Het groeit!

Werk kwijtraken heeft een belangrijk nadeel: je hebt minder geld tot je beschikking. Heel vervelend, want dat heb je vandaag de dag toch vrij hard nodig. Maar aan de andere kant brengt het ook weer veel ruimte. Hoewel het geld-aspect nu wat minder is, hebben we verder eigenlijk op het moment wel een lekker leven. We krijgen het huishouden steeds beter onder de knie (als in: je kunt bijna op elk moment van de dag iemand ontvangen, zonder daarvoor samen als een wervelwind door alles heen te moeten) en we zijn nu ook lekker bezig in de tuin. Gisteren heb ik me gestort op het grasvrij maken van de moestuin en het overplanten van wat restanten uit mijn oude moestuintje. Tot nu toe ziet alles er supermooi uit. Hopelijk blijft het ook zo, want als de drukte toeslaat, vind ik het altijd moeilijk om de regelmaat in dat soort dingen te houden, terwijl dat dan juist zo belangrijk is.

Het is nu vooral even de aardbeien bijhouden, tot straks mijn eigen zaailingen erin mogen! Want die gaan best goed. Ik was vrij laat met het voorzaaien, maar daar lijken de zaadjes geen last van te hebben. In deze bak staan wortels, bonen, kroten, spinazie en prei. Ik heb nog veel meer zaadjes, maar had voor m’n idee niet echt meer ruimte (of toiletrollen). Dat is mooi wat voor volgend jaar.

Daarnaast heb ik een beginnetje gemaakt met wat ik óók al jaren roep, maar niet uitvoer: het stekken van dingen. Wij hebben een paar hele mooie dingen (planten/bloemen/struiken?), die op onmogelijke plekken staan. Denk aan zo’n heerlijk ruikende sering, maar dan op 2 centimeter van je huis af, waardoor hij binnen no-time het dak opgroeit. Of zo’n ding met soort roze hartjes eraan. Schitterend om te zien, maar ook op zo’n zelfde nare plek. Verplaatsen schijnt heel moeilijk/niet te doen/recipe for disaster te zijn, dus uiteindelijk gebeurde er helemaal niets mee. Ik durfde het niet aan om ze weg te halen, vind het ook zonde om nieuwe te moeten kopen en ik wilde ze ook niet missen.

Stekken was altijd wel een optie, maar dat kwam er dan steeds weer niet van. Nu ga ik het gewoon proberen. Ik heb wat flesjes met water en doe daar schuin afgesneden takjes in. En dan maar hopen dat er worteltjes aan komen. Als het goed is, heb ik op zolder nog een doos vol kleine flesjes die zich hier prima voor lenen, dus als ik die kan vinden, dan zet ik gewoon meteen de hele vensterbank vol. Ik heb verder geen idee van hoe of wat, maar dat zien we wel. En dan kunnen we uiteindelijk alsnog proberen de oorspronkelijke planten te verplaatsen, niet geschoten is altijd mis

Wanneer zetten jullie trouwens die zaailingen uit in de volle grond, moeten ze daarvoor een bepaald formaat hebben? En tips voor het succesvol verplaatsen van die bomen/struiken/planten zijn ook van harte welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Jullie zijn lekker bezig!!
  Wanneer het stekken niet lukt kun je verplaatsen van de struiken altijd nog overwegen. Planten zijn sterk hoor! De beste tijd is in het najaar, dan is de grond nog warm maar gaan de planten al in rust. Wat je het beste kan doen is de struiken aan het eind van de zomer alvast rondom uitsteken, dan vormt de plant/struik binnen de kluit alvast heel veel nieuwe haarwortels. Daarna uitgraven en verplaatsen.
  Ik heb al heel wat struiken zo verplaatst hoor, zelfs in de zomer. Ben zelf altijd erg rigoreus, en doe het gewoon. Is nog nooit mis gegaan! Planten zijn sterker dan wij 😉

  1. Zou het nu ook al kunnen? Ik bedenk het me namelijk meestal in de periode dat we bezig gaan met de tuin, stom genoeg nooit in het najaar. En nu zitten er nog niet 100.000 bladeren aan en zijn ze nog iets beter te overzien. Of is dit echt het verkeerdste tijdstip dat je kunt kiezen? En zet je ze dan compleet over, of snoei je ze eerst?

  2. Onze ervaring is compleet overzetten, elke dag goed water geven als het niet regent. En wat bijsnoeien kan geen kwaad, dan heeft de plant meer kracht voor de wortels. Wij verzetten ook regelmatig planten. Of takken snoeien van een (gemakkelijk groeiende) boom zoals een (krul-, treur-)wilg en gewoon in de volle grond zetten waar je een boom hebben wilt. Lukt altijd, in no time heb je een boom staan. Wij namen onlangs enkele takken van bij familie mee met dit doel.

 2. Op de website van Gardeners World kun je ook heel veel informatie vinden. Het is in het Engels, maar er staan heel veel plaatjes bij. Elke vrijdagavond zenden ze uit op BBC2, om 10 uur geloof ik. Ik neem het altijd op en kijk dan als het mij uitkomt.

  Siebrie

 3. Tot nu toe hebben alle planten en bomen die we hebben verplant het allemaal overleeft, op een boom na, de glansmispel. Verder alles (coniferen, hortensia's, buxus, appelbomen, bessenstruiken) goed gaan groeien en bloeien.

  Succes met stekken!

 4. Inderdaad goed snoeien voor het verplanten. Je kunt ongeveer 1/3 weghalen, liefst zo diep mogelijk wegsnoeien zodat je bij teruggroei geen kapstokken krijgt (uitlopen vanuit het einde van een tak). Maak met grond een walletje rondom elke struik, dan loopt het water rechtstreeks de grond rondom de kluit in. Vooral meteen na het planten veel water geven om de grond tegen de wortels aan te spoelen. Met heet weer alleen 's avonds verplanten.
  Als je vaste planten die elk jaar tot de grond toe afsterven wil verplanten is het nu de beste tijd. Graaf ze op en deel ze in 2, 3 of 4 stukken met een scherpe spa. Binnen no-time zijn die net zo groot als het origineel!
  Je kunt na het afharden de vorstgevoeligen wel buiten uitplanten; dek ze 's nachts af met een doek of een pot oid als er vorst dreigt. Mooiste moment voor uitplanten is als je onderaan de eerste worteltjes ziet verschijnen. De uitzondering zijn (echte)wortels: die moeten ongestoord door kunnen groeien. Beste is ter plekke zaaien. Nu je die voorgezaaid hebt zou ik ze nu met omhulsel in de volle grond zetten en er eventueel een stuk doorzichtig plastic, vliesdoek oid overzetten om de grond warm te maken.
  Marjolijn.

 5. Om te stekken kun je beste het vocht gebruiken waarin wilgen in hebben gestaan. Bij takken van wilgen instaan heel snel wortels en daar komt een stof vanaf die voor jonge plantje heel goed is om zelf wortel te schieten. Zelf al een aantal keer geprobeerd met goed resultaat. Ik zette de takjes dan in een pot met water en wilgentakjes en er kwamen vanzelf wortels aan.

  Marieke

  1. Wat grappig! Nooit van gehoord, maar planten beïnvloeden elkaar inderdaad vaak. Ik ga het zeker uitproberen bij planten die moeilijk te stekken zijn! Dank je wel!
   Marjolijn.

 6. Heb net (ongevraagd) een link gemaakt naar moestuinmaandag. Ben benieuwd hoe het stekken gaat. Ik denk er ook al jaren over, maar heb er nog nooit echt werk van gemaakt. Super dat je het nu gewoon doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.