Eindelijk, gordijnen!

De gordijnen. Daar zijn ze weer! Na flink wat brainstormen in november, besloten we om toch te gaan sparen voor gordijnen. Aangezien tot en met gisteren nog de bonnen van de C1000-actie ingeleverd konden worden, hebben we ook direct de bestelling geplaatst. De hele familie had meegespaard, waardoor we bijna 40 bonnen (= bijna €200 korting) konden inleveren. Hoewel de aanschaf van gordijnen ook best nog een paar maanden had kunnen wachten – de echte winter lijkt nu toch voorbij – was die korting te mooi om te laten lopen. Ze werden gratis gemaakt, maar wel alleen als je koos voor een dubbele plooi, waar je dus meer stof voor nodig hebt. Ik heb uit laten rekenen wat het voordeligst was én gekeken naar welke ruimtes bij elkaar zaten, dus waarbij het wel belangrijk was dat we dezelfde soort plooien hadden. Gelukkig is het leeuwendeel van de gordijnen nodig voor mijn kantoorruimte, dus die betaal ik zakelijk. Voor de rest kan ik terecht in mijn verbouwingspotje.

Voering of geen voering?
In november vroeg ik me af of ik wel of geen voering zou nemen. De reacties zijn helaas door IntenseDebate verwijderd, maar daarin stond onder meer dat voering vooral gebruikt wordt om verkleuring tegen te gaan. Daarnaast is het een extra isolerend laagje. Hoewel dat laatste erg belangrijk is, heb ik toch besloten niet voor de voering te gaan. De gekozen stof is namelijk al vrij dik en op bijna alle plekken komt het gordijn voor een rolgordijn te hangen. Daar is dus al een isolerend laagje. De kosten speelden natuurlijk ook mee in die overweging; het laten voeren van de gordijnen had ongeveer €600 extra gekost, bovenop de bijna €900 die ik nu (inclusief korting) kwijt was. Dat ging me nu gewoon te ver, zeker als je bedenkt dat de kans op verkleuren nu dus niet bestaat en er al extra isolatie is.

1 deel of 2 delen
Daarnaast twijfelde ik nog sterk over of ik de gordijnen zou verdelen of aan 1 kant zou houden. Uiteindelijk leek het me toch mooier om twee helften te hebben, ook al zijn mijn ramen niet zo heel breed (1.10m – 1.20m). Dan zijn ze toch wat mooier in balans. Bovendien kan ik ze, als het me zo uitkomt, altijd nog allebei naar 1 kant schuiven. Je kunt ze echter niet ‘open klappen’ als je er maar één hebt.

En nu?
Nu is het wachten begonnen. De levertijd van gordijnen is ongeveer 3 weken. Je krijgt per gordijn te horen of hij er is, dus het kan best zijn dat er straks 4 gereed zijn en de overige 5 nog niet. Op zich vind ik het niet erg om nog een paar weken te wachten, want dan heb ik nog de tijd om de rails op te hangen. Voor wie roept: ‘Dat had je voor het meten moeten doen!’; ik heb wat speling, het komt gelukkig niet zo heel erg krap. Natuurlijk was het mooi geweest als ze al hingen, maar zo kan het ook prima. In ieder geval ben ik nu al ontzettend blij met de nieuwe gordijnen, ik hoop ook dat het veel qua kou gaat schelen.

Hebben jullie overal in huis al gordijnen hangen? En vinden jullie de kosten ook altijd zo tegenvallen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Wat fijn dat het nu eindelijk is gelukt met de gordijnen! 🙂

  Wij hebben tot nu toe alleen gordijnen in de slaapkamer hangen. maar er komen ook nog wel gordijnen op andere plekken. Alleen daar moeten we ook voor sparen inderdaad.

 2. De gordijnen op de kamer van dochterlief kocht ik bij de Ik.ea en paste ze zelf aan. Die op onze slaapkamer zijn gemaakt van de vorige gordijnen die bij mij ouders hingen. Alleen de woonkamer moet nog worden voorzien van nieuwe en dat zel best tegenvallen denk ik.

 3. Wat heerlijk dat je nu je gordijnen hebt besteld. Wat zal dat straks mooi staan zeg! En die paar weekjes maken nu ook niet meer uit. In het huis waar ik nu woon heb ik nergens gordijnen, behalve wat vitrage voor het voorraam tegen inkijk. Verder overal alleen maar rolgordijnen. In vorige huizen had ik wel overal gordijnen en die maakte ik altijd zelf… Scheelt toch een heleboel…
  Het gaat steeds mooier worden bij je, heerlijk gevoel toch….?
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Nee, wij hebben ergens overgordijnen. Wij hebben het meeste nog van de vorige eigenaar nog hangen als verduistering. Maar met overgordijnen demp je ook geluid en dat mis ik toch wel.
  Jullie zitten er stakjes lekker knus bij, gaat genieten worden!!

 5. Ik heb de gordijnen van boven tweedehands gekocht, 5,5 jaar geleden toen we dit huis kochten.Geen moment spijt van gehad.Beneden rolgordijnen en een soort vitrage die open hanegn,maar wel heel mooi dicht kunnen.

 6. Ik zou ook niet voor voering hebben gekozen. Heb je goed gedaan. In mijn vorige huis had ik gordijnen en de rail had ik overal in een bocht lopen zodat je aan de zijkant ook gordijn had hangen. Als je hiervoor niet kiest dan klopt de maat van de gordijn wel goed. Maakt het niet zoveel uit dat je al besteld hebt voordat de rail hangt.
  Fijn voor jou, weer een project achter de rug.

 7. Leuk dat je ze nu toch hebt gekocht! Ik heb ze nog stééds niet, vanwege de zelfde vragen als jij eigenlijk. En ik zie ook op tegen de kostenpost. Daardoor kom ik tot niks. We wonen nu al ruim een jaar op het platteland zonder gordijnen.

  Doe je een foto als ze hangen?! Ik ben helemaal benieuwd.

 8. Wij hebben wel overal gordijnen, behalve in de slaapkamers waar alleen dakramen zitten, daar zitten rolgordijnen. Vooral in de woonkamer vind ik het mooi staan en ook fijn ivm geluid. Huizen zonder gordijnen vind ik vaak van die klankkasten helemaal als er ook nog eens laminaat op de vloer ligt.

  1. Daar heb ik dus last van bij andere mensen in huis, en nu ik jouw stukje lees is dat dus het probleem. Die mensen hebben geen gordijnen. Ik word er knettergek als ik er ben. Moet zoveel moeite doen om de mensen te kunnen verstaan dat ik er liever helemaal niet meer heen ga.
   Wij zelf hebben overal gordijnen, op de kinderslaapkamers verduisterende en beneden in de woonkamer waar je doorheen kunt kijken.
   groetjes,
   Janneke

 9. Wij hebben ongelooflijk grote ramen een raam op de slaapkamer is al 250 cm breed, en dan komt het kleine raam 1.20 er nog bij. Nadeel is dat er geen rolgordijnen in die maat kant en klaar bestaan. Dus je moet ze laten maken en dat is verschrikkelijk duur. Nu heb ik zelf wat opgelost met grand foulard stof als vouwgordijn. We hebben ook van i.kea gordijnen gekocht gewoon in vier delen. Die heeft mijn moeder aangepast. Daarvoor moet je toch netjes naaien vind ik dus daar begin ik zelf niet aan.
  Het probleem met die ramen is dat het in de zomer verschrikkelijk warm is. Mijn moeder en ik hebben nu bedacht dat we de gordijnen gaan voeren met zonwerende stof. (zilver) Dat is misschien van buiten niet erg mooi. Maar van binnen heb je mooie gordijnen dus zie je er niets van. Als iemand nog twee rolgordijnen zonwerend van 2.50 weet of heeft ik houd me aanbevolen!

  1. Ik weet niet hoe breed ze zijn, maar ze hebben bij de Kwantum ook van die kant-en-klare gordijnen op flinke formaten. Daar zit ook een verduisterende stof bij, volgens mij werkt dat ook zonwerend. Wij hebben er boven 1 van hangen. Het is in een – vind ik – heel mooie bruine kleur, maar dat moet natuurlijk wel net passen.

   Ik had nu ook 1 groot gordijn nodig, van ongeveer 3 bij 3, maar dat is voor de deur. Eventueel kunnen we dat in het voorjaar/de zomer ook weghalen, dan kan het ook niet vies worden.

 10. In de woonkamer hebben we echt mooie gordijnen (natuurzijde uit India voor en gordijnen van een geborduurde stof achter, allemaal gevoerd). Uitgezocht met het idee dat ze nog decennia mogen hangen. In de keuken hebben we gezellige ikeaatjes. In de slaapkamer een op maat gemaakt vouwgordijn waar ik eigenlijk niet tevreden over ben (zeker omdat het me veel te duur was), maar het verduistert iig vrij goed (lantaarnpaal in de straat).
  Een huis zonder gordijnen lijkt me akelig! Alsof je net verhuisd bent, of nog middenin het klussen zit.

 11. Ik was ook hard toe aan nieuwe gordijnen ( en ben waarschijnlijk in dezelfde winkel geweest als jij)
  Ik had een kortingsbon van 20% korting en heb zowel met enkele plooi ( maakkosten betalen) als met dubbele plooi ( maakkosten gratis) laten uitrekenen en bij mij was enkele plooi toch nog iets voordeliger dus heb ik daar voor gekozen.Inmiddels hangen ze prachtig en geniet ik er nog steeds van.

  Groetjes Annelieya

  1. Ik denk het wel! Ik heb ook beide varianten laten berekenen. Er zaten twee grotere gordijnen bij die in een andere ruimte kwamen en daarvoor was een enkele plooi voordeliger, dus heb ik dat gekozen. Voor alle andere gordijnen was een dubbele voordeliger. Dat kwam dus gelukkig mooi uit en scheelde nog eens iets van €50.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.