Frituren of niet frituren

Gezond is het natuurlijk niet, maar af en toe kan ik echt snakken naar een frietje. Het liefst van de frietboer, dat zeg ik er eerlijk bij. Want bij gefrituurde frietjes hoort natuurlijk die net wat zurige mayo, die ik in de supermarkt maar niet lijk te kunnen vinden. Het zou Oliehoorn (of zoiets) moeten zijn, maar ik zie ook vaak zat een emmer Gouda’s Glorie-achtig iets staan.

Maar goed, steeds naar de frietboer schiet natuurlijk niet op, want dat kost geld en dat geld moeten nu even gereserveerd worden voor het dak. Thuis frituren kan ook, ware het niet dat ik geen frituurpan meer heb. Ik heb een paar jaar terug de frituurpan verruild voor een Actifry. Op zich prima, want het stinkt veel minder, je weet eigenlijk altijd hoe lang iets erin moet en je kunt ‘m fatsoenlijk schoonmaken. Ook is het gezonder of minder ongezond. Maar friet e.d. uit de Actifry smaakt wel anders. En ook frikandellen. Kroketten of bitterballen hoef je er niet eens in te doen, die gaan helemaal kapot.

Daarom zit ik toch te twijfelen; weer een frituurpan kopen? Een kleine goedkope (heb nog een Blokker-bon) en dan toch weer gaan frituren? Voor de smaak roep ik volmondig ‘ja’, voor de kosten en de viezigheid (om zo’n pan zit toch altijd een hoop plakkerigheid, ook of juist als je ‘m in de schuur zet) roep ik weer ‘nee’.

Hebben jullie een frituurpan? En zou je ‘m kunnen/willen missen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

34 Comments
 1. Mijn frietketel is eentje die we als huwelijkscadeau kregen 30 jaar geleden. We eten zelden frietjes : ongeveer om de 2 maanden. Frieten kopen in een frietkot heb ik nog nooit gedaan….We eten zelden gefrituurde voeding omdat ik het vet in de voeding wil beperken en frieten, kroketten enz…. zijn niet bepaald gezonde voedingsmiddelen.

 2. zekers een frituurpan. Ik heb hem al tien jaar. we eten iedere vrijdag friet, we zijn met 7 personen en frituur dan ook nog voor de buurtjes mee. Als je hem bij iedere olie verversburt inspuit met met schoonmaakspul van de Wibra en weer schoonmaak, doe je er jaren mee en blijft hij netjes. Ik vind het veel te duur bij de frietzaak. Heel af en toe doen we het en dan lekker een bereklauw met pindasaus, want jah, dat lukt niet thuis ;), maar dat is dus echt feest. Ik heb zo'n frituurpan waar je de bakuit kunt halen, langwerpig. Succes met je keuze.

 3. Wij hebben een frituurpan…Ook ik vind friet van de snackbar lekkerder maar veel te duur! Af en toe frituren wij dus, als de kids erom vragen…alleen het schoonmaken van de frituurpan…Wij hebben een philips waar ook de bak eruit kan, maar op de een of andere manier krijg ik hem nooit helemaal goed schoon. Ik denk nu aan een nachtje laten weken…

 4. Hier ook een frituurpan.
  Ong. 1 keer in de maand eten we patat.
  En zo af en toe wat frituurhapjes op tafel op zaterdagavond.
  Schoonmaken doe ik door er een vaatwas tabletje in te gooien met wat water en dan op de laagste stand een kwartiertje. werkt echt!

  1. In de frituurpan denk ik, hier doen we dat ook. Frituurvet eruit. Water erin en een vaatwasblokje. Frituurpan aan en hij maakt zichzelf schoon. Kan alleen bij friteuses zonder teflon laag.

 5. Hier geen frituurpan, nooit gehad en nooit behoefte aan gehad. Wij kopen hooguit 2 keer per jaar friet.
  wat we wel wekelijks eten is aardappelen uit de oven: gewoon klein gesneden, rijkelijk besprenkelen met olijfolie en knoflook en dan 40 minuten in de oven. Daar kan geen friet tegen op.

 6. Wanneer je wat zurige mayo. wil op je frietjes koop dan maar eens zaanse mayo. verkrijgbaar in tube of pot.mmmmmmmmmmmmmm
  groetjes,
  Ria.

 7. Hier ook een friteuse, de friettent vin 'k te duur.
  Wat betreft de mayo, in de meeste mayo zit tegenwoordig suiker of erger glucose-fructosesiroop en dat's nou net een ingrediënt wat er niet in hoort, vooral de etiketten lezen. De wat duurdere mayo's hebben dat niet, volgens mij de mayo van D&L ook niet.
  groet

 8. Na gedachten zoals die van jou,kocht ik jaren gelden een frietpan. Om die na 2 jaar weer weg te geven. Die enkele keer,dat we friet eten,koop ik het. Trouwens met een middelfriet doen we samen.

 9. jah ik heb er een, de pubers zijn een grage afnemer en anders kopen ze het wel, wat ik weer zonde vind van hun zuurverdiende eurootjes, voorwaarde: zij maken hem schoon, en de frietpan staat in de schuur, dus in huis geen nare vette lucht.

  Iedere oud en nieuw bak ik btw wel de oliedommebollen erin, voor eigen gebruik, maar ook wel voor verkoop in kerk/goede doel 🙂
  kortom ik vind het zijn geld wel waard hoor, ook kwa besparing.

 10. Hier andersom: sinds kort hebben we een airfryer en ik wil niet meer terug naar de frituurpan. Ook snacks gaan prima. Niet alle merken, maar M.ora gaat prima. Daar hebben zelfs op de verpakking staat hoe lang een snack in de airfryer moet. Kroketten, frikandellen gaat allemaal goed. Nee hier komt zo'n vies vet ding er niet meer in!

 11. Ja, hier ook eentje hoor, en die wordt wel regelmatig een gebruikt voor frietjes of kroketjes of iets anders dat dient gefrituurd te worden. Ik zou er altijd een willen hebben hoor, ik eet veel te graag frietjes en inderdaad is het veel te duur van de frituur. Maar ja,zoeen vettigheid dat het is he…

 12. Als kiespijn. We hebben er jaren eentje gehad en toen weggedaan, en toen toch weer eentje in huis gehad als kerstgeschenk van een werkgever. Maar toen die een jaar later werd uitgepakt en in gebruik genomen, bleek hij het niet te doen. Een bon hadden we natuurlijk niet.
  Nu hebben we niet zo'n lelijke sta in de weg meer en ongeveer vier of vijf keer per jaar kopen we simpelweg frieten bij een snackbar. Zo blijft het ook een tractatie.

 13. Ik weet niet waar je woont maar als het in Eindhoven of de buurt van is mag je de mijne zo hebben. Het is een goede fatsoenlijke en misschien 10 keer gebruikt. Ik vind het maar ondingen!

 14. dit jaar de frituupan weggedaan, op zich heel handig,maar elke keer dat schoonmaken, nee niks voor mij en het lijkt natuurlijk heel voordelig,maar al schoonmaken, stroomgebruik, nieuw frituurvet, patat en snacks , als je dat bij elkaar optelt is het natuur ook nog een heel bedrag en mijn dochter frituurde ook steeds vaker, tja want alles is al in huis dus. nu halen we eens in de 2 weken een patatje met een snack erbij in de snackbar en dat bevalt prima, we eten minder vaak vette hap, geen stank meer en ook nooit meer de pan schoonmaken, hadden we jaren eerder moeten doen.

 15. Geen frituurpan meer in huis. Nadat hij jaren geleden kapot ging, heb ik besloten thuis niet meer te frituren. Hetis voor mijn gewicht en gezondheid beter. Kappen is beter. Soms bak ik in de oven.
  Zo heb ik geen koekjes meer in huis. De laatste tijd koop ik geen chocolade enz meer.
  Ik stort me nu op zelfgemaakte ijsthee, ijskoffie, karnemelk van de boer (lekker).

  Ondanks mijn voetproblemen heb ik ng steeds dezelfde maat kleding. Niet mager, want nu maat 42.

 16. Hier ook liever zelfgesneden aardappelschijfjes in de oven dan patat uit de frituurpan.
  Ik ben niet zo van de fastfood want er zitten altijd ingrediënten in die ik niet kan eten.
  Vroeger wel een frituurpan gehad, maar ik had zo'n hekel aan het schoonmaken van die pan dat ik hem heb weggedaan.

  Ik vind de Belze Majonneis erg lekker. Zit alleen zonnbloemolie, mosterdzaad, ei azijn, zout en kruiden in. Dus geen suiker of toevoegingen. Er is ook een gezoete versie met honing. Die heb ik nog niet uitgeprobeerd.
  Ik heb hem gekocht bij Jumbo. Het is wel een dure mayo.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Ik maak nog altijd zelf onze mayonnaise dan ben ik tenminste zeker van de samenstelling ervan : geen bewaarproducten en geen suiker (partner is diabeet).

  2. Ik durf geen zelfgemaakte mayonaise te maken ivm salmonella. Mijn gezondheid is ook niet geweldig.
   Voorheen maakte ik mayo van sojamelk, helaas blijk ik ook geen soja te verdragen. In die mayo ging geen ei (en ook geen suiker).

   Groetjes, VeggieMo

 17. …en als je in de buurt van Groningen woont, mag je die van ons komen ophalen! Wij gebruiken 'm nooit; de sporadische keer dat we patat halen, is het goedkoper om voor twee euro patat te halen bij de snackbar dan olie, patat, etc. te halen…

  Groetjes,
  Toos.

 18. Een frituurpan, gatver! Nee dus. Doe het niet. En het spul heet patat 😉

  Tip: aardappeltjes bakken in de koekenpan en rozemarijn + grof zeezout erover.

 19. Nee, hier ook geen frituurpan in huis. Vroeger had ik er wel een, maar ik was die stank zo zat, dus die is de deur uit. Wij houden ook wel van een patatje op z'n tijd, maar dan halen we het dus bij de frituurzaak…
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 20. Nee, hier ook geen electrische frituurpan. Maar ik heb wel zo'n gewone (ouderwetse, maar wat is ouderwets) pan met een mandje erin die je op het fornuis zet. Zoons gebruiken hem het meest en vooral Vrienden van Zoons vinden het fantastisch om bij ons echt te frituren in een open pan met borrelende olie, en niet electrisch in een dichte pan.

  1. Zo'n open pan in combinatie met zoon en vrienden zouden mij nachtmerries geven. Ik zou dan altijd bang zijn voor brand. Vroegah is zowel bij mijn oma als mijn oudtante de frituurpan in de brand gevlogen en dat is in beide gevallen maar net goed afgelopen, met lichte schade. Misschien als je niet op gas kookt is het niet meer zo gevaarlijk?
   Saar

 21. Nou ja, tel uit je winst; een goedkope frituurpan heb je wel voor 30 euro. Je doet er 2 jaar max mee en gooit hem weer weg (als je zou willen). Aan de snackbar zijn wij met zn 3tjes gemiddeld 20 euro kwijt per keer! Dat doe ik dus alleen als ik op vakantie of dagje uit ben. Ik bak lekker thuis de patat en frikadellen en kroketten van de Lidl. Fritesaus of mayo van lidl erbij en heerlijk hoor! Een keer per week is hier zeker de pan aan!

 22. Kijk eens op de site van oliehoorn en vraag waar je deze fritessaus kan kopen, doen wij ook. 't is wel errug lekkerrrr!

 23. Ik heb er pas een gekocht, op aandringen van vriendlief. Er zijn plannen om samen te wonen, en hoewel de keuken mijn domein is, wilde vriendlief per sé een frituurpan. Hij is erg gek op patat&co, en ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel handig vindt om er één in huis te hebben.
  Dingen zoals schnitzels kun je ook even gauw in de frituurpan doen, wat heel handig is als je het vergeten bent te ontdooien!
  Daarnaast zijn er verschillende gerechten uit de Japanse keuken die gefrituurd moeten/kunnen worden, dus die kan ik nu ook thuis gaan maken 🙂

 24. Ik heb er geen en mis hem ook niet. Ex had er wel een en die frituurde graag en veel, en mij ging het steeds meer tegen staan. In een jaar tijd heb ik misschien drie keer patat op, en dan met een paar keer blijft het lekkerder.
  Vriend is gelukkig helemaal geen liefhebber van patat, dus bij ons blijft hij zeker weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.