Waar kom jij je bed voor uit?

‘Daar kom ik echt mijn bed niet voor uit!’ Ik hoor het regelmatig en blijf me erover verbazen. In de meeste gevallen gaat zo’n uitspraak over geld, een bepaald salaris of een beloning voor een bepaalde klus. Ik kan me daar niets bij voorstellen. Natuurlijk heb ik ook wel eens klussen die minder goed betalen, of heb ik vroeger baantjes gehad waar je bijna geen droog brood mee kon verdienen, maar over het algemeen was ik blij dát ik iets had en had ik liever iets dan niets.

Zeker nu het economisch allemaal wat minder gaat en veel banen op de toch staan, vind ik zo’n uitspraak echt het toppunt van arrogantie en vraag ik me af in hoeverre het grootspraak is en in hoeverre deze mensen écht hun bed niet uitkomen voor ‘minder’ werk, bijvoorbeeld als ze onverwachts hun baan kwijtraken.

Wat vind jij hiervan, kom jij ook voor bepaalde dingen je bed echt niet uit, of juist wel?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Ik kom liever mijn bed uit voor weinig geld dan dat ik niks verdien… Sander denkt daar dan weer anders over. Die wil bijvoorbeeld niet meedoen met euroclix, omdat hij de beloning niet vindt opwegen tegen de hoeveelheid tijd die hij ermee bezig is

 2. Denk dat als ik een uitkering zou krijgen omdat ik mijn baan verloren ben en er een baan op mijn pad komt maar ik daar minder mee verdien dan mijn uitkering ik die baan toch nog af zou slaan. Maar als het echt heel lang zou duren zou ik dat weer toch wel doen aangezien ik het ook heel belangrijk vindt om in de running te blijven en ook weer wat regelmaat te hebben. Snap dus best dat sommige mensen zo'n uitspraak doen. Af en toe wordt het toch ook te makkelijk gemaakt om niet alles maar te accepteren als je werkloos bent. Heb hier gelukkig geen ervaring mee maar soms komt dat zo op mij over.

 3. Toen ik werkte, maakte geld niet zoveel uit. In die zin, dat ik de waardering belangrijker vond. Na ons tweede kind moesten we zoveel voor de opvang betalen, dat we daar wel even over na gingen denken. loont het nog om te werken? We hielden uiteraard wel geld over, vooral omdat we zuinig leefden, maar ik vond op een gegeven moment dat de overige offers die we brachten niet opwogen tegen het geld. Ik heb het dan over altijd haast hebben, stressen, tot 's avonds doorwerken. Nu ik niet meer werk, geniet ons hele gezin meer.

 4. Mensen zijn gewoon te verwend tegenwoordig. Waarom werken als je gratis geld van de staat krijgt? Gemakzucht, en ik heb er bloedhekel aan. Als je geen cent van de overheid zou krijgen, dan had je gewoon niks te eten gehad!!
  Ik zeg dus zo; al moest ik de plee's gaan schrobben, ik zal altijd blijven werken, ook als ik zeer weinig betaald krijgt. Al is het alleen maar om me nuttig te voelen in de maatschappij.

  1. Nane .Over welke mensen heb jij het ? Erg generaliserend zo,n kreet.Dit gaathoog uit op voor nog geen 5% van de "uitkerings trekkers "en dan denk nog dat die kreet een dekmantel is voor een onderliggende problematiek of keuze. Bijvoorbeeld
   een oude moeder of geliefde met beperkingen verzorgen.En dat Scheelt de staat een hele hoop aan verzorgingskosten.Dus waar hebben we het over ? Niet over feiten in elk geval.

  1. 99% van de mensen met een uitkering gaan niet aan het werk, omdat de 100 of 200 euro extra inkomen niet opwegen tegen weer aan het werk gaan.
   Bijkomend 1 of 2 dagen dagen zwart werken levert meer op!!!

   Ik ken mensen die hebben zich expres arbeidsongeschikt gemaakt, die willen en gaan nooit meer aan het werk.
   Omdat de uitkering of bijstand genoeg geld oplevert om nooit meer aan het werk te gaan.
   Huursubsidie e.d. en ze houden iets minder over dan de werkende mens, dat vaak tegen het minimumloon altijd voor een uitzendbureau werkt, die vroeg of laat ook een paar dagen/weken zonder werk komt te zitten. En iedere dag rot klusjes e.d. moet doen.

   Ik zeg niet werken levert meer op, dus doen!!! 😀

   Om te denken dat je maatschappelijk een bijdrage levert of om erbij te horen dat je werkt zijn zulke domme uitspraken.
   Als je gratis geld krijgt dat evenveel is als dat wanneer je werkt, dan blijf je toch lekker thuis en werk je 1 week zwart erbij om je niet te vervelen en je hebt veel meer inkomen.

  2. Dit vind ik toch wel heel schokkend, als ik eerlijk ben. Ik schreef dit stukje niet eens per se met uitkeringsklanten in mijn achterhoofd, maar meer mensen die neerkijken op minder goed betaalde banen. Maar als ik dit zie, dan denk ik wel: aan zo'n mentaliteit gaat Nederland kapot. Als je KUNT werken, dan MOET je gewoon werken. Dat is de enige manier waarop mensen die echt niet kunnen werken, goede voorzieningen kunnen krijgen.

   Mensen die een uitkering trekken en zwart werken, mogen ze van mij hun uitkering direct afpakken en als het ook maar enigszins lukt om aan te tonen hoe lang ze al aan het zwartwerken zijn, dan ook terug laten betalen. Ik zou zelf ook NOOIT een zwartwerkende uitkeringstrekker aan het werk willen hebben. Aan mij zouden die geen cent extra verdienen.

 5. Er worden inderdaad dat soort kreten geroepen.Over het algemeen juist niet door die verfoeide bijstandstrekkers.
  Wat is dat toch dat bij elke opmerking er gelijk ook maar weer even gekots moet gaan worden op die profiteurs.
  In consuminderland waart een nogal zelfingenomen geest rond.Bah

 6. Hi,hi, als avondmens kom ik slecht s ochtends m'n bed uit. Als ik moet werken (in mijn baan in loondienst) is het geen probleem, maar als ik thuis voor mezelf werk (als freelancer) wel. Voor je het weet is de halve dag om en heb ik de pest aan mezelf, want het werk moet wel af. Hoe laat is het nu? Zit je nog steeds blogs te lezen? Maar: als ik werkelijk gegrepen ben door de klus is het anders (zeker als je over de beginproblemen – schrijfangst enzo – heen bent), ook al is de betaling slecht. Wel of geen passie, dat is het onderscheid. Groet anna.

 7. Ik hoorde het vaak als ik weer eens een bijbaantje als poetsmevrouw had. Minimumloon en keihard werken. Maar wel inkomen. En dat terwijl ik dan weer 2 maanden daarna een opdracht voor een paar duizend euro deed. Maar ook dat maakte me niet uit. Geld is geld en je moet er nu eenmaal voor werken. (bijna) elk baantje is er met een functie. Zeker de laagbetaalde baantjes.

 8. Ik heb het andersom gehad, ik kwam er wel mijn bed voor uit werken tegen bijstandsniveau om toch maar rond te komen, nee hoor mevrouw die voordeeltjes die je krijgt als je een bijstandsuitkering hebt die krijgt u niet, u werkr ja toen is me die gedachte toch ook wel eens bekropen.

 9. Ik denk dat dit een opmerking is die vaak achteloos wordt geroepen vanuit een situatie dat men niet hoeft na te denken over stabiele inkomsten.
  Wanneer die inkomsten in het gedrang komen en men moet ieder dubbeltje omdraaien, wordt er vast niet zo achteloos een opmerking als deze geplaatst.
  Maar ik denk dat dat voor alles opgaat, mensen roepen nu eenmaal makkelijk wanneer ze geen ervaring op een bepaald punt hebben.

 10. Sommige werkgevers zitten ook niet te wachten op personeel dat voorheen veel meer verdiende of heel andersoortig werk heeft gedaan. In de super ben je al snel te oud.
  Ik vind een dergelijke opmerking ook arrogant overkomen maar ik sluit me aan bij Zoekende Vrek.
  Persoonlijk zou ik nooit mijn baan eraan geven voor de kinderen (mits gezond) MInder werken wel dat doe ik dan ook. Ik heb gelukkig een fijne baan en hoef niet avond aan avond te werken, kan zelf mijn uren bepalen en desgewenst thuis werken. Ik moet er niet aan denken van iemand afhankelijk te zijn. Ik pas precies in de slogan van mijn tijd. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereidt.
  Groetjes Saar

 11. Ik denk dat het grootspraak is, ze piepen wel anders als ze hun baan kwijt zijn. Ik ben 2 jaar geleden mijn bed uitgekomen en heb daarna een tijdje een ww-uitkering gehad. Ik heb nu een baan in de zorg die net zoveel, of net zo weinig oplevert als de ww-uitkering, nl. 70% van het laatste loon, maar ben er zeker blij mee hoor… Beter iets dan niets…
  Ik wens je nog een heel fijne namiddag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. ik erger me rot aan de mensen die een uitkering hebben en verder niks doen. Ik vind dat als je een uitkering hebt je verplicht vrijwilligers werk zou moeten doen voor een paar uur per week. Zo blijf je in het werk ritme.
  Ik ken nu een paar mensen die een uitkering hebben en stiekum samenwonen en geen moeite doen om aan het werk te komen.
  Zou zelf blij zijn met elke baan als ik zonder werk zou komen te zitten.
  Mijn man moet van zijn huidige werkgever ander werk gaan zoeken ivm. bezuinigingen, zal moeilijk worden ivm. leeftijd etc. maar werken zal hij.

  1. Met verplicht vrijwilligers werk begeeft de overheid zich in een heel raar gebied.
   Het zou zo maar kunnen dat dat werkgevers wel heel goed uit komt.Hoeven zei geen loon lasten meer te betalen.En de overheid ook niet meer.Kom op allemaal ongeschoold en onervaren aan het luiers verschonen in verpleeghhuizen.

 13. mischien toch goed om even dit te lezen:
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2012/02/08/kamp-lost-armoedeval-voor-alleenstaande-ouders-op.html
  hierin valt te lezen dat alleenstaande ouders in de bijstand er 1000 euro op achteruit gaan als ze een baan van 4 dagen op minimumniveau accepteren. Ik denk dat de meest idealistische wereldverbeteraar toch wel even achter zijn oren krabt voor hij in die positie aan zo'n baan begint. Als je de stress en het niet meer zelf voor je kinderen kunnen zorgen plus ook nog eens 1000 euro per jaar achteruit gaan optelt, blijft er onder de streep geen enkele winst over. Je moet je kinderen zelfs uitleggen waarom mama nu nog armer is nu ze werkt…en de school waarom je nu nog steeds de ouderbijdrage niet kunt betalen. Krijg jij dat voor elkaar? Groet, Hsm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.