Sparen voor een buffer

Sparen voor een buffer

Naast het aflossen van de hypotheek, lijkt ook het sparen voor een buffer weer helemaal hot te zijn. Het Nibud adviseert over de hoogte van een buffer (en voegt er en passant nog even aan toe dat je misschien wel op de minimumbuffer zit, maar dat mensen in een vergelijkbare situatie toch écht gemiddeld tien keer zo veel hebben…) en van o.a. experts als Marieke Henselmans hoor ik ook steeds meer over het sparen voor een buffer.

Hoe zit het hier eigenlijk met de buffer?

Om eerlijk te zijn: niet zo heel best. De buffer is een beetje Work in Progress. Ik heb een aparte rekening voor de buffer, die vorig jaar op zich best gevuld was. Toen kwam echter het dak er tussendoor en gezien de snelheid waarmee ik dat geld bij elkaar moesten krijgen, moest ook de bufferrekening het ontgelden. Die was weer helemaal leeg. Omdat ik elke maand wat op de bufferrekening zet van mijn salaris én extra inkomsten verdeel over de buffer, de verbouwingsrekening en de hypotheekaflossing, staat er nu inmiddels alweer zo’n €800 op. Vorige maand was het zelfs iets meer dan €1000, maar toen kwam de lekkage in de keuken er tussendoor. Op de Verbouwingsrekening stond daar toen niet genoeg voor en ik vond het wel een buffer-geval, dus vandaar.

Volgens Nibud zou onze buffer minimaal €4000 moeten bedragen. In die berekening wordt geen rekening gehouden met vaste lasten, dus ik ga er maar vanuit dat dat een buffer is die b.v. je wasmachine moet vervangen. Ik zou zelf een stuk lekkerder zitten met b.v. €10.000 op de rekening, omdat ik dan net even wat extra speling heb als er iets aan inkomsten wegvalt. Natuurlijk zou het super zijn om in 2013 €10.000 bij elkaar te sparen als buffer, maar dat is denk ik niet helemaal realistisch. Mijn inkomsten zijn achteruit gegaan, ik heb nog wat verbouwingsklussen op de planning en ik wil niet ten koste van alles de buffer opbouwen. Ik vind het – zeker met het verlopen van de rentevaste periode voor de deur – ook belangrijk om te blijven aflossen. Wat is wel haalbaar? Ik zit te denken aan €5000. Als ik €5000 op een rekening heb en ik weet dat het eigenlijk nergens voor nodig is, dan is dat toch een mooie buffer. Tegelijkertijd zou het dan mogelijk moeten zijn om ook gewoon voor andere dingen te blijven sparen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe zou die €5000 er moeten komen?

– Maandelijks salarissparen: ik maak maandelijks standaard €108,50 over op de bufferrekening. Er volgen nu nog 11 betalingen, wat betekent dat de buffer met €1193,50 zou groeien
– Euroclix: ik hoop dat ik bij Euroclix straks aan een betaling van €325 toe ben. Volgens mijn vaste verdeelsleutel zou dat betekenen dat €130 bij de buffer bijgeschreven wordt (ook wat bijverdienen? Met deze link kun je zelf ook lid worden!)
– Andere extra uitbetalingen: van MoneyMiljonair en Surfrace heb ik gemiddeld €50 in het jaar aan uitbetalingen. Dat betekent weer €20 voor de buffer
– Extra werk: ik werk ook via een PayRoll-bedrijf. In februari krijg ik daar €1100 van. Dat is weer €440 voor de buffer. In maart verwacht ik zelfs een betaling van €2000, dus dat zou weer €800 voor de buffer zijn. De rest van het jaar hoop ik tenminste €1000 bij de buffer te kunnen boeken via deze betalingen. Dat is een onzekere post; soms gaat het heel hard (zie deze twee maanden) en soms staat het compleet stil.
– Bloginkomsten: het gaat niet heel hard, maar bloggen levert inmiddels toch ongeveer €80 in de drie maanden op. Dat is €320 per jaar en €128 voor de buffer.
– Marktplaats: dit ligt vrijwel stil, maar als ik er weer even aan trek, dan moet het toch zeker lukken om dit jaar nog voor €250 te verkopen. Dat is weer €100 voor de buffer.
– Extraatjes: verjaardagen, extra werk dat buiten het payrollgebeuren valt, belastingmeevallers, rente: de overige €388,50.

Spaarplan

In mijn spaarplan heb ik een overzichtje gemaakt met wat de bufferstand per maand ongeveer zou moeten zijn. Ik zit nu dus op zo’n €800, in april/mei zou ik ongeveer op €2500 moeten zitten. Daarna gaat het weer wat langzamer.

Het leuke is; als dit zo voorspoedig werkt, dan groeien de spaarrekeningen voor de verbouwing en de hypotheek ook mooi mee. Op dit moment gaat namelijk 40% naar de buffer, 35% naar de hypotheek en 25% naar de verbouwing.

Nu is het natuurlijk nog maar zien wat ervan terecht komt, maar op papier klinkt het in ieder geval heel haalbaar en niet té veel afhankelijk van externe factoren. Als het punt van €5000 eenmaal bereikt is, kan ik weer verder kijken naar een hoger bedrag of misschien een andere verdeelsleutel. Het is nu namelijk wel steeds zo dat alle extra inkomsten dus gespaard ‘moeten’ worden, terwijl het ook wel eens fijn is om wat leuks te kopen en op die manier een beetje te zien waarvoor je werkt. Maar dat is nu even wat minder van belang, een veilig gevoel is namelijk niet te koop 🙂

Wat vinden jullie een prettige buffer? En is een buffer iets waarvoor je specifiek spaart, of is het meer iets dat je langzaam maar zeker opbouwt, zonder dat je echt het idee hebt ‘ik ga een buffer bij elkaar sparen van dit bedrag’?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Ik heb gelijk die bufferberekening van Nibud maar even gedaan, want ik had geen idee wat een goede buffer zou zijn. Persoonlijk zit ik al op ruim het dubbele van het minimum en gezamenlijk zitten we zelfs op 8 x het minimum. Dus wij zitten goed zou ik zeggen. Maar daar hebben we dan wel een aantal jaar over gedaan hoor… Toch fijn om te weten dat dit een heel mooi buffer is…
  Maar jullie zijn zo te zien toch ook mooi op weg. En dat je zo nu en dan je buffer moet aanspreken voor jullie huis, dat moet dan ook kunnen, want daar is de buffer toch voor. Maar ik snap ook dat een buffer wel een inhoud moet hebben, en gezien jouw plan moet dat dit jaar toch weer een heel eind komen…
  Ik wens je een heel mooie middag.
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Onze buffer is langzamerhand opgebouwd, zonder specifiek, behalve een nieuwe inboedel als de kinderen de deur uit gingen ;), spaardoel.
  'k Vin het wel altijd leuk om mezelf te betalen op de spaarrekening.
  groet

 3. Ik houd altijd een buffer aan van 10.000 euro. Van dat geld wordt eigenlijk niets gedaan, uitzonderingen daargelaten. Daarbovenop tel ik altijd uit wat ik per jaar nog extra nodig heb en dat bedrag wordt gespaard. Als dat gedaan is start de extra aflossing

 4. Onze buffer is op dit moment bijna 11.000 euro. Opzich al prima, maar ik wil het uitbreiden tot 20.000 euro, dit wil ik in twee jaar tijd realiseren. Als het goed is verwachten wij in die twee jaar niet al te veel grote aankopen, dus dan zou dat moeten lukken.

  Naast het sparen voor een buffer wil ik nog gedeeltelijk aflossen in die twee jaar. Na twee jaar wordt alles boven de 20.000 euro direct afgelosten. We wachten af…

 5. wij hebben een buffer zo'n 35000 euro
  we sparen het hele jaar door en in december gaat alles boven de 35000 euro naar de aflossing van de hypotheek.
  dus het grootste deel van het jaar hebben we ook een grotere buffer.
  Eigenlijk is dit niet zo slim, op het spaargeld krijgen we maar 1,8 % rente en op de hypotheek betalen we 5,8%.
  Maar we hebben ooit erg krap gezeten en deze grote buffer geeft me een heel goed ( veilig) gevoel, en dat is ook wat waard .

  Toen ik de nibud test deed stond er dat de gemiddelde buffet 20.000 hoger was dan de onze.
  dus voor al die mensen die hier een lage buffer hebben staan andere mensen met een giga buffer.

 6. Ik vind het moelijk om die bedragen van het Nibud
  te geloven.
  dat kan wel als je alletwee misschien een inkomen hebt.
  Maar als je rond moet komen van 1 inkomen lijken
  het hele grote bedragen.
  Wat mij ook opvalt is dat alles berekend word vanuit 2 inkomens.

 7. Snap die cijfers niet. De helft van de NL'ers Heeft moeite rond te komen en praktisch iedereen heeft een hogere buffer dan ik. 80% staat wel eens rood, maar het gemiddelde spaargeld is 30.000 euro. 75% heeft geen idee hoe hoog de eigen hypotheek is. Blablabla…

  Kan niet zo wakker liggen van die cijfers, vind 1000 euro in onze situatie meer dan genoeg. Manlief werkt bij familiebedrijf waar de winst dankzij nieuwe vertegenwoordiging is verviervoudigd en ze zijn nog steeds blij met hem. Betaal het liever af aan de hypotheek, dan dat ik de bank allerlei leuks laat doen met mijn spaargeld waar ik toch amper rente op krijg.

  Overigens complimenten voor je spaarplan weer! Gaat je weer helemaal lukken, weet t zeker!

 8. Wij hebben nu een buffer van zo'n €8000,-
  Ik wilde nu eigenlijk het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek gaan aflossen… Maar…. Mijn ouders hadden vorige week lekkage en dat heeft ze flink wat gekost! Dat bracht me aan het denken; ik wil de buffer nu toch nog iets hoger hebben 😉

  En ik wil me ook nog eens extra verdiepen in het aflossen, ik weet er toch nog erg weinig vanaf en wil het e.e.a. Gaan narekenen.
  Nog genoeg te doen dus!

 9. wow zeg, ik droom van een buffer, maar voorlopig gaat al het geld op aan leven en afbetalen….ik mag al blij zijn als ik de maand uit kom zonder te hoeven schrapen. Van de zomer heb ik weer een buffer, van wel 500 euro, dat leg ik dan opzij, en dan maar hopen dat ik er geen beroep op hoef te doen 🙁

 10. Ik heb een bufferbedrag in mn hoofd van 5000 euro. Ben alleenstaand met 2 kids. Dat bedrag raak ik dan ook niet aan. Ik heb nog 460 euro nodig om het te bereiken! En dan ben ik heel trots op mezelf. Verder heb ik een spaarrekening waar elke maand 50 euro naartoe gaat, voor een verre reis met mijn kinderen (ooit dus….)Wanneer ik mn bufferbedrag bereikt heb, kan ik rustig zijn. Ik blijf mooi doorsparen, maar als ik dan iets wil kopen, doe ik dat ook gewoon als het nodig is. Nu is mn droger niet helemaal meer je van het, maar vind het zonde om nu een andere te gaan kopen omdat ik bijna mn doel gehaald heb! Maarja, een droger is met 2 kids wel erg handig…

  Groetjes Boukje

 11. Wij houden 5000 euro aan tot het huis afgewerkt is. Ik hoop dat opeens op 10000 te krijgen, maar daarvoor is een jaar met zoveel extra's nodig dat we daarvoor niet hoeven stoppen met renoveren. Na de verbouwing wil ik 25000 en vanaf dan ga ik gewoon genieten van hetgeen binnekomt en bijsparen als we een tegenvaller gehad hebben die het doet zakken. Is nu het plan. Misschien wil ik wel steeds meer, zoals dat nu ook het geval is. Met 3 kinderen die misschien willen studeren, trouwen, bouwen,…

 12. Hier is het doel 5000,- aan buffer te hebben. Hebben afgelopen jaar zonnepanelen aangeschaft dus buffer is behoorlijk geslonken. Maar aangezien we nu aan het sparen zijn voor het aftimmeren van de zolder + plaatsen dakkapel (of dakraam bij tegenvallers) zal het nog wel even duren voordat we weer op €5000,- zitten.

  Vooral met het wegvallen van de zorgtoeslag, de hogere eigen bijdrage kinderopvangtoeslag en het terugbetalen van een schuld nemen behoorlijke happen uit het budget..

  We gaan maar stug verder, al is het wat langzaam, uiteindelijk komen we er vast wel en jullie ook!

 13. Even een vraagje tussendoor: het lijkt er nu op dat je al je (blog) inkomsten overhevelt naar spaarrekeningen/buffer. Is dat dan na aftrek van de inkomstenbelasting? Ik vind het altijd lastig, vooral met bloginkomsten om hier rekening mee te houden. Hoe doe jij dat?

  1. Ik weet niet precies hoe dat gaat, de accountant die ook mijn bedrijfsboekhouding doet, doet dat. Er zijn ook dingen die ik niet bijhoud, zoals b.v. Marktplaatsverkopen. Maar goed, dat is ook niet echt handel ofzo, ik koop ook wel eens wat via MP.

 14. Wij hebben 10.000 euro als buffer staan. Natuurlijk kom ik daar liever niet aan, maar het is ook bedoeld om verbouwingen aan ons huis te realiseren dus zo nu en dan gaat er een flinke hap vanaf. Eigenlijk spaar ik het hele jaar door voor die buffer dus hij staat ook wel eens op 13.000 euro. Maar als het minder dan 10.000 euro is, dan wordt ik toch een beetje onrustig. dat streefbedrag voelt blijkbaar veilig aan, geen idee waarom maar zo voelt het.

 15. Wij hebben toch altijd met zijn tweeen fulltime gewerkt. We leven er goed van maar sparen ook veel. We hebben op dit moment een spaarpot van 360.000 Euro + grote overwaarde op ons huis en kleine hypotheek. Spaargeld staat voor 95% vast op deposito's waarvan er elke maand 1 vrijvalt. Zo krijg je toch nog een aardige rente. Zeker bij Moneyou (van ABN bank) en Leaseplanbank. We geven weinig om materialisme en reizen liever veel. Met het opgebouwde vermogen kunnen we stoppen met werken wanneer we willen, geestelijk voelen we ons nu al onafhankelijk. Als je jong begint (en klein) dan kunnen de meeste mensen een aardig vermogen opbouwen en wat is fijner om de ratrace te verlaten wanneer je wilt/kunt? En nee, wij hebben geen extreem hoge salarissen.

  1. Wow! Heb je nog tips om zo'n pot te bereiken? Wij hebben de 'fout' gemaakt om vrij duur te gaan wonen, hoewel dat ook weer veel voordelen met zich mee heeft gebracht. Niet de prijs op zich natuurlijk, maar de heerlijkheid van het plekje. Het beperkt ons echter wel weer in de mogelijkheid om flink wat op te bouwen. Alhoewel ik ook wel vind dat we dat nog redelijk goed doen, gezien onze situatie en wat we dan toch nog weten te realiseren 🙂 En 'straks' als de verbouwing klaar is, dan hoop ik dat het helemaal hard gaat!

 16. Als alleenstaande werkende moeder met 1 kind heb ik inmiddels een buffer van 45.000. Ik heb net 20.000 afgelost op mijn aflossingsvrije hypotheek. Volgend jaar loopt de rentevaste periode af en wil ik toch wel een zo groot mogelijk bedrag aflossen. Doe dus zuinig aan, wil mijn buffer eigelijk niet aanspreken want zo'n bedrag voelt wel veilig. Ben steeds meer gaan sparen, alle extra bedragen en alle salarisverhogingen spaar ik, meestal automatisch. Heb niet het gevoel dat ik iets laat, maar heb ook niet zoveel nodig.

  1. Ontzettend knap, dat je dat bij elkaar hebt weten te krijgen! Ik kan me voorstellen dat zo'n bedrag veilig voelt, ik zou zelf denk ik ook mijn buffer steeds wat op willen hogen, want even realistisch gezien is €10.000 tegenwoordig ook zo weer op. Van €45.000 kun je het wel een tijd uitzingen, als het moet!

 17. Ben alleen (op dit moment), koophuis en huidige buffer is ongeveer 35.000. Per jaar komt er iets van 8000 / 9000 bij als ik enigszins op mijn uitgaven let en mijn huidige baan hou. Weinig reden tot zorg dus.. af en toe een grote uitgave doet geen pijn.

  Gr. Gijs

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.