Payday!

Van de 23e van elke maand word ik altijd extra vrolijk. Da’s namelijk salarisdag! Hoewel ik het als ondernemer naar mezelf overmaak en het dus ook prima op de 22e of de 24e kan doen, of wanneer het goed uitkomt, vind ik zo’n vaste dag wel prettig. Dan kun je ergens naar uitkijken. En dat laatste doe ik deze maand extra hard, want het geld vloog echt weg vanwege het verbouwen. En het irritante was dat het ook aan veel kleinere dingen en arbeid was, daar zie je wel iets van terug, maar niet zoveel als van een vloer bijvoorbeeld.

Maar dat gaat nu veranderen: van deze salarisstorting gaat nog een heel klein beetje naar de verbouwing en daarna stoppen we met betaalde hulp en gaan we eerst zelf verder met gratis/goedkope klussen. Het meeste is wel gedaan en het is wel heel prettig om met het mooie weer gewoon ook weer zaterdagen vrij te hebben, dan kun je mooi in de tuin aan de gang, misschien een deel van het huis toch zelf schilderen, enzovoorts.

Maar terug naar het salaris: dat is vandaag binnengekomen en is morgen ook direct weer weg. Bij mij gaat alles automatisch; een deel naar de gezamenlijke rekening, een deel blijft staan voor vaste lasten als de zorgverzekering (naar spaarrekening, voor volgend jaar), giften, sportschool, enzovoorts. En dan gaat er automatisch nog het een en ander naar de spaarrekeningen. Mocht er dan toch nog wat over zijn, dan verdeel ik dat tot de nul over de rest van de spaarrekeningen. Deze maand is dat meer dan vorige maanden, omdat ik het restant vorige maanden automatisch al nodig had om de klushulp te betalen. Nu had ik echter al 3/4e opzij gezet, waardoor nog maar een kwart van mijn salaris hoeft te komen. Lekker! Ik ga zo mooi even uitrekenen wat er na aftrek van de nog te betalen lasten over is en ik hoop dat ik daarmee de spaarrekeningen nog een flinke impuls kan geven 🙂

Wanneer is het bij jullie payday en heb je daar een bepaalde vaste routine voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. de 25 ste. Ik maak dan ook gelijk een overzicht van alles wat er in- en uitgaat die maand. Tel de weken qua huishoudgeld, qua hulp, qua collectebonnen kerk etc en de variabele kosten en vaste. Probeer dan 100 euro naar de spaarrekening te doen (en halverwege de maand 147 euro huisvrouwenloon)En alle extraatjes gaan ook gelijk op de spaarrekening. Met een gezin van 7 personen gaat het niet zo hard. Heb ook 3 oppaskindjes, van dat geld gaan we in voorjaar last minute weekje naar Drenthe. En soms heb ik het geld nodig voor de dagelijkse dingen. Gelukkig wel een belastingteruggave en hoop ook van Oxxio geld terug te krijgen

 2. Gelukkig kun je jezelf een vast salaris uitbetalen en hou je als zelfstandige ook rekening met sociale lasten, btw, loonbelasting. Dat is iets waar veel zelfstandigen nog wel eens moeite mee hebben. Op zich is dit al hartstikke goed dus.
  Helaas kon ik het artikel op get rich slowly niet meer terug vinden.
  Maar ik begrijp wat je bedoeld. Het is heerlijk om je geld te stroomlijnen. Het geeft vrijheid.
  Fijn dat jullie de verbouwing nu verder kunnen doen.

  1. Ik houd mijn privé- en zakelijke rekeningen bewust gescheiden en betaal maandelijks een voorlopige aanslag aan zvw premie en inkomstenbelasting. Dan weet ik zeker dat ik goed zit. Privé neem ik alleen mijn salaris op, verder niets. De rest gaat op een spaarrekening, zodat ik daar idd de BTW van af kan dragen of kan sparen voor mijn pensioen of andere zakelijke rekeningen kan betalen. Ik zou echt helemaal gek worden als dat door elkaar liep en waarschijnlijk ook te veel uitgeven, want je kunt je als zelfstandige soms inderdaad wel eens rijk rekenen, tot je dan tegen die lasten aanloopt.

  2. Ik herken dit heel goed. Ons salaris is fluctuerend. En ik stort het om en de bij de 1 ste van de maand. Maar nadat alle overige dingen eraf gegaan zijn (voorlopige inkomsten belasting, zvw en BTW afdracht (50%)daarna zijn wij pas aan de beurt.
   Overigens merk ik bij ons en ook andere ondernmers dat ze soms moeite hebben om alles te betalen ivm de crisis. De inkomstenbelasitng is natuurlijk wel gebaseerd op de inkomsten van het vorige jaar.

 3. Mijn payday is op de 21ste die van vriendlief wordt meestal rond de 23ste overgemaakt. Deze maand hebben we een hoop kosten die eigenlijk niet waren voorzien. Dus deze maand zal de spaarrekening niet veel krijgen. Zelf heb ik ook echt wat nieuwe kleding nodig… mijn broeken gaan nou al bijna niet dicht en ik heb ook nog wel twee paar schoenen nodig. 1 paar sneakers/ gympen en een paar nette voor op mijn werk.

 4. Ik krijg mijn geld ook de 23e (maar dan van mijn baas). Ga er dan gelijk even voor zitten om het budget voor de komende maand te verdelen. Het meeste staat wel ongeveer vast, maar komende maand heb ik veel reiskosten, dus dan kijk ik uit welke andere potjes (boodschappen, kleding) ik wat kan halen. Het is krap, maar het lukt me nog steeds om vast 50 euro te sparen + geld apart te zetten voor grote aankopen. Rijk zal ik er niet van worden, maar ik ben elke maand weer trots op mezelf als het gelukt is!

 5. Ik werk als freelancer, en heb niet een officiële payday. Maar ik vind het wel een goed idee eigenlijk om jezelf officieel uit te betalen!

  Als ik betaald wordt door een klant, dan sluis ik dat geld altijd zo snel mogelijk door naar mijn spaarrekening.

 6. ik leef van de 20ste naar de 20ste, dan ontvang ik de belangtoeslagen…(ligt er ook aan of dat dan in het weekend valt.)
  de dagen erna wordt mijn salaris nog erbij gestort.
  dan kan er uitgerekend worden wat er dan nog overblijft na aftrek van alle lasten, daar wordt ook automatisch geld voor sparen afgehaald dus sparen tel ik mee als een vaste last.
  volgens mij krijg je deze maand nog 20 euro gestort van AnderZorg, omdat ik toen via jou lid ben geworden.
  wat er verder nog overblijft haal ik ook van de rekening en stop ik thuis in een kluisje, daar betaal ik nu mooi mijn rijlessen van.

  1. nee nog niet, misschien dat het straks automatisch wordt afgehouden van mijn premie…ik weet t niet eigenlijk…tis toch 20 euries he!?

 7. Rekeningen worden betaald bij binnenkomst, maar het zakgeld wordt op betaaldag uitbetaald, en ook de spaargeld storting gedaan. Mijn man heeft een andere betaaldag dan ik. Een goede gelegenheid om twee keer wat intensiever naar de financien te kijken, budget te bepalen etc. Mijn ervaring is, dat als je niet regelmatig naar de rekeningen kijkt, het geld wegvliegt. Maar mijn man vindt me helaas wel wat te rigide in mijn financiele regime. Het is dus zaak een goede balans te vinden, tussen zijn wensen en behoeften en die van mij (even ongenuanceerd gezegd: geld uitgeven is de vrijheid waarvoor je met je werktijd hebt betaald en morgen kan ik wel dood zijn versus sparen en afbetalen geeft vrijheid op langere termijn).
  Met opgroeiende kinderen vind ik het strikt scheiden van de inkomsten geen optie, zoals wel eens door bloggers is gesuggereerd. Een stap verder, en je hebt gescheiden huishoudens. Je doet het samen en in het huwelijk moet je elkaar tegemoet kunnen komen.

 8. bij ons word je elke 4 donderdag betaald en dat wisselt dus nogal sterk, waardoor je de ene maand heel rijk lijkt en de andere flink in de min staat, vooral omdat je vaste lasten wel op vaste tijden afgeschreven worden, maar goed het is niet anders.

 9. @Mar, daarom hebben wij een systeem waarbij we beide een bedrag aan "zakgeld" krijgen voor kleding, uitjes, pers. uitgaven ed. Het bedrag is vrij te besteden, het overige geld heb ik helemaal gebudgetteerd. Misschien ook een idee voor jullie

 10. Ik krijg mijn salaris op de 15e van de maand en als dat in het weekend valt ietje eerder. Man krijgt op de 23e of 24e zijn loon. Deze maand met bonus :). Wij hebben een aparte boodschappenrekening en daar stort in op de 24e altijd een bedrag naar toe. Verder wordt de spaarrekening gespekt en blijft er een deel staan voor de vaste lasten. Vlak voor het loon van man gestort wordt boek ik het overgebleven saldo naar de spaarrekening. De kinderbijslag voor onze twee kids komt er ook weer aan en dat zet ik altijd weg als zakgeld voor de vakantie. Komend weekend gaan we alvast schoenen en wat kleren kopen voor ze.
  Groetjes Nikki

 11. Payday valt op de 25e voor mij, dus deze maand op maandag :(. Hubby krijgt per week betaalt van het uitzuigbureau. Maar de 25e ga ik er dus meestal eens even voor zitten, verdeel alles en maak over.

 12. Salaris van manlief komt ook de 23e binnen. Op die dag kijk ik altijd wat er over is van de vorige maand en boek dat meteen naar de spaarrekening. Op de 1e van de maand gaan er twee vaste overboekingen naar twee andere spaarrekeningen (1 'vooruitspaar-rekening voor vaste lasten als OZB, clubjes van de kids, etc. en 1 voor zorgkosten). Maar op de 23e doe ik altijd een dansje als blijkt dat we toch weer veel geld hebben overgehouden 😉

 13. Bij ons wordt het salaris de 22e gestort. Ik maak een vast bedrag voor boodschappen naar een andere rekening over. De vaste lasten blijven staan en er gaat een vast bedrag naar de spaarrekening. Dat kost steeds meer moeite, omdat wij in een verbouwing zitten.
  Als er wat overblijft voor de volgende salarisstorting, gaat het bedrag naar de spaarrekening.

  Liefs Frederique

 14. Ik ontvang mijn salaris rond de 23e, manlief het zijne laatste werkdag van de maand. Normaal houdt dat in dat ik bij mijn salaris kijk of ik 500 euro kan sparen, zo ja gelijk doen. Anders iets minder, Aan het einde van de maand of halverwege kijk ik vaak nog eens of ik nog iets over kan boeken. We hebben deze maand echt een krappe maand, omdat manlief vorige maand ziek thuis zat en dus alle overuren moet missen wat zo'n 1200 euro minder loon inhoud. Ik heb hier vorige maand al geprobeerd rekening mee te houden, maar zat desondanks nog op de 22e met 1 euro op de betaalrekening. Deze maand kan er waarschijnlijk niet gespaard gaan worden, maar ben ik blij als ik de 22e weer kan halen zonder roodstand. Blijft er toch iets over dan gaat dit weer naar de spaarrekening.

 15. Met de neus op de feiten.. Januari alles op orde.. en langzamerhand verwater alles. Eerste van de maand maak ik mijn salaris naar mezelf over. Alle zakelijke lasten betaal ik, alle vaste lasten gaan er vanzelf van af, allemaal netjes dus. Precies als jij. :). Maar daarna verlies ik mezelf tussen alle potjes en reserveringen. Ik pin wel alles om via cashflow alles wel in te kunnen lezen en rubiceren. 1april maar weer doen en zien waar ik de fout in ging…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.