Een bijbaantje?

Zo ongeveer de eerste tip die je op veel blogs leest, als het gaat om het verminderen van schulden (en zo zie ik onze hypotheek), is het vinden van een bijbaantje. Meer geld = meer mogelijkheden om af te lossen. In extreme gevallen (en die vind je volgens mij vaker in de VS dan hier) gaat het zelfs om twee volledige banen. Nu gaat mij dat veel te gek, maar ik merk wel dat ik steeds vaker speel met de gedachte van een ‘bijbaantje’.

Voordelen:
– Meer geld, mooi voor aflossen en verbouwen
– Kom ik wat meer onder de mensen
– Je leert ook weer eens wat nieuws

Nadelen:
– Kost tijd, heb ook mijn gewone werk en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik duurder ‘moet’ leven omdat ik minder tijd heb
– Opbrengsten zijn vaak niet super

Bovendien liggen de parttime baantjes (en dan heb ik het eigenlijk over maximaal een dag per week) volgens mij niet voor het oprapen. Toch denk ik dat ik eens rond ga kijken. Ik HOEF niet te werken (naast mijn eigen werk dan, dat moet natuurlijk wel), dus dat kan heel vrijblijvend.

Zouden jullie een bijbaantje overwegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik zat er toevallig ook aan te denken, maar omdat ik erg gevoelig ben (ook voor stress) heb ik gewoon een extra rustdag nodig. Daarom werk ik ook maar 4 dagen per week…

 2. Ik werk momenteel in de zorg, 24 uur per week, maar daar heb je te maken met een onregelmatig rooster. Dus de ene week werk ik 2 dagen, bijvoorbeeld dinsdag en donderdag, en de andere week werk ik 36 uur verdeeld over wel 5 dagen…
  Dan kan ik er echt geen extra baantje bij nemen, omdat er geen vaste dag over is in de week, behalve de woensdag, maar dat is gewoon mijn enige vaste vrije dag in de week en dat wil ik echt zo houden, om eens afspraken te kunnen maken…
  Succes met je plannen…
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ik heb het nog gedaan, maar na een jaar alweer mee gestopt. Aanvankelijk was ik zeer enthousiast, maar algauw begon het ook bij de routine te horen en nog wat vermoeidheid later, zag ik het nut van het extra geld niet meer in.

  In jouw geval, kan jij niet extra uren uittrekken voor je werk en zo sneller aan nieuwe contracten beginnen? Dan komt het geld ook sneller binnen?

 4. Heeft mijn man gedaan… een jaar of 10 geleden… (toen ik in de afkeurmolen kwam en geen volledig inkomen had).

  Manlief had een schoonmaakbaantje naast z'n gewone werk. Hij vond het helemaal niet erg om direct na z'n werk door te gaan om te gaan schoonmaken. Je bent vaak met een team, vrolijke mensen overigens. En gymzalen en gangen met zo'n zwifferding bewerken (héle grote) werkte stress-verwerkend.

  Manlief kwam helemaal relaxt thuis, had alle vervelende dingen van de dag verwerkt tijdens het zwifferen… Na een jaar solliciteerde hij naar een andere baan en was het gat weer opgevuld en is hij gestopt…

 5. Een schoonmaak-uurtje of rondje post lopen kan heel relaxed zijn, net zoals het voor een ander relaxed is om naar de sportschool te gaan (alleen verdien je daar niks mee)…maar als een bijbaantje je teveel stres oplevert schiet je je doel voorbij.Ach, je moet het ondervinden denk ik.
  Succes met iets vinden wat bij jou past.

  Groet, Creanda

 6. @Zena: een caravanstalling moet je dan bouwen, daar krijgen we hier geen vergunning voor (zitten tussen natuurgebieden), mochten we dat al willen (ik zou daar nu geen geld aan uit willen geven + het is zonde van ons uitzicht). Ik zou wel meer tijd kunnen steken in tuinieren en zo geld besparen. En misschien dat er nog wel wat van die dingen te bedenken zijn, fruitboompjes e.d. Een kraampje aan de weg, misschien wel!

  We hebben hier in het verleden schapen gehad, maar de boeren hier zijn allemaal knieperts, die willen niet huren, maar voor niets. Dat is dus niet voor herhaling vatbaar 😉

 7. @Iedereen: Aan de ene kant wil ik mijn verworven vrijheid niet opgeven, aan de andere kant is het nog schijnvrijheid zolang we nog zo'n hoge hypotheek + verbouwing hebben. Een simpel baantje lijkt me ook wel wat, hoewel ik dan ook weer twijfel tussen die energie in het huis steken…

 8. Ik heb enkele maanden een halve dag zondag werken in de supermarkt gecombineerd met een fulltime job. (Dat baantje had ik al als student, toen ik eindelijk vast werk vond kon ik dat niet zomaar opzeggen dus moest ik beide combineren). Voor mij was het de moeite niet waard. Het is erg zwaar om ook in het weekend of na je uren te werken, en ik vind niet dat je er financieel zoveel mee wint. Dan leef ik liever wat zuiniger!

 9. Ik dacht meteen toen ik je blog las, je moet eerst even kijken of je dan niet teveel naar de belastingdienst moet brengen…
  Manlief had ook ooit een bijbaantje en werktte na aftrek van de belasting voor een schijntje en is er toen mee gestopt.

 10. naast mijn parttime baan als postbezorgster, maak ik schoon bij een tante.
  makkelijk en verdient snel…in principe redt ik het ook wel met mijn gewone salaris, maar van die extra centjes kan ik net die ene toffe schoenen kopen of hoef ik niet te pinnen voor de boodschappen.

 11. Veel gepensioneerde boeren zetten vetwijers, koeien om het vlees, niet om de melk in een stuk land. Kopen in het voorjaarnen verkopen in het najaar. In jouw buurt zitten vasst meer boeren die je om advies kan vragen. Je kunt vior geldook een stuk land verhuren. Heb je minder onderhoud en het blijft groen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.