Wat zou je doen…

…als je vandaag zomaar €5000 zou krijgen? Zou je het opmaken? Zou je het sparen? Zou je het aflossen op je hypotheek? En waarom?

Als ik vandaag €5000 zou krijgen, dan zou ik €1000 gebruiken om af te lossen op de hypotheek en €4000 in het dak steken. Alles in het dak steken kan ook, maar ik houd mezelf qua sparen graag scherp, want als ik het gevoel heb dat ik ‘rijk’ ben, dan kan het soms toch ook snel weer de verkeerde kant op gaan, da’s natuurlijk niet de bedoeling. En alles aflossen zou ook kunnen, maar gezien de dringende noodzaak om het dak te vervangen, gebruik ik het liever eerst daarvoor. We schieten met het sparen namelijk redelijk op, en als ik dit erbij zou kunnen stoppen, dan betekent dat tegen de tijd dat het vervangen moet worden (we hopen op september, uiterlijk) er misschien wel spaargeld over is. En dat is weer even prettig gezien de recente daling van ons inkomen.

Als het dak geen issue zou zijn, dan zou ik €3500 gebruiken om af te lossen op de hypotheek en eerst voorlopig even €1500 op de spaarrekening parkeren, dat is voor allebei de potjes een behoorlijke impuls en wat mij betreft dus een mooie verdeling.

Helaas is er geen €5000 op komst, maar soms blijft het leuk om eens te dromen 🙂

Wat zou jij doen met €5000? Sparen of een langgekoesterde droom waarmaken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. 2500 aflossen, 1250 sparen, 1250 op de variable rekening voor wat op ons pad komt. Kan onverwachte uitgaven zijn, maar ook weekje weg als we daar erg aan toe zijn 😉 Maar zo lang mogelijk onaangeroerd laten

 2. Ik zou een goed bed kopen zodat ik weer fatsoenlijk kan slapen en de rest zou ik gebruiken als extra storting voor mijn studieschuld

 3. 'k Denk de helft door te sluizen naar zoon, voor z'n studie, nu hij even geen vakantiewerk kan doen, en dus geen collegegeld bijelkaar kan sparen, vanwege een voetbalblessure,
  De andere helft kan bij de nieuwe keuken,
  groet

 4. Ben nu toch al zo ver op orde met de 10% voor de hypotheekaflossing in januari dat ik denk ik de helft zou weg zetten voor de aflossing van 2014 en vervolgens zou ik de rest denk ik besteden aan een tuinhuis of nieuwe rolluiken.Zit nog steeds te denken aan zonnepanelen, maar ben ervan overtuigd dat die nog steeds goedkoper worden en meer rendement gaan maken bij nieuwere modellen dus vandaar dat ik nog even afwacht.

 5. ik droom liever over dingen die ik ook echt kan gaan uitvoeren, bedenken wat je zou doen als? vind ik maar niks

 6. Ik denk dat ik een gedeelte voor apparaten die stuk kunnen gaan (wasmachine, droger, fietsen van de twee oudste) en de rest in het potje voor de verbouwing van de benedenverdieping en onderhoud schilderwerk buiten.

  Zoiets zou het denk ik worden.

 7. Ik zou ongeveer 1000 euro uitgeven. Mijn laptop is het namelijk langzaam aan het begeven. En die is voor mijn studie echt essentieel, dus ik moet een nieuwe laptop op zeer korte termijn waarschijnlijk. Ook mijn (studenten)fiets heeft de geest gegeven. Voor 5 euro een fiets op het station kopen doe ik niet, maar een beetje fiets voor minder dan 100 euro ben ik helaas nog nergens tegen gekomen. Deze twee posten zijn samen al zo'n 700 euro. Een aanvulling op mijn garderobe zou ook welkom zijn, veel shirts beginnen het te begeven en ook mijn hardloopschoenen zijn toe aan vervanging.
  Dus kan ik voor zo'n 1000 euro flink spenden en alles vervangen wat aan vervanging toe is. De overige 4000 euro zou ik op mijn spaarrekening zetten. Zodat ik mijn laatste studiejaar (waarin ik geen studiefinanciering meer krijg) goed op kan vangen.
  Helaas verwacht ook ik geen 5000 euro die ineens uit de lucht valt op korte termijn, dus dat wordt heel veel werken deze zomer en heel hard sparen om toch alle kapotte dingen te kunnen vervangen.

 8. Aflossen!!! Om de doodeenvoudige reden dat ik hiermee onze lasten en onze hypotheek verlaag! Met als gevolg verhoging van inkomen, waardoor we meer kunnen aflossen!

 9. Ik hoef er helemaal niet over na te denken.
  Ik zou het meteen in de aflossing deponeren.
  Verder alles goed op de rit, dus een extra aflossing zou perfect zijn.
  Leuke gedachte trouwens!
  En die van Izerina is wel héél lief!

 10. Ik zou nu alles op de spaarrekening zetten. Dit jaar willen wij zoveel mogelijk sparen, ivm onze inkomensdaling volgend jaar. Dan komt het sparen op een laag pitje te staan.

  Liefs Frederique

 11. Ja, dromen doen we allemaal graag, toch..?
  Als ik €5000,00 zou krijgen zou ik mijn meiden ieder een leuk bedragje geven en dan de rest ook op mijn spaarrekening zetten. Wij hebben geenhypotheek om ons zorgen over te maken, dus dan is het al gauw heel makkelijk natuurlijk…
  Ik wens je alvast een heel fijn weekend toe,
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. Ik zou het apart zetten voor de grond onder en om ons huis die we willen gaan kopen… zo gauw mogelijk van de erfpacht af!
  OK en er zou een deel in de gordijnen verdwijnen die we nog moeten uitzoeken en kopen. En zo zijn er nog wel wat dingen…

 13. Gezien wij elke maand al aflossen zou ik het bedrag volledig op de spaarrekening voor verbouwingen zetten. Want ons eerste doel is het huis volledig af te hebben.

 14. Dat zou leuk zijn, je klapt je laptop open en … TAda, ligt daar zomaar € 5000,00. Maar dromen is leuk, als het een leuke droom is natuurlijk. Ik zou de helft aflossen en met de andere helft een keertje extra naar China vliegen (met echtgenoot natuurlijk).

 15. ik zou voor man en mij zelf een nieuwe winterjas kopen als ze er weer zijn. de reiskosten van zoon betalen. En dan €1000 euro aflossen, €1000 euro auto spaarrekening en €1000 euro buffer rekening. Wat kun je hier lekker over dromen.

 16. Hier zou het ook op de spaarrekening gaan! Binnenkort wordt er verhuisd, want Vriend en ik willen gaan samen wonen. En volgend jaar mag ik ook de langstudeerdersboete betalen. Lekker idee om dan wat meer geld achter de hand te hebben…

 17. Ik zou de lening die we bij mijn schoonouders hebben lopen ivm de kosten koper van ons huis aflossen dit is nog iets minder dan 4500 euro dus dan zouden we nog 500 euro overhouden. Deze zou ik dan op de spaarrekening zetten als mooi beginnetje voor een nieuwe buffer.

 18. Ik zou €1000 op mijn buffer-spaarrekening zetten, €250 aan mezelf geven als extra zakcentje, en de rest zou ik steken in mijn motorrijlessen en het kopen van een motor als ik mijn rijbewijs op zak heb.

 19. Indien ik zo'n bedrag zou winnen, zou ik het met plezier aanvaarden en 'doorgeven' aan mijn twee kinderen zodat ze het beiden financieel wat makkelijker hebben. Ons huis is al een paar jaar volledig afbetaald en we hebben, door de jaren heen, al een aardig kapitaal 'voor onze oude dag' gespaard door zuinig te leven.Ik zou er meer genieten van hebben om de kinderen elk 2500 euro te geven en hen te zien 'vooruitgaan' of dat ik het geld voor onszelf 'op de hoop' zou leggen. 't Is net nu dat de kinderen een extra financiele steun kunnen gebruiken (verbouwingen) en op het geld dat ze nu krijgen, betalen ze zowiezo geen successierechten later….

  1. dat is ook de reden dat sommige mensen alsnog weer een hypotheek nemen om de kinderen vervolgens een leuk bedrag te kunnen schenken. Je kind betaald dan de hypotheek aan jou terug. Er zijn hele mooie constructies zodat je er allebei beter van kan worden

 20. ik zou 4000 aflossen en 1000 sparen.
  of misschien toch alles voor de aflossing omdat ik nu toch even een aardig bedragje op de spaarrekening heb staan.
  Vind het eerlijk om in m'n overzicht de balans langzaam te zien veranderen en straks naar de positieve kant te zien omslaan.

 21. Haha, heerlijk he om over dat soort dingen na te denken?

  Als het goed is schaffen we binnenkort zonnepanelen aan (als we de subsidie krijgen toegewezen) á 5000,-. Dus in eerste instantie zou ik de spaarrekening weer willen aanvullen en volgend jaar zouden we eigenlijk wel graag een dakkapel willen plaatsen en héél graag de zolder aftimmeren, zodat we die ook als volwaardige ruimte kunnen gebruiken. Tja en dan is die 5000,- vast wel helemaal op! 🙂

  We verwachten alleen geen 5000,- helaas, dus nu maar hard sparen zodat het zelf bij elkaar schrapen/harken, hoe je het maar noemen wilt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.