De kop is eraf

Ik weet niet eens of je dat zo mag zeggen, maar zo voelt het wel, nu de eerste helft van 2012 weer voorbij is. De afgelopen maanden zijn echt voorbijgevlogen! En hoewel er in het afgelopen half jaar veel gebeurd is, voelt het toch een beetje ’te snel’, op een of andere manier. Alsof we er nog niet alles uit hebben gehaald dat we konden doen. Aan de andere kant; dit half jaar is een stuk minder onbewust aan ons voorbij getrokken dan eerdere (halve) jaren.

We hebben dit jaar veel meer tijd samen en in en om het huis door kunnen brengen, omdat ik vorig jaar gestopt ben met mijn loondienstbaan. Dat scheelde natuurlijk ook flink in de financiën (nu denk ik wel eens ‘wat als…’, maar daar heb je ook niets aan), dus betekende dat we meer zelf moesten doen. Maar aan de andere kant gaf dat ook eindelijk eens een stimulans om spullen weg te doen. Daardoor hebben we letterlijk al veel meer licht en ruimte in huis gekregen. En qua financiën doen we het nog steeds best goed; ondanks mijn stevige inkomstendaling houden we het hoofd nog boven water en lukt het nog om te sparen voor de vervanging van het dak. Ik moet wel eerlijk zeggen; als het niet nodig was, dan stelde ik het uit, maar die keuze is er niet.

Ook de hypotheekaflossing is – hetzij in lager tempo – gewoon doorgegaan. Dit jaar hebben we alweer ruim €3500 overgemaakt aan de bank en hopelijk lukt het om deze maand daar weer €500 bij op te tellen. We zijn verder wel gestopt met verbouwen, om de kosten te drukken. Heel af en toe komt er eens iemand langs, maar verder doen we dingen gewoon lekker zelf. En met succes, dus dat voelt ook wel heel erg goed.

En dan zijn er natuurlijk nog veel meer andere dingen, buiten financiële zaken. We eten de laatste tijd gezonder, ik maak steeds meer from scratch en het lukt steeds beter om mix-zakjes (zoals die voor chili con carne) te vervangen. Ook met bewegen gaat het goed; we pakken makkelijker de fiets en laten de auto vaker staan. Ook wordt het sportschoolabonnement intensief gebruikt. Ik geloof dat ik dat een jaar geleden rond deze tijd ook niet hard durven hopen/dromen/denken.

Al met al zie ik in dit afgelopen half jaar vooral veel meer gecontroleerde vooruitgang; we gaan vooruit, maar met een plan. Eerder gingen we op zich ook wel vooruit, maar meer alsof het van ijsschots naar ijsschots was. Best apart, dat dat dus blijkbaar wél lukt met meer tijd, maar niet met meer geld. Ja, of je moet de loterij winnen en écht flink meer geld hebben, maar niet met b.v. €1000 in de maand meer.

Voor het komende half jaar hoop ik dat we die trend door kunnen zetten, dat we door slimme keuzes te maken en door niet te veel te vallen voor materialisme, weer wat op kunnen bouwen, ondanks de uitdagingen waar we af en toe ineens voor staan. Het belangrijkst voor mij zijn wel het vervangen van het dak, het aflossen van de hypotheek en het opbouwen van een buffer. En als we dat allemaal realiseren door lekker veel te fietsen (i.p.v. auto), creatief te eten (i.p.v. ongezond en kant en klaar), te sporten (i.p.v. bankhangen en snacken) en veel zelf te doen (i.p.v. mensen betalen), dan slaan we voor mijn gevoel heel wat vliegen in één klap!

Hoe kijken jullie terug op het afgelopen half jaar en wat hopen jullie voor het komende half jaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Klinkt goed! Wij hopen door te gaan met aflossen, een vast bedrag van 450 per maand. En met het regelen en omzetten van de hypotheek.
  Op persoonlijk vlak hoop ik vooruitgang te boeken met beter worden: ik start in september een nieuwe behandeling.

 2. Zoals je in mijn blogje gelezen hebt waren wij nogal geschrokken van ons halfjaarlijkse resultaat. Nog een stapje terug doen moet makkelijk kunnen. Ook benzine kosten ( we hebben een oldtimer die veel dorst heeft) kunnen we verlagen door meer op de fiets te doen en een bakfiets te kopen voor grote pakketten die we voor de zaak moeten verzenden.

  Nog een tip om gezond, goedkoop, volgens het seizoen en zonder pakjes te kopen is het weekmenu van het voedingscentrum te volgen. Zo hoef ik nooit meer na te denken wat we gaan eten en we eten gevarieerd en gezond.

 3. Voor ons stond het afgelopen half jaar in het teken van de verhuizing van de stad naar het platteland, en in de wisseling van basisschool van de jongste twee kinderen.

  Ik kan bijna niet geloven dat er alweer een half jaar voorbij is, en heb behoefte om even pas op de plaats te maken.

 4. Dit afgelopen half jaar is voor mij belangrijk geweest om inzicht te krijgen in wat wil ik en wat heb ik daar voor nodig.

  Geestelijk ben ik nu goed voorbereid om het tweede half jaar er tegenaan te gaan.

 5. Ik neem echt mijn petje voor je af hoor. Jullie zijn zo ontzettend goed bezig. Chapeau!
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.