Sparen met de Wet van Parkinson

wet van parkinson

Als mijn salaris binnenkomt, voel ik me héél even rijk. Dat gevoel verdwijnt supersnel, want een dag later (in verband met valutadatum) wordt al het geld over potjes verdeeld. De gezamenlijke pot, een pot voor de dieren, wat voor de aflossing, wat voor de buffer, wat voor de spaarpot. Uiteindelijk blijft enkel en alleen op de rekening staan wat nodig is voor de paar vaste lasten die ik zelf moet betalen. En dat heeft allemaal iets te maken met een wet van Parkinson…

Dag, (financieel) rijk gevoel!

Maar weer even terug naar mijn bankrekening. Vanaf het moment dat alles weer verdeeld is, is er geen ruimte meer om me rijk te voelen. Al het geld is dan ‘weg’. Ik merk dat deze methode helpt om zuiniger aan te doen, want op momenten dat ik me behoorlijk rijk voel, bijvoorbeeld omdat ik ineens wat contant geld heb ofzo, geef ik het makkelijker uit. Op de ‘arme’ momenten hoef ik daar niet eens over na te denken, of maar heel even en daarna zet ik het uit m’n hoofd.

In een artikel van Erica Verdegaal las ik dat er voor deze methode een naam is: de Wet van Parkinson. In geldzaken houdt die wet in dat je uitgaven groeien als je meer geld te besteden hebt. Als je minder te besteden hebt – in het voorbeeld van Erica is dat door af te lossen – dan geef je automatisch minder uit. En als je een hypotheek hebt is dat volgens haar maar goed ook, want zolang die niet afbetaald is, zou je je eigenlijk niet rijk mógen voelen, qua geld dan. Een hypotheek van 200.000 en 20.000 spaargeld betekent namelijk niet dat je een mooie buffer hebt, maar dat je nog 180.000 in de min staat.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Fantastisch systeem, die wet van Parkinson

Ik vind de wet van Parkinson een supersysteem. Het is veel makkelijker om aan allerlei verleidingen voorbij te gaan als je weet dat je er het budget niet voor hebt. Aan de andere kant is het wel handig dat je b.v. ook een ‘leuke dingen potje’ of iets dergelijks aanmaakt, zodat je je daarmee wél rijk kunt voelen.

Want altijd in een soort kunstmatige armoei leven is ook niet veel aan. Daar kan ik voor mezelf nog wel wat van leren, want ik heb dan altijd zoiets van: ‘Ach, nu moet het dak/de vloer/de verbouwing even, dus dat geld voor mezelf komt wel een andere keer.’ Maar inmiddels ben ik er ook wel achter dat dat niet het geval is.

Nog even broeden op wat een mooi bedrag is om me blijvend rijk te voelen 🙂 Overigens hoef je dat natuurlijk niet alleen uit geld te halen; er zijn tal van andere dingen die je een rijk gevoel kunnen geven, maar soms is het gewoon lekker als je niet overal voor op het geld hoeft te letten, dat niet overal het automatische antwoord ‘kan niet’ is.

Wat vinden jullie van de wet van Parkinson en zou het jullie helpen om meer/anders te sparen?

(P.S. Geïnspireerd door de strenge woorden van Erica ook meteen maar even weer 500 euro afgelost op de hypotheek, ik was er met sparen nog niet helemaal, maar heb er even wat ‘van mezelf’ bij gedaan)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Hier ook hypotheeklening, maar daar naast zijn we stilaan op een punt gekomen dat we toch wel wat kunnen sparen, maar de afgelopen maanden toch niet… een extra verwarming laten plaatsen, al ons materiaal aangekocht voor met de tent op reis te kunnen gaan, eens iets extra voor ons… Sommige maanden zien we echt dat er niets extra wordt gekocht en sparen we de rest al hebben we niet meteen een spaardoel voor de moment.
  Zodra het bouw verlof hier in belgië gedaan is gaan we weer horen voor een bescherming voor onze dakgoot en een lekje aan ons dak, dan kunnen we weer zien hoeveel we nodig hebben en dat opnieuw daarna gaan bijsparen he…

  1. Vreemd is dat he, dat het soms maanden lekker gaat en dan lijkt alles weer stuk te gaan/nodig te zijn/wat dan ook en vliegt het er weer uit. Soms heb ik zelf wel eens het gevoel dat het gewoon niet verder gaat, maar dat is natuurlijk ook weer niet waar.

 2. We hebben een buffer voor vervanging huishoudelijke goederen, schoolgeld en dergelijke. Die moet op peil zijn en de hypotheekaflossing komt daarna(ast)

 3. We hadden het er gisteren met onze buren over: wat doe je met je spaargeld versus de hypotheek, versus de studerende kinderen? Geef je je geld uit aan zonnepanelen/zonneboiler in de wetenschap dat de energieprijzen alleen maar stijgen en het nogal ontmoedigend is energie te besparen als de prijs maar stijgt? Plus per 1 okt nog eens 2% extra BTW erboven op? Of kies je dan toch voor de investering van zonnepanelen/zonneboiler? Wij hebben al 6 panelen, waar we in 6 1/2 maand al 980 Kw elektra mee hebben bespaard. Nu de volgende stap: een zonneboiler. Besparen op de verwarming van water en cv dus. Levert w.s. meer op dan spaargeld en speelt quitte met het aflossen van de hypotheek. 3 studerende kinderen tikken ook aan, daar heeft de inzender van de brief in de rubriek van Erica zeker een punt. Alleen moet je geen geld in spaarproducten stoppen, dan ben je afhankelijk van financiele partijen. Voor ons zijn de 3 studerende kinderen, de aflossing van de hypotheek en het besparen van energie op dit moment de prioriteiten. Groet, Hsm.

  1. Ik vond die tip voor die mensen met €95.000 spaargeld op zich ook wel heel goed; gewoon houden wat je belastingvrij kunt houden (zonder vermogensrendementsheffing) en de rest aflossen. Met zo'n €40.000 heb je een mooie pot voor onverwachte tegenvallers en studerende kinderen en €50.000 aflossen zet flink zoden aan de dijk. Dat scheelt je zeker €200 in de maand aan rente.

  2. HSM : wij hebben ook 3 kinderen, over 3 jaar gaat de oudste studeren, wij hebben hiervoor geld opzij gezet, uiteraard niet genoeg door alle maatregelen (laatste jaar unie geen stufi meer) die genomen zijn/gaan worden (sociaal leenstelsel) maar consuminderen en lossen onze aflossingsvrije hypotheek af om straks de kids te laten studeren zonder studieschuld. Als onze 3 kids straks tegelijk studeren krijgen we het financieel zwaar…dan gaat de buikriem echt strak aan. Toch is het ook een periode die weer te overzien is en niet eeuwigdurend is!

  3. Wij zijn op dit moment 2 maal zoveel geld kwijt aan onze 3 studerende kinderen dan aan onze hypotheek! De oudste twee krijgen vanaf sept geen stufi meer, en wonen op zichzelf dus vanaf sept vullen wij de wegvallende stufi aan. Idd stapelen allerlei bezuinigings-en prikkelingsmaatregelen zich op elkaar, zoals het bindend studieadvies (verplicht om te stoppen als je niet genoeg punten hebt gehaald), de langstudeerboete (waardoor bijverdienen lastiger wordt, je moet immers op tijd afstuderen). Het sociaal leenstelsel is er nog niet, hoor. De masterbeurs is ook nog steeds intact, en van de langstudeerboete willen een aantal politieke partijen nu ook weer af. Wait till 12 september and see.. Onze jongste is uitgeloot voor geneeskunde en gaat nu biomedische wetenschappen doen. De selectie voor geneeskunde gaat volgend jaar veranderen en niet echt ten gunste van mijn dochter. Dus als ze echt arts wil worden, zal dat ook nog wel een lange dure route worden. Gek allemaal, want er is in Nederland een tekort aan artsen.
   Ik ga nu toch een echte baan zoeken, want die losse klussen en besparingen zetten niet voldoende zoden aan de dijk. Groet, Hsm.

 4. Inderdaad weer een geweldig blog van Erica Verdegaal! Werkt weer motiverend, net zoals jouw blogs doen!
  Wij wonen heerlijk buiten, ik zou niet anders willen, maar af en toe voelt het ook als een last onze hoge aflossingsvrije hypotheek. (Die we uiteraard heel dom in de goede tijd hebben afgesloten…met het volgende verkooppraatje: aan het eind van de rit hebben jullie door de stijgende huizenprijzen en de inflatie een overwaarde!!!)
  We gaan nu ook aflossen, consuminderen en het gaat op zich goed, maar af en toe bekruipt me een gevoel van moedeloosheid…

  1. Volgens mij had ik deze reactie zelf geschreven kunnen hebben 😉 Hier ook zo, heerlijk buiten wonen, maar een verschrikkelijk hoge hypotheek die in een soort tijd van 'iedereen doet het dus het is normaal' is afgesloten, waarvoor ik me nu wel voor m'n kop kan slaan. Die overwaarde kunnen we vergeten, de lasten zijn heftig en worden alleen maar erger.

   Dat gevoel van moedeloosheid is ook heel herkenbaar, maar laat het je niet naar beneden halen! Je bent op de goede weg, je realiseert je dat je in een wat minder gunstige positie zit (da's ook al een voordeel, veel mensen zien dat niet eens in) en je doet er iets aan. Zo probeer ik het hier ook maar te zien. Want laten we eerlijk zijn: €500 aflossen op een hypotheek van 4 ton is een beetje dweilen met de kraan open, maar er gebeurt in ieder geval wél iets. Inmiddels zitten we qua totale aflossing al op meer dan €10.000 sinds vorig jaar oktober en dat betekent dat in ieder geval een paar (letterlijk) procent van ons huis écht van ons is. En maandelijks scheelt het nog eens €45 ook. Nogmaals; ook dat is niets vergeleken bij de ruim €1800 rente die we maandelijks moeten betalen, maar soms moet je gewoon even kijken naar wat het wél is, zonder het af te zetten tegen wat er nog overblijft.

  2. Ook al gaan we nu beginnen met aflossen, het zal ons nooit lukken onze volledige hypotheek af te lossen aan het eind van de rit. (hier word ik dus af en toe ook moedeloos van…blijft er een schuld van 50.000,00/150.000,00 op een huis dat nu een woz waarde heeft van 417.000,00 euro Ik realiseer me echter wel dat we zelf verantwoordelijk zijn geweest voor het afsluiten van onze aflossingsvrije hypotheek. Gevoelsmatig vind ik het oneerlijk (ook al weet ik dat het niet anders kan en ben het er ook mee eens) dat er gemorreld wordt aan de HRA. Onder deze voorwaarde is ons wel de aflossingsvrije hypotheek verstrekt…
   Ik ben benieuwd wat de verschillende partijprogramma's hierover te zeggen hebben vlak voor de verkiezingen…ik ga me hie NA onze vakantie in verdiepen!

  3. Als ik ga tellen, dan ben ik bang dat wij het ook niet redden, maar soms gaan dingen toch weer anders dan je denkt, dus ik probeer de moed er een beetje in te houden. En zelfs als de hypotheek uiteindelijk nog 50.000 is, dan kijk je toch weer tegen een heel ander bedrag aan lasten aan, dan bij 4 ton.

   En dat oneerlijke herken ik ook wel wat; bij ons werd heel sterk de nadruk gelegd op die aftrek en dat het dus eigenlijk stom was om dit niet te doen, terwijl dat achteraf natuurlijk onzin is. Bovendien werden de haken en ogen niet vermeld, bijvoorbeeld dat die aftrek wel even afhankelijk is van je inkomen en minder inkomen = minder belasting betalen = minder aftrek. Wel belangrijk, lijkt me.

   Alle geplande HRA veranderingen probeer ik me maar niet te druk om te maken, ik betwijfel of wij daar al heel veel van mee gaan krijgen.

 5. Ik herken het wel, ik zorg niet voor niets dat de huur gelijk wordt afgeschreven als mijn stufi binnen komt… Helaas blijft er bijna niets over om te sparen, maar dat komt wel weer als ik werk heb.

 6. Soms word ik er ook moedeloos van. Maanden gaat het lekker, en deze week: riolering verstopt, gat in dakgoot en nog zo wat. Nu is dat allemaal weer opgelost, maar in de rekening gaat al mijn bespaargeld zitten van dit jaar.

  Ik probeer de aflossingsvrije hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. En daarnaast een buffer te houden. En ook nog fijn te leven.

  Meestal geloof ik dat het lukt, soms niet. Zie ook mijn blog.

 7. Sparen lukt op het moment gewoon even niet zo goed. Nouja, al het extra geld gaat op dit moment richting het schoolgeld voor zoonlief en alle kleine dingetjes voor ons beebje to be. Allebei moet het voor 1 september helemaal in orde zijn.
  Daarna ga ik wel weer kijken hoe ik overal nog strakker in kan plannen en wat er over blijft, mag gelijk weer in de spaarpot voor de zorgverzekering en schoolgeld voor volgend jaar.
  De grootste kunst is voorlopig gewoon zorgen voor meer inkomen na september. Ik ben er al hard voor aan het werken, maar het gaat straks pas geld opleveren. Geen gouden bergen, maar kleine beetjes, om extra te sparen.

  Maar wat een goede beredenering: met hypotheek gewoon in de min, ook al heb je een grote buffer.
  Voor mij is een buffer voor komend jaar een doel, evenals 1% extra aflossen aan de hypotheek. Een minibedrag, maar voor mij haalbaar in een jaar. En met misschien wat bijklussen volgende zomer, gaat het me zeker lukken…

 8. Het klopt wel, dat je je niet rijk zou moeten voelen, als je nog een flinke hypotheek hebt. Zo voelt het voor mij ook.
  Wij sparen iedere maand automatisch en ik probeer na binnenkomst van de maandelijkse zilvervloot ook meteen af te romen naar de spaar (kijken wat ik nog nodig heb die maand, rest over naar spaar, weg is weg – gespaard is gespaard).
  Ook wel heel herkenbaar, de wet van Parkinson, ik heb gister gewinkeld en dat ging wat makkelijker, denkend aan ons nog ruime banksaldo rond deze tijd van de maand (heb morgen sollicitatiegesprek en ik pas niet meer netjes in veel zomerkleren, voor die andere twee bloesjes heb ik geen excuus, misschien breng ik de duurste maar terug ;-))

 9. Wat ik me afvraag.. Heb je dan echt allemaal aparte bankrekeningen voor je potjes? Of hoe moet ik die "potjes" zien? Ik maak er zelf, met een paar bankrekeningen, toch wel steeds weer een chaos van. Ik kan wel wat tips gebruiken. 🙂

  1. Ik heb al die potjes inderdaad als aparte spaarrekeningen bij Moneyou. Daar kun je ze een naam geven en een foto erbij doen, dus het is echt wel overzichtelijk. Ook zie je erboven hoeveel er totaal op alle rekeningen bij elkaar staat. Ik vind dat vooral met die namen echt ideaal, anders raak ik ook in de war en moet ik steeds controleren wat waarvoor is.

  2. Oh, dat vind ik een goede tip! Na mijn vakantie ga ik daar ook eens wat potjes aanmaken. Het staat dan ook wat verder weg dan bij mijn eigen bank. Even wat terughalen gaat dan te makkelijk voor me. Kijken of het me wat oplevert;)

 10. Ook hier potjes, maar dan vooral op papier. Heb gewoon een spaarrekening en houd op papier bij welk deel voor wat bestemd is.
  Voor deze vakantieweken heb ik zelfs een apart potje per week (beetje zoals vroeger met die blikken gas-water-vacantie) Daarvan kunnen we ijsjes kopen en dagjes uit; op is op. Geeft me ook wel een rijk gevoel; dat er gewoon ruimte is voor leuke dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.