Groot onderhoud: huis schilderen

Ons huis moet hoognodig geschilderd worden. Op sommige plaatsen begint de verf af te bladderen, op andere plekken zit nog niets anders dan grondverf en weer andere delen zien er op zich nog redelijk uit, maar daarvan is het groot onderhoud ook al tenminste vijf jaar geleden, als het niet langer is. Omdat we zelf in de afgelopen drie jaar wel hebben gezien dat we én de vaardigheid én de tijd missen om buitenschilderwerk zelf te doen (dat komt toch krapper dan binnen, plus dat het alleen gedaan kan worden tijdens mooiere dagen, waarop wij ook weer druk zijn met b.v. de tuin en ander buitenwerk), gaan we toch maar op zoek naar een schilder die dat op zich kan nemen.

Wel natuurlijk eerst prijzen vergelijken en proberen een zo goed mogelijke deal te maken, want in het schilderpotje zit op het moment nog niets. Ik heb alleen geen flauw idee van waar we op moeten letten. Wat is een beetje een gangbaar tarief voor schilders? Is het aan te raden om te zoeken naar iemand die ergens bij aangesloten is? En zo ja: waarbij? Wat voor afspraken maak je? Wat zijn andere dingen waar je echt op moet letten?

Tips en ervaringen zijn welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Euh, als degene die de administratie doet bij een schildersbedrijf, kan 'k je wel aanraden een Af-erkende schilder te zoeken, (iets duurder maar wel aangesloten bij een branchevereniging igv problemen) en vooral te vragen naar een uitgebreide gespecificeerde offerte. Laat de schilder maar in de offerte aangeven welke onderdelen van de woning hij schildert, er vooral NIET van uitgaande dat ie alles wel meeneemt.
  groet

 2. Wij hebben ons huis al twee keer laten schilderen door een Af erkende schilder (toevallig de overbuurman). Ik ben er erg tevreden over. Ten eerste omdat bleek dat er een stukje van de dakkapel vervangen moest worden en de schilder daar dezelfde dag nog een mannetje voor regelde zodat het schilderwerk gewoon door kon gaan. Maar vooral omdat het er zo strak opzit en zelfs na jaren er prachtig uitzit (zo bleek vorige keer). Bij de buren hebben twee klussers (denk polen) de boel geschilderd en bij ons zit het er gewoon veel mooier op. Het kost idd een paar centen maar dan heb je ook wat. Ik betaalde ong. 1700 Euri voor een eensgezinswoning met vrij veel ramen. De dakkapel heeft ook voor ons schoongemaakt dus dat zat in dat bedrag. Vorige keer hebben we na 6 jaar opnieuw laten schilderen omdat we nieuwe ramen hadden laten zetten.
  Groetjes Nicole

 3. Groot gelijk dat je dit uitbesteed, zal zich best wel terugverdienen als je het door een professional laat doen. Niet relaxed, je hele huis ontvetten, schuren, ontvetten, gronden, opschuren, ontvetten, lakken, licht opschuren, ontvetten en lakken. Pffff.

  1700 euro, dat valt nog mee zeg! Rond deze tijd is het toch ook vaak goedkoper dan in de zomer?

  1. Ja, tot maart/begin april. Alleen hangt het van het weer af of buitenwerk ook gedaan kan worden, dus dat is weer een nadeel. Volgens mij krijg je op huizen ouder dan 2 jaar wel weer die 6% BTW, in plaats van 19%, dus dat scheelt wel weer.

 4. Wij hebben toevallig ook eind november de offerte opgevraagd om dit jaar te komen schilderen. 1700 euro binnen en 1930 buiten incl garagepoort, en alle buitenboorden. 23 ramen en deuren en binnen ook nog de trap. Aangesloten bij de Fosag.

 5. Wij waren voor een 2 onder 1 kap met veel ramen 2200,00 euro kwijt. Maar dan was echt alles gedaan: van voordeur tot nok. En we hebben een erker waar erg veel verwerk in zit. Maar dit is Nijmegen ( noordkant). Ik weet niet of de regio nog verschillend is. Wij wilde per se een bedrijf omdat ook de nok moest worden gedaan.

  Soohie

 6. Wij hebben het ook laten doen, maar weet eerlijk gezegd niet meer wat we ervoor hebben betaald. Tegenwoordig schilderen zeook in de winter zolang het niet vriest de buitenboel. Krijg je stellingen om de woning heen tegen regen ed. gewoon nu offertes opvragen en wanneer je je keus hebt gemaatk probeer je nog iets van de prijs af te l*llen. Elke euro is er immers één

 7. Ik heb hier helemaal geen ervaring mee, maar 1700 euro lijkt mij niet veel, omdat ik weleens hoorde dat het hele huis schilderen in de duizenden euro´s kon lopen. Voor 1700 euro zou ik het gauw uitgesteden en zeker niet de stress ervan op mijn eigen schouders willen hebben.
  Succes met het vinden van een goeie schilder die ook nog eens niet te duur is en Af-erkend is, want dat lijkt me wel heel belangrijk, dat je iets hebt om op terug te vallen bij problemen…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Offertes opvragen en vergelijken is de beste methode. Alles laten benoemen. Ook de hoeveelheid lagen. We hadden bij ons oude huis twee offertes en die scheelden nogal. Bij de een werden meer lagen aangebracht en dat was dus duurder. Omdat wij ons huis gingen verkopen kozen we voor de goedkoopste variant. Maar als we zouden blijven zitten zouden we voor de meerdere lagen kiezen.
  Een bedrijf dat aangesloten is bij een organisatie biedt zekerheid en garantie. Maar daar betaal je ook voor.

  Bij ons huidige huis hebben we vanwege het geld ervoor gekozen om het zelf te doen. Op die manier zagen we ook meer van ons huis en hebben we dingen extra gedaan die je anders niet zou doen.

 9. Is die foto van jullie huis?! Prachtig zeg!

  En inderdaad: ik zou verschillende offertes aanvragen, zodat je kunt vergelijken. Verder vragen in je omgeving met welk bedrijf ze goede ervaringen hebben.

 10. Ik doe het altijd zelf. Dat is een van het weinige wat ikzelf kan doen aan klussen. Doe ieder jaar een paar deuren of zo. Het zit er best lang op omdat ik het heel degelijk doe. Langer dan bij de buren die het door een schilder laten doen. Dat geld is snel verdiend en kan ik weer een klusjesman vragen voor een andere klus.

 11. Afgelopen voorjaar is hubby vol goede moed begonnen aan de achterkant. Met een full time baan was het toch wel lastig om het af te krijgen, toen kregen we die natte zomer en het is dan ook bij 1 raam gebleven. Misschien ga ik ook maar offertes opvragen. Over een jaar of 2 willen we verkopen, dan is het misschien wel zo mooi als het strak in de verf staat en we met een factuur kunnen aantonen wanneer er voor het laatst is geschilderd.

 12. Ik zou zelf aanraden om een paar schilders te laten langskomen om een offerte te maken en een inspectie te doen. Hierdoor kunnen ze een inschatting maken wat er allemaal moet gebeuren. Aan de hand van verschillende offertes kunt u kiezen wie u laat komen.

 13. Inderdaad hoeveel lagen verf ze erop schilderen en wat dan precies. Welk merk verf ze gebruiken, wij hebben zelf voor sikkens gekozen. Ervoor zorgen dat ze het schilderen als het niet te nat buiten is (luchtvochtigheid), anders komt het verf binnen korte tijd er weer af. Navragen als blijkt na het schilderen dat er weer barsten in het verf komen (vooral op de naden) of ze het dan weer herstellen en dat ook in het bedrag inbegrepen is. Duidelijke afspraken maken over meerwerk; bijv. als er sprake is van houtrot dat ze van te voren doorgeven wat de kosten zijn zodat je niet achteraf verrast wordt door extra onkosten. Een heel gedetailleerde offerte aanvragen, zodat je daarna bij wijze van per raam het lijstje langs kunt gaan of alles volgens afspraak gedaan is. Qua onkosten hangt het er natuurlijk vanaf hoe groot het huis is en wat er allemaal geverfd moet worden. 5000 – 6000 euro was bij ons het geval. Wij hadden wel veel houtwerk wat gedaan moest worden, last van houtrot en dit bedrag was ook inclusief steigerhuur. Succes ermee!

 14. Ik weet niet of ik als lezer mag reageren:

  Je krijgt idd 6% BTW bij huizen ouder dan 2 jaar.
  Mijn man en zoons zitten door heel Nederland.
  Vaak geven ze al een (vrijblijvende) offerte af op basis van foto's. Ze werken met Sikkens of Sigma
  Heb je interesse, dan kan je me mailen.
  evelien@ecgholland.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.