Jongeren denken zichzelf rijk

Toen ik jonger was en gewoon een bijbaantje had, leek het me al wonderbaarlijk veel als ik elke maand met 1500 gulden thuis zou komen. Voor mijn gevoel had ik dan al meer dan ik ooit op zou kunnen maken. Natuurlijk hield ik dan minder goed rekening met vaste lasten, waar ik toen nog helemaal niet bij stil stond, maar toch. Iets zegt me dat de jeugd van tegenwoordig zich daar ook niet helemaal bewust van is. Toch hebben die heel andere verwachtingen van de toekomst. Uit onderzoek van Nibud (pdf) blijkt dat 40 procent van de 12- tot 15-jarigen verwacht op zijn 35e thuis te komen met een nettosalaris van €5000 per maand. Netto, ja. Ook heeft de ruime meerderheid het idee dat een slechte economie voor hen geen problemen op zal leveren.

Ik vind het prachtig om te zien dat jongeren zo optimistisch zijn over de toekomst, daar kunnen wij met z’n allen wat van leren. Maar €5000 netto per maand? Met het oog op andere onderzoeken, waaruit blijkt dat die leeftijdsgroep zich nu al in steeds hogere schulden steekt, vraag ik me af of ze niet een beetje heel onrealistisch op de zaken vooruit lopen. Het komt een beetje over als: ‘Ik leen maximaal bij via de IBG, want ik heb straks toch een goede baan en dan kan ik het zo terugbetalen’, alleen begint het dan al pak ‘m beet 8 jaar eerder.

Hopelijk vinden genoeg ouders/scholen dit bericht een aanleiding om toch nog even met deze leeftijdscategorie om de tafel te gaan voor een misschien wat zure, maar ook tijdige reality check…

Wat vind jij hiervan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik moest zo lachen,toen ik dat las. Weten die jongeren iets van de cao's? En hoeveel het modale inkomen is? Of wat je vaste lasten zijn?Inderdaad laat ze door goede gesprekken maar met de benen op de grond komen. Groeten Izerina

 2. Ik vond vandaag ook een artikeltje op 'zita' over
  de Belgische jongeren.(zet het artikel op mijn blog vandaag) Blijkbaar zijn zij de grootste doemdenkers van de wereld! en kunnen
  zij de crisis goed inschatten?! maar ze spiegelen zich wel zelf aan grote zakenmannen zoals Steve Jobs en Marc Zuckerberg…
  Ikzelf ben ook bang voor de toekomst van onze kinderen…probeer regelmatig gesprekken met hen
  te voeren over geldzaken en wat er allemaal komt
  bij kijken..maar het meeste leren ze toch van
  zichzelf door af en toe in een val te trappen..
  Je kan hun voorbeelden geven en goeie raad maar
  aan het einde van de rit moeten ze het toch zelf
  doen. Maar makkelijk zullen ze het niet krijgen vrees ik.

  groetjes

 3. Als je het hele onderzoek bekijkt dan ligt het allemaal wat genuanceerder dan dat er op Nu.nl wordt gezegd. Wat een onzin om 1 ding zo expliciet uit het onderzoek te trekken.
  Natuurlijk zijn er altijd kinderen die er zo tegenaan kijken maar misschien zijn dat dan wel net de kinderen van hele rijke ouders die dit aangeven. DAT kun je in het onderzoek niet zien.
  Ik wordt zo moe van dat gegoochel met cijfers door de media!

  1. Om eerlijk te zijn vind ik het gegoochel in dit geval nogal meevallen. Zo blijkt dat zes op de tien jongeren niet bewuster met hun geld omgaan n.a.v. de berichtgeving over de crisis, dit bewustzijn komt vaak pas op latere leeftijd, minder dan een kwart denkt dat ze in 2012 minder te besteden hebben, ondanks dat ruim de helft denkt dat het in 2012 slechter zal gaan met de NL economie. Nu ben ik het met je eens dat die €5000 wel erg prominent in beeld wordt gebracht, terwijl het eigenlijk meer om €3000-€5000 gaat, maar in kan geen andere conclusie trekken dan dat jongeren wel zien dat het minder gaat in Nederland, maar dat ze desondanks en masse denken dat de crisis hén niet gaat raken.

   Ik vind niet dat ze jong al panisch moeten worden, maar een beetje realiteitsbesef is niet gek. Zelfs €2000-€3000 netto (waar ze een beetje mee beginnen) krijg je niet zomaar.

  2. Nou die 2000 en 3000 netto hebben wij nog nooit bereikt, maar we zijn nog geen 35 dus het kan nog 😉
   Kunnen ze geen lessen "Persoonlijke Financiën" invoeren op school? Lijkt me zinvoller dan die abstracte Economie lessen die ik altijd had.

  3. Tussen de 2000 en 3000 is op zich best mogelijk. Bij een modaal inkomen ligt het netto op ongeveer 1800-1900 euro netto wat er binnen komt. Als je een goede opleiding hebt is dit prima haalbaar 🙂

 4. Ik heb geen idee hoeveel onze zoons denken te verdienen als ze 35 zijn. Allebei weten ze dat de richting die ze uitwillen niet direct leidt naar hoge salarissen. De één doet maatschappelijk werk, de ander een kunstopleiding.

  We zijn altijd open geweest over onze financiën en hebben ze ook de afschriften laten zien van de betaalrekening en laten zien hoe hoog vaste lasten kunnen zijn.
  Ik denk dat ze daardoor best realistisch zijn. Ze kunnen allebei goed met geld omgaan. Da's al mooi 🙂

  Groetjes, VeggieMo

 5. Ik had het gelezen. Ze gaan nog van een koude kermis thuis komen, die kinderen (want dat zijn het nog, kinderen). Tijd voor een bijbaantje a 2 euro per uur?

 6. Nou ja, ik neem aan dat ze voordat het zo ver is toch nog enige voorlichting daarover krijgen door de ouders of via school.

  Maar denken dat er meer dan 3000 euro binnenkomt, ik vraag me af waar ze dat vandaan halen. Misschien gecorrigeerd voor inflatie? 🙂

  Ik hoop dat de antwoorden toch vooral zijn gegeven omdat ze nog geen idee hebben, niet omdat ze het wel weten en een plaat voor hun kop hebben.

 7. Het is geen verwijt naar jou toe hoor! Maar laten we niet vergeten dat dit een tijdsbeeld is. Deze kinderen/jongeren zijn opgegroeid in een tijd dat het niet op kon. Ik denk dat het besef dat het allemaal met minder moet wel komt, langzaam, maar dat heeft tijd nodig. De verantwoordelijkheid van financiele opvoeding ligt bij de ouders maar die moeten eerst tot een besef komen.
  Daarnaast had ik als kind ook geen besef van geld, was daar helemaal niet mee bezig. Gaf het niet uit ook.
  Ik zal het mijn kinderen vanmiddag eens vragen, wat zij denken te gaan verdienen 😉

 8. Die jongeren die ook bijna allemaal met kleding van rond de drie honderd euro lopen? (G.sus/g.s.tar n.ike) die playstations en iphones hebben. Dat die een gekleurd beeld hebben van de werkelijkheid. Tsja dat vind ik niet zo vreemd. Misschien moeten de ouders eens een realistijdscheck doen bij hun kinderen. Maar ik denk zeker niet dat het alle jongeren zijn, zeker niet.

 9. Daar zijn wij, ouders, toch voor om de kinderen met beide benen op de grond te zetten en verantwoorde keuzes te laten maken. Tenminste ik hoop dat ik ze dat in ieder geval mee heb gegeven in de opvoeding. De realiteitszin van de waarde van het geld en het inkomen behorend bij een bepaald beroep zal in de loop van de tijd echt wel komen. Daarnaast hoop ik ook dat onze kinderen de IBG niet nodig hebben en dat wij de studie kunnen betalen. Daarbij hoort ook geld lenen. Ik vertrouw erop dat ze ook meenemen in de opvoeding dat geld lenen je alleen maar armer maakt of minder rijk zo je wilt.

 10. Toen ik zestien was, dacht ik nog dat een nieuwe auto 2000 gulden of zo zou kosten. En een huis? Nou, vast wel 10.000 guldn, want grote mensen trokken er altijd wel zo'n moeilijk gezicht bij, dat het vast wel veel zou kosten. Wist ik veel.

  En het is allemaal goed gekomen met me, dus ik denk dat het met die 12 tot 16-jarigen van nu ook wel weer goed gaat komen!

 11. Ik weet niet of het optimisme is of gewoon compleet onwetend. Ik gok het laatste, daar je het hebt over 12-15 jarigen. Die hebben gewoon echt nog geen idee van de werkelijkheid. Laat ze ook nog maar even in die waan….
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. 5000 euro netto per maand lijkt mij een redelijk salaris. Helaas heb ik het niet.
  Als ik en iedereen zoveel zou verdienen, zou de inflatie veel hoger zijn.

  Misschien denken de jongeren wel aan de inflatie, als ze over tien jaar werken, dan is het bedrag van 5000 euro misschien wel normaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.