Gezond eten: de basisvoorraad

basisvoorraad

Ik geloof er heilig in dat wat je in je lichaam stopt, invloed heeft op hoe je je voelt. En dat bewerkt eten vol troep zit, dus dat als je dat eet, dat de kans groot is dat je je slecht gaat voelen. Dips, gewichtstoename, enzovoorts. Ondanks dat, heb ik er veel moeite mee om gezond te eten. In 2010 was het al een doel, maar kwam het niet echt van de grond. Ook de jaren daarna bleef ik wat worstelen en proberen met gezond eten. Inmiddels heb ik één tool geholpen die me hier toch beter bij kan helpen: een basisvoorraad.

De basisvoorraad is niet het enige

Door de jaren heen maak ik best progressie op dit gebied. En ik denk dat daar een aantal redenen voor zijn:

 • Ik verdiep me meer in eten, waardoor ik erachter kom dat bepaalde dingen helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken (denk aan light-producten of andere ‘slanke’ varianten) en ik dus makkelijker de juiste keuzes kan maken
 • Doordat ik er meer over te weten kom, kan ik ook steeds beter bepalen welk effect bepaalde dingen op me hebben. Dat maakt dat ik wat meer keuzes kan maken, in plaats van dat ik mezelf allerlei dingen ontzeg
 • Ik verdiep me meer in gezonde alternatieven. Zo dacht ik heel lang dat bloem helemaal niet ongezond was en dat is het misschien ook wel niet, maar ik ontdekte dat iets als amandelmeel vele malen gezonder is. Hetzelfde geldt b.v. voor olijfolie; ik dacht dat dat niet beter kon, tot ik erachter kwam dat er ook kokosolie bestond. Die olie blijkt onder meer beter te zijn voor het hart. En je proeft er niets van.

Wat me echter nog het allermeest helpt in gezonde keuzes maken, is dat ik serieus bezig ben gegaan met een basisvoorraad van gezonde producten. Want je kunt natuurlijk geen amandelmeel gebruiken, als je het niet hebt, of kokosolie als je het nergens kunt vinden. Ik heb in de afgelopen maanden dus een paar keer de portemonnee getrokken en ben, aan de hand van recepten, op de volgende basisvoorraad gekomen:

Inmiddels onmisbaar:

Amandelmeel
Kokosrasp
Abrikozen
Baking soda
Paranoten
Cashewnoten
Zeezout
Vanillepoeder
Cacao
Pure chocolade
Eieren
Achterham
Meergranenwraps (eigenlijk moet ik daar nog een wat gezonder alternatief voor hebben, aangezien ik ze heerlijk vind, maar ze volgens mij niet compleet verantwoord zijn)

Handig, maar gebruik het nog niet dagelijks:

Pinda’s
Tutti Frutti
Agar Agar
Palmsuiker
Steviasuiker
Biologische volkoren pasta (eigenlijk zou het volgens mij beter zijn als ik helemaal van de pasta en rijst af ga)
Zilvervliesrijst
Speltvlokken
Superbessen
Biologische bouillonblokjes

Gebruik ik (nog) bijna niet, wordt mogelijk niet aangevuld:

Kruidenbotermix (beetje flauw, kan ik zelf ook wel beter maken)
Garam Masala
Gyros kruidenmengeling (kan ik denk ik zelf ook wel maken)
Lijnzaad
Dadels
Rietsuiker
Boekweitmeel
Sesamzaadjes
Tarwemeel van de molen
Bruine bonen

Al die droge ingrediënten combineer ik dan met meer fruit en groente. Zo had ik nooit gedacht dat ik ooit lasagna zou eten met ‘bladen’ van courgette, maar het stond maandag op het menu en was heerlijk! Ook kokosmelk gebruik ik steeds regelmatiger, daar maakte ik van de week deze heerlijk hartige soep voor bij de lunch van.

Het leuke is, dat het ineens niet meer als ‘moeite’ voelt om gezond te eten. Natuurlijk zit ik er ook regelmatig naast én maak ik er een punt van mezelf niets te ontzeggen, dus ga ik ook nog best voor een McFlurry naar die nasty keten met dat geel-rode logo, maar de basis wordt steeds beter. En dat is wel eens anders geweest.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eten onderweg

Het enige waar ik iets meer rekening mee moet houden is eten onderweg (daarvoor vond ik bij Kruidvat setjes met BPA-vrije bakjes, nu 50% korting, dus 3 voor 2,50) en echt de tijd nemen voor eten, ook als ik er niet zoveel zin in heb. Normaal gesproken pakte ik binnen 1 minuut twee boterhammen met kaas, nu ben ik wel 10 of 15 minuten met m’n lunch oid bezig. Ik rasp een wortel, snijd wat stukjes komkommer, maak een wrap, kook soms nog een ei, bak wat amandelpannenkoekjes, enzovoorts. Dat kost meer tijd. Aan de andere kant vult het wel goed en hoef ik ’s middags niet meer ‘bij’ te eten.

Ook de kosten probeer ik in de gaten te houden. Ik ga de voorraad niet blindelings aanvullen, maar kijk naar wat ik écht gebruik. Daarnaast zoek ik ook recepten met producten die ik (nog) niet vaak gebruik, zodat ik mijn mogelijkheden wat verbreed. En ik let natuurlijk op de prijzen. Zo kocht ik amandelmeel in Duitsland voor omgerekend €6,50 per kilo, evenals kokosolie, dat op ongeveer €3,76 per kilo zat. Kokosmeel stond ook al even op mijn verlanglijstje en dat was deze week bij Gekruid in de aanbieding voor €7,99 per kilo. Om aan de gratis verzending te komen en me vast te oriënteren op alternatieven voor pasta en rijst, bestelde ik daar ook meteen volkoren couscous en quinoa mee. En een kokosblok waarvan ik hoop dat het kan dienen als vervanging voor kokosmelk (dat is best duur) en speltvlokken, omdat die al op waren.

Als ik nog beter in de gaten heb hoe het zit met mijn verbruik, dan sla ik in grotere hoeveelheden in, zodat ik nog wat extra korting kan krijgen.

Is een basisvoorraad echt goedkoper?

Is het al met al echt goedkoper? Ik denk dat ik daarvoor nog iets meer de kneepjes onder de knie moet krijgen. Geen dingen kopen die ik toch niet gebruik, of dingen ‘verkeerd’ laten gaan. Merk ik het al echt aan m’n gezondheid? Ik heb het gevoel dat m’n huid gladder is, maar daar zie ik echt totaal niets van. Ook heb ik het idee dat ik afval, maar daar is de weegschaal het ook nog niet eenduidig (als in: ik vond het steeds te koud om zonder kleding te wegen, dus gok een beetje hoeveel dat weegt) over eens. Meer energie? Weet ik niet. Het ene moment heb ik het idee van wel, het andere moment kan ik ook gewoon doodmoe zijn. Wel is dat dan na een dag hard werken, dus wat dat betreft…

Ik kijk dit gewoon even aan, het bevalt me goed en kost geen moeite, dus ik ben benieuwd waar ik over b.v. een maand zal staan!

Tips voor recepten, b.v. met de ingrediënten die ik nu nog amper gebruik, of waardevolle aanvullingen voor de basisvoorraad hoor ik graag!!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. In het boek "weten van (h)eerlijk eten"vond ik een vervanger voor wraps. Pannenkoeken van boekweitmeel.Er staan veel recepten in met de ingrediënten,die jij noemt.

 2. Izerina is me net voor. Ik dacht ook al aan boekweitpannekoeken ipv wraps. Ik heb het boek "oergondisch genieten" net in huis. Ontzettend inspirerend boek.

 3. Och ja, wat is duur en wat is goedkoop? Tegen de tijd dat wij oud zijn is een dialysebehandeling of een maand diabetespillen die men nodig heeft wegens een leven lang ''crap'' eten ook niet meer te betalen 🙂 Je lijstje maakt me blij 😀

  Als je wilt afvallen, is het een idee om het aantal koolhydraten te minderen. Dus de rijst, gedroogde vruchten en speltvlokken even laten voor wat ze zijn, of beperkt gebruiken. Je lichaam gaat dan overschakelen van koolhydraat- naar vetverbranding, daarbij kan je je wat moei voelen. Een kopje zoute bouillon zou moeten helpen je weer wat beter te voelen. Heel in het kort gezegd 🙂

  1. Volgens mij is het helemaal niet erg om af en toe (gedroogde) vruchten te eten. Er zitten veel gezonde voedingstoffen in. Koolhydraten worden de laatste tijd een beetje gezien als de bron van alle kwaad, maar de onderzoeken daarnaar zijn tegenstrijdig. Het lijkt me prima om geraffineerde suiker te skippen, maar een normale hoeveelheid granen lijkt me beter dan dat je je honger gaat stillen met extra eiwitten/vetten. Want met een extra stapel komkommertjes houd je het op den duur ook niet vol.

  2. Nee, dat denk ik ook niet, tijdens de lunch combineer ik het ook altijd, b.v. een wortel, wat komkommer, evt. een ei en sowieso iets van een wrap en/of een aantal amandelpannenkoekjes. Zonder dat 'stevige' trek ik het niet en dan ga ik alsnog snoepen.

 4. lekker: sesamzaadjes zachtjes roosteren in een koekenpan of wok, dan in een vijzel (evt met een klein beetje suiker) 'crushen'. Dit samen met een lepel sojasaus door geblancheerde spinazie. Prima in te vriezen ook!

  Ik heb ook gelezen dat normale hoeveelheden rijst eten gezonder en slanker is dan helemaal koolhydraatvrij.

 5. Nog 1 x deze tip, dan hou ik er over op 😉

  "In Japan, people live longer than anywhere else on Earth; obesity is virtually unknown, and 40-year-old women look like they're 20. The secret: Japanese homestyle cooking, and an approach to eating that is not about self-deprivation, but about celebrating and savouring food. Raised in Tokyo and on her grandparents' mountainside farm, author Naomi Moriyama first travelled to the West as a college student, and promptly gained 25 pounds eating an American diet. Returning home for the holidays, she found that the weight melted off as she returned to the healthy, soulful food of her mother's tiny kitchen: satisfying soups, fresh vegetables, delicate grilled fish; mouthwatering meals that never left her feeling hungry. Filled with delicious recipes and evocative reminiscences, this book is for all those who are tired of counting calories and carbs, and finding themselves on diets that don't work. Japanese Women Don't Get Old or Fat offers a delightfully fresh and easy approach to a healthier, slimmer, and longer lifestyle."

 6. Bedankt voor de handige lijst! Ik probeer ook wat dingen uit qua eten en ga nu ook deze "richting" op, binnenkort even een bestelling bij gekruid plaatsen (was ik al van plan)

 7. Vrienden van ons hebben een kleine moulinex groentenrasp. Een klein handzaam dingetje, waarmee je in seconden een hele berg rauwkost raspt. Kaas ed doet ie ook.

  Misschien een idee?

 8. je lijst inspireert me. Ik probeer ook een goede gezonde basisvoorraad in huis te hebben waar je van alles mee kan maken. Ik ga jouw lijst eens aflopen, inclusief alle opmerkingen daaronder. Dank je wel.

 9. Bedankt voor dit blogje! Handig dat lijstje! Ik heb al veel in huis, maar wil ook nog veel gaan proberen. Moet me er toch eens tot zetten om ook eens die amandelpannenkoekjes te proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.