Waarom is het zo lastig ‘goed’ te doen?

Ademen doen we allemaal vanzelf, dat moet wel, anders gebeurt er niet zoveel. Maar waarom is het voor alle andere dingen zo moeilijk om goed te doen? Een paar voorbeelden die bij mij van toepassing zijn:

– Ik laat makkelijker iets liggen dan dat ik het opruim, moet mezelf echt continu ’toespreken’ om er bovenop te blijven zitten. Wordt na maanden nog steeds niet makkelijker
– Hoewel het lekker is om klusprojecten af te hebben, slepen ze elke keer weer voort. Soms een kleine spurt, maar dat is misschien eens een keer in het jaar ofzo, dus dat schiet ook niet echt op
– Niet koken/pizza halen oid gaat makkelijker dan wat gezonds koken
– Gewoon dingen in de kliko gooien, in plaats van wegbrengen/zero waste leven/recyclen
– Sporten (dat begint nu een aardig ritme te worden, maar ook nog niet helemaal)
– Gezond eten (ondanks het sporten vreet ik me nog steeds erg vol)
– Was direct opruimen als het uit de droger/van de lijn komt

En zo kan ik nog veel meer dingen opnoemen. Het leven zou veel makkelijker zijn als deze dingen zouden gebeuren; je komt nooit meer was tegen, je huis is sneller af, je hebt meer voldoening van je werk en je leeft uiteindelijk gezonder. Maar waarom kost het dan allemaal zoveel moeite? Zit ik gewoon wat lui/ongedisciplineerd in elkaar, of zit er meer achter?

Wie kan hier zijn/haar licht over laten schijnen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik weet ook niet wat het is. Het is allemaal heel herkenbaar voor mij en ik zou niet weten hoe dat komt. Hoop dus dat ik aan de hand van de reacties hier er ook antwoord op kan krijgen en dat het ervoor zorgt dat ook die andere dingen worden zoals ademhalen…zucht….

 2. Ik moet al sinds maandag een was uit de machine halen en hier staat ook zeer geregeld iets makkelijks op tafel, terwijl lekker gezond koken me heel veel voldoening geeft.

  Zorgen dat je niet in de verleiding komt door dingen simpelweg niet in huis te halen scheelt misschien al?

  Maar ja ik ben net zo lui als jij, haha. Soms krijg ik even de geest en dan ga ik goeie dingen doen maar dat is ook niet alle dagen..

 3. Mmm… die was zal nu wel stinken. Zou ook echt weer zo'n actie voor mij zijn: nou, dan doe ik de wasmachine weer aan, gebeurt er toch iets. En dan weer op hetzelfde moment terecht komen, dat het dus allang opgehangen had moeten worden…

  Dingen niet in huis halen is een goede en werkt op de meeste dagen wel, maar al die andere verleidingen, brrrrr… ze lijken gewoon te sterk. Of is dat weer zo'n self fulfilling prophecy?

 4. Wauw, dit had een blog van mij kunnen zijn!
  Heb net wel een plan agenda besteld in de hoop dat lijstjes die daarin staan me wel helpen.
  Merk vaak dat afstrepen van een lijstje wel helpt.

 5. Oei, ik vrees dat je niet veel inspiratie zal krijgen uit de reacties op je blog, want ook hier is het een heel herkenbaar verhaal. Of zou iedereen in wezen zo zijn? En hebben sommigen misschien gewoon meer discipline om direct te doen wat moet? Want DOEN moet je het toch hé, of het nu direct of straks is.
  Ik neem me telkens opnieuw voor iets onmiddellijk af te werken, niet aan iets nieuws te beginnen voordat ik het eerste afgewerkt heb. Maar inderdaad, daar moet ik heel bewust mee bezig zijn, een automatisme is het niet. Hopelijk wordt het dat ooit!

  Ik denk vaak aan Teunies spreuk : gewoon doen! zowel als in "gewoon DOEN" als in "GEWOON doen"

 6. Haha, Ja da's herkenbaar. Bij ons helpt het als we een periode veel visite hebben. Dan wil je toch echt je huis aan kant hebben. Dan kan het bij ons wèl! Maar verder is het soms lekker om de boel de boel te laten. Als je het maar niet te snel laat versloffen.

  En het helpt inderdaad als je de verleidingen uit het systeem haalt.

 7. ik herken het probleem ook, wat ik probeer is mezelf iets "leuks"in het vooruit zicht te stellen als ik nu doorwerk/alle rotklusjes in 1 x afhandel. bv in de zon zitten of een tijdschrift lezen in bed.

 8. Een stappenplan werkt vaak wel goed. Dus een maand lang de focus op bv het eten. Nieuwe gewoontes doen er 4-6 weken over om in je systeem te komen. Af en toe de puntjes op de i zetten blijft nodig want de mens is geneigd de kortste weg te nemen ipv de beste. Na het eten kun je bv het afval als project nemen, waarbij het eten op no 2 blijft. Als je een keer de makkelijkste keus maakt, neem het jezelf niet teveel kwalijk, want dan krijg je het effect, van; ik ben in de fout gegaan, laat nu alles maar het heeft toch geen zin. En beloon jezelf!

 9. k Lees net even hier en daar wat van je blogjes terug maarruh ben je niet te streng voor jezelf?
  't Helpt vaak al dat je in je hoofd een knop omzet van 'ik moet' naar 'ik wil'
  Succes

 10. Ik denk dat ´t hem hierin zit: voldoening op korte termijn is veel verleidelijker dan voldoening op lange termijn. Dus ff lekker op de bank met je laptop(waar ik nu mee bezig ben..) geeft gelijk een goed gevoel, en eigenlijk moet ik m'n nieuwe werkplek inrichten op dit moment. Maar dat is nogal een klus en het is best lastig je daartoe te zetten…. Dus ik wéét het allemaal ook wel, maar dan….. Sterkte ermee!!

 11. Wat het eten betreft; daar kun je wel wat aan doen, maar dan wel met professionele hulp: Heb ik gedaan en het helpt echt. En voor de rest, helaas erg herkenbaar. Kijk nu om me heen en zie zo het eea liggen. Straks weer opruimen en morgen is het weer hetzelfde. Ik denk wel dat je vaak de lat hoog legt en erg streng bent voor jezelf. ALs iets moet gebeuren wil je ook graag dat het NU gebeurd;) en dat gebeurd dan vervolgens niet, omdat het niet haalbaar is. Ik herken het wel hoor! Ik ben ook te streng voor mezelf. Ik ga binnenkort een training doen waarbij de focus juist ligt op compassie en mindful en niet op streng en schop onder de kont;) Het laatste hielp niet;) Mindful zijn helpt me wel:) Mocht je meer willen weten over dat eten, mag je me mailen via mijn profiel.

 12. Ik weet wel,als ik om mij heen kijk,dat de ene mens van nature gestructureerder is dan de ander. Dat jij jouw gedrag wilt veranderen is best moeilijk. Net als vlasje schrijft één voor één aanpakken en minstens een maand volhouden. Dan schijnt een nieuwe gewoonte in je hersens te zijn ingesleten. groeten Izerina

 13. Ha ik had ook al het idee dat mijn verhaal hier stond. Maar ik denk ook dat er meer mensen zo doen. Ik heb zelf nu een kalender in de keuken waar je de maaltijden voor de hele week op kunt zetten, dit probeer ik nu ook daadwerkelijk te volgen, ook de patat op woensdag staat hier op. Ik ga hier ook weer de wat grotere klussen op inplannen. Misschien is dit ook wat voor jou om een weekmenu te bedenken voor dat je de boodschappen haalt. zodat het eten al weer wat gezonder wordt

 14. Ik heb mijn routines opgebouwd door een jaar het gratis Flylady.com systeem te volgen. Ik vond het inspirerend. Lekker overdreven Amerikaans, maar wel doeltreffend.

  Groetjes Jacq.

 15. Ik heb qua huishoudelijk werk hetzelfde gevoel. Er is bijna nooit iemand, die me vertelt dat het huis er zo heerlijk schoon uit ziet en dat de was zo heerlijk schoon is. Dat motiveert ook niet echt. Met koken is het different koek. We eten hier dagelijks gezond en soms eten we wel eens een patatje of eigengemaakte pizza. Wanneer je complimenten over je kookkunsten krijgt, stimuleert je dat wel.Gr. LZV

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.