Het is maar geld

Gisteren werd ik maar weer even met mijn neus op de feiten gedrukt: al die politieke en financiële ellende draait uiteindelijk maar om één ding: geld. En het is maar geld. Het is niet dat je ongeveer 60 bent en al 15 jaar aan het doodgaan bent omdat je een ongeneeslijke ziekte hebt die er langzaam maar zeker voor zorgt dat niets in je lijf meer werkt. Terwijl je je hoofd wel op orde hebt. Het is niet dat je 65 bent en dacht van je pensioen te kunnen genieten, maar geconfronteerd werd met borstkanker, veel uitzaaiingen en nu op je bed ligt, met man en kinderen ernaast, te wachten op je einde. Of dat je 47 bent, drie jonge kinderen hebt en aan het vechten bent tegen kanker. Of dat je 55 bent, vijf kinderen hebt en vijf kleinkinderen en te horen krijgt dat je kanker hebt, maar dat je niet meer hoeft te hopen op genezing, omdat het binnen een half jaar over zal zijn.

Dit zijn zomaar vier voorbeelden van mensen uit mijn omgeving. Mensen die toevallig allemaal van het type ‘die doet geen vlieg kwaad’ zijn. Voor zover je zoiets al kunt verdienen, hebben die dat dus zeker niet verdiend. En de mensen om hen heen ook niet. En toch gebeurt het. Zij zullen zich echt niet bezig houden met een MinPres die zijn ontslag indient, of een mogelijke belastingverhoging, of het afschaffen van de kilometervergoeding. Zij houden zich alleen maar bezig met de vraag hoe ze nog zo lang mogelijk kunnen genieten van de mensen van wie ze houden. En dat zou eigenlijk iedereen moeten doen.

Nu zeg ik niet dat je je maar helemaal niet meer bezig moet houden met wat er in Nederland en in de wereld gebeurt, maar ik heb voor mezelf wel besloten dat ik ‘my battles ga picken’, om het zo maar te zeggen. Ik kan me wel druk maken over een belastingverhoging, maar de laatste jaren val ik door economische teruggang toch al niet meer in het hoge tarief. (Eerlijk vind ik een belastingverhoging niet (wij kunnen ook ons inkomen niet verhogen als het tegenzit, wij moeten gewoon kijken waar we te veel en onnodig uitgeven, iets waarvan ik ook vind dat de overheid dat moet doen), maar dan is het maar zaak om daar geen last van te krijgen.) Ik wacht wel gewoon af tot eindelijk besloten is wanneer er verkiezingen komen en als het zover is, breng ik netjes mijn stem uit en kijk ik wel wat daar van komt. En verder ga ik gewoon lekker leven in mijn eigen wereldje en proberen dat stukje wat mooier te maken. Daar heb ik tenminste wél een beetje invloed op.

Heb jij dat soms ook wel eens, dat je je verschrikkelijk druk om van alles en nog wat kunt maken en dat je dan ineens beseft dat het b.v. maar om geld of om dingen gaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. Je hebt helemaal gelijk! Ik kan mij druk maken om de rommel in huis en als er dan iemand komt wat die wel niet zal denken maar er zijn echt ergere dingen op de wereld. Het is alleen zo lastig om ineens anders te gaan denken, hoewel ik daar zeker wel aan werk. En geld maakt niet gelukkig het is alleen af en toe verdomde handig 🙂

 2. Ik maak me ook regelmatig druk om iets onbelangrijks. Ook ik moet daarmee ophouden. Bedankt voor je heldere woorden op papier, dat helpt om de prioriteiten in mijn eigen wereldje te houden!!

  Groet Kopka

 3. Mee eens… Ik kan me vreselijk opwinden over zoveel stupiditeit in de politiek waarvan ik als huiseigenaar ook de dupe van ben. Weer dik een half jaar geen enkele duidelijkheid over HRA…

  Of ik geniet met de kindjes van het zonnetje, loop een beetje in de tuin te prutsen, wetende dat we het supergoed hebben…Stukje fietsen, geen gehaast, lieve mensen om ons heen. Dan steek ik liever daar mijn energie in om er energie van terug te krijgen.

  1. Ik ben het volledig met je eens! Toch is het belangrijk om straks bij de verkiezingen bij elke partij het pakket bezuinigingsmaatregelen te bekijken! En of het haalbaar is…want we gaan het straks allemaal voelen in onze portemonnee!

 4. Ik maakte me voorheen ook vaak druk om onbelangrijke dingen. En je hoort het altijd wel: gezondheid is het belangrijkste, maar dat besef je pas echt als het jezelf treft of je directe omgeving.
  Nu we zelf in zo'n situatie zitten gaat de wereld om ons heen gewoon door, maar ook aan ons voorbij. Nu kijk ik (vaker dan voorheen) verbaasd naar anderen. Bijvoorbeeld in de supermarkt, naar mensen die zich druk maken om de lange rijen.
  Zo was er laatst ook een vriendin die het perfecte huis had gevonden, maar toch maar even wachtte met kopen. Hoezo dacht ik? Nou door alles in het Catshuis, zei ze. Ik wist niet eens wat zich daar allemaal afspeelde, had het nieuws al een paar maanden nauwelijks gevolgd. En nu interesseert het me nog nauwelijks. Dat ons zoontje beter wordt is het belangrijkste. En de rest interesseert me geen bal (of vrij weinig). Dus kan me echt niet druk maken over een btw-verhoging of afschaf van de hypotheekrente-aftrek.

 5. Je hebt gelijk, het komt toch wel zoals het komt en het is maar geld. Zo ben ik eigenlijk ook wel opgevoed. Ik kan me soms wel druk maken maar deze instelling heeft bij mij de overhand dus de stress duurt nooit lang.

 6. Mijn idee. Dat gezeur en geklaag altijd van mensen over geld, ik kan er niet goed tegen. Natuurlijk zorg ik ook dat mijn financien in orde zijn en ik bulk echt niet van het geld maar ik ben vaak zo blij met wat ik heb, gezondheid, een fijne plek om te wonen, lieve mensen in mijn omgeving en voldoende geld om alles wat nodig is te kopen en af en toe iets leuks te doen. Genoeg om dankbaar voor te zijn. Als ik dan sommige mensen hoor klagen denk ik altijd: ga eens een poosje in een derde wereldland wonen onder de omstandigheden van mensen die het met een dollar (of minder) per dag moeten doen, dan piep je wel anders. Worden de tijden even wat anders dan haal je broekriem aan en kijk je wat er nog wel fijn is in je leven en niet wat je allemaal mist…

  1. Mee eens. De vrouw van mijn chef heeft borstkanker en omdat het in haar lever zit is ze opgegeven (53 jaar) nu zo'n 3 jaar geleden. Maar (en nu komt ie) omdat ze geld hebben ondergaat ze elke week een therapie die de tumoren in de lever lokaal verhit en daardoor verschrompelen. Ze komen wel weer terug maar ze had een levensverwachting van enkele maanden. Ze is nu ruim 3 jaar verder en voelt zich goed. Dat warmte ding helpt ook tegen de bijwerkingen van de chemo dus heel positief allemaal. De behandelingen kosten EUR 250,00 per keer dus zo'n EUR 1100,00 per maand en dat wordt niet door de verzekering betaald. Niet voor iedereen weggelegd helaas.
   Nikki

 7. Als de val van ons kabinet en de eventuerle financiele consequenties hiervan het enige is waar je je druk over maakt, dan kan ik alleen maar concluderen dat het goed met je gaat.

 8. Inderdaad. Zo lang er aan de basisbehoeftes voldaan wordt, zo lang je eten en drinken kan kopen, netjes gekleed kan gaan en een dak boven je hoofd hebt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. In elk geval heb je er geen invloed op. Misschien proberen de juiste stem uit te brengen 😉 maar verder heeft het toch geen zin. En je spaardoelen aanpassen aan de situatie, dat kan je ook doen. Al besef ik dat dat een luxe probleem is!

 9. Op zich heb je helemaal gelijk, maar wat nu als 1 van je 4 voorbeelden bijvoorbeeld twee koophuizen heeft. Omdat ze door ziekte kleiner zijn gaan wonen. Dan hebben ze een heleboel extra zorgen om er een te verkopen. Naar mijn idee zal er echt duidelijkheid moeten komen over bijvoorbeeld de hypotheekaftrek. Waardoor mensen weer eerder gaan kopen en een heleboel mensen weer ademkunnen halen. Scheelt de schatkist ook een heleboel dubbele belastingaftrek en de huiseigenaar kan zijn geld weer op een andere manier de economie in pompen.

  Kort samengevat: er zijn zeker belangrijkere dingen dan alles wat er nu speelt in politiek, maar geen kabinet kan ook voor problemen zorgen die doorwerken op je gezondheid(lichamelijk en/of geestelijk). Gelukkig zijn wij gezond en kunnen wij rondkomen met wat wij hebben en het huis: we wachten nog wel een aantal jaren voordat we het te koop zetten en kleiner gaan wonen.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens, maar me daar nu druk over maken heeft geen zin, ik wacht eerst wel tot er programma's zijn, zodat er daadwerkelijk iets is om me druk over te maken, dan me mee te laten slepen met allerlei discussies op internet. Ik heb 'm nu al bijna een jaar geknepen over de opschorting van de HRA, maar dat lijkt ook verspilde moeite, zolang er nog geen duidelijkheid over is!

   (Overigens wil ik niet zeggen dat je niet vooruit moet kijken, want dat er bezuinigingen aankomen, dat is onvermijdelijk. Maar ik probeer wel mijn energie maar te stoppen in de onderwerpen die concreet aan de orde zijn óf aan ervoor zorgen dat ze me minder raken, bijvoorbeeld door een buffer op te bouwen)

  2. Ik maak me ook niet druk hoor. Het is dat jij dit onderwerp postte, maar anders had ik er zelfs niet aangedacht. Ik vind de politiek helemaal niets. Al die mooie programma's zijn stemmentrekkers, maar op het moment dat ze in de coalitie zitten, dan wordt er meestal toch water bij de wijn gedaan. Iemand er trouwens bij stilgestaan wat het de burger kost alweer nieuwe verkiezingen? Daar is de laatste jaren een hoop geld aan besteed. Je wilt niet weten hoeveel geld er bij overheden weggegooid wordt aan voorstellen voor projecten die voorbewerkt worden en uiteindelijk niet door de kamer of de gemeenteraad komen. Lijkt mij een prima post om eens naar te kijken als je het hebt over bezuinigingen.

  3. Dat is inderdaad een leuke; volgens dit artikel (http://www.quotenet.nl/biz/verkiezingen-tweede-kamer-zijn-miljoenenbusiness.php) trekt het ministerie van bzk er al 1,3 tot 1,5 miljoen voor uit en dan heb je dus alle partijen op zich nog. En dat geld wordt natuurlijk ook gewoon door kiezers (wel vrijwillig dan) betaald. Ik geef niet aan partijen, maar als ik het deed, zou ik er nu geloof ik wel mee ophouden. En dat van het ministerie is volgens mij wel gewoon ons belastinggeld…

 10. Ik kan me dus wel behoorlijk opwinden dat het wordt. En ja, mijn ratio zegt ik heb er weinig tot geen invloed op. En daar leg ik mij niet bij neer. En ik doe mijn uiterste best om die kleine ruimte op te zoeken waar ik het wel heb.

  Waar ik me wel behoorlijk over kan opwinden is dit bijvoorbeeld

  Onlangs waren weer open dagen op scholen. Alles wat eruit de kast, lees bakken met geld, getrokken om een school een hippe uitstraling te hebben. Chillen! wat een flauwekul! Een school moet saai en degelijk zijn. Leerlingen en ouders willen weten hoeveel procent lesuitval is, of hoe men leerlingen begeleidt. Degelijke info. Dit vind ik dus sneu geld.

  Nathalie

 11. Ik ben het volledig met je eens! Maar voor alle voorbeelden die jij noemt zijn naast alle verdriet ook nog eens bezuinigingsmaatregelen van toepassing! Uiteraard moet er bezuinigd worden maar niet ten koste van de zwakkeren in onze samenleving. Ik kan me voorstellen dat mensen met kanker en familie zich niet druk maken om bezuinigingsvoorstellen. Maar laten wij er (gezonde mensen) ons er wel mee bezig houden. Zodat zij zich niet ook nog eens geconfronteerd zien sraks met allerlei extra kosten en zich bezig kunnen houden met dat wat echt belangrijk is: elkaar! Ik steek mijn hoofd er niet voor in het zand. En natuurlijk draait niet alles om geld, mijn gezin, familie en vrienden zijn het belangrijkst.

 12. Laten we er maar voor gaan dat er straks in de regering een paar goede samenwerkende partijen zitten die, ondanks de bezuinigingen die ongetwijfeld nodig zijn, er weer voor willen zorgdragen dat we weer een humaan Nederland worden. Verder maak ik me niet druk om dat politieke gekonkel. Inderdaad: gezondheid, verdraagzaamheid en aandacht voor elkaar zijn uiteindelijk de dingen waar het om draait!

 13. Ook wij hebben ervaren dat gezondheid het aller-allerbelangrijkst is en gelukkig hebben we daar op het moment geen zorgen over (even afkloppen !). En ook financieel hebben we momenteel niet echt te klagen. Onze grootste zorg is echter wel gerelateerd aan de economie en de politiek. Dat is namelijk de (jeugd)werkloosheid: onze beide kinderen zijn afgestudeerd met mooie diploma's. De één universitair, heeft een (part-time)baantje op minimumloonniveau en kan zichzelf ternauwernood bedruipen, de ander MBO , solliciteert zich suf, maar zit al een jaar zonder werk en dus zonder inkomen. Gelukkig -voor hem- woont hij nog thuis zodat het financieel meevalt. Maar af-en-toe vliegt het me enorm aan: hoe moeten zij in vredesnaam een toekomst opbouwen ? Ook voor mijn man en mij is het lastig, we gaan richting de 60 en moeten onze volwassen kinderen nog deels onderhouden. Dat hadden we ons heel anders voorgesteld. Het valt soms niet mee om te stoppen met piekeren maar inderdaad, tobben helpt niet, en dan tel ik mijn zegeningen: we zijn gezond en we hebben het nog goed. Groet, Greetje54

 14. Ik heb thuis een paar fossieltjes liggen, die al wat, honderdduizenden jaren oud zijn? Dat vind ik vaak zo relativerend. Dat is al zo oud, waarom zou ik me dan druk maken om alledaagse dingetjes?

 15. Ik kijk bewust zo min mogelijk nog naar het nieuws, want daar word ik bijna depressief van. Ik kijk alleen nog maar om me heen naar de mooie dingen van het leven en soms ook de minder mooie natuurlijk. Ik geniet en daar word ik blij van.. veel beter dus…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 16. Wat heb je dat mooi onder woorden gebracht. Ik ervaar het net zo, zodra gezondheid in het geding is dan besef je pas hoe relatief alles eigenlijk is en wat er echt toedoet.

  Om nog even een politieke duit in het zakje te doen. Ik ben wel geïnteresseerd, maar ik ben tegelijkertijd van mening dat die bezuinigingen er gaan komen ongeacht welk kabinet we krijgen, alleen het is een kwestie van waarop bezuinigd gaat worden en daarom ga ik zeker stemmen 😉 Maar me er over opwinden: nee, op het voortraject heb ik geen invloed. Maar door mijn stem uit te brengen, laat ik toch zien waar ik in geloof.

  1. Nou, dit is wel een heel sterke! Tenzij ik ineens pak 'm beet 20 jaar ouder ben geworden, 3 kinderen heb uitgepoept en heul veul centjes verdien met stukjes over krentenkniepen schrijven, klopt dat toch niet helemaal en is het toch echt MIJN blog en niet dat van haar! Ik twijfel even of ik er wat van zal zeggen, 't levert misschien wel wat nieuwe bezoekers op 😉

  2. Haha, zag wel dat ze op d'r twitter naar jouw recensie linkte. Misschien de verkeerde link onder de control+v zitten?
   Grappig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.