Nederlanders zijn meer bezig met hun geld

Nederlanders zijn meer bezig met hun geld

Nederlanders zijn veel meer bezig met hun geld dan ooit te voren, zo meldt het Nibud. Mensen blijken vooral erg ongerust te zijn over hun financiën en krijgen daarvoor graag onafhankelijk advies. En dat blijkt niet altijd zo makkelijk verkrijgbaar te zijn, zeker niet gratis. Nibud stelt een tool beschikbaar die kan helpen om wat inzicht te geven. Hier wordt maandelijks duizenden keren gebruik van gemaakt. Het handige van deze tool, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bufferberekenaar, is dat er wél rekening wordt gehouden met je woonsituatie en een eventuele auto.

Vergelijken: hoe doen anderen het?

Ook leuk is het dat er vergeleken wordt met gemiddelden van vergelijkbare huishoudens. Aan het einde van de rit krijg je wat tips over hoe je het eventueel beter aan kunt pakken. Ook zie je of je elke maand wat overhoudt, of dat je geld tekort komt.

Wat mij betreft is zo’n tool een handige ‘instapmethode’ om eens te kijken hoe het zit. Maar voor je echt antwoord kunt geven op alle vragen, met name over je uitgaven, zul je toch eerst voor jezelf alles op een rijtje moeten zetten. Als je dat gedaan hebt, weet je eigenlijk al hoe je ervoor staat en gaat het alleen nog om het vergelijken met andere huishoudens en eventuele tips. Ook handig natuurlijk, maar daar is de tool volgens mij in de eerste instantie niet voor bedoeld.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Opvallend

Ik vind het wel opvallend (en ook logisch) dat meer mensen bezig zijn met hun geldzaken. Je kunt bijna geen programma aanzetten of blad/krant openslaan, of het gaat over de crisis en alle gevolgen daarvan. Dan ontkom je er bijna niet aan om ook naar jezelf te kijken, zeker niet als je zelf ook nog eens te maken krijgt met dingen als ontslag, hypotheek af- of oversluiten, woekerpolissen, etc. Wel hoop ik dat we er allemaal niet te erg in doorslaan en het hoofd een beetje koel houden; inzicht is belangrijk, de actie op basis van dat inzicht minstens zo erg.

Alleen allerlei berichten brengen en tools geven om dat inzicht te krijgen, is dus nog niet voldoende. Het zou mooi zijn als er ook eens wat meer aandacht is voor de positieve kant van inzicht en naar aanleiding daarvan handelen, bijvoorbeeld met als resultaat een rustiger/tevredener/overzichtelijker leven. Dan kijk je net even wat verder dan de stemmingmakerij die ik nu op veel plekken in de media tegenkom.

Ik zie dat ik wel een beetje ben afgedwaald van mijn oorspronkelijke punt, want wat ik me eigenlijk afvroeg; ben jij meer met geldzaken bezig dan b.v. een paar jaar terug? En wat vind jij van dit soort tools, of wat mis je erin?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik ben absoluut meer bezig met geld dan vroeger! Ik moet wel zeggen dat wij 6 jaar geleden op één inkomen leefden en een studerende man dus toen moest er ook al op geld gelet worden. Het verschil is nu dat ik er niet alleen op let maar bewuster bezig ben waar ik het aan uitgeef en ook plannen maak voor de langere termijn: het aflossen van de hypotheek. Ik ga de tool van het Nibud eens bekijken! Inderdaad is het wel wat je zegt: als je zelf alles al op een rij hebt, levert zo'n tool vaak weinig nieuwe info op.

 2. nee ik ben er altijd veel mee bezig geweest. al toen ik enkel de uitgaven had voor mijn mobiel en een abonnement op de fancy :p hield ik bij wat er in kwam en wat er uit ging. vanaf mfn 18e moest ik mijn zorgverzekering zelf betalen, iets later werd dat de huidige zorgverzekering en dus ook zorgtoeslag etc. ik hield mn uren altijd goed bij zodat ik wist wat ik kon verwachten aan loon en mijnuitgaven, zodat ik wist wat ik vrij uit te geven had. en dat doen we nog steeds, woon nu 6,5 jr samen met mijn man. in t begin was t financieel heel krap. hij studeerde nog en ik werkte nog niet fulltime, langzamerhand ging t beter, maar ik hou nog steeds alles goed bij. ik zou niet zonder overzicht willen haha (of er moet zoveel binnenkomen dat ik het overzicht niet nodig heb haha, maar ik denk dat ik het altijd bij zal houden). hou het al 15 jaar bij.. :p (en daarvoor ook al mn inkomsten van bijbaantje in t restaurant van mn ouders haha)

 3. ik ben al mijn hele leven vanaf dat ik zelf geld verdiende met geld bezig , tools heb ik daar niet voor nodig, ook sites waar gewerkt word met vergelijken vind ik niet werken ,want waar vind je een situatie die aansluit bij jouw situatie ,er spelen zoveel aspecten mee, gezinssamenstelling, leeftijd, werk, gezondheid ,leefstijl, omgeving ,woonsituatie, dat maakt het onmogelijk om te vergelijken hooguit kun je bij benadering.

 4. Ja, ik ben veel meer met geld bezig dan vroeger, zo'n 4 jaar geleden kwamen we in financieële problemen doordat we ons huis niet verkocht kregen, 2 jaar met 2 huizen is lang.
  We teerden steeds meer in op het spaargeld.
  Alles kwam goed, maar we blijven heel goed op het geld letten.
  Vroeger was het leuk als er wat overbleef, nu is extra aflossen op het huis een doel dat we onszelf gesteld hebben .
  Maar geld beheerst mijn leven nu veel meer dan vroeger dat is wel zo

 5. Nee, daar ben ik bijna niet meer mee bezig. Jaren terug al in stapjes de boel op een rijtje gezet. Nu heb ik, als mijn salaris gestort wordt, weinig meer te doen dan dan een paar overschrijvingen te doen die ik niet automatisch wil laten doen en geld op mijn spaarrekening te storten. Een half jaar geleden merkte ik dat het wel saai begon te worden, maar wel rustig. zo kan (moet) ik mijn energie aan nuttigere zaken besteden.
  De rekentool is wel een beetje knullig. Het gaat erg uit van het potjessparen uit de jaren vijftig. Plus dat je maandelijks al je geld uigeeft of in allerlei potjes stopt. In mijn situatie zou gemiddeld 40 euro per maand gespaard worden. Mijn 2000 euro schoot er wel heel erg overheen. Als tip krijg je dan een buffer aan te leggen????

 6. Ik was er ook altijd al mee bezig, alleen toen spaarde ik veel, en vond ik het heel leuk. Nu ik na mijn ww geen inkomen heb, moet ik er vooral veel mee bezig zijn om rond te komen zonder teveel spaargeld op te maken en dat is natuurlijk veel minder leuk. Bovendien maak ik me nu veel meer zorgen, een paar jaar terug spaarde ik zo lekker dat ik wel eens dacht: wat moet ik met al dat geld… Nu heb ik mijn antwoord. Julia

 7. Ik ben er nu erg mee bezig.
  Voor jaren terug kon het niet op met geld uitgeven.
  Maar nu ik geen verdiensten meer heb is het in een
  keer snel bergafwaarts gegaan.
  Nu ga ik steeds beter opletten dan in het begin.

 8. Ik ben er niet heel erg mee bezig. Ik heb alles goed op een rij wat er binnenkomt en uitgaat, ik kan altijd precies zeggen wat er op mijn lopende en spaarrekeningen staat (kan er 25 euro naast zitten natuurlijk). Waar ik wel veel mee bezig ben is het lezen van blogs, tijdschriften, andere sites (zoals Nibud of bespaartips sites etc.). Ik vind het interessant om te lezen hoe andere mensen met hun geld omgaan. En welke keuzes ze (moeten) maken om bijvoorbeeld toch een luxe vakantie te kunnen betalen of wat duurdere kleding aan te schaffen. Ik hou het allemaal goed bij wat ik heb en ik kan gelukkig goed met geld omgaan. Ik denk eerst na of ik iets echt nodig heb, dan de vraag, wil ik het geld daarvoor neerleggen en als ik na een week nog die gedachten heb, koop ik het. En zo voorkom ik miskopen….

  Gr. Boukje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.