu precies voorstond. Wat wel kon en wat niet kon. En of financiële vrijheid ook haalbare kaart zou zijn.

Inmiddels heb ik dus een mooi Excel-document waarin ik alles bijhoud, en gebruik ik de door mijzelf ontwikkelde Financiële Strategie-planner om mijn plannen te maken én af te vinken of ik ze daadwerkelijk gerealiseerd heb. En ook met de zakelijke administratie heb ik mijn lesje geleerd; dat gaat nu allemaal papierloos. Veel makkelijker en veel betrouwbaarder!

Gelukkig vind ik sparen sowieso wél heel leuk, maak ik budgetten en heb ik een goede financiële opvoeding gehad. Hierdoor vorm ik – volgens het Nibud, en laten we hopen dat dat dus zo blijft! – gelukkig geen onderdeel van een risicogroep. En verhuizingen heb ik tot nu toe aardig overleefd, maar laten we vooral hopen dat eventuele toekomstige verhuizingen, gezinsuitbreidingen en scheidingen verder géén roet in het eten gaan gooien 😉

Vind jij sparen belangrijk? En herken je je in de resultaten van dit onderzoek?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Let heel goed op dat we geen onnodige dingen kopen maar in budgetteren ben ik niet goed (gewoon te lui, zeg maar).

  Ik spaar ook graag. Ik gooi zo veel mogelijk op de spaarrekening als het geld binnenkomt en ik probeer er zo min mogelijk vanaf te halen. Lukt aardig.

 2. Sparen heb ik altijd een nuttig iets gevonden. Als kind wil je toch vaak dingen die groter zijn dan je budget en dan moet je sparen. Daarmee heb ik het zeker geleerd.
  Maar dankzij het sparen wat ik graag doe, kan ik tot op heden zonder 1 cent schuld nog doen wat ik leuk vind. Ik ga niet op wereldreis, ookal wil ik dat best wel, maar een dagje naar een pretpark zo af en toe, dat lukt prima.

  Dat budgetteren moet ik nog leren. Ik doe mijn best en met mijn boodschappen lukt het beter en beter. Alles in een mooi bestandje overzichtelijk neerzetten, scheelt een hele hoop. Ik weet welke vaste kosten ik elke maand heb en wat er overblijft voor de rest.

 3. Daar kan ik van meepraten, ik ben redelijk gek geworden van mensen die al meer dan een jaar afgesloten zijn van water en licht en dan ook niets meer open maken.
  Hoe eerder je, desnoods met een ander, je inkomsten en uitgaven doorneemt en je uitgaven daarop aanpast, desnoods elders wonen, of zo, gaat het beter.

 4. Ik spaar ook graag, heb nog nooit iets geleend (behalve hypotheek, maar die valt daar geloof ik niet onder). Maar ik heb nog een mega stapel post, wat al wel uit de envelop is maar nog opgeruimd moet worden.

 5. Ja hoor, sparen is hier ook heel belangrijk. Ik vind dat je vooral met kinderen in het spel geen keus hebt. Ze kosten bakken met geld als ze gaan studeren, ondanks dat ze zelf ook werken hoor, maar dan nog. Ik zou niet graag zien dat ze lenen, dus vandaar. En natuurlijk weet je verder ook niet wat er kan gebeuren, dus ik probeer een zo groot mogelijke buffer op te bouwen. Soms best lastig hoor, d´r is altijd wel wat in zo´n gezin als hier… Verder probeer ik de administratie op orde te krijgen, begint aardig vorm te krijgen, dus…

 6. Ik vind sparen zeer belangrijk, al is het alleen maar omdat het mij een erg gerust gevoel geeft als ik weet dat ik niet meteen in de problemen zit als de ijskast oid het begeeft. Deze kan ik dan zo vervangen. En ook het idee dat wanneer ik vanaf volgend jaar stage moet gaan lopen, ik de keus heb volledig met mijn baan te stoppen en dus 32 uur stage te gaan lopen of alle2 part time te gaan doen. Ik heb nu het geld om 5 maanden mijn vaste lasten + huishoudgeld te kunnen te betalen zonder dat er iets binnen komt (naast mijn buffer).
  Dus ja het geeft mij een gerust gevoel wat ook weer een deel meewerkt aan mijn geluks gevoel. Du sik vind het belangrijk.
  Mijn vriend is trouwens totaal anders, spaart nauwelijks, kijkt niet verder vooruit dan eventjes en ik kan dat ook precies terugzien bij zijn ouders, terwijl ik juist precies hetzelfde ben als mijn ouder (nouja mijn vader dan). Ben nog altijd blij met mijn financiele opvoeding!

 7. Meten is weten en heel veel rust. Ik heb de administratie ook niet helemaal op orde, stapeltjes herken ik en dat van die bakjes ook. Maar weet wel wat er in en uit gaat. En wat ik voor budget heb,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.