Overschakelen naar de ‘noodtoestand’

Zoals ik gisteren al schreef, ben ik met een klant ongeveer de helft van mijn inkomsten kwijtgeraakt. Hoewel we voorlopig nog wel rond kunnen komen (heb nog wat tegoed), willen we natuurlijk zo min mogelijk interen op ons spaargeld. Dat is al geen fortuin, dus dat moeten we echt bewaren voor noodgevallen en om ’s nachts niet wakker te liggen.

Maar ondertussen is er wel een gemis van netto €1000. Hoe gaan we dat oplossen? Voorlopig schakelen we over naar een ‘noodtoestand’; alles wat binnen kan blijven, blijft binnen en alles wat bijverdiend kan worden, nemen we mee. Concreet is dat:

– We pakken de fiets voor ritten tot 15/20 km
– Qua eten houden we het even bij de basics; uitsluitend from scratch-recepten en lekkernijen zelf bakken. Weer even wat vaker rijst, pasta en aardappels en wat minder vlees
– Marktplaatsverkopen opvoeren; liever voor wat minder geld weg, dan voor meer geld laten staan
– Energieverbruik nog beter in de gaten houden. Niet een halve weekenddag surfen/Facebooken, maar liever de computer uitzetten en wat anders leuks/nuttigs doen, was (wat niet gelucht kan worden) in het weekend, vaker boek lezen dan tv kijken
– Huis en tuin bijhouden (wij merken dan vaak hoe creatief we kunnen zijn met wat we al hebben, dus we schieten dan wel op, maar het kost niets)
– Voor cadeautjes waar we niet onderuit kunnen strikt aan het budget houden
– Blij zijn met alle krijgertjes (heb b.v. weer 6 gratis zakjes thee gescoord, gratis kattenvoer, gratis wasmiddel, berg gratis tijdschriften, gratis after sun)
– Extra mysteryshop-opdrachten scoren + achter uitbetaling aan gaan
– Wél alle Euroclix en MoneyMiljonair onderzoeken invullen voor extra punten (schiet er vaak bij in, maar ik las bij collega’s al dat dat toch best aantikt)
– Extra verdiensten zoveel mogelijk doorsluizen naar spaar- en hypotheekrekening (lasten verlagen!)
– Verder opruimen (ook hier geldt: we worden creatiever met wat we al hebben en wie weet vinden we nog meer dat verkocht kan worden)
– Lekker blijven bloggen (geeft inspiratie en levert ook weer een extraatje op)
– Niet meer naar pedicure/schoonheidsspecialiste, maar gewoon zelf doen. Wel heel af en toe naar de kapper, anders verandert mijn haar in één grote klit en moet er een enorme laag in één keer af
– Eventuele lopende bestellingen afzeggen (had zelf nog voor €10 dat nageleverd moest worden van H&M, maar vind het wel goed zo, dus mooi direct geannuleerd)

Wat laten eerst nog zoals het is?
– Sportschool (opzeggen kan vanaf juli pas per maand en opnieuw inschrijven kost ook weer €25. Bovendien ga ik gemiddeld 4-5 keer per week, dus het is niet dat ik mijn geld er niet uithaal)
– Giften (we sponsoren wat zielige dieren en zielige mensen, het is al geen megabedrag, dus zolang we dat een beetje kunnen betalen, wil ik dat ook laten staan)

Daarnaast ga ik onze begroting nog eens een keer goed onder de loep nemen, mogelijk is daarin ook nog wat te besparen. We hebben buiten de sportschool al geen abonnementen e.d. meer, maar wie weet of daarin nog iets te rekken is. Eventueel kunnen we b.v. ons voorschot wat verlagen, maar ik krijg liever volgend jaar ook niet een dikke naheffing, dus daar moet ik nog even naar kijken.

Hebben jullie nog goede tips, een beetje rekeninghoudend met het feit dat we al redelijk zuinig doen (dus we gebruiken b.v. al geen droger, pakken niet voor elk bakje een nieuw theezakje, slaan de toiletrol al plat, hebben de verwarming uit, kopen niet aan de deur en hebben geen favoriete A-merk boodschappen die we kunnen laten liggen)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

38 Comments
 1. Och wat een ellende! En dan zit ik te klagen over mijn kleine pietluttige tegenvallertjes (zet me even met beide benen hard op de grond). Ik vind het echt heel erg voor jullie. Ik weet niet hoe je met de tijd zit, maar een vakantiebaantje? Bijv. post rondbrengen of de krant, misschien in de avonduurtjes schoonmaken of callcenter. Het is niet het mooiste maar een vakantiebaantje kan misschien snel wat extra inkomsten opleveren. Succes!

  1. Dank je! Ik heb op zich nog wel een hoop ander werk, maar vind het niet erg om tijdelijk even dubbele uren te draaien, wat moet, dat moet. Ik heb me inderdaad al opgegeven voor een zomerbaantje, hoop heel hard dat dat wat wordt.

   En hoewel dit voor ons nu echt wel een flinke klap is, realiseer ik me ook wel dat er mensen zijn die nog slechter af zijn. Wij zijn nog met z'n tweetjes, maar wat denk je van mensen van gezinnen met 1 kostwinnaar die zijn baan verliest. Zo probeer ik ons 'drama' ook maar weer wat te relativeren. Zolang we hier kunnen blijven wonen (en de energie, geld en moeite die we in het huis hebben gestoken dus niet hoeven weg te gooien, want dat is het toch met de huidige huizenmarkt), zitten we goed.

 2. Pff, dat is wel een grote tegenvaller zeg!
  Goed van je dat je/jullie er meteen mee aan de slag zijn gegaan om te kijken wat je nog kan minderen. Tips heb ik verder niet. Sterkte en succes, hopelijk kunnen jullie je inkomsten snel weer ophogen.

 3. Nou, dit zijn het soort dingen dat ik momenteel ook doe omdat we 2500 euro moeten terugbetalen. Af en toe is het flink de kiezen op elkaar klemmen online. Natuurlijk vliegen mooie aanbiedingen van allerlei dingen je om de oren 😉 Vrijdag een aanbieding van Amerikaans scraptijdschrift: super aanbieding om twee jaar te verlengen… toch maar niet gedaan…

  Wat had je bij H&M besteld als je geen kleren meer koopt (begreep ik uit een reactie bij mij)??
  Ik durf niet eens meer te bloggen dat ik iets voordelig heb gekocht dat niet tweedehands is. Tijdje terug een gewenst jurkje van Desigual flink afgeprijsd en ook nog een tientje korting! Dat kon ik niet aan me voorbij laten gaan 😉 Voor 40 euri gekocht ipv 80. Vind ik echt super dan!
  Hebben jullie geen ruimte voor een (klein) bedrag zakgeld, zodat je af en toe iets kunt kopen? Houdt het toch leuk als je zo moet bezuinigen….

  Hoe dan ook: ik doe momenteel ook super mijn best!

 4. Het is best lastig als een groot deel van je inkomen ineens wegvalt.
  Maar jij doet wat veel andere mensen vergeten: niet afwachten tot het spaargeld op is, maar gelijk ingrijpen. Vanaf dag 1 gelijk hard er tegen aan en zorgen dat er geen grote problemen komen.

  Ik kan je niet zo helpen met tips, maar ik denk wel dat jullie het gaan redden.

 5. 1000 euro per maand is wel veel om te overbruggen met bezuinigingen alleen. Extra inkomen is ook mijn idee. Ik denk dat je het meeste geld kunt verdienen met doen wat je altijd doet, dus nieuwe klanten zoeken voor je bedrijf lijkt me de beste optie (wist je dat je bijvoorbeeld ook op marktplaats kunt zoeken naar klussen?).

 6. 1000 euro per maand bezuingigen lijkt me een geweldige klus! Dat zeg ik ook, omdat ik denk dat jullie al heel zuinig leven en dan valt er niet veel meer te bezuinigen. Ik ben het helemaal eens met Fabiooltje. Zoek extra inkomen, zoek nieuwe klanten.

 7. Vervelend zeg. Wat ik me afvraag tijdje terug schreef je over je buffer verlagen (liever aflossen dan een grote buffer). Nu je dit zo overkomt hoe kijk je dan op die stelling terug? Ben benieuwd, ben zelf redelijk voorzichtig en twijfel over aflossen en buffer verlagen. Als het tegenzit is lekker om te weten dat je financieel niet meteen in de knel komt.

  Het is een tegenslag, maar ik zie dat je openstaat voor/ zoek naar nieuwe inkomstenbronnen er komt vast iets op je pad.

  1. Daar ben ik nog steeds wel voorstander van, want ik verlaag liever mijn vaste lasten, dan dat ik steeds mijn spaargeld moet aanspreken. En laten we eerlijk zijn; als wij niet zo'n hoge hypotheek hadden, dan was €1000 minder geen probleem geweest. Dus eigenlijk versterkt het alleen nog maar mijn gevoel om af te lossen.

 8. Wij zijn een maand geleden overgestapt naar noodtoestand.

  Ik heb toen alle maandelijkse uitgaven onder elkaar in een exelbestandje gezet, met daarachter kolommetjes met:
  omschrijving-In-Uit-Vast / variabel-Noodzakelijk?-Opmerking-besparing.

  Er zijn uitgaven waar je weinig aan kunt veranderen (hypotheek) en uitgaven waar je wel wat aan kunt veranderen, maar waar toch een bepaalde noodzakelijkheid in zit (ook hier de kapper ;-)).

  In al die noodzakelijkheid kun je wel kijken of je het goedkoper op kunt lossen (bijvoorbeeld minder vaak naar de kapper gaan en een goedkopere kaper zoeken).

  Wij hebben het bedrag voor de wekelijkse boodschappen omlaag gegooid, betalen de gemeentelijke heffingen nu van de huishoudpot ipv van het spaargeld (van de huishoudpot).

  Hier loonde het om ook eens naar een aantal verzekeringen te kijken. (eigen risico een einde omhoog, dan rondshoppen).

  Waar we nog naar moeten kijken: de premies die aan de hypotheek vastzitten. De ORV schijnt de afgelopen jaren veel goedkoper te zijn geworden. Mogelijk kunnen we die ook goedkoper afsluiten (weet niet of dat kan, maar ga het wel proberen!).

  Oh ja: voor het klussen / spullen die we nodig hebben eerst wachten en rondkijken op marktplaats / naar aanbiedingen. Loont behoorlijk.

 9. Jeetje wat erg,vooral ook omdat jullie zulke hoge hypotheek lasten hebben! Ik volg je al een tijdje en volgens mij doen jullie al je stinkende best zo zuinig mogelijk te leven. Hoe zat het met de moestuin? Zelf ben ik dit jaar begonnen en merk dat mn de dingen die snel groeien zoals sla erg veel opleveren. Misschien daar nog winst uit te halen? Ik neem aan dat je een huishoudboekje bijhoudt, als je dat gaat analyseren kom je misschien toch dingen tegen die niet nodig zijn/waren. Geweldig zoals je reageert trouwens op de tegenslag! Niet mauwen maar je schouders eronder en kijken naar mogelijkheden! Ik geloof vast dat jullie het gaan redden (tenslotte moeten er toch betere tijden komen).

  1. Uit de moestuin haal ik op het moment vooral veel rabarber, de rest gaat nog niet zo heel hard, maar is wel 'bezig'. Sla heb ik dit jaar niet geplant, omdat daar zo hard slakken achteraan kwamen, maar het is wel een goed idee, ik ga het vandaag nog in een pot zetten. Als de slakken dan kopen, vernachelen ze de rest van mijn moestuin in ieder geval niet! En die betere tijden, die moeten er zeker komen, daar geloof ik ook vast in!

 10. Tjonge, dat is een behoorlijke aderlating! En jullie leven al zo zuinig.
  Ik kan eigenlijk weinig andere tips voor je verzinnen dan hierboven al gezegd is. Ik denk alleen dat ik er toch voor zou kiezen om de sportschool op te zeggen. Hardlopen is gratis, en via internet kun je gratis een programmaatje downloaden. Maar ik haat andere sporten, dus dat is dan wel makkelijk gezegd. En wat de kapper betreft: soms hangen er bij de supermarkten advertenties van studenten van de kappersschool. Om te oefenen hebben ze modellen nodig (ook voor het gewone knipwerk, anders heb je straks een geweldig kunstige coupe ;-)), en dat doen ze dan gratis.

 11. He wat vervelend zeg!! Hoop dat er snel een nieuwe vaste klant komt of dat je er een parttime baan bij vindt.
  Het kan helpen om iemand anders naar je uitgaven te laten kijken. Iemand die gewend is om zuinig te leven. Die haalt er zo de dingen uit waar je nog op kunt bezuinigen.

 12. Ik zou wel terloops in de familie laten vallen dat je ineens een grote klant kwijt bent, men weet dan dat je het even wat minder hebt.
  Cadeaus kun je wellicht creactief met weinig zelf heel veel laten lijken.
  Kijk voor vb eens op geldovertips.blogspot…
  Wanneer je geld geeft ben je altijd het volle pond kwijt.
  Wellicht kun je planten uit je tuin stekken en deze aan de weg te koop aanbieden. Of een bos bloemen uit je tuin. Elke euro is er één denk ik dan.
  Een kennis van me verhuurt springkussens. Loopt als een tierelier hier en ze heeft er maar weinig werk aan. Is natuurlijk wel eerst een investering. Maar de mensen komen ze bij haar thuis halen en brengen ze ook weer terug.

 13. Ze zoeken mystery shoppers bij Marq en is er een LETS groep in je omgeving? Hier kan je dan je de tijdschriften die je uit hebt weer ruilen voor punten en die weer gebruiken voor goederen/diensten die voor jou handig zijn.

  1. http://www.marqt.nl/ bij personeel kijken.

   Lets is leuk hoor. Ik ben gisteren gastvrouw geweest: koffie en thee schenken, punten verdiend. Kleding, spelletjes, boeken en tomatenplantjes "verkocht". Hopelijk kan ik zo flink wat punten bij elkaar verdienen en hiervan klushulp inschakelen. Handelen met punten dus ipv geld.

 14. Tjonge dat is wel even een terugval in inkomsten zeg! Ik vind het wel heel knap en slim van jullie dat je dan zoveel mogelijk gaat bezuinigen en niet de spaarrekening gaat plunderen. Succes!
  Ik zag bij je bezuinigingen staan:
  Qua eten houden we het even bij de basics; uitsluitend from scratch-recepten en lekkernijen zelf bakken. Weer even wat vaker rijst, pasta en aardappels en wat minder vlees.
  Wat eet je dan normaal gesproken als ik vragen mag? Hier is het namelijk altijd vlees met groente en aardappels, en soms rijst met kip.
  En de kapper… is er niet iemand in je vrienden of familiekring die je gratis kan knippen? (doe ik nu ook, scheelt toch weer) mijn man knip ik inmiddels zelf..
  en misschien eens bij vrienden of familie eten? Scheelt ook weer een paar euro. Maar 1000 euro kun je niet besparen met deze kleine tips 😉

  Wij moeten het op korte termijn ook met 900 euro minder per maand gaan doen en daar ben ik al druk mee bezig, maar het valt flink tegen. Hoewel onze vaste lasten niet zo hoog zijn als die van jullie gok ik..

 15. je doet eigenlijk alles al. Wat bij ons achter de hand is voor extreme noodsituaties:
  auto verkopen (maar dan kan niet als je heel afgelegen woont).
  Vegetarisch eten (nu paar keer per week biovlees)
  alle luxere boodschappen schrappen (bier, nootjes, chips)
  krant opzeggen (kost 27,50 per maand).

  Maar misschien heb je geen krant…..

  1. Wij hebben inderdaad geen krant, maar kunnen wel verder vegetarisch eten (wij eten nu ook een paar keer per week biovlees). Bier kopen we sowieso al niet, nootjes en chips af en toe wel, maar daar stoppen we nu ook mee.

 16. Heel herkenbaar. Wij willen ook alles voor zijn en gaan een eco auto aanschaffen en ons kantoor verlaten. al die besparingen leveren meer dan duizend euro op bij ons. En wij zijn nog niet een klant weggeraakt maar welvminder inkomsten wat we opvingen met de buffer door de spaar die nu ook aardig leeg is. Je doet al heel veel dus ik denk dat het je wel gaat lukken!

 17. Wat vervelend voor jullie, ik denk dat jullie al redelijk zuinig doen.
  Kapper kan je nog laten vallen en vragen aan je vriend of hij het wil knippen. Wij knippen elkaars haar ook gewoon zelf.
  Je schrijft dat je graag naar de sportschool gaat en dat je dat geld er makkelijk uit haald, misschien kan je een sport zoeken buiten de sportschool bv hardlopen of fietsen dat is gratis.
  Je eigen groente verbouwen is ook heel goedkoop, sla, adijvie, paskoi ed kun je nu nog met gemak zaaien.
  En op zoek naar wat extra werk, maar zo te lezen was je daar ook al mee bezig.
  Groetjes Dreadlocks

 18. € 1000,00 is een heleboel. Er is al zoveel gezegd, ik bedoel natuurlijk geschreven, daarom heb ik maar een paar keer geklikt, krijg je zeker weten wat extra's binnen. Heel veel succes!

 19. Wat denk je ervan om bv. geld dat je voor de aflossing wilt gebruiken te investeren in de aankoop van zonnepanelen? Ik denk dat je zo veel meer geld verdient dan een aflossing op je huis. Meestal maakt een aflossing niet zoveel verschil op het bedrag wat je maandelijks betaalt en wanneer je weinig elektra gebruikt, zou je misschien geld terug krijgen van het energiebedrijf.'t Is maar een ideetje.

  1. Op zich een goed idee, maar ik vind zonnepanelen eigenlijk op een bepaalde manier een luxe, dus die zou ik pas kopen op het moment dat ik geld 'over' had. Het aflossen gaat inderdaad niet zo heel hard, maar het voelt wel goed om zo'n schuld af te betalen. Nu iets duurs als zonnepanelen aanschaffen voelt dan voor mij toch wat moeilijker. Overigens ga je aflossen op een gegeven moment ook wel merken hoor, wij zitten nu ongeveer €40 lager per maand. Vergeleken met de totale lasten is het misschien niet veel, maar het bedrag op zich vind ik wel al fors. En als we zo doorgaan, dan zitten we aan het einde van het jaar misschien wel op het dubbele daarvan. Hoewel er dan natuurlijk wel weer snel werk bij moet komen!

 20. Eventueel kun je ook aan een windmolen denken. Misschien zijn die wat goedkoper. Je verlaagt zo eigenlijk dus ook je vaste lasten op die manier en wanneer electriciteit nog duurder gaat worden, hebben jullie je alvast ingedekt.

 21. Ik heb bovenstaande reactie's nog niet gelezen, maar is het niet mogelijk om weer klanten te werven? Ik weet niet welk werk je doet? Via je bestaande klantenkring nieuwe werven of door te adverteren?
  Je leeft al zo zuinig mogelijk dus daarin zijn nog weinig optie's. Ik denk dat je het moet vinden in inkomen verhogen.
  Succes.

 22. He, balen :O
  Hoop dat je het gat van die weggevallen klant snel weer kan opvullen met iets anders. Heel veel succes, het scheelt dat je inmiddels wat gewend bent op bespaar-gebied maar leuk is anders…

 23. Beetje late reactie, maar ik lees dit nare nieuws nu pas. Dat is flink inleveren, balen. Tips heb ik niet voor je, volgens mij haal je er al alles uit wat er uit te halen valt, heel knap overigens. Hopelijk vind je snel een nieuwe opdrachtgever, flink rondbazuinen wil nog wel eens helpen. Ik zal in ieder geval wat vaker langskomen en wat centen achterlaten 🙂

  1. Bedankt 🙂 En inderdaad, ik bazuin het flink rond en heb al wat kleinere dingen binnengehaald. En ik merk ook dat er nog dingen zijn waarop we kunnen besparen, zonder echt tegen een pijngrens aan te gaan zitten. Dat scheelt ook. Nu hopen dat mijn moestuin nog wat opbrengt en we zitten gebakken 😉

   Nog niet helemaal natuurlijk, maar dan gaat het in ieder geval de goede kant op.

 24. Naast minder wassen misschien ook zelf wasmiddel maken. Ik doe de meeste was met zelfgemaakt wasmidddel tegenwoordig,scheelt enorm. Ook afwasmiddel deo en tandpasta maak ik zelf.
  Wat ook direct merkbaar is,is zelf brood bakken. Met meel van de molen. Het is nog gezonder dan de winkelbroden ook(want geen onnodige toevoegingen) Waar je wat mee kan binnenhalen(kleine beetjes) is iets meer koken dan je nodig hebt en die maaltijd aanbieden via internet. Daar is zo'n site voor maar ben helaas de naam kwijt.

  Groet,Greet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.