De geschiedenis van je huis achterhalen

Geschiedenis van je huis achterhalen

Mijn huis is ongeveer 90 jaar oud. Ik weet welke mensen er voor ons hebben gewoond en wie er daarvoor in hebben gewoond. Maar veel verder terug dan een jaar of 25 weet ik het niet. Het lijkt me ontzettend leuk om de geschiedenis van ons huis een beetje in kaart te brengen. Maar hoe begin je daaraan?

Geschiedenis van je huis achterhalen met bronnen

Ik heb zelf onder meer in de bieb gekeken (niets gevonden), archieven van regionale kranten gecheckt (één item gevonden over dat het te koop werd aangeboden/geveild zou worden, geen foto, helaas) en foto’s op gemeentesites gekeken. Helaas met nog weinig resultaat. De indeling van het huis en wat dingen die ik gevonden/gehoord heb, doet vermoeden dat het ooit eens een café of een bar is geweest. Maar daar heb ik helaas nog geen bewijs van gevonden.

Ik blijf natuurlijk gewoon doorzoeken, want vroeg of laat moet je toch iets tegenkomen. Foto’s van hoe het er vroeger uit heeft gezien is misschien wat optimistisch gehoopt, maar je weet het nooit. Je zou denken dat er toch zeker vanaf de jaren ’60/’70 wel meer foto’s gemaakt werden.

Andere bronnen die ik onder meer nog kan raadplegen zijn:

 • Het provinciaal of gemeentelijk archief
 • Dorpsgenoten, vooral de oudere natuurlijk!
 • Het Kadaster
 • Gemeente
 • Plaatselijke oudheidkundige vereniging
 • Bevolkingsregister

Voorlopig nog genoeg te doen dus!

Zijn jullie bekend met de geschiedenis van jullie huis? En heb je tips om meer te weten te komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ja, wij hebben een huis uit 1914, en we kochten het van de dochter van de bouwer. Zij was toen 75 en hier geboren en getogen. In de 6de van het vwo heeft Fleur er een werkstuk over gemaakt voor aardrijkskunde. Niet alleen over dit huis hoor, ook over de omgeving. Mijn vader is hier in de buurt opgegroeid en wist ook nog veel van hoe het vroeger was. Leuk hoor, om je daar eens uitgebreid in te verdiepen!! Ze kreeg een 9 voor het werkstuk en ik bewaar het zeker. Misschien wijd ik er ooit wel eens een blogje aan!!

 2. Ik zou het provinciaal of gemeentelijk archief eens bezoeken als je meer over de geschiedenis van je huis en omgeving wilt weten. Die hebben misschien nog wel oude plattegronden en andere gegevens enzo.

  Mijn huis is gebouwd in 1984, het staat op een voormalig schoolplein naast een katholieke school. Die school is nu ook verbouwd tot appartementen. Ik hoor wel eens van mensen dat ze vroeger op die school hebben gezeten.

  Mijn vader komt ook van dit dorp, maar zat op een andere – protestante – school. Onderweg kwam daarnaartoe kwam hij langs de katholieke school en het schoolplein (plek waar ik nu woon). "Het was altijd vechten met die roomsen", zei hij altijd. 🙂

 3. Vaak weten hele oude dorpsgenoten wel veel over de geschiedenis van oude huizen uit hun dorp. Misschien dat dat een optie is.
  Karin

 4. Wij hebben nieuwbouw gekocht. Wonen er nu 5 jaar en zijn de eerste bewoners.

  De manier om meer over jullie huis te weten te komen, lijkt mij door met oudere dorpsbewoners te spreken.

 5. Wij hebben onze woonboerderij 3 jaar geleden gekocht. Het is rond 1900 gebouwd. Er is brand geweest en in de jaren 70 is het verbouwd. Wim Sonneveld heeft vroeger in ons huis gewoond. Ik wordt hier regelmatig op aangesproken.

 6. Ik woon in een huis dat nog niet zo heel oud is, dus zonder echt interessante geschiedenis. Maar het stuk grond, waar deze wijk gebouwd is heeft wel geschiedenis. Ben is geboren en getogen in dit dorp dus hij kent de buurt nog van voor deze wijk er gebouwd werd. Dat is ook heel leuk om te weten. Misschien kan het kadaster je verder helpen? Proberen waard zou ik zeggen…
  Ik wens je nog een heel mooie gezellige zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. De beste manier om de geschiedenis van je huis op papier te achterhalen is naar het plaatselijk archief te gaan of te informeren bij de gemeente. De gemeente en het archief hebben de bouwvergunningen van bouw en verbouwingen, als ze niet verloren zijn gegaan bij bijvoorbeeld een brand of bombardement. Als het een cafe is geweest dan moet er ook een hinderwetvergunning door de gemeente zijn afgegeven en die wordt ook bewaard. Wat betreft fotos, vaak hebben archieven deze ook en als het inderdaad een cafe geweest is, is de kans groot dat er ook ansichtkaarten van bestaan. Je kunt voor fotomateriaal en documentatie ook informeren bij de plaatselijke oudheidkundige vereniging, zij hebben vaak een schat van informatie. De gemeente weet waar hun overgedragen archieven worden bewaard, dit staat vaak op de website. Op het archief kun je vaak ook achterhalen wie de vorige bewoners waren tot ca 1930-1940 via het bevolkingsregister. Afhankelijk van de archiefinstelling is er soms al veel digitaal te vinden via hun website.
  Succes met je zoektocht, het kan verslavend zijn.

  Edith

 8. Inderdaad het archief. Voor mijn opleiding moest ik ook allerlei gegevens over een huis van voor de Tweede Wereldoorlog in kaart brengen. Ik woon in een studentenhuis dat gebouwd is in de jaren '30, dus we kozen voor ons huis. Bij het archief vonden we heel veel leuke informatie. Niet alleen foto's, maar ook een kleurentekening (over welke kleuren verf waar moesten komen) en ook allerlei vergunningen en de naam van degene die ons huis had gemaakt. Gemeentes moeten in principe al die gegevens bewaren en dat mag je gewoon opvragen. Ik zou daar beginnen en dan kom je vast al een eind verder.
  Veel plezier (en succes) met je zoektocht!

 9. Ik ben ook heel geïnteresseerd in dit soort dingen. Ik weet van mijn eigen huis ook niet erg veel van vorige bewoners. Het is in 1972 gebouwd als huurhuis en rond 1997 verkocht. Die eerste eigenaar nadat de woningcorporatie het verkocht, heeft er tien jaar in gewoond en werd uit zijn huis gezet wegens enorme schulden.

 10. Leuk om dat te gaan achterhalen. Van ons huidige huis hebben we een foto,dat het onder water stond in 1944. Mijn geboortehuis staat in aktes beschreven als café in 1572. Daar fantaseer ik dan hele verhalen bij. Groeten Izerina

 11. Ik wil dat van ons huis ook eens uitzoeken in de toekomst. Het is van vóór 1900, misschien zelfs 1850. Vast interessant!

 12. Ons huis is in 1923 gebouwd. Arbeiderwoningen voor de fabriek die hier aan de overkant lag. Er is zelfs een boekje over verschenen. Leuk om die verhalen te lezen. Omdat ons huis echt in een volksbuurt staat en iedereen elkaar hier kent en al heel lang woont (wij zijn soort van import in ons eigen dorp) weten wij van de vorige bewoners ongeveer wel wat er heeft gewoond. Het boeit mij altijd wel. Vind het leuk om te weten. Je kan je haast niet voorstellen dat ze hier vroeger met 6 kinderen woonde. Ik vind het met z'n 3e precies groot genoeg.

 13. Heb je al geinformeerd bij de notaris die de overdracht verzorgde? Toen wij een oud huis kochten hebben wij ook de aktes van voorgaande bewoners ontvangen.
  In elk geval kan het (provinciaal)Kadaster je wel informeren als je de kadastrale gegevens opgeeft. Die kan je vinden in de Eigendomsakte.

 14. Wij hebben een jaren zeventig huis, is ook geen mooi huis, heeft niets karakteristieks, gewoon een monsterproduktie van huizenbouw. De vorige bewoners die de eerste bewoners waren, schijnen volgens onze vorige buurvrouw elkaar de tent uit geruzied te hebben… Ik geloof niet dat ik er veel van wil weten, hahaha.

  Maar van een oud huis is dat denk ik ook interessanter. Het huis van mijn ouders uit 1924, was een huis dat ontworpen is door de eigenaar. Hij was architect… en later toen hij hulpbehoevend werd de houten serre heeft vervangen door een stenen ruimte, slaapkamer met inloopdouche, zodat hij met z'n vrouw in het huis kon blijven wonen. Hebben ze allebei tot het einde toe gedaan… Zijn vrouw overleed in 1980, de man een paar jaar eerder en ze hebben nooit ergens anders gewoond…

 15. Onze woning is in 1989 gebouwd en wij zijn de 3de bewoners. De vorige bewoners waren op een of andere manier nogal achterdochtig en wilden geen nieuw adres doorgeven. We konden eventuele post wel aan onze buren geven, dan kwamen ze het daar wel een keertje halen… Vreemde mensen. Misschien is het wel iets om eens te achter halen wie hier de 1ste bewoners waren en hoelang zij hier hebben gewoond. Wel leuk hoor om dat uit te zoeken als je een oude woning bezit.Succes met je zoektocht.

 16. Ik weet wel wat over het huis van mijn zus.. de boerderij waar ik geboren ben. Mijn opa en oma waren de eerste huurder van de boerderij, ergens rond 1920, daarna nam mijn vader het over, kocht de boerderij van de landheer, (zo heette dat nog), en mijn zus nam het over van onze vader. Inderdaad leuk te weten dat het huis zijn hele lange bestaan al door de familie bewoont wordt. maar hoe jij er achter moet komen? Gewoon bij kadaster opvragen??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.