Week met hoogte- en dieptepunten

Dit was best wel een heftige week. Het begon natuurlijk met het mindere nieuws over mijn werk en de fikse bezuinigingen die daarop volgden. Daar kwam bij dat ik net een paar dagen daarvoor ook nog slecht nieuws kreeg over het dak; het type pan dat erop ligt bestaat niet meer en als ik net zoiets wil (ja) dan lopen de kosten op tot zo’n €20.000. Zeker met dat werk in het achterhoofd, is er dan een heel moeilijke keuze te maken; kies ik een goedkopere versie waarbij je elke keer ziet dat het niet helemaal is wat bij het huis past én waarbij je na een paar jaar al niet meer ziet dat het een nieuw dak is, of wordt het doorsparen voor de perfecte optie? Voorlopig spaar ik maar even door, dan kan de keuze ook even uitgesteld worden. Doorsparen betekent ook een grotere buffer, mocht ik toch besluiten voor de goedkopere optie te gaan. Gelukkig is het nog een paar maanden zomer, kan het werk nog aantrekken en is er nog tijd om na te denken.

Gelukkig was het ook niet allemaal kommer en kwel; juist door de drang tot bezuinigen heb ik weer veel vaker de fiets gepakt. Afgelopen week heb ik maar liefst 60 kilometer gefietst. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat ik nu met flink wat spierpijn op mijn stoel zit, maar dat geeft ook het gevoel dat je wat gedaan hebt. Ook heb ik toch wat extra inkomen weten te vergaren via Google Adsense, affiliate4you, Marktplaatsverkopen (als iedereen betaalt toch weer dik €100) een Mysteryshop-klus (volgende week weer één) en wat Geld Terug Acties. Dat laatste levert natuurlijk niet echt geld op, maar wel gratis spullen, waaronder kattenvoer. Dat komt mooi uit, want mijn nieuwe asielkat eet nog steeds alsof hij in het asiel zit; aan één stuk door.

Vandaag regent het hier flink, dus ga ik eens lekker uitpuffen. Ik heb nog één klus die ik van mezelf af MOET maken, maar hopelijk lukt dat wel voor 12:00. Dan kan ik daarna lekker met een boekje op de bank, of misschien nog wat lekkers bakken. En heb ik toch nog puf, dan ga ik nog heel even de zolder op, want ik hoef nog maar 3 platen/stukjes voor mijn maanddoel, dus op zich is het ook wel lekker als dat af is, vooral omdat ik er vorige maand juist helemaal niets aan had gedaan. Wat dat betreft vind ik regendagen vaak ook helemaal geen straf; dan hoef je niet te kiezen of je binnen of buiten iets gaat doen, maar kun je je gewoon opsluiten in je eigen coconnetje 🙂

Hoe was jullie week en wat zijn jullie plannen voor vandaag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Ik was de gehele week echt bekaf en niet meer vooruit te branden. Als je merkt dat je elke stap zet dan heb je bijna je reserves op. Ik denk dat het aan de romslomp op mijn werk en aan het weer ligt. Vandaag gaa we even lekker zwemmen. In de sauna en vanaaf mag ik van mezlef even weer onder de zonnebank.Je moet toch wat

  1. Daar ben ik ook naar aan het kijken, maar tot nu toe heb ik alleen zulke kleine hoeveelheden gevonden, dat het niet voordeliger is, omdat je dakpannen het goedkoopst bestelt per 1000. Voor b.v. elke 100 minder betaal je een premie, waardoor het b.v. niet opschiet om 200 tweedehands te kopen en 800 nieuw.

  1. Nee, maar in NL is het eigenlijk nooit goed. Schijnt de zon, dan is het te warm, regent het, dan is het altijd rotweer 😉 Ik probeer altijd maar te genieten van wat er is, voor elk weertype is er wel iets te doen waardoor je er het meest plezier van hebt. En ik moet eerlijk zeggen; na gisteren een dag flink buiten gewerkt en gefietst te hebben, vind ik het helemaal geen straf om nu nog even in mijn pyjama achter de computer te zitten!

 2. Ik snap jou niet. Een dak moet dicht en degelijk zijn. Het gaat niet om het soort pannen. Ik wilde ook wel van alles 'authentiek' bij ons oude huis met de verbouwingen. Maar na wat prijsvergelijkingen was ik snel genezen.
  Lijkt me in jou situatie ook de beste optie: zo goed mogelijk, zo goedkoop mogelijk. Als de pannen dan ooit gaan waaien, kun je ook makkelijker ze vervangen als ze standaard zijn.
  Geen mens die erop let welke pannen op je huis liggen.

  Maar ja, als je het per se wilt en het geld hebt (??), dan zou ik dat ook doen, ja.

  1. Als je hier een ander soort pannen wilt plaatsen, moet je vergunning aanvragen. Mijn oom en tante hebben dat in dezelfde gemeente ook moeten doen, zijn al 5 jaar bezig, heel veel geld verder en hebben het nog niet rond. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast verwacht ik dat we nog langer dan 25 jaar hier wonen, dus dan moet je ook in je overweging meenemen dat je óf nog een keer je dak moet laten doen (met alle kosten en ongemakken van dien), óf een huis moet verkopen waarvan het dak gedaan moet worden (wat weer invloed heeft op de verkoopprijs).

   Ik snap je redenatie, maar dat is een redenatie die vooral voor een oplossing op de korte termijn zorgt. Belangrijk natuurlijk, zeker gezien de lekkages en het werk, maar dat is precies de afweging die we nu moeten maken; gaan we voor de korte termijn, of voor de lange termijn.

 3. Dat is wel even balen van je dak! Kan me voorstellen dat je liever wilt dat het in een keer helemaal naar je zin is maar aan de andere kant, het is maar een dak en dat moet vooral regen en andere weersinvloeden tegenhouden. En als het dat doet, is het voorlopig goed toch? Maar snap wel wat je bedoelt, soms zie je van die prachtige oude huizen en die hebben ze dan 'modern' gerenoveerd. Ziet er zo gek uit!

  Maar hoe vaak zie je je dak nu helemaal. Een of twee keer per dag als je aan komt rijden naar je huis toe. Of misschien nu gewoon voor een dicht dak gaan en later, als je bulkt van het geld, je pannen verkopen en alsnog die prachtige pannen van je dromen erop leggen? 😉

  Verder lekker dat alle klussen zo voorspoedig verlopen. Geniet van je regenachtige zondag!

  1. Dan moet je wel écht bulken van het geld, want andere pannen = meestal ook weer andere panlatten, helaas. Gelukkig is het in ieder geval nog een paar maanden overwegend droog. Wie weet vinden we nog ergens een geldboom, driedubbelzoveel werk of een schitterende pan die geen fluit kost 😉

 4. dat is inderdaad een heel groot bedrag geworden…
  Normaal gingen we vandaag weg, maar door weer een zieke dochter blijven we gewoon thuis…

 5. wat een dilemma van de dakpannen. Ik merkte eigenlijk al aan hoe je post liep dat je eigenlijk diep in je hart al voor het origineel hebt gekozen. maar daar moet je wel een veer voor laten zeg!
  Verder alle respect voor zoveel enthousiasme over een regenachtige zomer-zondag. Ik kan dat moeilijk opbrengen en ik hoop dat het zonnetje toch weer gauw gaat schijnen eigenlijk.

  1. Vast wel, volgens mij wordt volgende week weer beter weer voorspeld! En dat van die pannen; we hebben al heel wat veren gelaten om het huis zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl te houden, dan is het zo'n drempel om dan met het meest zichtbare deel dat niet te doen. Want ik zie mijn eigen dak elke dag wel 100 keer. Ons huis staat midden in weilanden en we lopen er graag een rondje om heen, gewoon ervan genieten. Bovendien is het een soort Friese Stolpboederij, dus de dakrand begint al net iets boven ooghoogte. Als het nu een nieuwbouwhuis was waar op 3 meter hoogte een dak lag, tsja, dan is het ook weer anders.

   Aan de andere kant moet je natuurlijk wel realistisch blijven en de realiteit is dat onze inkomsten op het moment onzeker zijn en wel zeker is dat het dak vervangen moet worden.

   Dus daarom: eerst maar even door(be)sparen en goed nadenken en hopen op fikse korting. Wie weet draagt de oplossing zich vanzelf aan.

  2. Hmmm ja als je het zo zegt, kan mijn dak ook niet vergelijken met het jouwe. Zal mij een rotzorg wezen wat erop ligt, ik moet drie straten verder om het te kunnen zien.

   Met zo'n stolpding is het inderdaad wel weer een ander verhaal, met aan alle kanten enorme stukken dak zo in het zicht. Dan maar hopen op de geldboom, zal voor je duimen 😀

  3. tip, misschien ken je hem al, maar de site http://www.bva-actions.com is het wellicht waard om in de gaten te houden. En zo heb je nog wel meer van die online faillissementsveilingen. Zo hebben wij ook 35 m2 prachtige vloertegels gekocht voor 50 euro totaal.

 6. Goed idee om je keuze uit te stellen als dat kan. In een impuls beslissen kost meestal het meeste. Hoe gaat het trouwens met je moestuinplannen?

  Ik trein vandaag (als het iets droger wordt tenminste) met korting naar een stadje in de buurt en ga daar een gratis concert bijwonen. En op laag tarief stroom een cake bakken en een boek lezen. En als als het me echt te hard blijft regenen even achter de naaimachine.

  1. De wortels lijken aardig op te komen, rabarber doet het ook goed en ik heb nog wat bessen waar ik ook goede hoop voor heb. De rest doet het nog niet zo fantastisch, maar dat kan ik nog een keer proberen in te zaaien!

 7. Wij hebben ook een woonboerderij in Friesland. Met originele friese geeltjes (bouwstenen). Wij verbouwen ook, en proberen wel de buitenkant zo origineel mogelijk te houden.Wij zullen tzt ook ons dak moeten vervangen, deze zomer eerst maar de kapotte pannen (ook i.v.m. lekkage). Ik wist niet dat een nieuw dak zo duur was…ook maar weer een potje reserveren…Zelf zou ik altijd voor origineel en authentiek gaan en langer doorsparen, mits dit mogelijk is natuurlijk. Bij eventuele verkoop zal dit huis met een nieuw, origineel dak sneller verkocht worden. Jij hebt geen standaard nieuwbouwhuis maar een authentieke friese stolpboerderij, daar horen de bouwmaterialen ook aan aangepast te worden mits dit financieel mogelijk is. Succes met jullie beslissing!

 8. och lastig en vervelend van dat dak. Ik heb er niet veel verstand van sorry. Maar er zijn inderdaad wel vaak van die online veilingen en er gaan om het hotje bouwbedrijven failliet. Misschien is eht een optie. Feitsen is heerlijk he, heb je een heerlijke zondag?

 9. 'k Kan me voorstellen dat je denkt nog 'even' door te sparen, maar lukt 't dan nog voor de winter of moet je dan tot het volgend voorjaar met emmers en pannen (nee geen dakpannen ;-)) sjouwen om de boel watervrij te houden?
  groet

  1. Daarvoor zou ik eigenlijk even moeten informeren naar tot wanneer pannen gelegd kunnen worden. We waren al flink aan het sparen en als we heel zuinig aan doen, kunnen we ook de komende tijd nog goed sparen en we hebben wat reservepotjes waar we eventueel wat uit kunnen halen en dat later weer terug kunnen stoppen. Het zal allemaal niet overhouden, maar ik denk ergens dat het best mogelijk zou kunnen zijn. Ben ook niet voor niets een rasoptimist 😉

 10. O meid, wat vervelend van je werk. Ik moest even een stukje teruglezen bij je hoor. Als je inkomen met de helft terugloopt ben je niet gelukkig. En zeker niet met de kosten waar jullie nog voor staan. Ik wens je veel sterkte ermee… Maar zoals je zelf zegt, je bent een rasoptimist, dus je zult het licht vanzelf weer zien…
  Ik wens je nog een fijne dag met een boekje op de bank…
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Even afwachten, doorsparen en de beslissing wat uitstellen… vaak komt de oplossing dan vanzelf en denk eraan altijd je gevoel te volgen. Als je het rationele volgt, kan je er later misschien spijt van gaan hebben, als je je gevoel volgt, heb je dat meestal niet.
  Is er geen mogelijkheid om het dak dicht te maken zonder er al definitieve pannen op te leggen? Bij ons hebben de dakwerken van vorig jaar dusdanige vertragingen opgelopen dat het een jaar geduurd heeft vooraleer het volledig dicht lag (dit lag aan de aannemen en uiteindelijk heeft een andere aannemer het dichtgelegd) maar goed, dit heeft eigenlijk geen problemen bezorgd, want het dak was wel waterdicht en we zijn de winter doorgekomen. Alleen altijd balen, want ik hou niet van half werk en een dak zonder pannen

 12. Er zijn ook bedrijven die tweedehands/gebruikte bouwmaterialen verkopen,even een keer een middag op pad met een voorbeeld dakpan, en er zijn vast wel dezelfde pannen te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.