Buffer of Emergency Fund of allebei?

Buffer of emergency fund

Afgelopen week heb ik eens goed nagedacht over het sparen voor een buffer én een plan opgezet om aan het einde van dit jaar een buffer van tenminste €5000 te hebben. Net wilde ik weer even bij Moneyou kijken hoe het ervoor stond met mijn buffer (die zit nu bijna op €900) en viel mijn oog op mijn Emergency Fund. Dat Emergency Fund is geïnspireerd door de Babystapjes naar Rijkdom van Dave Ramsey. Zijn eerste stap is het bij elkaar sparen van een noodfonds van €1000. Dit geld is dan bedoeld voor onverwachte dingen, zoals een kapotte wasmachine. Stap 3 is het opbouwen van een buffer. Die buffer is meer bedoeld als overbrugging bij werkloosheid en zou moeten bestaan uit de kosten die je maakt in een periode van 3 tot 6 maanden.

Buffer en Emergency Fund of één van beiden

Dave Ramsey maakt onderscheid tussen de twee soorten buffers. Daar is wat voor te zeggen; je kunt het zien als een twee-stappen-plan, waarbij je je pas volledig kunt richten op het verzamelen van een grote som geld, als je een kleine(re) reserve hebt voor onverwachte dingen die een relatief kleine impact hebben. Net zoals je eerst je schuld bij de Wehkamp betaalt, voor je je hypotheek gaat aflossen. Zodra je dat Emergency Fund gevuld hebt, kun je al je spaaractiviteiten richten op het vullen van je buffer, die eigenlijk nog belangrijker is dan je EF, maar waar een groter bedrag voor nodig is, dus wat meer tijd zal kosten.

Aan de andere kant lijkt het ook wel een beetje onnodig, om twee potjes te hebben voor onverwachte dingen. Hier is de buffer toch iets waar ik liever niet aan zit, alleen als het echt niet kan. Maar onverwachte tegenvallers in het huis zou ik eerst betalen vanuit mijn verbouwingspotje en ik heb gelukkig nog niet meegemaakt dat een teruggang in inkomen ook daadwerkelijk resulteerde in interen op spaargeld. Wel in minder sparen, maar nog niet in een maandelijks opsouperen van reeds gespaarde centen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Beste strategie

Voorlopig denk ik dat ik nog even twee potjes aanhoud. Hoe verleidelijk het ook is om de potjes samen te voegen, vind ik ook wel wat zitten in het idee van één noodfonds waar je wat makkelijker aan zit, b.v. voor die wasmachine én een rekening waar je eigenlijk alleen gebruik van maakt op het moment dat het water aan je lippen staat (oftewel: voor het betalen van de vaste lasten, als dat niet meer lukt van het gewone inkomen). Wel betekent dat dat ik ook weer eens wat geld moet gaan storten in mijn EF. Dat heb ik afgelopen zomer regelmatig gedaan. Daarna is er de klad in gekomen en stond het wat minder hoog op de prioriteitenlijst.

Als die eenmaal ‘vol’ zit, kan ik me helemaal richten op de buffer.

Hoe staan jullie tegenover een buffer en een emergency fund? Hebben/willen jullie beiden, of vind je het een beetje overbodig om twee van dit soort rekeningen te hebben?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Het geld verdienen voor de verbouwing en alle tegenslag gaat niet hard genoeg hè.

  Bij mij ook niet hoor. Ik erger me al langere tijd weer verschrikkelijk aan de vloer, aan de overgordijnen in mijn slaapkamer, en ik overweeg textielverf te nemen, daarvoor.
  Straks nog twee rollen behang bij de Action halen voor nog een wandje (met ramen) in mijn slaapkamer.

  De vloer, de vloer, en de trap. Ik zei wel steeds, ik doe het pas in 2015, maar ik ben er wel zo verschrikkelijk zat van.

  1. Nee, dat gaat inderdaad niet hard! Het maken van plannen gaat altijd harder 😉 Daarom ben ik nu ook maar weer van alles op Marktplaats aan het zetten, maar zelfs dat is al behoorlijk gestagneerd. Hopelijk is er – desnoods met wat minder opbrengst – toch nog iets uit te schrapen. En als iets eenmaal opvalt/moet, dan duurt het helemaal extra lang voor je er ook financieel aan toe bent.

 2. Ik heb beide: 1000 voor zaken als een kapotte wasmachine en een noodfonds/buffer waarbij het streven is om daar 10.000 euro voor te sparen. Beiden spaar ik overigens op 1 zelfde spaarrekening (waar ik indien nodig direct bij kan). Voor de emergency fund gebruik ik de eju, voor de buffer leg ik maandelijks geld opzij + alle eventuele meevallers, zoals MP-verkopen.

 3. Ik heb naast een algemene buffer een spaarrekening voor studie dochter.Mocht het nodig zijn,kunnen we twee jaar master betalen en wie weet tegen die tijd ook wat boeken.Onze buffer is voor alles wat mis kan gaan en extra's die we niet kunnen doen van de lopende rekening.Nu de buffer geslonken is door afbetaling op t huis,is er van extra's doen gewoon even geen sprake.Wel staan de bedragen nu tijdelijk op 1 rekening bij elkaar,omdat de rente van de studierekening weer eens akelig was gezakt.

 4. Ik had nog nooit van die termen gehoord, maar wij hebben verschillende potjes (op verschillende rekeningen).

  Een aparte huishoudrekening, waar maandelijks van gespaard wordt voor instortende wasmachines ed en klein en middelgroot onderhoud.

  We hebben een aparte rekening voor de grote buffer (nu onze adoptiepot) en ik en manlief sparen van onze eigen rekeningen nog voor zaken als vakantie, instortende auto's ed (dus eigenlijk een fun en emergencyfund).

 5. Wij hebben ook een buffer voor het geval ik werkeloos raak en een buffer voor de huiszaken. Op beide rekeningen sparen we een vast bedrag per maand. Daar gaan we gewoon meer door, ook al die ene boven de 1000 euro is…

  Van de werkeloosheidsbuffer blijven we helemaal af.

 6. Wij hebben alleen een buffer, want dat is juist ons Emergency Fund. Maar hoe je een potje of meerdere potjes ook noemt, je kunt je geld maar één keer verdelen hoor. Maar wel heel goed om over na te denken natuurlijk…
  Ik wens je een fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Ik doe het eigenlijk al (sinds 1 januari) maar had er niet dit naampje aangegeven. Ik heb 3.500 op mijn reserverekening staan, dit is een spaarrekening waar ik per direct bij kan. Deze rekening is voor onderhoud aan de auto, eigen risico zfw en onvoorzien. Het geld wat ik hier afhaal vul ik dit jaar niet bij (om exact te kunnen zien wat in 2013 onvoorzien heeft gekost) en tegelijk ben ik via moneyou bezig met een extra 3.500 voor 2014 naast mijn huisbuffer. Zodra ik de 2014 rekening vol heb, ga ik dit bedrag verhogen voor een toekomstige vervanging van de auto.

 8. Zoals mijn broer zei: een potje voor voorziene en voor onvoorziene kosten. Het potje voor vervanging van auto, wasmachine, muziekinstrument, is in wezen een flink reserveringsbedrag. Het bedrag "voor als het dak er af waait", je werkeloos wordt of te maken krijgt met relatiebreuk of ernstige ziekte is in wezen het echte noodfonds. Waarvan je hoopt en er aan werkt dat je het niet hoeft aan te spreken, maar wat een rustig gevoel geeft omdat het er wel is.

 9. Ik heb vier spaarrekeningen: één voor terugkomende jaarlijjkse vaste lasten als onderhoudsbeurt auto, waterschap e.d. Eentje voor een auto als die vervangen moet worden, eentje voor kapot huisraad en een voor als al ons geld op is en we echt niets meer hebben. Voor sommige mensen onoverzichtelijk maar voor ons super! O ja, wanneer een van ons zijn baan verliest gooien we alles op één hoop en kunnen dan ruim een half jaar vooruit. We sparen op elke rekening maandelijks een bedrag.

  groetjes L.

 10. Wij hebben 1000 euro voor medische kosten. Hier komt dit jaar iedere maand 50 euro bij. Verder hebben we 2500 euro voor overig zoals een kapotte wasmachine. Mocht onze auto stuk gaan, dan komt er geen nieuwe. Ook spaar ik nog voor de studerende kinderen om mee te betalen aan extra kosten voor boeken e.d. Verder gaat alles, denk aan statiegeld, verkopen op marktplaats, onverwachte extraatjes, naar de hypotheekrekening.

 11. Ik ga voor 2000 voor reserveringen:APK, schoolgeld en contributies, en eigen risico ziekten. Omdat hier ook uit gaat, moet dit ook het hele jaar worden aangevuld. 5000 als buffer voor onvoorzien, en de rest van mijn spaargeld zit in deposito's. Ik kan daar dus niet aankomen, en zag bij het NIBUD dat je dat geld niet als buffer mag rekenen. Maar de 4 tot 6% rente elk jaar is wel een mooi begin voor de studie spaarpotjes voor mijn 3 kids, die ik dit jaar ook ben begonnen..

 12. Een grote spaarrekening voor de aflossing van de hypotheek die we ook als buffer gebruiken en een aantal kleinere potjes voor reserveringen voor een nieuwe auto en medische kosten en dergelijke. Inderdaad, je kunt het beestje een andere naam geven maar het blijft dezelfde hoeveelheid geld.

 13. hier 4 rekeningen
  1 huishoud rekening ( de boodschappen)
  1 vaste lasten rekening,hypotheek, water, gas alle abonnementen etc ( storten we elke maand 1/12 deel van die uitgaven op, dat werkt prima.
  1 rekening voor extraatjes ( lees marktplaats en bol dan zie je dat al die kleine beetjes toch samen wel iets opleveren in een jaar)
  1 spaarrekening
  aan het eind van het jaar romen we alle rekeningen af en lossen af op de hypotheek

 14. Ik worstelde ook met het idee of je 1 of meerdere buffers moet hebben voor bepaalde doeleinden. Ik heb tijden voor van alles en nog wat voor de gezamenlijke huishouding meerdere spaarrekeningen gehad en heb dat uiteindelijk teruggebracht naar 1 spaarrekening. Dat maakte het toch een stuk overzichtelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.