Waarom is vroeg opstaan zo lastig?

Het liefst stond ik elke ochtend al om 5 uur fris en fruitig naast mijn bed. Zeker in de periodes dat het langer licht is. Ik vind het heerlijk, die vroege uurtjes. Dan lijkt het net of de wereld nog slaapt en jij extra tijd hebt. Meestal krijg ik dan ook meer gedaan; ik word immers door niemand gestoord. En als dan iedereen langzaam wel wakker wordt, heb je al opgeruimd, wat werk verzet, de was gedaan, enzovoorts. Een goede start gemaakt dus.

Maar het vroeg opstaan gaat me niet zo goed af. Ik ben op zich wel een ochtendmens, ik ben ’s morgens meer waard dan ’s avonds. Maar hoe ik me ’s morgens voel, is bijna niet te voorspellen. Ik kan na een korte nacht superfris wakker worden, maar ik kan ook knallende koppijn hebben, omdat het nachtlampje de avond ervoor wat te lang heeft aan gestaan (geen idee wat dat is, misschien mijn hoofd die al in slaapmodus is).

Toch wil ik proberen hierin wat meer ritme voor mezelf aan te brengen en er ’s morgens, ook al is het vroeg, gewoon uitgaan. 5 uur is wat te vroeg, maar half 6 kan prima. Voor ik dan opgestart ben en gegeten heb, is het vaak een uur of 6 en dan heb ik nog tenminste 2-3 uur voor de wereld wakker wordt. Mijn bedtijd probeer ik dan ergens voor 11-en te houden. Dat is soms ook wel lastig.

Dan blijft alleen nog dat lastige puntje van ‘er gewoon uitgaan’. Omdat ik vanuit huis werk, hoef ik zelden ergens op een bepaalde tijd te zijn. Lekker, maar ook wat onhandig. Meestal blijf ik eerst liggen en lees ik wat bij op mijn iPad, dan kunnen m’n ogen een beetje wennen aan het licht. Maar ik kan dan net zo goed weer een uur in slaap vallen. Ik zal dus echt mijn benen buiten het bed moeten werpen. Van kou houd ik niet, dus dan móet het wel lukken. Morgen de eerste test, want vanmorgen was ik om half 6 fris en fruitig, maar werd ik vervolgens pas om kwart voor 8 weer wakker. En tsja, daar heb ik dan weer niet zoveel aan, want dan zijn juist die fijne, rustige uurtjes alweer om…

Sta jij graag vroeg op? En betekent dat ook dat je vroeg naar bed moet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ja ik sta graag vroeg op, ben er bijna elke dag om kwart voor vijf uit. Ook in de weekenden.
  En ik probeer doordeweeks om tien uur in mijn bed te liggen.

  1. ik wenste dat ik dat kon!Iedere keer doe ik om 11 uur de pc en tv uit,om tenminste om 12 uur in mijn bed te liggen,Om de een of andere reden lukt het niet om eeder dan half 2,te gaan slapen.Ik ben al een halfjaar bezig,om om 12 uur te gaan slapen en om 8 uur op te staan.Het is me slechts 1 x gelukt,toen ik doodmoe op de bank in slaap viel. Ik hoop dat ik er iets op vind dat het gaat lukken? Ik kan slecht vroeg in slaap komen,ben dan onrustig,alles al geprobeert daarvoor.sta ik vroeg op,voel ik me een zombie. Help! hartstikke bedankt alvast voor goede tips,harriet

  2. Het schijnt te moeten kunnen, maar ik vind het soms ook lastig. En zoals deze week, dan lig ik een aantal keer echt vroeg (tussen 10 en half 11) op bed, maar kom ik er nog steeds pas om half 9 uit. Dat voelt dan weer een beetje als zonde van m'n tijd…

   Maar ik blijf het proberen, want het is niet zo dat ik 's morgens geen peer waard ben, mijn ochtenden zijn altijd het best.

 2. ik sta doordeweeks om 6 uur op, omdat ik om half zeven naar mijn werk moet ,ik ga uiterlijk 11 uur slapen ,want anders ben ik overdag veel te moe om het de hele dag vol te houden.

 3. Ik wíl graag vroeg opstaan, maar herken je stukje 😉 Het lijkt mij ook heerlijk om de verplichtingen gedaan te hebben voor de rest wakker is, maar dat lukt maar zelden 🙁 ik moet ook eerder naar bed gaan hoor, anders lukt het me sowieso niet..

 4. Ik ben altijd vroeg op, niet altijd fris en fruitig, maar met een meidje dat altijd rond 6 uur wakker is moet ik wel. Maar het scheelt, soms krijg je in die tijd veel gedaan, soms sta ik mezelf een luiermorgen toe en doe ik weinig tot niks, totdat meid naar school is.
  Slapen ga ik meestal tussen 11 en half twaalf.

  Groet Kopka

 5. Ik heb me een tijdje verdiept in de ayurveda gezondheidsleer en daar wordt geadviseerd om om 6 uur op te staan en om 10 uur 's avonds in bed te liggen. Dat vroege opstaan vond ik erg prettig in de zomer, maar om 10 uur op bed vond ik met heel mooi zomerweer te vroeg.
  In de winter had ik niet genoeg aan de hoeveelheid slaap, dan heb ik er zeker een uur meer bij nodig.
  Ben er na een tijdje weer mee gestopt. Je hebt me geïnspireerd, ik ga weer vroeger opstaan 🙂
  Vanochtend was het bijna kwart voor negen. Aan de ene kant wel lekker aan de andere kant heb ik dan toch steeds het gevoel dat ik 'achter' loop op de rest van de dag.

  Groetjes, VeggieMo

 6. Wat knap zeg! Ik ben echt een avondmens!
  Met onze kleine man sta ik nu natuurlijk wel veel vroeger naast mijn bed, maar daarvoor… Lekker laat naar bed en lekker lang blijven liggen!

 7. Ik ben iedere ochtend om 6.30 uur op. Moet wel want zoon moet naar school. Dochter staat pas om 7.45 uur op en dat betekent dat ik tussentijds al heel veel heb gedaan. Was ophangen, stof vegen, vloer wissen. Ja voordat het 9 uur is ben ik meestal al helemaal klaar. 's Avonds op tijd naar bed kan ik niet. 23 uur is het altijd en nu met het vele sport ook wel half twaalf, twaalf uur. Soms ga ik dan 's middags een uurtje liggen. Heerlijk.

 8. Ik ben er iedere dag pas om half acht uit. Met het gevolg dat de afwas nu nog op het aanrecht staat. Zo maar even aanpakken dus. Ik lig we lom tien uur in bed, maar slaap pas om elf uur (lezen)

 9. Half 6…. Ik doe het je niet na!

  Ben best een ochtendmens, maar pas na half 8 :-)))
  Ervoor is gewoon te vroeg voor mij, hoewel ik wel van die stille, vroege ochtenden hou.

  Misschien wel maar 'ns proberen om wat vroeger naar m'n bed te gaan (nu steeds na twaalven).

 10. Ik draai me liever nog een paar keer lekker om en wordt pas echt wakker wanneer mijn lichaam het aangeeft. Dat is meetal 8 uur. Zolang ik mijn uurtjes maar maak voel ik me kiplekker 🙂

 11. In de vakantie vind ik een uur of 8 prima vroeg genoeg. Helaas besluit mijn lijf de laatste tijd regelmatig anders. Zo stond ik vanmorgen wel al om 5 uur naast mijn bed. Straks moet ik 3 uur in de auto zitten, dan val ik geheid in slaap.
  Maar die vroege uurtjes, die zijn zomers zeker heerlijk. Zo stil als het dan nog is, dat wordt het de hele dag niet meer.

 12. Wat helpt als ik vroeg moet opstaan, is liggend in bed alvast wat te rekken en strekken: je tenen uitrekken en je armen (naast je lichaam, denk aan de medebedbewoner) lang maken tot de vingers aan toe, daarna weer ontspannen. Dan rustig je nek even van links op rechts en v.v. losdraaien. Op je zij draaien, voeten optrekken en dan pas naast het bed zetten. Je staat dan soepeler op. Aanrader van de masseur, ook voor rsi preventie.

 13. Bij ons gaat de wekker om 7 uur. Sommige dagen sta ik makkelijk op, en op andere denk ik kreunend: 'Een koninrijk voor nog een paar minuten!' Het wisselt dus heel erg. Ik ga meestal rond een uur of elf slapen.

 14. ik ben een ochtendmens, dat betekent dat ik om 5 uur opsta en om 5 over 5 met mijn honden in het bos aan de wandel ben, heerlijk, je komt niemand tegen, op een verdwaalde ree na, de wereld ziet er dan ook mooier uit. ik ga wel vroeg naar bed, dat probeer ik tenminste, maar het lijkt wel of ik naar mate ik ouder word steeds minder slaap nodig heb.

 15. Onze wekker staat om 7 uur en we proberen er om 11 uur in te liggen. Heb 5 kinderen in de leeftijd van net 9 tot net 17, ze mochten nooit voor 7 uur in ons bed. Vind het dan al vroeg genoeg. Heb zelf ook nog evn nodig om wakker te worden. Luister naar het nieuws om 7 uur, blijft nog even soezen en gaat er om 07.15 uur uit. Maak vers sap voor iedereen en een boterham. De oudste drie smeren hun brood voor school zelf. Sjees weer naar boven, leg de kleren klaar voor de jongste twee en ga dan even beneden koffie drinken. Meestal is dan ook nog oppaskindje binnengeschoven. Ik neem mijn moment als ze allemaal net naar school zijn. 08,15 uur, heerlijk! (even blogje lezen enzo)

 16. Ik ben en ochtendmens. Vroeger stond ik om zes uur naast mijn bed. Een tijdje om kwart over vijf. Maar de kinderen zijn nu het huis uit. Ik ben de hele dag allen. Nu sta ik rond zeven uur op.

  Wij gaan ongeveer kwart voor twaalf, twaalf uur naar bed.

  Liefs Frederique

 17. Ik heb van jongs af aan al geleerd dat de 3 Rs belangrijk zijn in het leven. Niet zozeer alleen voor de kinderen maar ook voor de volwassenen.
  Dus Rust, Reinheid en Regelmaat.
  Ik probeer dat ( ondanks dat ik onregelmatige werktijden heb, werk in de zorg) dat vol te houden.
  Op werkdagen sta ik bij dag dienst om 06.00 uur op en ga ik s'avonds om 22.00 uur naar bed. Als ik vrij ben dan sta ik om 06.30 op ( loopt de wekker van mijn man af) en ga ik daarna aan de slag. Zo is alles op tijd af wat ik wil doen en heb ik de middeg voor mezelf.
  Sinds ik in 2010 het herseninfarct heb gehad( was pas 47) ga ik dan tussen de middag een uurtje rusten op de bank. Daarna heerlijk lezen, wandelen tv (film) kijken of met een vriendin afspreken.Dat brengt voor mij zeker rust en regelmaat wat nu zeker heel belangrijk is. zo kan ik het het beste volhouden. Wil niet zeggen hoor dat het wel eens niet lukt, maar dat zijn uitzonderingen. Want ik weet dat ik nog wel eens heel perfectinonistisch kan zijn en dat zit dan even in de weg.
  Nou succes ermee en het gaat zeker lukken om je weg daarin te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.