Uitverkoop weerstaan is moeilijk!

Bijna twee weken geleden besloot ik om 30 dagen geen kleding te kopen, maar eerst eens goed bezig te gaan met de kleding die ik al heb. Door de griep komt daar pas de laatste dagen echt wat van terecht en dat gaat goed. Ik heb al wat nieuwe combinaties gevonden en het lukt me al vaker om gewoon een setje aan te trekken, in plaats van een joggingpak. Maar wat ik wel ontzettend moeilijk vind, is het weerstaan van de uitverkoop!

Want wat doe je als je ziek bent? Dan hang je wat rond op sites als eBay en kijk je programma’s als What Not To Wear. En doe je flink wat inspiratie op, die je (ik) het liefst weer omzet in een mooie aankoop. Maar dan: wel doen of niet doen? Ik heb mijn verlanglijstje inmiddels kunnen beperken tot 6 items, waarop allemaal 50-70 procent korting zit, maar dan nog is het bij elkaar best een flink bedrag. Ik heb nog tegoed via een Payroll-bedrijf, dus ik zou het daarvan prima kunnen betalen, maar wil ik dat? En heb ik écht alle zes de items nodig? Op dat laatste kan ik natuurlijk sowieso wel ‘nee’ zeggen, want ik kan me nu ook aankleden. Wel zou het een mooie aanvulling zijn en zijn het dingen van goede kwaliteit, waar ik dus heel lang plezier van kan hebben.

Maar aan de andere kant blijft het geld ook ‘zeuren’; voor dat geld kan ik ook flink wat boompjes in de tuin planten, de gordijnen voor een deel betalen (hoewel ik daar gelukkig ook al zo’n €200 korting op krijg dankzij de C1000 kortingsbonnen 🙂 ), sparen, aflossen, buffer opbouwen, enzovoorts. Allemaal verstandige dingen dus.

Normaal gesproken was ik nu wel allang overstag gegaan, of was ik alles al vergeten. In beide gevallen is het probleem opgelost. Nu blijft het steeds trekken, maar twijfel ik ook steeds of ik niet gewoon beter het verstandige kan doen. En wat is verstandig? Geld in je zak houden is altijd verstandig, maar het moet natuurlijk ook weer niet zo zijn dat ik zo’n spijt krijg, dat ik er uiteindelijk elders toch nog meer voor betaal. Hoewel het dan misschien weer makkelijker is om te weerstaan.

Moeilijk! Hebben jullie soms ook wel eens zo’n moeite met het weerstaan van de uitverkoop én het maken van de beste/meest verstandige keuze? En hoe red je jezelf daaruit?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Ik heb juist heel veel moeite met wél geld uitgeven. Liefst zou ik gewoon al mijn geld sparen en alleen de vaste lasten betalen… Maarja, dat kan niet. Soms heb ik toch echt wat nodig. Soms komt Sander opeens heel lief thuis met een plantje of chocolaatjes voor me en dan denk ik alleen maar 'wat heeft dat weer gekost?!' Daar baal ik dan wel weer van.

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat met dat soort dingen ook wel heb hoor, dan voelt het zo zonde. Kleding kan ik nog keer op keer aantrekken en daar heb ik dan steeds plezier van, maar een plant is bij mij met een week dood en een chocoladereep houdt het niet eens een dag.

 2. Ik zoek soms wel eens het één en ander uit op zo'n site. Ik gooi mijn mandje vol met leuke dingen. Vervolgens drink ik op mijn gemak een kopje koffie en sluit daarna de site zonder af te rekenen. Deed ik vroeger met die bestelformulieren van Ives Rocher ook. Ik plakte ze helemaal vol met allerlei leuke 'aanbiedingen'en na een poosje gooien ik hem in het oud papier ipv van op de bus. Tis raar maar voor mij werkt dat wel. Ook dan een heerlijk opgelucht gevoel over het geld wat ik niet uitgegeven heb.

 3. Je mag ook gewoon leven hoor en een keertje onverstandig doen 🙂 Mooi zijn (of je mooi/gelukkig voelen) is ook heel belangrijk!

 4. Ik herken het wel. Zeker nadat het anderhalf jaar terug uit ging met m'n ex, terwijl ik me veel te veel naar zijn smaak gekleed had – het liefst had ik toen m'n hele garderobe weg gegooid en nieuw gekocht… maar ik ben toch maar het een en ander tijdens de uitverkoop aan het vervangen. Ik heb dus wel een paar gekleurde shirts met lange mouwen gekocht, en een jasje, maar verder houd ik het hier voorlopig bij – ik heb nette kleding waarin ik kan solliciteren, en voorlopig genoeg leuke jurkjes en andere kleding 😉

  Is het een idee om van jezelf drie van de zes dingen te mogen kopen? Dan 'beperk' je de uitgaven, terwijl je wel het gevoel hebt dat je iets moois erbij hebt.

 5. al dik 3 jaar heel weinig uit gegeven aan nieuwe kleding, daardoor flink gespaard en en de afgelopen 2 maanden eens geinvesteerd in nieuwe kleding, wel alles met korting, zoals een winterjas, schoenen , pyamas, badjas en handtas, weekendtas en nog wat kleine dingen, gewoon dingen die ik echt een keer moest vervangen, alles met korting maar wel van goede kwaliteit zodat ik er weer een flink aantal jaren tegen kan, mijn oude winterjas heb ik ruim 10 jaar gedragen, ik had hem al een paar keer geprobeerd te vervangen met een 2e hands exemplaar ,maar helaas kwam ik nooit eentje tegen in de goede maat, dus daarom toch maar een nieuwe ,als ik daar net zolang mee doe als met mijn oude jas is dat zeker een goede investering.

 6. Kijk eens kritisch hoeveel ledingstukken/combinaties je kunt maken. Heb je het echt nodig? Wel eens gekeken op de site miss minimalist?
  Tuurlijk als het goed voelt moet je het kopen maar geluks gevoel ligt vaak in 1 dag blij met een aankopen en de dag er op is het gevoel al weer verdwenen. Mensen worden vaak blijer van iets gedaan te hebben ( een ervaring opgedaan) dan van een aankopen. Over 10 jaar weet je nog wel hoe leuk het was om bijv. een keer gezeilt te hebben en het geluksgevoel wat je er bij had maar dat je toen 6 kledingsstukken hebt gekocht met bij horende geluksgevoel is niet in je herinnering op geslagen.
  Ben je nu niet geluksgevoel aan het "kopen"?
  Veel succes met je keuze, wat het ook wordt geniet er wel van.

 7. De uitverkoop is altijd lastig. Ik ben best wel fan van de D.IDI en E.SPRIT. En zeker in een sale worden de prijzen toch wel aantrekkelijk.
  Maar ik heb me als doel gesteld om in ieder geval twee maanden geen kleding te kopen en het liefst wat langer. De verdubbeldame ( zie blog van verdubbeldame ) doet mee. Misschien iets voor jou? Je mag wel kleding zelf maken als je dat kunt.

 8. Ik wordt van nieuwe kleding wel blij, koop voor mezelf nl niet heel veel (in de ogen van vriendinnen) maar als ik iets koop ben ik er echt blij mee en draag het ook met veel plezier.. Denk dat dit voor jou ook geld, dus zou zeker een paar kledingstukken van de 6 doen.. veel succes met je keuze maken. gr. Anne

 9. Nee, dat is niet echt mijn ding, sterker nog, ik weet vaak niet eens wanneer er uitverkoop is (heel handig). Als ik iets nodig heb dan ga ik wel shoppen en als het dan uitverkoop is, dan bof ik extra 😉

 10. 'k Kijk zowiezo niet vaak op dergelijke sites, koop liever na gepast te hebben en 'k kan je verzekeren: dan is de lol er gauw af. Het ene kledingstuk staat niet, de ander past niet goed en 'k kom altijd met minder thuis dan 'k wel zou willen 😉
  groet

 11. Een verjaardagsshop gedaan in de Rotterdamse goudkust met schoonzus.
  Wat een leuke dingen scoorde ik en nog steeds te weinig. Zou nog veel meer dingen willen shoppen.
  Ik hou niet van internetwinkelen, want dat terugsturen is zo'n gedoe. Dat scheelt dus.

  Weinig tijd is mijn methode om niet te shoppen en dat gedoe in de drukte.
  Iets uitzoeken uit een berg is teveel gedoe. Ik ga naar 1 of 2 winkels en vraag direct hulp aan een verkoopster.

  Mijn budget van 100 euro per maand haalde ik vorig jaar niet, en in 2011 haalde ik het net aan, ook al door die super regenjas voor de zomer op de scooter.
  Ik bedoel met niet halen, dat mijn budget te groot is…. Nou ja, ik consuminder al te lang.

 12. Heb niet heel veel kleding, dus wat ik heb draag ik veel. Dus het slijt wat sneller. Jammer, maar ook altijd wel leuk om wat nieuws (al dan niet tweedehands) te kopen.

  Online winkelen zonder te betalen doe ik ook graag. Ook loop ik er liever niet bij als een sloeber met een trainingsbroek en een dik vest. Zoals nu dus, haha. Zodra ik tijd heb spring ik onder de douche en trek ik mijn *nieuwe* nepleren broek aan en een leuk truitje. (Mijn oude broek bleek na de bevalling gewoon echt te groot, lol)

  Ik voel me dan 100 keer beter! Maar wat ik wou zeggen, ik koop gewoon iets als ik het nodig heb, ik ga niet kijken wat er allemaal in de uitverkoop is en dan redenen bedenken waarom ik de aankoop zou kunnen rechtvaardigen.

  Op de blogs van everydayminimalist, living lagom en missminimalist vind je handige tips om met weinig kledingstukken heeel veel te kunnen doen.

 13. bij mij is het bijna net zoals bij de dame hierboven. Alleen voel ik me dan wel snel schuldig om een nieuwe aankoop te doen en zoek ik dan ook naar redenen om het te kopen en ik koop alleen in de uitverkoop. Nu moet ik toegeven dat ik bijna alles van winkels zoals h&m koop en dat scheelt in de portemonnee.

 14. Zelf werk ik in een kledingzaak waar ze zowel dames- heren en kinderkleding verkopen. Toen ik daar net begonnen was kocht ik heel erg veel (dat zie ik nu in) maar ook nu vind ik het nog steeds moeilijk om niet terveel te kopen. In de uitverkoop is het niet duur en anders ook niet echt, kan ook nog gebruik maken van personeelskorting. Het laatste jaar hou ik echt de rem erop, heb het vorig jaar bijgehouden wat de uitgaven waren voor ons gezin 2 volwassenen, 1 puber en 1 kind. Ik denk dat ik zo'n beetje €200,- per maand uitgegeven heb. Zit erover te denken om elke maand dat bedrag te pinnen en dit in een apart portomoneetje te doen, als je dan iets retour doet kan je het geld terug doen, nu "verdwijnd" dit gelg meestal. Groet Marion

 15. Ik heb een jaarbudget voor kleding voor mijn gezin en wanneer ik daarvan pak is aan mij. Ik moet zeggen dat geeft veel rust. Normaal gesproken als ik dan kleding kocht vond ik dat ook zonde. Nu beoordeel ik alles binnen het budget. Gisteren met dochter geweest. Zij is op een enkel t shirt, gympen en korte broek straks in de zomer klaar. Op twee dingen na alles gekocht met 50% korting. En die heb ik dan toch binnen. Dochter heel blij met haar kleding en ik omdat het een mooi bedrag was. Als ik ook zo voor zoon slaag dit jaar ben ik super tevreden.
  Mijn man zegt altijd, je moet ook nu leven, dus mijn advies is kopen. NU. want nu is het goedkoper dan over één maand.

 16. herkenbaar hoor,ik heb de laatste tijd ook what not to wear gekeken en inspiratie opgedaan..ik wil niet die slonzige moeder zijn die de kinderen elke dag in slons outfit ophaalt,haha..ik ben mijn kleding ook aan het bekijken,en heb wel heel veel comfortabele capuchon truien in de kast..gelukkig heb ik ook nog genoeg kleding die lekker zit,maar die ook leuk staan,zoals leuke truitjes en vestjes die ik kan combineren met jeans of rok.Ik heb nog wel wat dingen nodig en heb besloten die gewoon te kopen,ik kan het combineren,met mijn huidige kleding en er weer een tijdje mee doen.En nu tijdens uitverkoop,scheelt het juist weer.

  voor mijn kinderen maak ik per seizoen een lijstje wat ze nodig hebben en een budget,dat werkt goed,dat heeft me ervan te weerhouden om de hele h&m tijdens de uitverkoop leeg te kopen..mijn dochter had wel wat dingen nodig,ik kocht alleen wat er op het lijstje stond,en dat kwam allemaal van het SALE rek.
  gr an

 17. Ik koop alleen wat me goed past en mooi staat, liefst in de uitverkoop, maar niet altijd. Ik krijg soms kleding van mensen (vooral mijn zus) en die draag ik zowiezo thuis, maar voor het werk moet ik toch wat netters aan.

  Met een pak en 2 blouses ben ik weer klaar, dan heb ik 3 pakken en 6 blouses (en diverse ondershirts tegen de kou en het zweten). Ik heb ook een paar stellen 'netjes-voor-als-de-bazen-er-niet-zijn', dan mag het allemaal wat informeler.

  Meestal passen de kleren in de winkel me niet, vind ik de kleuren niet mooi, de kwaliteit te beroerd. Dit jaar wordt het voorjaar en de zomer helemaal mijn kleuren! Dus ik ga flink wat kleren kopen om me de komende 4 jaar netjes te kunnen kleden. (dan koop ik de komende 4 jaar dus ook bijna niets…)

  Siebrie

 18. Ik heb het vooral met de uitverkoop van de kleding voor kids! Ik zie overal winterjassen voor echt heul weinig hangen en denk dan: zal ik ze ieder alvast 1 kopen voor volgende winter? Maar, ik doe het dus niet, want mijn zoon heeft vorig jaar een groeispurt gehad dat ik na 3 maand alles weer in een andere maat kon gaan kopen. Dus ik ben heel voorzichtig met kleding vooruit te kopen. Voor mezelf kan ik er heel goed afblijven omdat ik "genoeg" heb…(heeft een vrouw ooit genoeg kleding?). Ik wil dolgraag reizen met de kids, en das duur, dus wanneer ik weer eens een paar schoenen NIET heb gekocht, of dat ene leuke shirtje (van maar 7,95) heb laten liggen ben ik best trots op mezelf.

  Ik heb van de week bij de wehkamp nog rondgeneusd en zag een onwijs leuk shirtje staan voor idd maar 7,95 van Only, ik dacht: ik ben gek als ik hem niet bestel! Maar…heb ik hem nodig? Nee hoor….Dus ook niet gedaan…En heb er nog geen spijt van!

  Groetjes Boukje

 19. Uitverkoop! Daar ga ik altijd met een grote boog omheen. Ik hou daar helemaal niet van. Dan ligt er van alles door elkaar in de winkels, de rekken zijn een puinhoop en iedereen loopt er te graaien. Maar ja, dan heb ik het wel over de winkels… Online is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Maar ik ben nu eenmaal niet zo'n shopper. Niet voor mezelf tenminste, of beter gezegd niet qua kleding. Alleen als ik echt iets nodig heb dan schaf ik wat aan… saai hè?
  Maaruh, is het echt nodig om altijd alleen maar verstandig te zijn? Misschien heb je gewoon lekker een cadeautje nodig…!!
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 20. Dan zou ik niet alle zes de dingen doen maar 3 waar je de beste combi's mee kunt maken met de kleding die je al hebt.
  Dan voelt het 2x goed: 1 voor wat je NIET hebt uitgegeven en 2 voor de leuke dingen die je erbij hebt.
  sukses!
  yvonne

 21. Ik heb nog even heel goed nagedacht, alles tegen elkaar afgewogen en besloten om twee van de zes dingen aan te schaffen. Met die twee dingen kon ik echt het allermeest, dus plezier gegarandeerd. Zo bleef het qua kosten ook wat binnen de perken. Ik ben er nu al hartstikke blij mee, dus volgens mij heb ik wel de goede beslissing genomen!

  O, en uitverkoop in fysieke winkels ben ik ook niet zo dol op, dan is het vaak zo'n troep en hangt niets meer op serie/kleur/wat dan ook, waardoor ik al heel snel half overspannen raak 😉

 22. Ik heb tijdens mijn laatste zwangerschap zoveel docu's gekeken over de kledingindustrie dat ik moeiteloos kleding kan laten hangen. Krijg het allemaal niet meer uit mijn hoofd en dat is niet echt handig met 3 groeiende kinderen.Wat zijn we eigenlijk makkelijk te beinvloeden door de media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.