Genieten is niet hetzelfde als geld uitgeven

Zowel op blogjes als ‘in het echt’ kom ik nog steeds heel vaak mensen tegen die roepen: ‘Ik wil/kan niet sparen, want ik wil genieten van het leven. Ik leef nu, voor hetzelfde geld haal ik mijn pensioen niet eens, dus waarom zou ik daar in hemelsnaam nu voor gaan sparen en mezelf nu van alles ontzeggen?’

Tegen die mensen zou ik graag één ding willen zeggen: genieten is niet hetzelfde als geld uitgeven. Genieten is niet het tegenovergestelde van sparen. Als je spaart, wil dat niet zeggen dat je niet geniet van het leven. Ik durf zelfs wel te beweren dat sparen er juist voor kan zorgen dat je je hele leven lang – hoe lang of kort dat dan ook maar mag duren – kunt genieten.

Als je denkt dat mensen die sparen/bezuinigen/consuminderen niet van het leven genieten, dan steekt bij mij het stille vermoeden op dat je misschien zelf niet helemaal van het leven weet te genieten. Want genieten zit ‘m niet in dingen, dat zit ‘m in mensen, dieren en ervaringen. Ik zit bijvoorbeeld graag met wat lekkers op de bank, maar ik vind het pas écht genieten als ik lekker thuis ben, de poes erbij hopt en zich lekker tegen me aanvlijt. Dat heb ik 100x liever dan wel eten of drinken dan ook. En op vakantie gaan is leuk, maar dat doe je vaak maar één of twee keer in het jaar, als dat al lukt. Is het dan niet veel heerlijker als je al die andere dagen van het jaar kunt genieten van thuis zijn? Ik ben graag thuis. Mijn huis is ook écht een thuis. Het heeft wel even geduurd en ik heb er ook zeker veel tijd en energie in moeten steken, maar daar heb je dan ook wel wat voor terug.

Een dagje winkelen is ook leuk, maar echt genieten doe ik pas als ik bijvoorbeeld lekker in de zon een boekje kan lezen, terwijl ik uitkijk over weilanden en vrolijk rondspringende diertjes en weet dat niets me achter de kont zit, dat even niets MOET.

En nu wil ik niet beweren dat de ene manier van genieten beter is dan de andere manier, maar ik heb ook wel een tijd gehad dat ik genieten vooral associeerde met mezelf op materiële wijze verwennen. En dan kwam er weer een nieuwe gadget, of een nieuw paar schoenen, of kleding die mooi is, maar totaal niet praktisch. En weet je wat nu echt genieten is? Dat ik dat nu aan het opruimen ben. Elke vierkante centimeter ruimte die ik weer terugkrijg in mijn hoofd, is een vierkante centimeter ruimte in m’n hoofd én in m’n agenda, want iets dat weg is, hoef je niet schoon te maken.

Natuurlijk ben ik nog niet helemaal ‘genezen’ van materiële zaken, er zijn ook dingen waar ik nog steeds heel blij van kan worden. Maar die dingen kan ik straks, door het verwijderen van onnodige dingen, ook gewoon weer écht zien.

Omdat ik ben gestopt met mijn loondienstbaan en de vaste lasten vrij hoog zijn, houd ik nu niet ineens bergen geld over. Sterker nog; ik houd veel minder over dan pak ‘m beet 5 jaar geleden. Toch ben ik nu wél aan het aflossen en betaal ik nu de verbouwing wél helemaal zelf, terwijl ik daar 5 jaar terug nog een bouwdepot voor afsloot. En om een idee te geven: de verbouwing waar ik nu mee bezig ben heeft tot nu toe al ongeveer 7x meer gekost dan het bouwdepot destijds hoog was. En dat voelt ontzettend goed, want dat geeft op een gegeven moment de ruimte om altijd op deze manier van het leven te genieten. Tenminste, zolang ik leef dan. En wil ik toch andere dingen, dan kan ik alsnog (meer/in loondienst erbij) gaan werken. Dat heeft voor mij altijd de voorkeur boven op mijn 50e ontdekken dat kopen, kopen, kopen het ook niet helemaal is, maar niet kunnen stoppen, omdat mijn levensstijl/lasten dat niet toelaten.

Hoe denk jij over genieten en geld uitgeven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Voor mij zijn sommige uitgaven echt genieten; lekkere nootjes, wijntje, krantje… Daar word ik blij van. Ook van mijn katten, maar die zullen toch moeten eten enzo.
  Geld uitgeven binnen je budget is niks mis mee. Als je er maar van geniet en niet koopt voor het kopen, maar bewust, omdat je er ZELF voor koos en niet viel voor slimme marketing ed!
  Sjoppen om het sjoppen vind ik ook gewoon niks aan. Ja, dan zit ik liever met mijn krantje en bakkie koffie thuis. Waar het bijzonder goed vertoeven is!

 2. Nou dat vind ik nou echt onzin

  😀

  Maar ik ben het dus helemaal met je eens. We sparen nog steeds, ook op 1 inkomen. Terwijl vroeger het geld de 21e ofzo ook wel eens echt op was en de spaarrekening? Hadden we niet eens 😉 Kwestie van prioriteiten stellen.

 3. Stiekem een reden waarom ik niet echt bezuinig op mijn internetabonnementje. Ik vind het zo heerlijk om languit op de bank te zitten met een paar heerlijke blogs. Of juist even kijken ik het voor elkaar gebokst heb om mijn spaartegoed te laten groeien.
  Ik kan enorm genieten van met zoonlief iets leuks doen of gewoon zien hoe hij geniet. Iets lekker koken of bakken helpt ook enorm voor een goed humeur. En juist doordat ik dan iets lekkers zelf maak, is het voordelig en het voelt extra luxe.

 4. Geluk is genieten van dat wat op je pas komt. Ooit deze tekst tegen gekomen op het www en ik moet zeggen dat het mijn lijfspreuk is geworden en dat ik steeds meer geniet. Groenwordende planten momenteel, de rijkdom dat alles wat we nodig zijn er is.

 5. Ik ben het ook roerend met je eens hoor. Maar het is soms zó lastig om het de mensen om je heen aan het verstand te brengen dat je liever thuis bent en rust hebt dan een avondje uit… Ieder z'n meug, zullen we maar zeggen. Genieten heeft voor mij zéker ook met tevreden zijn te maken.

 6. helemaal gelijk, zo zie ik ook in mijn kennissenkring mensen bergen met geld uitgeven om huis groter en luxer te maken ,maar wel elk jaar zoveel mogelijk met vakantie willen ,omdat ze thuiszitten niks vinden .lijkt mij een beetje tegenstrijdig,maar ja ,wie ben ik.

 7. Helemaal met je eens.
  Bij ons in de kennissenkring zijn ook mensen die zeggen dat ze nu leven en genieten en ondertussen toen de vloer kapot ging, geen geld hadden om deze te vervangen.
  In hun ogen genieten wij niet of nauwelijks, terwijl wij het heerlijk vinden. Daarnaast hebben wij de rust van een goedgevulde spaarrekening die als er iets is aangesproken kan worden.

 8. Helemaal met je eens, je kunt best sparen en toch NU al genieten. Bijvoorbeeld van al het moois dat zich in de natuur afspeelt…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 9. Helemaal mee eens. Ik geniet van het schilderen. Heel relaxed, muziekje aan. Voor sommigen niet te begrijpen.

  Maar wij sparen ook. Om eerder te stoppen met werken. Maar wij vergeten niet te genieten.

  Liefs Frederique

 10. Ik denk er net zo over en manlief ook! Die kocht gisteren een nieuwe Nikon D5100 (in d'aanbieding). Toen hij een vriend daarover vertelde werd die nogal nukkig. Ja!, zei man: Maar jij loopt altijd in de nieuwste merkkleding, terwijl ik een heel jaar doe met 4 a 5 setjes die ik nog in de uitverkoop koop ook! Ik houd dus geld over voor zo'n camera en jij niet. Ja daar zat ook wel weer wat in.Dus het is uiteindelijk maar net wat je belangrijk vindt. En wat ieder voor zich belangrijk vindt, vind ik een zaak van diegene. Het zou me bij wijze van niet minder kunnen schelen. Al ben ik bijv. wel blij voor een vriend al die zich (de zoveelste) dikke computer koopt etc. Wie ben ik dan om nukkig te doen? Ieder zijn eigen ruimte en ding toch!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.