Terug naar oma’s tijd

Ik las laatst dat iemand consuminderen samenvatte als ’terug naar oma’s tijd’. Misschien niet volledig, want er zullen niet veel mensen zijn die hun wasmachine weer omruilen voor een wasbord ofzo, maar in de kern vond ik het wel heel typerend. Sinds ik bewuster bezig ben met consuminderen, neem ik inderdaad meer van mijn oma (en moeder, want die is ook altijd heel bewust omgegaan met wat ze had) over. Een paar voorbeelden:

– Inmaken; ik doe het nog niet vaak, maar hier staan al wel wat potjes jam en sap die zelf gefabriceerd zijn. Ik zit voor de jam alleen nog met de suiker; er gaat zo afgrijselijk veel in, dat ik bij het maken mijn tanden al voel versnipperen.

– Bakken; ik heb de oude keukenmachine van mijn oma in gebruik (is al ruim 40 jaar oud) en maak met haar receptenboekje regelmatig taarten of koekjes. Niet wekelijks, maar toch. Ik vind het vooral prettig dat je dan precies kunt zien wat erin gaat, want nergens in dat boekje staat ‘koop een pakje van dit en gooi dat erin’.

– ‘Homemaking’; volgens mij is de NL variant ‘huishouden’, maar dat klinkt toch minder. Sinds ik consuminder, ben ik veel meer bezig met een gezellig huis maken. Huishouden op orde houden, alles een beetje opgeruimd, nu met de kerst wat gezellige decoraties, enzovoorts. Kost vaak niets extra’s en het voegt wel echt iets toe.

– Koken; toegegeven, wij halen nog te vaak iets bij de snackbar of visboer, maar over het algemeen gaat het koken wel goed. Vaak lekker en gezond, maar met relatief weinig ingrediënten. Ook eten we eigenlijk altijd uit het seizoen. Da’s beter voor het milieu en bespaart flink wat geld. Vaak eten we voor iets van €1,50 per persoon een warme maaltijd. Dat is dan exclusief gas e.d., maar ik weet niet hoe ik dat het beste kan berekenen.

– Voldoening uit ‘doe’-dingen; eerder als ik me verveelde, ging ik wel eens winkelen of rondkijken wat je elders kunt doen. Nu kijk ik liever in huis. Een filmpje kijken, opruimen, wat rommelen in de tuin; met uitzondering van dat eerste, levert dit vaak veel meer voldoening op, vooral ook omdat het je thuis weer ‘beter’ maakt.

Ik denk dat er nog wel meer dingen zijn die ik (misschien ook ongemerkt) van mijn oma heb overgenomen, of die ik geïnspireerd door consuminderen doe en mijn oma ze ook deed. Weet jij ook van jezelf dat je bepaalde dingen doet die eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen van wat jouw oma vroeger deed?

(P.S. Mijn 52 doelen voor 2012 zijn bedacht. Doe je ook mee?)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Een hele dag de geur van stoofpeertjes en stoofvlees, dat herinner ik me echt van mijn lieve omaatje! Ook mijn geweten wordt sterk gevormd door wat ik denk wat mijn oma zou doen. Ze was een sterke vrouw en zorgde voor huis en haard haar hele leven. Ze leefde vroeger op de boerderij. Dat was vast hard werken! Ze deed aan handwerken en was erg gericht op haar (achter)klein/kinderen en overige familie. Ook in opvoeden vormt ze een leidraad voor me (ze had 7 kinderen en ik 1, is wel een aardig verschil, maar toch).
  Ze was ook diep gelovig en nam me vaak mee naar de kerk. Daar heb ik gisteren nog een logje over gedaan.
  Ik had een speciaal plekje bij haar, ondanks dat ze meer dan 30 kleinkinderen had! Ik voel haar aanwezigheid in alles wat ik doe. Maar ik denk niet dat ik aan haar vlijt ooit kan tippen!
  Ik maak wel de wafels naar haar recept. Ik vraag raad aan schoonmoeder in allerlei zaken, want helaas is omaatje er niet meer.
  Maar ik denk dat ze het in de jaren na de oorlog niet makkelijk hebben gehad, onze oma's. Ik hoop dan ook nooit terug te hoeven naar die tijd. Erg romantisch was het voor hen vast niet! Ik zal het nooit verheerlijken, die tijd. Ik heb ook geen behoefte in die zin in een teruggang. Maar een inspirerend voorbeeld is het zeker wel!

 2. Ik maak ook mijn eigen jam, en chutney, en dat geeft zo veel voldoening. Soms zou ik best eens even terug willen in de tijd, om te zien hoe men een halve eeuw geleden leefde. Het zal hard werken zijn geweest, met weinig luxe, maar men had in die tijd tenminste niet zo veel haast altijd. Men genoot toch meer van de dingen thuis, denk ik, in plaats van alles maar altijd ergens anders te zoeken. Ik doe dat ook hoor, geniet van mijn huisje en wil het graag gezellig maken. Dus in gedachten ben ik wel eens terug naar hoe mijn moeder en oma hun huishouden deden, maar in de praktijk komt er niet zo veel van…
  Heel fijne dagen,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Mijn oma waste altijd op het nachttarief… Dat was heel extreem; als ze nog niet de was had gedaan, kwam ze gewoon niet naar je verjaardag als je 's weekends jarig bent. Zelf ben ik niet zo extreem, maar intensieve stroomdingetjes doen we wel in het weekend…

 4. Inderdaad, eet geen dingen die je oma niet als voedsel zou herkennen. Ik heb de liefde voor koken ook meegekregen. Mijn oma werkte voordat ze ging trouwen in de keuken van de Baron. Haar hele leven heeft ze fantastische maaltijden bereidt.

 5. Ik had heulemaal niks met m'n ene oma, ze was naam- en praalziek, ze kon niet koken (wist de sla nog te laten verpieteren) maar haar siertuin zag er altijd tiptop uit. De andere oma was al overleden voor mijn geboorte.
  Groet

 6. Eigenlijk leven wij zoals onze voorouders leefden. Het petroleumstelletje pruttelt dagelijks. omdat wij beiden werken in continu dienst( dat deed mijn oma ook maar dan tussen al haar kinderen) zet ik de avond ervoor alles al klaar zodat er de volgende dag geen verrassingen ontstaan en wij afhaal gaan eten.
  Wassen doe ik ook tijdens daluren.verder probeer ik alles economisc te doe b.v. ik koop 1 a 2 kg vlees of gehakt, braad vervolgens alles en maak kleine porties voor de vriezer. Zo eet ik dus draadjesvlees ook al kom ik laat in de middag thuis van mijn werk. Is ook nog eens gunstig voor ons gasverbruik. Aardappels en uien'lezen'wij op het land van de boer na de oogst. Dit voldoende voor de hele winter en gratis. De groenten tuin en mini boomgaard geven ons verder alles wat we nodig hebben aan vitamines. brood bak ik zelf+ 1 bakblik koekjes per week. op is op. Voor het weekend bak is soms iets lekkers.
  mijn oma leefde precies zo. Winkelen doe ik alleen wanneer ik echt iets nodig heb. We hebben trouwens maar 1 winkel in ons dorp, hi,hi, zal dus niet snel verleid wordendoor impulsieve aankopen. Zo kan ik nog een poosje doorgaan maar het belangrijkste is dat je je er prettig bij voelt dan gaat het vanzelf, net als bij onze voorouders.

 7. Mijn oma doet nog allerlei dingen tegenwoordig. Maar zeker dingen met koken zal ik wel van haar gebruiken. Zo kookte ik voor het eerst stoofpeertjes, wat ik van haar leerde. Maar vooral: als je echt wil, dan kan alles!

 8. Zowel mijn ouders als grootouders moesten sober leven. Veel van hun gedrag is altijd "gewoon"voor me geweest.Maar koken en bakken,bv soep trekken en brood maken is iets,wat ik van mijn schoonmoeder geleerd heb. Groeten Izerina

 9. Nou mijn oma was meer van de friet en de cognac en heb dan ook niet veel van haar geleerd. Wat je niet lustte, kreeg je de volgende dag weer opgeschept volgens mijn moeder en dat zelfs een week lang …
  Mijn moeder daarentegen kookte een stuk gezonder. Weckte veel in, liep alle reclames af, fietste rustig 10 km verder omdat daar de melkflessen 5 cent goedkoper waren, leefde heel sober. Draaide iedere cent tien keer om voor het werd uitgegeven. Alles heel doordacht gekocht. Ze hamsterde ook van alles.
  Van haar heb ik denk ik ook wel de tik meegekregen om te consuminderen, maar ook om goedkoop voorraden aan te leggen

 10. Van mijn oma aan moederskant weet ik alleen nog dat ze heel erg lief was en voor zover ik me kan herinneren nooit een oordeel had over andere mensen. Het was in de weekeinde bij haar vaak druk met bezoek (kinderen + kleinkinderen)en de sfeer was altijd ontspannen en gemoedelijk. Ik voelde me daar altijd welkom.

  Ik probeer in ieder geval zo te leven.

  Met mijn oma aan vaderskant had ik niet zoveel op (onvriendelijk).

  Mijn ouders consuminderen aardig:
  – letten altijd op de prijzen / vergelijken
  – spoelen de WC door met regenwater
  – doen zoveel mogelijk op de fiets
  – zetten de kachel laag(te laag naar mijn smaak)

  Tja… en ik lijk qua doen en laten wel op hen geloof ik… Bevalt best hoor!

 11. Mijn lieve oma is inmiddels 85 en in zeer goede gezondheid. Altijd als ik haar zie, zoals gisteren, word ik blij van haar. Ze is bescheiden, netjes, ziet er altijd moooi uit, verzorgd zichzelf en anderen goed, en houd net als ik heel erg van lekker eten! Ze was dan ook getrouwd met een kok. Mijn moeder kan ook goed koken, en heeft altijd het kookboek gebruikt uit de jaren 50, wat indertijd bij een fornuis werd gegegeven. In dit boek staan de oud-hollandse bereidingen van allerlei groenten, aardappels en vlees, echt zoals je het vroeger at. Daarbij staat een heel hoofdstuk over hoe je je tafel moet dekken voor de ontbijttafel, koffietafel, lunchtafel en dinertafel. Echt errrrg leuk. Inmiddels heb ik dit boek, en gebruik het nog ontzettend vaak.
  Verder weet ik dat mijn oma nooit bijzonder zuinig is geweest. Dit was in haar situatie niet nodig. Zelfs in de ooorlog hebben zij het redelijk goed gehad (krijg nog steeds veel verhalen over de oorlogtijd te horen als ik daarom vraag, vind ik geweldig om naar te luisteren)
  Ze wist echter wel hoe je kán bezuinigen, en er werd, ook al had je het niet nodig, toch zuinig geleefd in de tijd van mijn oma. Het hoefde niet altijd meer, groter, duurdder. Dát is het verschil met deze tijd. Toch denk ik dat er een omschakeling gaande is. De generatie die nu kinderen heeft (dertigers), begint te beseffen dat het niet allemaal zo duur hoeft.
  Ik hoop dat er een tijd komt dat we allemaal weer wat meer (positief) bezig zijn met elkaar ipv met spullen.
  gr Brenda.T

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.